Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#3234370
De hoeveelheid:
Dit hangt af wat je voor de rest voor percentages kiest. Stel je gaat 45% vleesbot, 20% orgaanvlees, 10% groenten voeren, dan voer je 25% spiervlees. Ga je 40% vleesbot, 20% orgaanvlees en 5% groenten voeren, kun je 35% spiervlees voeren.

De definitie van spiervlees spiervlees is het vlees dat het skelet bij elkaar houdt. En voor beweging van het lichaam zorgt. Spiervlees zit aan bot vast. Qua spiervlees kun je alle mogelijke spiervleessoorten geven die je kunt krijgen. Ik adviseer alleen om geen varkensvlees te geven. Niet alleen lopen we nog steeds (minimaal) gevaar op de ziekte van Aujeszki, ook zijn veel honden overgevoelig voor varkensvlees. Verder kun je rundvlees, geitenvlees, lamsvlees, kalkoenvlees, paardenvlees, hertenvlees, konijnenvlees, hazenvlees, ganzenvlees, etc. geven.

Voer vlees van een goede kwaliteit, liefst ongemalen. Hoe beter de kwaliteit van het vlees, hoe beter de resultaten van het zelf samenstellen. Van gemalen vlees kun je onmogelijk vaststellen wat de kwaliteit van het vlees is. Bovendien passeert gemalen vlees het spijsverteringssysteem veel sneller en daardoor krijgen de maagsappen minder de kans om lang op de voeding in de te werken. Dit is niet bevorderlijk voor de vertering en bovendien heeft de hond sneller honger.

Een apart stukje over kopvlees: Kopvlees is redelijk goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en wordt daarom vaak/veel gevoerd. Kopvlees van kalf is behoorlijk waardeloos en zet je liever helemaal niet op je menu. Kopvlees van rund is beter, rund bevat meer voedingsstoffen. Maar dan nog zie ik af en toe kopvlees voorbij komen dat de naam vlees eigenlijk niet in zich zou mogen dragen. Het zit vol met kimmels en kimmels zien er zo uit:

Afbeelding

Als je nou kopvlees hebt dat vrijwel alleen bestaat uit kimmels en andere witte vellen en lellen: dan is de kwalitatief dus slecht vlees en moet je daar zo min mogelijk (of beter nog: helemaal niet) van voeren.

Barfplaats wordt gesponsord door