Hier kun je je BARF menu plaatsen. Andere leden kunnen daar op reageren. Leerzaam!

Moderator: Lizzy

#3116663
Hallo allemaal,

IK heb een Duitse Herder van 5,5 maand oud.
Vanaf dat hij hier is (8 weken) krijgt hij KVV van BARF menu.

Nu hij groter wordt, vind ik het tijd om zelf met BARF aan de slag te gaan.
Ik heb daarom een eerste opzet gemaakt van een menu en ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden.

Bij Lotgering kan je hele konijnen bestellen en eendenkarkassen als je ook totaalpakketten afneemt.
Dus ga hem één keer in de week zo'n totaalpakket van hen voeren (ook voor de afwisseling van het aantal diersoorten, één keer in de week een heel konijn en dan de rest van de week zelf samenstellen).

Omdat hij allergisch is voor kip, is het aantal botsoorten anders ook erg beperkt.
Las namelijk dat eendennek ofzo maar twee keer per week mag.

Heb groente niet standaard opgenomen in het menu. In de kvv rollen zit dat ook niet en hij lust heel veel groentes niet, hij krijgt daarom gewoon alleen groentes die wij over hebben.

Menu Tyson (27 kg)
Eten per week (4%)7560 gram
Spiervlees (35%)2646 gram
Vleesbot (45%) 3402 gram
Organen (20%) 1512 gram
Waarvan pens 756 gram

Maandag 350 gram geitensnippers 500 gram eendennek 250 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 350 gram kalfskopvlees 500 gram lamskarkas 250 gram lamspens
Woensdag 350 gram lamssnippers 450 gram eendennek 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1,25 kg heel konijn
Vrijdag 800 gram Totaalvoer met Wild (120 gram orgaan (15% ), 288 gram vleesbot (36%) en 392 spiervlees (49%)) + 200 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 450 gram lamskarkas 250 gram kalfspens
Zondag 500 gram rundersnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel -

Totaal 2292 gram spiervlees plus spiervlees van het konijn per week
Totaal 2688 gram vleesbot plus het vleesbot van het konijn
Totaal 1370 gram organen plus de organen van het konijn

Groetjes,
Daphne
#3116698
Beste Flamingo,

Bedankt voor je reactie.
Op woensdag heb ik 100 gram rundernieren, is dat te weinig?

Kun je me enkele voorbeelden van beginnersbotten geven?
Ik zit daar namelijke een beetje mee, omdat hij niet tegen kip kan en hij ook niet te vaak eendennek in de week mag.

Groetjes,
Daphne
#3116701
Ik heb de aantallen van vleesbot aangepast naar iedere dag 500 gram, omdat dat inderdaad makkelijker is en qua hoeveelheid prima past.
Qua verpakken maakt het niet zoveel uit, want ben van plan het direct nadat ik het gekocht heb samen te stellen en per dag te verpakken.
Dan hetgeen voor die dag in de koelkast te ontdooien en in drie porties te voeren.

Groetjes,
Daphne
Laatst gewijzigd door Daphne-Tyson op zo 24 mei 2015, 18:54, 1 keer totaal gewijzigd.
#3116876
[quote="Daphne-Tyson"]
Beste Flamingo,

Bedankt voor je reactie.
Op woensdag heb ik 100 gram rundernieren, is dat te weinig?

Kun je me enkele voorbeelden van beginnersbotten geven?
Ik zit daar namelijke een beetje mee, omdat hij niet tegen kip kan en hij ook niet te vaak eendennek in de week mag.

Groetjes,
Daphne
[/quote]

In de totaalvoer en in het konijn zit ook nier neem ik aan, dus met 100 gram extra kom je wel goed uit. Bij het orgaan zie ik ook long staan. Dit bevat weinig voedingswaarde en voegt weinig toe. Ik zou dit schrappen van je menu. Long is wel leuk om te drogen voor beloning of snackjes.

beginnersbotten: http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf/vleesbotten dus bijv kwartel of parelhoen
#3117066
Daphne-Tyson schreef: Hallo allemaal,

IK heb een Duitse Herder van 5,5 maand oud.
Vanaf dat hij hier is (8 weken) krijgt hij KVV van BARF menu.

Nu hij groter wordt, vind ik het tijd om zelf met BARF aan de slag te gaan.
Ik heb daarom een eerste opzet gemaakt van een menu en ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden.

Bij Lotgering kan je hele konijnen bestellen en eendenkarkassen als je ook totaalpakketten afneemt.
Dus ga hem één keer in de week zo'n totaalpakket van hen voeren (ook voor de afwisseling van het aantal diersoorten, één keer in de week een heel konijn en dan de rest van de week zelf samenstellen).

Omdat hij allergisch is voor kip, is het aantal botsoorten anders ook erg beperkt.
Las namelijk dat eendennek ofzo maar twee keer per week mag.
Ja, twee keer per week nek is wel het maximum. Je kunt ook eendkarkas geven trouwens.
Heb groente niet standaard opgenomen in het menu. In de kvv rollen zit dat ook niet en hij lust heel veel groentes niet, hij krijgt daarom gewoon alleen groentes die wij over hebben.
Jammer. Ik vind groenten heel waardevol.
Menu Tyson (27 kg)
Eten per week (4%)7560 gram
Spiervlees (35%)2646 gram
Vleesbot (45%) 3402 gram
Organen (20%) 1512 gram
Waarvan pens 756 gram
Prima
Maandag 350 gram geitensnippers 500 gram eendennek 250 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 350 gram kalfskopvlees 500 gram lamskarkas 250 gram lamspens
Woensdag 350 gram lamssnippers 450 gram eendennek 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1,25 kg heel konijn
Vrijdag 800 gram Totaalvoer met Wild (120 gram orgaan (15% ), 288 gram vleesbot (36%) en 392 spiervlees (49%)) + 200 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 450 gram lamskarkas 250 gram kalfspens
Zondag 500 gram rundersnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel
Ik zou proberen om het kalfsvlees te vervangen voor rund. Kalfsvlees is toch net een tikje minder rijk aan voedingsstoffen.
Verder is het prima. Zou je meer afwisseling willen, kun je nog parelhoen, haas, fazant, etc. proberen. Maar dit is prima zo hoor.

Ik denk trouwens wel dat 500 gram haring en makreel verkeerd zou kunnen vallen. Dat is erg veel en erg vet. Als het niet goed valt, zou je de vis als extraatjes (haring en makreel) kunnen geven bij een andere maaltijd. Zalm valt meestal wel goed maar altijd zalm is erg saai (en bovendien twijfel ik erg aan de kwaliteit van kweekzalm).
#3117171
Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb eendenkarkas gevonden om te geven i.p.v. lamskarkas zodat hij eerst aan zachtere botten kan wennen.
Zodra hij het beter kan verteren, kan ik dan alsnog overschakelen op de lamskarkas.

Betreffende de vis verwacht ik dat het wel goed gaat, want bij BARFmenu deluxe wat hij nu krijgt zit ook vis.
Dus hij krijgt vanaf begin af aan al rollen met alleen vis, mocht het niet goed gaan, zal ik inderdaad kijken het als snack te geven.
Is er eigenlijk een richtlijn voor de hoeveelheid vis per week?
#3117188
Ik heb nog een andere vraag. Ik wilde eigenlijk het vlees in Rotterdam gaan halen bij een slager en daarnaast voor de afwisseling bij Lotgering bestellen.
Nu zag ik via het forum dogmeat.nl waarbij verschillende diersoorten besteld en thuisbezorgd kunnen worden.

Ik vroeg mij af of hier ervaringen mee zijn?
Dogmeat heeft namelijk veel verschillende diersoorten, waardoor ik via één adres aan meer dan voldoende afwisseling kan komen.
Bij lotgering ben ik daarnaast verplicht ook een totaalmix af te nemen en dus één dag in de week KVV te voeren.

Groetjes,
Daphne
#3117338
Ik heb mijn menu een beetje bijgeschaafd.
Hierbij de nieuwe versie (Tyson 27 kg):

Maandag 350 gram geitensnippers 500 gram eendennek 250 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 350 gram kalkoensnippers 500 gram kwartelkarkas 250 gram lamspens
Woensdag 350 gram lamssnippers 500 gram eendenrugstuk 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1 kg heel konijn
Vrijdag 350 gram hertenvlees/hazenvlees (afwisselend per week) 500 gram parelhoenkarkas 250 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 500 gram eendenkarkas 250 gram runderpens
Zondag 500 gram paardensnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel -

Totaal 2250 plus spiervlees van het konijn 3000 plus het vleesbot van het konijn 1250 plus de organen van het konijn

Ik heb dit menu daarnaast voor de komende zes weken doorgetrokken en steeds iets aangepast, rekening houdend met de verhoudingen tussen spiervlees, vleesbot en organen.
Hij groeit namelijk gemiddeld een kilo per week en wil per zes weken bestellen.

Week 2 (Tyson weegt dan 28 kg):
Maandag 400 gram geitensnippers 550 gram eendennek 350 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 350 gram kalkoensnippers 500 gram kwartelkarkas 250 gram lamspens
Woensdag 400 gram lamssnippers 500 gram eendenrugstuk 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1 kg heel konijn + duif
Vrijdag 350 gram hertenvlees/hazenvlees 500 gram parelhoenkarkas 250 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 550 gram eendenkarkas 250 gram runderpens
Zondag 500 gram paardensnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel -
Totaal 2700 gram spiervlees 3550 gram vleesbot 1600 gram organen

week 3 (Tyson weegt dan 29 kg):
Maandag 400 gram geitensnippers 550 gram eendennek 350 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 400 gram kalkoensnippers 550 gram kwartelkarkas 250 gram lamspens
Woensdag 400 gram lamssnippers 500 gram eendenrugstuk 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1 kg heel konijn + duif
Vrijdag 350 gram hertenvlees/hazenvlees 550 gram parelhoenkarkas 300 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 550 gram eendenkarkas 250 gram runderpens
Zondag 550 gram paardensnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel -
Totaal 2800 gram spiervlees 3650 gram vleesbot 1650 gram organen

week 4 (Tyson weegt dan 30 kg):
Maandag 400 gram geitensnippers 600 gram eendennek 350 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 400 gram kalkoensnippers 550 gram kwartelkarkas 250 gram lamspens
Woensdag 400 gram lamssnippers 550 gram eendenrugstuk 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1 kg heel konijn + duif
Vrijdag 400 gram hertenvlees/hazenvlees 550 gram parelhoenkarkas 300 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 550 gram eendenkarkas 300 gram runderpens
Zondag 650 gram paardensnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel -
Totaal 2950 gram spiervlees 3750 gram vleesbot 1700 gram organen

Week 5 (Tyson weegt dan 31 kg):
Maandag 400 gram geitensnippers 600 gram eendennek 350 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 400 gram kalkoensnippers 600 gram kwartelkarkas 250 gram lamspens
Woensdag 400 gram lamssnippers 550 gram eendenrugstuk 200 gram lam (hart - lever - long) + 100 gram rundernier
Donderdag 1 kg heel konijn + duif + 100 gram kalfskopvlees
Vrijdag 400 gram hertenvlees/hazenvlees 600 gram parelhoenkarkas 300 gram geitenpens
Zaterdag 350 gram kalkoensnippers 600 gram eendenkarkas 300 gram runderpens
Zondag 650 gram paardensnijlingen 500 gram zalm/haring/markreel -
Totaal 3050 gram spiervlees 3900 gram vleesbot 1700 gram organen

Week 6 (Tyson weegt dan 32 kg):
Maandag 400 gram geitensnippers 600 gram eendennek 350 gram geit (hart - lever - long)
Dinsdag 400 gram kalkoensnippers 600 gram kwartelkarkas 300 gram lamspens
Woensdag 400 gram lamssnippers 550 gram eendenrugstuk 200 gram lam (hart - lever - long) + 150 gram rundernier
Donderdag 1 kg heel konijn + duif + 200 gram kalfskopvlees
Vrijdag 400 gram hertenvlees/hazenvlees 600 gram parelhoenkarkas 300 gram geitenpens
Zaterdag 400 gram kalkoensnippers 600 gram eendenkarkas 300 gram runderpens
Zondag 650 gram paardensnijlingen 600 gram zalm/haring/markreel -
Totaal 3200 gram spiervlees 4000 gram vleesbot 1800 gram organen
Laatst gewijzigd door Daphne-Tyson op do 28 mei 2015, 14:02, 1 keer totaal gewijzigd.
#3118125
Ik wil je alleen nog wat meegeven over het spiervlees: snippers en snijlingen zijn niet altijd van goede kwaliteit. Vooral snijlingen zijn echt 'restjes', meestal. Een keer is dat niet erg, maar mijn ervaring is dat snijlingen/trimmings vaak wat vetter zijn en in verhouding dus minder vlees bevatten dan een lapje vlees. Snippers kan prima zijn hoor, als dat gewoon stukjes zijn. Maar als dat ook van die kleine prutstukjes zijn zou ik hier en daar wat gaan vervangen. Maar dat merk je dan vanzelf.

Hazenvlees is vaak baader/MDM ofwel separatievlees (restjes van de botten afgeblazen), al dan niet één keer gemalen. Dus dat zou ik ook niet als kwalitatief goed spiervlees beschouwen.
#3134038
Ik zie geregeld menu's voorbij komen met de ene dag spiervlees en de andere dag orgaan. Zelf geef ik momenteel elke dag vleesbot, spiervlees, orgaan en groente aangezien Tyson nog een jonge hond is.
Hij is inmiddels 7 maanden en ik vraag mij af of ik bij de volgende inkoop ook kan overgaan op 7 dagen vleesbot, 4 dagen spiervlees en 3 dagen organen?
Of is het beter om hem nog iedere dag alles te geven?
 Terug naar “Hoe ziet jouw BARF menu eruit?”

Barfplaats wordt gesponsord door