Wat ik me al een tijdje afvraag is het volgende.....
[Inleiding: Klootwijk heeft ook al eens een uitzending gewijd aan "vers", om precies te zijn ging het over "verse vis".
Wanneer is verse vis vers? En wanneer mag je dat vermelden?]
"Vers vleesvoeding" is reeds een tijdje behoorlijk hot.
Er bestaan echter nogal wat verschillende soorten vleesvoedingen.
Wat ik me me afvraag is, wanneer mag men bij petfood voeding de term "vers" gebruiken?
Via google belande ik o.a. op de Fediaf website.
Wat ik begrepen heb is dat de EU de Guide of Good Labelling Practice for Pet Food van Fediaf heeft goedgekeurd (?*).
Op de FEDIAF website vindt ik onder de FEDIAF Code of Good Labelling Practice for Pet Food over "vers" het volgende:
5.2.2.2 Use of the term ?fresh?, ?authentic?, ?real?, ?true?, ?genuine?, etc.
The term fresh may be used to describe pet food components that have not
been subjected to any treatment except maintaining the cold chain. Treatments
such as cooking, drying, freezing, hydrolysis, or similar processes, or the
addition of salt, curing agents, natural or synthetic chemical preservatives or
other processing aids exclude the components from being called ?fresh?.
http://www.fediaf.org/self-regulation/labelling/
Zoals het hier staat betreft "vers" dus niet elke bovenstaande behandelingen, op koelen na.
Ik zie menig petfood product als KVV, gevriesdroogd, luchtgedroogd, gestoomd, gepasteuriseerd, gesteriliseerd,
blikvoer of brokken die gebruiken maken van de term "vers".
Weet iemand hier meer informatie over te vinden?
*Welke labelling instanties zijn er nog meer?