Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Door susanm
#3360433
Hallo allemaal.

Mylow, Zwitserse herder, is voor heel veel dingen intolerant.
Dit uit zich hoofdzakelijk in krabben, bijten (wonden, blauwe plekken/bloeduitstortingen), traanogen, veelvuldig pootjes likken en erop knabbelen (alsof hij een vlooitje met zijn tanden probeert te pakken) en ontstoken oren.
Via eliminatie dieet zijn we er achter gekomen dat hij niet tegen rund, varken (zwijn), zalm, kalkoen, kip en het woordje gevogelte (wat daar dus allemaal in mag zitten) kan.
Door een paar soorten brok te proberen kwamen er ook achter dat hij reageert op tarwe,mais, maiszetmeel, erwten, zalmolie, gierst en gerst. Sindsdien let ik erop dat zijn voeding geheel glutenvrij is en geen zalmolie of bv kippenei bevat.
Op een bepaald moment een brok gevonden waar hij het met zijn intoleranties goed op deed. Maar hierop ging hij opeens alle soorten poep die hij tegen kwam opeten. Gevolg was dat hij wormen kreeg.
Weer op zoek naar ander voer en hem op KVV van lotgering gezet. Hij kreeg de smaken; 100% lam, eend-paard en wildmix. Aangezien hier geen gluten in zitten en in de wildmix volgens de site van de verkoper ( dus niet de fabrikant) Fazant, konijn, hert, lam en haas zou zitten dacht ik dat ik hiermee goed zou zitten. Ik had immers een glutenvrije voeding en meer dan genoeg verschillende diersoorten per week om te zorgen dat hij voldoende bouwstoffen binnen zou krijgen.
Lang verhaal maar kort gezegd begonnen na een paar dagen nieuwe problemen op te treden. Hij kon niet meer af, heel hard persen voor een heel klein beetje ontlasting die dan ook nog eens in 2 keer uitgepoept moest worden. Zonnebloem olie en lijnzaad olie geprobeerd maar dit hielp niet. Ook geprobeerd of verse beetgare sperziebonen wilde helpen maar helaas ook zonder resultaat. Gezien zijn intolerantie voor gluten waren groentemix vlokken geen optie. Ondertussen kreeg hij ook weer jeuk. Dit bleek van de eend af te komen en later bleek dat de verkoper foute informatie gaf over de wildmix want daar zit dus volgens de site van de fabrikant fazant, patrijs, gans, EEND, ree en hert in. Totaal anders dan de verkoper dus meld. Al met al bleef alleen de 100% lam van lotgering over. Ik heb toen paard en hert-lam van Tammenga erbij gedaan maar daarmee kreeg ik maar 3 verschillende diersoorten en de ontlasting bleef veel te hard. Van ellende maar 1 maaltijd vervangen door de brok waar hij het met de jeuk goed op deed. De ontlasting werd weer goed en de jeuk is weg gebleven.
Naast dat we weer enorm alert moeten zijn op het poep eten ben ik eigenlijk bang dat hij toch niet voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt omdat hij van beide maar de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheden krijgt. En daarnaast zowel de brok als het vlees uit lam als diersoort bestaat.
Eigenlijk zou ik hem het liefst alleen op kvv zetten, ander merk met wel voldoende verschillende diersoorten, maar ik ben bang dat die ontlasting weer keihard word.
Wie o wie heeft er een idee wat ik zou kunnen doen om die ontlasting zacht te houden.
En weet iemand antwoord op de vraag of hij met de combi brok- kvv wel voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt.
Ondanks dat dit echt niet mijn eerste hond is en ik best al wel wat meegemaakt heb met honden loop ik nu continu tegen iets aan wat toch niet klopt, niet goed is. En ik weet het gewoon even echt niet meer.
Sorry voor het lange verhaal.
Door src_esther
#3360437
Wat een zorgen.

Afwisselen van diersoorten en merken is sowieso verstandig.

Voor de harde ontlasting zou je kunnen overwegen om een groentemix te maken met alleen bladgroenten en dit bij/door de kvv te geven want heel hard moeten persen is niet goed.
Welke kleur hebben de drolletjes eigenlijk? Voelen ze hard als je ze opruimt?
Door eelke
#3360438
Wat waren de andere symptomen van verstopping? Hoe lang heb je dat zo op die manier gevoerd?
Heb je al eens overwogen om over te stappen op barf?

Je topic is per ongeluk twee keer geplaatst, dus jouw andere zal ik sluiten zodat je alle antwoorden hier hebt.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3360447
Ik zie twee opties.

- verder doen zoals je bezig bent. Volgens mij ga je daar geen tekorten mee krijgen. Maar het is ook verre van ideaal. Dat is wel duidelijk. En de kans dat hij uiteindelijk alsnog jeuk krijgt, na een tijdje, is aanwezig.

- zelf samenstellen.
Als je aan kvv zo ontzettend moet gaan sleutelen om het botgehalte omlaag te krijgen, ben je toch ingewikkelder bezig dan het meteen gewoon zelf te doen. En dat is dan ook veel veiliger en kwalitatief beter.
Bovendien ben je bij een kvv nooit 100% zeker wat erin zit en is dat dus gewoon nooit ideaal bij een hond met voedselallergie. Het kan wel, maar dan moet je een tijdje zoeken naar een heel zuivere kvv waar hij niet op verstopt.


Je hond heeft dus voedselallergie, geen intolerantie, met de klachten die jij noemt.
Bij intolerantie zou hij vb diarree of overgeven krijgen. Iets spijscerteringsgerelateerd alleszinds. Jeuk, traanogen ed zijn immuunsysteem gerelateerd en dan spreekt men van een allergie. ;)
Door susanm
#3360452
Ja met het plaatsen ging het inderdaad een beetje fout. Bedankt voor het sluiten van het andere topic Eelke.

src Esther. De drollen waren donker van kleur. In verhouding tot welke brok dan ook was de hoeveelheid vele malen minder en ook de grote van de drolletjes waren kleiner. Maar ze waren dus echt hard.
Oke bladgroente. Sla, andijvie? Nog bepaalde soorten sla? en dan rauw of beetgaar? gepureerd of gewoon als heel blad? Sorry voor de vragen maar ik wil het graag goed doen.

Eelke. Ik heb 4 weken alleen kvv gegeven. Na een paar dagen dus al moeite met de ontlasting. Het begon met langer zitten voor het eruit kwam. Daarna in 2-en poepen, daarna een paar gaan zitten zonder dat er wat gebeurde en als het kwam stoppen en verder lopen en dan weer gaan zitten. Veel meer gaan drinken dan wij van hem gewend zijn. Minder actief. Niet meer achter elkaar de bak leeg eten maar tussendoor rondjes door het huis gaan lopen voor hij weer een hapje nam. En op het laatst vond hij het niet prettig meer als wij zijn buik aaiden en dan voelde de buik ook harder aan. Wilde met uitlaten ook eerder dan we normaal gewend zijn terug naar huis.
Barf is echt niet mijn ding.
Door susanm
#3360453
Pearlsofpassion.
Barf is voor mij echt geen optie. Het is echt niet mijn ding.
Oh dat wist ik niet. Hij is getest op allergieën via bloedtest maar dat heeft zich hoofdzakelijk gericht op omgevingsallergie omdat ik na een paar dagen dat hij hier was al het idee had dat hij allergisch was voor of onze vogel of onze kat of iets in huis/tuin.
Wij moesten ook direct gaan elimineren om eventuele voedsel intolerantie uit te sluiten.
En zo dacht ik dus dat hij naast zijn allergie voor vogelstof dus voedsel intolerantie had.
Heeft u misschien een idee wat dan eventueel een goed merk of goede merken zou/zouden kunnen zijn voor Mylow zodat ik die eens kan bekijken?
Ik heb al best veel bekeken maar ik heb dus totaal geen verstand van zuiver en bot gehaltes e.d.
Waar ik inmiddels wel achter ben is dat ik diverse merken zal moeten voeren om voldoende diersoorten aan te kunnen bieden. En dat kvv met premix erin voor hem niet kan.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3360455
Als Barf niet je ding is, hoe heb je dan geelimineerd???

Daarnaast zou ik wel een heel groot vraagteken voor intollerantie tegen "gevogelte" willen zetten. Dat de ene vogelsoort niet goed gaat, zegt niets over de andere vogelsoort. Keer op keer zien we hier dat bij een correct uitgevoerd eliminatie dieet (dus met barf) dat honden die niet tegen gevogelte zouden kunnen, diverse vogelsoorten wel gewoon kunnen eten. En daarmee maak je een gezond en uitgebalanceerd menu dan prima mogelijk.

Wat is niet je ding aan barf? Kunnen we je daar niet mee helpen? Want ik ga wel met PoP mee, alle problemen die je nu tegenkomt, los je moeiteloos op met Barf. Dan kun je zo het botpercentage aan jou hond aanpassen, weet je zeker welke diersoorten je voert.
Door Lizzy
#3360460
Als je een ander merk KVV gaat voeren is het natuurlijk niet gezegd dat de ontlasting daar ook hard van wordt. De ontlasting wordt naar mijn beleving te hard omdat er voor jouw hond teveel gemalen bot in de KVV zit. En aangezien alle KVV's met andere percentages werken is het niet zodat dat als je hond op merk X harde ontlasting krijgt hij dat ook krijgt op merk Y.

Maar, je zult dat empirisch vast moeten stellen.

En als je hond te harde ontlasting krijgt: dan zijn er niet zoveel dingen die je kunt doen behalve het toevoegen van spiervlees en orgaanvlees. En dan geldt voor jouw hond dat je orgaanvlees/spiervlees geeft van de diersoorten waar hij goed tegen kan. Maar ja, je zit dan wel dat je geen flets idee hebt wat je eigenlijk aan het doen ben, qua percentages.

Gezien het feit dat je geen trek hebt om zelf te gaan samenstellen ben ik bang dat het bovenstaande idee je ook niet echt aanspreekt.... Maar een 1, 2, 3 quick fix is er naar mijn mening niet.

Er zijn nog wel een paar dingen (kunst en vliegwerk noem ik dat) die je kunt proberen om de ontlasting zachter te krijgen. Ik ben er nooit zo voor. Want feitelijk moet jouw hond het gewoon goed doen op zijn eten, doet hij dat niet moet het voer aangepast worden. Maar goed, een paar dingen die je nog kunt proberen (ook in combinatie):

Je hond extra vocht toedienen. Te weinig vocht kan voor constipatie zorgen. Het beste en het gezondste doe je dat door je hond bone broth (bottensoep) te geven van diersoorten waar hij goed tegen kan.

Verder: toevoegen van vezels aan de KVV in de vorm van Psyllium vezels (bij Pit en Pit voor een goede prijs te koop). Gekookte bladgroenten geven. Dus de ene dag andijvie, de andere dag waterkers, de dag erop boerenkool (moet je niet te vaak geven), de dag erop snijbiet, de dag erop postelein, en zo verder (afwisselen dus).

En wat je ook nog kunt proberen te geven (maar ja, ik weet niet of je hond daar tegen gaat kunnen) is gedroogde pruimen. Dat werkt ook laxerend.

Overigens werkt olijfolie (extra vierge) beter dan de oliën die jij geprobeerd hebt. Zonnebloemolie is overigens echt super ongezond voor honden (en voor mensen).

Probiotica en biologische appelazijn (een dessertlepeltje) kun je ook nog proberen.
Gebruikersavatar
Door Spikkelneus
#3360475
Er zijn een heleboel vogelsoorten die je kan voeren. Wat de meeste vogels echter gemeen hebben, is dat ze graan gevoerd krijgen. En ik kom in alle kvv´s wel eens granen tegen (uit de krop of de maag - of omdat er gemorst is, of omdat de fabrikant überhaupt niet de moeite heeft genomen om het maagdarmkanaal te verwijderen).
Je voert dan dus granen, en dus ook gluten. Het zou dan ook nog maar zo eens kunnen dat jouw hond best vogelsoorten verdraagt, maar geen granen. De enige manier om daar achter te komen is herkenbare delen vogel voeren, zodat je met het blote oog kan zien dat er geen granen aanwezig zijn (en dus toch weer barf).
Door susanm
#3360504
Bedankt voor de reacties.

Mijn huidige dierenarts wilde Mylow niet testen ondanks dat ik al eigenlijk vanaf dag 1 het vermoeden had dat hij een allergie had. Zij vond hem met 13,5 week, toen ik voor het eerst bij haar kwam, te jong en ik moest wachten tot hij een maand of 8 was.
Op haar advies wel overgegaan op een brok zonder tarwe. Het werd een brok met gevogelte als diersoort. Geen idee welke vogelsoorten hier in zitten.
Toen Mylow 5 maanden was heb ik weer de dierenarts benadert om te testen. Nog steeds vond zij het te vroeg.
Ik was er klaar mee en ben naar mijn oude Duitse dierenarts gegaan waar ik in het verleden bij was en die mij toen heel goed geholpen had met een andere hond die veel te mager bleef.
Hij heeft toen een voer voor haar samengesteld waardoor ze wel aankwam.
Ik had dus al het vertrouwen in die man.
Hij heeft Mylow getest en van hem kreeg ik een blik voer met lam mee waarmee ik als eliminatie moest beginnen. Dit moest ik 6 weken geven. De eerste 3 weken geen verbetering maar na 2 weken kregen wij de uitslag van de test en toen bleek Mylow allergisch te zijn voor het stof van onze vogel. Dit hebben wij direct aangepakt en na die 3 weken lam was de jeuk verdwenen. Na 6 weken kreeg ik blikvoer met paard erin mee. Dit moest ik 4 weken geven, ging het mis direct ermee stoppen en weer terug naar de lam. Dit ging goed. Na die 4 weken kreeg ik blik met geit erin mee. Ook dit ging goed.
De dierenarts zei me toen te stoppen ermee en over te gaan op iets met lam rijst. Als we zouden doorgaan met de blikken dan zou het kunnen gebeuren dat er voor de toekomst dan geen diersoorten meer over zouden blijven die hij nog niet gehad had en dan zouden we een probleem hebben als de lam,paard, geit toch ook weer voor reacties zouden gaan zorgen. Voor altijd doorgaan met de blikken kon niet omdat de blikken echt alleen geschikt waren om te elimineren.
Dit heb ik voor zoete koek aangenomen omdat ik hem volledig vertrouwde.
Ik vond een brok waar Mylow het goed op deed met zijn jeuk maar hierop ging hij opeens alle poep die hij tegenkwam eten. Iets wat hij niet eerder gedaan had en tot wormen leidde. Gedragsdeskundige erbij gehad maar gevolg was toch dat Mylow enorm beperkt werd in zijn vrijheid doordat hij niet meer alleen in de tuin mocht en niet meer los mocht lopen. Even lekker rennen en vliegen was er niet meer bij. Dit vond ik voor een hond van nog geen jaar geen goed idee en daarom over gestapt op een andere brok. Die gaf weer jeuk.
Toen een brok met zalm waarmee de jeuk dus niet verdween en hij er ook nog oorontsteking bij kreeg.
Toen dus op de kvv.

Barf is niet mijn ding omdat ik een probleem heb met rauw vlees. Dit heb ik al van kinds af aan. Het is nog steeds zo dat ik zelf geen gehaktballen kan draaien zonder over mijn nek te gaan. Ook met kvv voeren moesten mijn man en kinderen Mylow 's morgens zijn vlees geven. Ik kon dat gewoon echt niet. Vandaar dat ik barf echt niet zie zitten.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3360614
Het is een heel verhaal zo.

Het probleem is een beetje, dat je op een versvoer forum bent uitgekomen. En het eliminatiedieet dat jou dierenarts je heeft laten uitvoeren is totaal anders dan wat wij hier onder elimineren verstaan.

Het enige dat ik nog kan bedenken, is dat je op zoek gaat naar een merk kvv waar de ontlasting van je hond wel goed op blijft en waar je rollen met 1 diersoort per rol kan kopen. Dan blijf je het risico van kruibesmetting van andere diersoorten houden, maar dan zou je toch nog volgens de regels van hier elimineren.

Want ik blijf er wel bij, zonder een goed eliminatiedieet, weet je niet waar hij qua voeding allergisch voor is. En dan blijf je het jezelf enorm moeilijk maken.
Door Lizzy
#3360615
susanm schreef:Bedankt voor de reacties.

Mijn huidige dierenarts wilde Mylow niet testen ondanks dat ik al eigenlijk vanaf dag 1 het vermoeden had dat hij een allergie had. Zij vond hem met 13,5 week, toen ik voor het eerst bij haar kwam, te jong en ik moest wachten tot hij een maand of 8 was.
Als dit gaat over het testen van een allergie voor iets van buitenaf (pollen, mijten, grassen, etc) dan heeft je dierenarts 200% gelijk. Daar is je hond nog erg jong voor (maar het kan wel) maar nog veel belangrijker: de uitslag van de bloedtest is volstrekt onbetrouwbaar en daar moet je hond zelfs 12 maanden of ouder voor zijn.
Op haar advies wel overgegaan op een brok zonder tarwe. Het werd een brok met gevogelte als diersoort. Geen idee welke vogelsoorten hier in zitten.
Toen Mylow 5 maanden was heb ik weer de dierenarts benadert om te testen. Nog steeds vond zij het te vroeg.
Bloedtest? Heeft ze weer gelijk.
Ik was er klaar mee en ben naar mijn oude Duitse dierenarts gegaan waar ik in het verleden bij was en die mij toen heel goed geholpen had met een andere hond die veel te mager bleef.
Hij heeft toen een voer voor haar samengesteld waardoor ze wel aankwam.
Ik had dus al het vertrouwen in die man.
Hij heeft Mylow getest en van hem kreeg ik een blik voer met lam mee waarmee ik als eliminatie moest beginnen. Dit moest ik 6 weken geven. De eerste 3 weken geen verbetering maar na 2 weken kregen wij de uitslag van de test en toen bleek Mylow allergisch te zijn voor het stof van onze vogel. Dit hebben wij direct aangepakt en na die 3 weken lam was de jeuk verdwenen. Na 6 weken kreeg ik blikvoer met paard erin mee. Dit moest ik 4 weken geven, ging het mis direct ermee stoppen en weer terug naar de lam. Dit ging goed. Na die 4 weken kreeg ik blik met geit erin mee. Ook dit ging goed.
En toch heeft deze dierenarts er geen goed aangedaan om een bloedtest te doen. En er zijn twee dingen die je los moet zien van elkaar. Je hond kan een allergie hebben voor iets van buitenaf. Je hond kan een voedsel-intolerantie (of allergie) hebben of beide.
De dierenarts zei me toen te stoppen ermee en over te gaan op iets met lam rijst. Als we zouden doorgaan met de blikken dan zou het kunnen gebeuren dat er voor de toekomst dan geen diersoorten meer over zouden blijven die hij nog niet gehad had en dan zouden we een probleem hebben als de lam,paard, geit toch ook weer voor reacties zouden gaan zorgen. Voor altijd doorgaan met de blikken kon niet omdat de blikken echt alleen geschikt waren om te elimineren.
Dit heb ik voor zoete koek aangenomen omdat ik hem volledig vertrouwde.
Ik vond een brok waar Mylow het goed op deed met zijn jeuk maar hierop ging hij opeens alle poep die hij tegenkwam eten. Iets wat hij niet eerder gedaan had en tot wormen leidde. Gedragsdeskundige erbij gehad maar gevolg was toch dat Mylow enorm beperkt werd in zijn vrijheid doordat hij niet meer alleen in de tuin mocht en niet meer los mocht lopen. Even lekker rennen en vliegen was er niet meer bij. Dit vond ik voor een hond van nog geen jaar geen goed idee en daarom over gestapt op een andere brok. Die gaf weer jeuk.
Toen een brok met zalm waarmee de jeuk dus niet verdween en hij er ook nog oorontsteking bij kreeg.
Toen dus op de kvv.
Ja. Nou al met al heb je dus geen eliminatie dieet gedaan.
Barf is niet mijn ding omdat ik een probleem heb met rauw vlees. Dit heb ik al van kinds af aan. Het is nog steeds zo dat ik zelf geen gehaktballen kan draaien zonder over mijn nek te gaan. Ook met kvv voeren moesten mijn man en kinderen Mylow 's morgens zijn vlees geven. Ik kon dat gewoon echt niet. Vandaar dat ik barf echt niet zie zitten.
Ik stel voor dat je dit topic leest: viewtopic.php?f=11&t=125781
Dat legt je uit wat een eliminatie dieet is, waarom je het voert, hoe je het moet voeren en wat je erna moet.
Door susanm
#3360900
Dank jullie wel voor de reacties.

De bloedtest is gedaan omdat ik al snel vermoedde dat hij een omgevingsallergie had.
Pas nadat de dierenarts mij adviseerde om iets met lam en rijst te gaan geven ontdekte ik dat hij ook op gluten reageerde.
Eenmaal op de kvv, toen ik de eend eruit gegooid had, ging het op zich super met de jeuk.
Probleem was alleen dat hij verstopt raakte ervan en ik geen ideeën meer had om dit op te lossen.
In elk geval heb ik nu een bestelling kvv gedaan waar minder botaandeel in zit. Die komt komende week binnen.
Ook zijn de psylium vezels besteld en zijn er al een paar groentes in huis.
Ik hoop dat met jullie tips die ontlasting goed blijft.

Nogmaals bedankt voor alle adviezen
Door Lizzy
#3360938
susanm schreef:Dank jullie wel voor de reacties.

De bloedtest is gedaan omdat ik al snel vermoedde dat hij een omgevingsallergie had.
Pas nadat de dierenarts mij adviseerde om iets met lam en rijst te gaan geven ontdekte ik dat hij ook op gluten reageerde.
Eenmaal op de kvv, toen ik de eend eruit gegooid had, ging het op zich super met de jeuk.
Probleem was alleen dat hij verstopt raakte ervan en ik geen ideeën meer had om dit op te lossen.
In elk geval heb ik nu een bestelling kvv gedaan waar minder botaandeel in zit. Die komt komende week binnen.
Ook zijn de psylium vezels besteld en zijn er al een paar groentes in huis.
Ik hoop dat met jullie tips die ontlasting goed blijft.

Nogmaals bedankt voor alle adviezen
Ik ben ook heel benieuwd hoe het zal gaan met de ontlasting de komende tijd! Laat je het ons even weten?
Door susanm
#3361724
Kleine update.

Waar hij de vorige keer na 3 dagen al slechter af kon zijn we nu morgen een week weer geheel op de kvv.
Ik ben direct begonnen met bladgroente toe te voegen, ca 130 gr per dag, en net aan een maatlepel psyliumvezels en het gaat tot nu toe goed.
Mocht het toch weer minder gaan dan kan ik die psyliumvezels nog wat meer gaan geven want hij mag daar volgens de verpakking 1,5 maatlepel 1 a 2 maal daags van.
Maar zolang het goed gaat gaat het goed en houden we het zoals het is.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Barfplaats wordt gesponsord door