Pagina 1 van 1

Ook hier een 1e menu

Geplaatst: zo 04 jul 2010, 23:54
door Freggel
Aangezien er een hoop vleesjes in bestelling zijn  :biggrin2: even een probeerseltje van een 1e menu. Dan kan ik er evt nog aan sleutelen voordat het vlees hier is en ik moet gaan portioneren.

Het gaat hier om een 7 maanden jonge reu, wie-het-weet-mag-het-zeggen-kruising. Hij weegt nu zo richting de 20 kg. Ik ben voor hem uitgegaan van een percentage van 5 %. Dit eet hij nu ook ong aan KVV in combi met barf. Soms wat meer, dan weer wat minder. Wat dat betreft heb ik altijd al "op het oog" gevoerd.

5% van 20 kg dat maakt 1000 gram per dag, 7000 gram per week.

Onderverdeelt in de volgende percentages,

Rauwe vleesbotten 40%
Spiervlees 25%
Orgaanvlees 20%
Groentemix 5%
Vis                 5%
Rest                5%

Dit maakt per week:

Rauwe vleesbotten 40% 2800
Spiervlees 25% 1750
Orgaanvlees 20% 1400
Groentemix 5% 350
Vis                 5% 350
Rest                  5 %                350

Vleesbotten: Eendennekken/Rugstukken en Hele Kip/Kippenvleugels
Spiervlees: Struisvogel, paard, hert en fazant
Orgaan: de ene week 1 kg lamspens aangevuld met  orgaan, de andere week  Hart 700 gram, lever 350 gram, Nier 350 gram (alledrie kip)
Groentemix: afhankelijk van wat er leuk geprijsd is, cq wat ik gratis af kan halen bij de groenteboer.
Vis: afhankelijk van wat de visboer te bieden heeft, en het is nog even kijken of hij dat lekker vind. Witvis vindt hij lekker maar of hij vette vis ook lekker vind is nog even uitproberen. Maar ik vermoed dat hij dat ook wel opvreet  ;D
Rest: Afhankelijk van hoe het uitkomt in de week. Zal wisselen tussen groente/vis

Hoe ik dat precies per dag ga verdelen is deels afhankelijk van hoe het het makkelijkst te portioneren is. Maar dat zie ik wel als de vleesjes binnen zijn.

Dan nog even een vraagje over een hele kip, aangezien ik nu al zoveel vleesjes in de vriezer heb kan ik de kip even niet groot inkopen. Dus moet het even doen met de hele kip van de aldi/lidl. Als ik dit in zijn geheel geef zeg maar zal het percentage vlees/bot geen 50%/50% zijn. Kan ik hem dan beter iets meer kip geven in totaal en dan minderen in spiervlees? Of toch maar de kipfiletjes eraf halen en zelf opeten  :P

Verder niet in het menu geteld is af en toe wat yoghurt en ei.

Ik zou zeggen brand maar los  :)

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: ma 05 jul 2010, 08:29
door Else
De precieze verhoudingen van kip weet ik niet tussen bot en spiervlees.
Ik geef ook wel eens een hele kip en doe dat dan i.p.v. een dag uit het menu waarin hij anders vleesbot zou krijgen met spiervlees of orgaan .
Als je een kip hebt met organen er nog in kun je dat zien als een complete maaltijd in de juiste verhoudingen en hoef je dat dus niet mee te berekenen met de percentages.

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: ma 05 jul 2010, 13:11
door Nadia
Hoe kom jij aan kippennieren?? Deze zijn toch zo klein omdat een kip eigenlijk niet plast. En ze ze niet doen uitsnijden..

Hou je er rekening mee dat kippen veel antibiotica krijgen en dit word opgeslagen in de lever? Als je de kans krijgt om lamslever oid te voeren zou ik persoonlijk daarvoor kiezen.

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: ma 05 jul 2010, 13:33
door Freggel
Kippeniertjes zijn hier gewoon te koop. Volgens mij dan, of ik vergis me gewoon gruwelijk  ;D

Maar wel een goede tip van de antibiotica. Zal eens kijken of ik hier aan lamslever kan komen. Neem aan dat runder- of kalfslever ook goed is?

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: ma 05 jul 2010, 14:27
door Nadia
Rund zit je net zo met de antibiotica. kalf/lam is beter. wellicht kalkoen!

Als je de mogelijkheid hebt, wil je dan eens een foto plaatsen van de kippennieren?? Nu ben ik geen barfexpert maar ik dacht echt dat ze die niet deden uitsnijden.. T zou kunnen.. ik ben niet zeker!

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: ma 05 jul 2010, 15:28
door josevl
toen ik over kippenniertjes begon lachtte ze me uit  :-[dus ben benieuwd wat jij heb

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: ma 05 jul 2010, 15:31
door lauraV
ik dacht dat de niertjes van de kip vast zitten aan t karkas?

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: di 06 jul 2010, 13:55
door Nadia
Zitten ze ook, daarom worden ze (ik dacht nooit) amper uitgesneden

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: wo 07 jul 2010, 01:49
door Freggel
Ik zei al, ik kan me ook vergissen  :biggrin2:.

Maar mocht ik ze vinden dan maak ik er gelijk een foto van  ;D.

Verder nog enig commentaar op andere zaken?? Of is dit een goed menu om te starten?

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: wo 07 jul 2010, 19:28
door Nadia
Opzich is er nog weinig over te zeggen.. Je verdeling is prima. Al dat ik de 5% rest bij de vis of groente zou zetten.. rest als ei/yoghurt reken ik niet mee.. Is als toetje zeg maar :) En de groente/vis wat jij bij rest schreef zou ik gewoon lekker echt bij de groente/vis rekenen.

qua vis zou ik wel proberen om zo veel mogelijk vette vis te voeren.. Een witvisje is leuk voor de lekker maar zalm heeft meer voedingswaarden...

je afwisseling is prima, maar heb je niet nog de mogelijkheid om een extra vleesbotje toe te voegen?? Iets van konijn/parelhoen ofzo?? Dat zou het puntje op de I Zijn.

wat zijn je verdeling in % van je orgaan?

Re: Ook hier een 1e menu

Geplaatst: wo 07 jul 2010, 23:09
door Freggel
Die 5% houdt ik een beetje als slag om de arm idd bij groente/vis aangezien het ook deels afhankelijk is van wat is kan krijgen bij de vis- en groenteboer. Dus dat zal de ene keer wat meer groente zijn en de andere keer wat meer vis. En idd vette vis, ik had al begrepen dat witvis gewoon een extraatje is voor de lekker.

Ei en yoghurt ook bewust niet meegenomen in de percentages ook niet als rest. Ook puur als extra gezien.

Orgaan heb ik zoals in de op staat een 1e verdeling gemaakt, alleen moet even kijken of ik daar niet wat meer pens aan toe kan voegen. Pens zit nu op 35 % van orgaan. De rest zou opgevuld moeten worden door hart/nier/lever. Maar ik ben bang dat de huidige percentages daarvan te hoog zijn.

Extra vleesbotten wil ik ook even naar kijken, maar eerst even afwachten hoe propvol mijn vriezer zo meteen zit  ;D