Pagina 1 van 1

Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 00:30
door Lothlórien
Mijn cairnterriers Pico en Bink zijn via KVV naar barf aan het overstappen. Sinds een maand eten ze naast KVV ook barf-uit-de-dierenspeciaalzaak (dus van dat gemalen spul zoals Haaks, Tinlo, Ropadog, Duck, Energique enz.)

Momenteel ben ik mijn vriezer aan het vullen met allerlei porties vleesbot, spiervlees, organen en groentemixen, die ze nu nog niet allemaal krijgen maar die ik in de toekomst langzaam aan wil gaan aanwennen bij ze net zolang totdat ik volledig kan gaan barfen. Zouden jullie even willen meekijken of ik een goede variatie heb, of ik van het een wat meer of het ander wat minder zou moeten geven? 


Samen zijn ze 15 kilo, gezien de neiging van Bink sneller te dik te worden en omdat ik graag tussendoor ook gedroogde snacks en een 'lekker knagertje' wil kunnen geven als ik eens iets groters flink lang keihard gedroogd heb, ga ik in eerste instantie uit van lage behoefte, ik ga uit van 300 gram barf per dag. Ik maak dus nu porties van 150 gram vleesbot, 75 gram spiervlees, 45 gram orgaanvlees en 30 gram groentemix.


Dit gebruik ik als vleesbot: kippennekken, kwarteltjes, eendenvleugels, en van geitjes wervels, ribben en schouderbladen (alles met genoeg vlees eraan). Ik kan eventueel makkelijk aan gemalen kipkarkas komen, als jullie meer variatie aanbevelen?

Dit gebruik ik als organen: lamspens, konijnhart, kalfshart, konijn long, konijn nier, organen babygeitjes gemengd (ik heb uit 2 geitjes de nieren, milten, hartjes en longen samen fijngehakt), lever (geit en kip gemengd)

Dit gebruik ik als spiervlees: konijn spiervlees, konijn mdm, kipfilet, geitenspiervlees, geelhaar (rundernekspier) waarbij ik zoveel mogelijk het rode spiervlees daaruit gebruikt heb. Het witte spiervlees, vet en peesplaten heb ik als snacks in de dehydrator gedaan.

Ik heb verschillende groentemixen in de vriezer liggen met totaal zo'n 10 soorten groente, die zijn goed want die ingrediënten heb ik ook vooraf al hier gecheckt dus daarover maak ik me geen zorgen. 


Naast het verse vlees krijgen ze snacks en blokje schapenvet. Ik droog de snacks zelf, en heb nu: kalfshart, geelhaar, kabeljauw, ansjovisjes, lamshart, kalkoenfilet, rundergehakt.



Ben benieuwd of jullie nog nieuwe inzichten geven, vind het toch wel leerzaam om jullie te laten meekijken!


PS Omdat Bink tot twee keer toe enorm diarree kreeg nadat hij visbarf (Tinlo) had gegeten, durf ik voorlopig behalve de gedroogde kabeljauw en ansjovisjes geen vis aan het menu toe te voegen.

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 10:36
door Lizzy
Lothlórien schreef: Mijn cairnterriers Pico en Bink zijn via KVV naar barf aan het overstappen. Sinds een maand eten ze naast KVV ook barf-uit-de-dierenspeciaalzaak (dus van dat gemalen spul zoals Haaks, Tinlo, Ropadog, Duck, Energique enz.)

Momenteel ben ik mijn vriezer aan het vullen met allerlei porties vleesbot, spiervlees, organen en groentemixen, die ze nu nog niet allemaal krijgen maar die ik in de toekomst langzaam aan wil gaan aanwennen bij ze net zolang totdat ik volledig kan gaan barfen. Zouden jullie even willen meekijken of ik een goede variatie heb, of ik van het een wat meer of het ander wat minder zou moeten geven? 


Samen zijn ze 15 kilo, gezien de neiging van Bink sneller te dik te worden en omdat ik graag tussendoor ook gedroogde snacks en een 'lekker knagertje' wil kunnen geven als ik eens iets groters flink lang keihard gedroogd heb, ga ik in eerste instantie uit van lage behoefte, ik ga uit van 300 gram barf per dag. Ik maak dus nu porties van 150 gram vleesbot, 75 gram spiervlees, 45 gram orgaanvlees en 30 gram groentemix.


Dit gebruik ik als vleesbot: kippennekken, kwarteltjes, eendenvleugels, en van geitjes wervels, ribben en schouderbladen (alles met genoeg vlees eraan). Ik kan eventueel makkelijk aan gemalen kipkarkas komen, als jullie meer variatie aanbevelen?
Ik vind ribben, wervels en schouderbladen niet echt geschikt voor een beginner. Dus ja, ik zou wat kipkarkas gaan geven en nog even wachten met die geitenvleesbotten.
Dit gebruik ik als organen: lamspens, konijnhart, kalfshart, konijn long, konijn nier, organen babygeitjes gemengd (ik heb uit 2 geitjes de nieren, milten, hartjes en longen samen fijngehakt), lever (geit en kip gemengd)
Prima.
Dit gebruik ik als spiervlees: konijn spiervlees, konijn mdm, kipfilet, geitenspiervlees, geelhaar (rundernekspier) waarbij ik zoveel mogelijk het rode spiervlees daaruit gebruikt heb. Het witte spiervlees, vet en peesplaten heb ik als snacks in de dehydrator gedaan.
Ook prima!
Ik heb verschillende groentemixen in de vriezer liggen met totaal zo'n 10 soorten groente, die zijn goed want die ingrediënten heb ik ook vooraf al hier gecheckt dus daarover maak ik me geen zorgen. 

Naast het verse vlees krijgen ze snacks en blokje schapenvet. Ik droog de snacks zelf, en heb nu: kalfshart, geelhaar, kabeljauw, ansjovisjes, lamshart, kalkoenfilet, rundergehakt.

Ben benieuwd of jullie nog nieuwe inzichten geven, vind het toch wel leerzaam om jullie te laten meekijken!

PS Omdat Bink tot twee keer toe enorm diarree kreeg nadat hij visbarf (Tinlo) had gegeten, durf ik voorlopig behalve de gedroogde kabeljauw en ansjovisjes geen vis aan het menu toe te voegen.
Toch vind ik 1 sardientje bij de maaltijd of 1 panharingkje niet te vergelijken met 1 hele prak vis-KVV. Ik zou het zelf proberen over een tijdje, om 1 panharing door midden te knippen en ieder een halve te geven bij een maaltijd.

Voor de rest ziet het er hartstikke goed uit!

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 16:24
door Lothlórien
Lizzy, heel erg bedankt voor het meekijken!

[quote="Lizzy"]
Ik vind ribben, wervels en schouderbladen niet echt geschikt voor een beginner. Dus ja, ik zou wat kipkarkas gaan geven en nog even wachten met die geitenvleesbotten.
[/quote]
Ribbetjes van babygeitjes ook nog ongeschikt? Goh, dat verwachtte ik niet: dat brak ik namelijk met mijn blote handen zelfs nog zo door. Ik heb de ribbetjes overdwars in reepjes geknipt, dus niet steeds 2 ribbetjes of zo in de lengte, maar reepjes met vlees-ribstukje-vlees-ribstukje-vlees enz. overdwars. Als dat ook niet geschikt is: gaat het dan om het type bot, of om de diersoort die niet geschikt is voor beginners?

Kipkarkas, check, ga ik halen. Als ik als vleesbot dan enkel kip, kwartel en eend geef, is dat dan niet te weinig variatie? Zou ik daar dan nog wat anders bij moeten doen en zo ja, wat is dan nog meer goed geschikt en afwisselend?


[quote="Lizzy"]
Toch vind ik 1 sardientje bij de maaltijd of 1 panharingkje niet te vergelijken met 1 hele prak vis-KVV. Ik zou het zelf proberen over een tijdje, om 1 panharing door midden te knippen en ieder een halve te geven bij een maaltijd.
[/quote]
1 panharing is voor die twee van mij al bijna een hele maaltijd, hahaha.... samen maar 15 kilo hond hè. Ansjovis heb ik rauw geprobeerd, werd geweigerd, maar dat wilden ze wel als het even in de dehydrator warm was geworden (en droog doen ze er een moord voor). Ik kan dat met haring en sardien ook nog proberen, lopen de voedingsstoffen erg terug als ik ze ook even in de dehydrator zou doen? Dan worden ze met 50 graden verwarmd (warmer doe ik vlees of vis niet) dus ze garen wel een klein beetje maar koken ook niet door.

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 22:01
door smulpaap
Ik vind ook dat je het beste met de echte beginners vleesbotten zou moeten beginnen .
Zo krijgt het hondenlichaam ruimschoots de tijd om er goed aan te wennen
Het lichaam leert de vleesbotten stap voor stap te verteren
En in je andere topic beschreef je ook al dat het nog niet zo gemakkelijk gaat qua eten
Stel , je gaat iets geven wat niet zo goed valt , of verteert . Dan heb je ook mogelijk weer de kans dat de hond(en) denken ..... hee ""dat is niet fijn ""
Ik denk dus dat je ze ook de kans moet gaan geven om van hun eten te gaan genieten
En verder zijn het natuurlijk ook maar kleintjes . Mijn eigen ervaring met mijn kleintje ( JRT van 7 kg ) is dat bv geit niet zo heel erg lekker valt
Het is voor haar al snel te vet . Maar goed , daar kom je t.zt wel achter hoe jouw hondjes daarop reageren .
En ik weet niet hoe anderen met kleine rassen dat hebben . Lamsribbetjes gaan hier bv wel goed . Of reeribbetjes .
Je zou naast eend kip en kwartel bv nog parelhoen kunnen geven

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 22:37
door Lothlórien
Dus je raadt aan om specifiek nog even in het gevogelte te blijven? Kalkoen, is dat een optie? Er zit hier een poelier die ook veel met kalkoen doet, kan daar wellicht ook wat van krijgen.

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 22:50
door smulpaap
[quote="Lothlórien"]
Dus je raadt aan om specifiek nog even in het gevogelte te blijven? Kalkoen, is dat een optie? Er zit hier een poelier die ook veel met kalkoen doet, kan daar wellicht ook wat van krijgen.
[/quote]

Ja , ik zou dat voorlopig wel even doen . Als je vleesbot van kalkoen bedoelt ..... Nee . Dat is voor een beginner ook te hard . Ikzelf ben helemaal geen fan van kalkoen - vleesbot .
Kalkoen staat erom bekend vlijmscherp te (kunnen) zijn . Spiervlees van kalkoen kan natuurlijk wel .
Je zou bv wel aan de poelier kunnen vragen om parelhoenvleugeltjes

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 22:58
door Lothlórien
Bedankt, dan ga ik dat even regelen.

Ik zat net te kijken op de site van een vriendin van mij die een online dierenwinkel heeft, zij bezorgt bij mij aan huis en heeft heel wat van Oervoer in het assortiment. http://www.dieza.nl/oervoer-hond
Afgaande op bovenstaande aanbevelingen zou ik daar dus als vleesbot kunnen bestellen:
- duifkarkas
- fazantkarkas
- haring (telt vis met skelet eigenlijk als vleesbot???)
- konijnkarkas
- parelhoenkarkas
- eendkarkas

Schat ik het zo goed in voor beginnersbot?

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 23:24
door smulpaap
Oervoer heeft voor de kleintjes idd leuk spul . En het zijn vrije blije diertjes geweest .
Duifkarkas : Ik zou het niet gokken . Er zijn maar weinig honden die het lusten
Fazantkarkas is voor een beginner ook nog wat hard
Konijnkarkas is erg mooi bevleesd en prima voor een beginner
Parelhoenkarkas is ook erg mooi bevleesd en ook prima
Eendkarkas idem
Verder hebben ze weleens de z.g parelhoenborrelsticks . Maar dat kan je even vragen
Dat zijn voor de kleintjes ook erg mooie vleesbotten

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 23:39
door Lothlórien
[quote="smulpaap"]

Konijnkarkas is erg mooi bevleesd en prima voor een beginner
Parelhoenkarkas is ook erg mooi bevleesd en ook prima
Eendkarkas idem
Verder hebben ze weleens de z.g parelhoenborrelsticks . Maar dat kan je even vragen
Dat zijn voor de kleintjes ook erg mooie vleesbotten
[/quote]

Thanks, ga ik hiermee aan de slag. Ze kan alles bestellen van Oervoer, dus die parelhoenborrelsticks zal ook wel gaan, gesteld dat die momenteel verkrijgbaar zijn. Dan ben ik voorlopig weer even onder de pannen!

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 23:46
door smulpaap
[quote="Lothlórien"]
Thanks, ga ik hiermee aan de slag. Ze kan alles bestellen van Oervoer, dus die parelhoenborrelsticks zal ook wel gaan, gesteld dat die momenteel verkrijgbaar zijn. Dan ben ik voorlopig weer even onder de pannen!
[/quote]

De parelhoenkarkassen zien er op de foto minder goed uit . Maar ze zijn erg mooi bevleesd .
Sukses !

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: ma 09 jun 2014, 23:54
door smulpaap
Dit is hier ook een ware hit  bij de kleine dame . De fazantenboutjes , die hebben ze daar ook .
Fazant is ook iets ""harder "" maar als ze straks gewend zijn en ze lusten het ....
Op deze foto zijn ze nog niet geheel ontdooit .
Maar het zijn mooie boutjes

Afbeelding

Re: Menu-onderdelen aan het invriezen, even meekijken?

Geplaatst: di 10 jun 2014, 00:03
door Lothlórien
Mailtje naar vriendin voor bestelling was net weg, deze er nog maar even achteraan gemaild  :biggrin2: