Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Gebruikersavatar
Door pluk
#3292507
Welkom op Barfplaats!

KVV of Barf, wat is het verschil?
Wie begint met vers voeren komt direct twee afkortingen tegen: KVV en Barf.

KVV staat voor ‘kant-en-klaar vers vlees’. In KVV zitten rauwe vleesbotten, spiervlees en/of orgaanvlees. Soms aangevuld met groenten, kruiden, rijst of andere granen. KVV is doorgaans gemalen en wordt verpakt in rollen of plakken. Er zijn ook zogenaamde ‘flakes’ te kopen. Dit is ook een KVV maar in plaats van gemalen vlees bestaat het uit grove stukken. KVV koop je diepgevroren.

Barf is eigenlijk de afkorting voor Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. We gebruiken de term voor het zelf samenstellen van rauwe/verse voeding. We voeren de honden met rauwe (geschikte!) vleesbotten, rauw spiervlees, rauw orgaanvlees, rauwe gepureerde groentes en diverse extra's. In dit topic vind je beginnersinformatie over barf:viewtopic.php?f=33&t=128897

Er zijn ook producten op de markt met gestoomd vlees waarbij de productnaam suggereert dat het om barf of kvv gaat. Dit is niet zo. Barf en KVV bestaan altijd uit rauw vlees.

KVV, de verschillen
Er zijn ontzettend veel merken KVV te koop. En alle merken hebben weer hun eigen samenstelling. Meestal bevat een KVV drie elementen in gemiddeld de volgende percentages:
- Bot (15-25%)
- Spiervlees (60-70%)
- Orgaanvlees (10-30%)

NB In KVV wordt bot los van het vlees gerekend. In Barf hebben we het over vleesbot, dit is ca.50/50 bot en spiervlees. Een KVV met 20% bot is vergelijkbaar met 40% vleesbot in een barf menu.

Om te zorgen dat je hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt, dus een compleet menu krijgt, heb je twee opties:
- minstens vijf verschillende diersoorten voeren met bot, spiervlees en orgaan in de goede verhoudingen
- een KVV voeren met een premix (toevoeging van vitamines en mineralen)

Een belangrijk en niet te onderschatten verschil is daarnaast de calciumbron van KVV, ook hier zijn er twee opties:
- calcium afkomstig uit vleesbotten
- calcium afkomstig van een supplement.

En dan zijn er ook nog eens grote verschillen in samenstelling. Sommige KVV bevatten bijvoorbeeld in verhouding veel lever en geen nier, een andere bevat nier en ook long maar geen lever. Ook in kwaliteit van de grondstoffen zijn er grote verschillen.

KVV, hoe te kiezen
En dan komt het lastigste, want welke kvv ga je je hond geven? Uitgangspunt is jouw hond: waar jouw hond het het beste op doet is de beste kvv voor jouw hond. Dus blijf naar je hond kijken en pas aan waar nodig. Energieke jonge honden hebben andere behoeften dan een senior. Een drachtige teef is anders als een gecastreerde reu met aanleg voor overgewicht.
In het algemeen zijn er een aantal keuzes te maken. Voor specifieke situaties (bijvoorbeeld drachtig, voedselallergie) vind je onderaan nog wat handige links.

Nummer 1: de calciumbron. Zoals hiervoor aangegeven zijn er twee mogelijkheden: calcium uit bot of uit een supplement. Het eerste heeft de voorkeur, zeker bij pups. Hier lees je meer over het belang van calcium: viewtopic.php?t=48632

Nummer 2: met premix of meerdere diersoorten in goede verhoudingen. Dit is een lastigere. Het mooist is een kvv met vlees van goede kwaliteit en in de juiste verhoudingen, als je dit voert heb je namelijk geen premix nodig. Maar er zijn ook kvv zonder premix maar met vlees van baggerkwaliteit en kvv met premix met vlees van hoge kwaliteit. Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit van het vlees de kwaliteit van de kvv. En dat is gelijk het lastige aan kvv: want hoe weet je wat er in zit? Ook hier geldt: alle waar naar zijn geld. Van een kvv van een paar euro de kilo kun je niet verwachten dat het een goede kvv is, anderzijds is het ook niet zo dat duurder altijd beter is.

De meeste kvv bevatten bot, spiervlees en orgaan in ongeveer de verhoudingen zoals hierboven genoemd. Het botpercentage is wel iets om in de gaten te houden qua ontlasting. Sommige merken hebben een wat hoger percentage bot en honden kunnen dan problemen met ontlasten krijgen. En dan het orgaan: het is mooi als je gemiddeld op zo'n 10-15% pens en 10-15% hart, lever en nier (bij elkaar opgeteld) per week zit. Daarnaast zit er ook regelmatig maag of long in kvv, prima voor de afwisseling maar focus je op de eerdergenoemde organen. En wissel dus in diersoorten, neem liever geen 5 soorten vogels maar varieer met gevogelte, wild, kleine en grote grazers, etc.

In je zoektocht zal je misschien opvallen dat sommige merken vooral kippenbot en orgaan van rund gebruiken. Je kunt dus meerdere merken hebben in meerdere smaken en toch vooral kip en rund voeren. Ook hiervoor geldt: afwisseling heeft de voorkeur. Dus probeer indien mogelijk bot, spiervlees en orgaan van verschillende diersoorten af te wisselen.

Nummer 3: met of zonder toevoegingen als groente, rijst, oliën, etc. Het toevoegen van groente aan je menu wordt sowieso aangeraden. Maar dit kan je ook zelf doen! Gewoon lekker een mengsel van groente uit het seizoen, rauw gepureerd of even gekookt. Je kunt de hond ook van jouw groente wat geven (zonder zout uiteraard). Meer info: viewtopic.php?f=33&t=132996. Voor rijst, oliën en andere toevoegingen geldt: als jouw hond het om wat voor reden dan ook nodig heeft, dan kun je het altijd toevoegen. Sommige fabrikanten hebben hun redenen om oliën, rijst of andere zaken toevoegen, bijvoorbeeld om te zorgen voor voldoende vitaminen in de kvv. Vraag hier gerust naar als je twijfelt. Helaas zijn er namelijk ook fabrikanten die van alles in de kvv stoppen zonder duidelijk doel.

Samenvattend zou je dus graag willen weten over een kvv:
- is de calciumbron bot of een supplement?
- bevat de kvv een premix of moet ik zelf op verhoudingen letten?
- welke toevoegingen bevat de kvv?
- welke diersoorten zitten er in de kvv?
- wat zijn de verhoudingen van bot, orgaan (liefst gespecificeerd naar soort) en spiervlees?
- van welke diersoorten zijn de botten, van welke het spiervlees en van welke het orgaan?
Deze informatie haal je van het etiket, foldermateriaal en/of de website van de fabrikant en verkooppunten. Ook kun je natuurlijk altijd de fabrikant een mailtje sturen als je vragen hebt.

Ook is het goed om de ervaringen van anderen mee te nemen in je keuze. Er zijn voldoende merken kvv die al jaren worden gebruikt en zich inmiddels bewezen hebben. Daarnaast spelen zaken als verkrijgbaarheid, prijs, wel/niet biologisch en verpakkingsgrootte een rol in je keuze.

En of je nu kiest voor premix of niet, kies sowieso meerdere merken en diersoorten om te voeren. Door meerdere merken te kiezen heb je afwisseling en ben je minder afhankelijk van de visie van één fabrikant. Verschillende diersoorten zijn belangrijk omdat elk dier weer specifieke nutriënten levert. Daarnaast is het voor je hond fijn als hij wat verschillende smaken krijgt. Wij eten toch ook niet elke dag hetzelfde?
En sommige honden zijn gevoelig voor het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid. Door meerdere diersoorten te voeren kun je kans op een overgevoeligheid verminderen.

Voor iedereen is het sowieso handig om een goed verkrijgbare diersoort helemaal niet te voeren. Mocht je hond toch een voedselovergevoeligheid ontwikkelen dan kun je met deze diersoort een zogenaamd eliminatiedieet starten.

Hoeveel KVV voer je?
Er zijn geen vaste percentages te noemen. Elke hond is anders en heeft een andere energiebehoeften. Voeren doe je daarom altijd ‘op het oog’. Is de hond te stevig, dan ga je wat minder voeren. Is de hond te schraal, dan voer je wat meer.
Over het algemeen eten volwassen honden tussen de 2% en 7%van hun lichaamsgewicht per dag. Dit staat gelijk aan 20 tot 70 gram per kilo lichaamsgewicht. Pups eten tussen de 5% en 10% van hun lichaamsgewicht, dus 50 tot 100 gram per kilo, per dag.
Als je voorheen brok voerde, dan is de dubbele hoeveelheid in gewicht vaak een goede hoeveelheid om te starten. Dus 100 gram brok wordt 200 gram kvv.
Ook kun je de volgende startpercentages gebruiken. Afhankelijk van wat je ziet kun je de hoeveelheid kvv na enkele dagen al aanpassen naar boven of beneden.

Grote hond (+35 kg): 2%
Middel grote hond (15-35 kg): 3%
Kleine hond (5-15 kg): 4%
Zeer kleine hond (tot 5 kg): 5%
Bij pups: kies hierboven het volwassen gewicht en tel hier 3% bij op. Een pup van een groot ras geef je dus 5%, een pup van een klein ras 7%.
Dit voer je totaal per dag.

Volwassen honden (vanaf 1 jaar) voer je één keer per dag, liefst op wisselende tijden.
Pups:
Tot 3 maanden: 4 keer per dag.
Tot 6 maanden 3 keer per dag.
Tot 12 maanden 2 keer per dag.
Dit zijn richtlijnen! In de praktijk zul je zien dat pups vaak zelf al aangeven dat ze toekunnen met een maaltijd minder.

Verdere tips
Waar koop ik KVV?
Bij dierenwinkels en tuincentra wordt kvv meestal wel verkocht. Zoek naar een paar grote vriezers, daar ligt het waarschijnlijk. Er zijn ook steeds meer webwinkels die zich specialiseren in honden- en kattenvoer. Zij bezorgen het vaak aan huis en hebben soms ook een kleine winkel of ophaalmogelijkheden aan huis. De echte budgetmerken liggen ook in de supermarkt wel in de vriezer.

Mijn hond eet nu brok, blik of gestoomd voer, hoe te starten met KVV?
Elke hond (ook een pup) kun je direct overzetten van brok of blik naar kvv.
Bij honden die een gevoelige spijsvertering hebben kun je de kvv de eerste dagen overgieten met wat gekookt water.

Ontgiften?
Een hond die lange tijd brok of blik heeft gegeten en daarna kvv krijgt kan gaan ontgiften. Dit uit zich in bijvoorbeeld: diarree, vieze ogen, vette vacht, meer verharen en uit de bek stinken. Na een week of twee gaat het doorgaans al een stuk beter. Het kan echter enkele maanden duren tot het totale ontgiftingsproces achter de rug is.

Wat kan ik nog meer voeren?
Eieren. Gewoon rauw en met schil. Richtlijn is 1 ei per 5-10 kilo lichaamsgewicht per week.
Rauwe vis. De meeste honden zijn er dol op! Bijvoorbeeld een paar keer per week een klein vet visje zoals haring of sardien (ongepekeld!). Vis wordt ook wel in kvv vorm verkocht. Beperk je tot maximaal zo'n 10% van het totaal aan voer ivm thiaminase. Meer info: https://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf/vis/.
Zuivel. Met mate af en toe eens een lepeltje hüttenkäse of een scheutje karnemelk vinden de meeste honden heerlijk.
Noten, zaden en pitten. Geef deze rauw en ongezouten en maal ze vooraf fijn. Alleen fijngemalen kan de hond de voedingstoffen opnemen.

Kan ik KVV combineren met BARF?
Dat kan zeker. Lees verder: viewtopic.php?f=5&t=134935

Handige links naar andere topics:
Eliminatiedieet bij voedselallergie: viewtopic.php?f=11&t=125781
Waarom groente te voeren: viewtopic.php?f=11&t=128891
Drachtige teef: viewtopic.php?f=33&t=133003
Salmonella: viewtopic.php?f=11&t=17647
Katten op kvv: viewtopic.php?f=13&t=68104
In de bibliotheek vind je nog meer artikelen: viewforum.php?f=11

Meer weten?
Via de zoekfunctie is alles wat ooit gevraagd is terug te vinden. Je vind de zoekfunctie rechtsboven in het scherm.
Ook kun je zelf een topic openen met je vraag.

Barfplaats wordt gesponsord door