Hallo allemaal,
Al enige tijd ben ik drukdoende om alle kennis op het net en zeker ook op dit forum tot me te nemen om het eten voor mijn honden zelf te gaan samen stellen. Ooit in het verre verleden heb ik al eens zelf samengesteld, maar ben uiteindelijk toen weer KVV gaan geven omdat ik lastige eters had en het me mede daardoor veel gedoe gaf.
Mijn huidige honden echter zijn best aardige eters en beide erg gevoelig met hun huid. Ik geef al enige tijd barfprodukten naast de kvv en dat gaat zo goed dat ik de overstap volledig wil gaan maken.
Ze zijn bot gewend maar ik reken ze wel als beginners en mezelf toch ook weer. Aangezien dit ook mijn voorstelbericht is; Hallo, ik ben dus Eline!
Goed, het menu;
Voor Kiki; 300 gram per dag, 150 gr Rauw vleesbot , 70 gr Spiervlees, 35 gr Groentes, 45 gr Orgaan.
Voor Juno: 250 gram per dag, 120 gr Rauw vleesbot, 60 gr Spiervlees, 30 gr Groentes, 40 gr Orgaan.
Voor beiden de percentages aangehouden zoals ongeveer bij de rekenhulp is aangegeven ( als het goed is ;-)) Wel her en der iets aangepast tot getallen waarmee te rekenen valt! ???
Kiki is een 9 jarig teefje, gecastreerd, en rond de 14 kilo en Juno is een bijna 2 jarig gecastreerd reutje van 13 kilo. Beide neigen nogal tot aankomen, dus ik ben wat laag gaan zitten met het aantal grammen.
Mocht het zo zijn dat het te krap is, herreken ik de boel wel weer en krijgen ze dus wat meer.
In het menu heb ik de hoeveelheden van de honden samen gepakt en zodoende is er dus 1 menu van 550 gr per dag, wat ik dan op de dag dat het gegeven wordt afweeg en verdeel zodat het per hond klopt.
De 550 gr is dan als volgt verdeeld:
270 gr vleesbot
130 gr spiervlees
65 gr groentes
85 gr orgaan
Ik heb wat betreft orgaan de helft pens en ik heb orgaanmix besteld ( kwart van alles, verschillende diersoorten) en een orgaanpakket konijn. Verder heb ik wat lever besteld maar eigenlijk met als doel om te drogen. Is dat voldoende? Hoe doen jullie dat met organen?
Verder heb ik dus een vrieskist dus mijn bedoeling is per week een zak te maken met de kloppende hoeveelheden. (dus 1900 gr vleesbot, 900 gr spiervlees ect..) verpakt in portie's. Doel is ieder geval 7 verschillende soorten vleesbot, zoveel mogelijk variatie spiervlees en dus orgaan en vis.
De volgorde zoals in het menu is dus een uitgangspunt, al probeer ik wel rekening te houden met wat laxeerd en wat niet zeg maar. Zo geef ik nu al bij bepaalde karkassen die ik wat spannend vind als starter ( bv kipperug met wat scherpe uitsteeksels) konijnenoren met vacht. Zo rommel ik dus ook wat op bepaalde vlakken.
Naast het onderstaande menu zitten dus nog eitjes, cottagecheese, wat honing af en toe ect.
Ik ben benieuwd wat jullie van het menu vinden..
Menu voor 2 weken:
Dag 1:
270 gr konijnenkarkas
150 gr kalkoendijen
65 gr groentes
haring
Dag 2
270 gr kwartelkarkas
150 gr hertenvlees
150 gr konijnorgaan
65 gr groentes
Dag 3
270 gr kippenrug
150 gr paardenvlees
65 gr groentes
sardientje
Dag 4
200 gr parelhoenkarkas
300 gr pens rund
65 gr groentes
Dag 5
270 gr patrijspoten
200 gr rundervlees
65 gr groentes
konijnenoren
Dag 6
270 gr zalm kop/karkas
100 gr eendenborst
150 gr orgaanmix
65 gr groentes
Dag 7
270 gr eendennekken
150 gr konijnenvlees
65 gr groentes
konijnenoren
Week 2
Dag 1
270 gr kippenruggen
150 gr paardenvlees
65 gr groentes
haring
Dag 2
270 gr konijnenkop
150 konijnenvlees
150 gr konijnorgaan
65 gr groentes
Dag 3
270 gr patrijskarkas
150 gr hertenvlees
65 gr groentes
sardientje
Dag 4
200 gr
gr pens schaap
65 gr groentes
Dag 5
270 gr konijnkarkas
200 gr kalkoenfilet
65 gr groentes
konijnenoren
Dag 6
270 gr parelhoenkarkas
100 gr rundervlees
150 gr orgaanmix
65 gr groentes
Dag 7
270 gr kwartelkarkas
150 gr paardenvlees
65 gr groentes
konijnenoren
Nou, tot zo ver even en alleen al dank voor de moeite van het lezen ;-)
Groetjes Eline