Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door vibie23
#2264445
Hoi hier een paar maine coontjes die nu een klein half jaartje op kvv zitten met afwisseling van diverse prooidieren,
Maar nu  willen ze sinds kort ook plastic zakjes, de vuilniszak terwijl er niet inzit opeten??
Wat kan dit betekenen komen ze iets te kort???
  ze zijn niet mager zijn goed op gewicht hebben geen  wormen of vlooien

Gr Angelique
Gebruikersavatar
Door Elise Lecarme
#2264467
Ik kan je niet verder helpen dan alleen te vertellen dat wij er ook een hebben rondlopen met deze "afwijking".
Wij hebben Ragdolls (5). Eddie is de plastikjunk. Ik heb sterk het idee dat het niet gaat om de smaak, maar om de kraak. Plastik wat kraakt heft zijn voorkeur.
Met niks kun je hem blijer maken als met een stuk cellofaan, bijvoorbeeld van een bos bloemen.
Hier zitten ze ook op kvv en prooidier, maar ik denk dat het niks met tekorten te maken heeft. Ze zijn allemaal groot en gezond zoals een ragdoll hoort te zijn......

Slikken ze het plastik ook echt door?
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2264492
Hallo Angelique,

Dat is heel vervelend! Persoonlijk heb ik het idee dat dit probleem meer heeft te maken met gedrag dan met eten.
Ze krijgen super goed eten, wat willen ze nog meer, zou je denken?

Misschien dat een deskundige op het gebied van gedrag hier iets meer over kan zeggen?
Misschien zit ik verkeerd te denken, maar het was zo wat in mij op kwam.
Zijn het zakjes waar kvv in heeft gezeten of echt allerlei zakjes? Zou het verveling kunnen zijn?

Apart gedrag, hier heb ik het (nog) niet gezien.
Door Hilde__
#2264522
Ja hier is er ook 1 met die afwijking. Plastic is nergens veilig en plakband ook niet. Als ie het wel te pakken krijgt, heeft ie de volgende dag gegarandeerd diarree  >:(
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2264826
Plastiek inslikken kan erg gevaarlijk zijn!

Ik zou wat meer barfdingetjes toevoegen als je denkt dat het om het kraken gaat. Laat hem een kippennekje of een eendenvleugel o.d. kraken...
Door Mevroi Kruim
#2264869
Koekje heeft een kat met pica (=oneetbare dingen eten). Die heeft daar als eens een operatie aan te danken gehad. Ik zou het absoluut zoveel mogelijk voorkomen als het mijn kat was.
Voor pica is niet echt een oorzaak te vinden helaas.
Gebruikersavatar
Door EllenL
#2264882
ja, maar katten met pica gaan ook echt op wol knagen enzo (heb toevallig ook net een klant met pica kat) en dat wordt volgens mij een soort verslaving die ook stressgerelateerd is. Ik heb hem trouwens matatabi stokjes gegeven, vond hij helemaal geweldig, die had hij in een onbewaakt ogenblik ook bijna met plastic en al (er zitten 2 stokjes per plastic verpakking, het is natuurlijk veel leuker het stokje op hapafstand wat nog in plastic zit te nemen ipv die andere die op de grond ligt ergens :biggrin2:. Gelukkig bedacht zijn mens al wel zelf dat het slim is om hem er alleen onder toezicht op te laten kauwen ;)
Ik heb koekje in een ander onderwerp zien vertellen dat plastic eten ook kan duiden op tekorten, iets met vis, weet niet meer precies hoe en wat ::)
Gebruikersavatar
Door spreeuwtje
#2264889
vooral max hier doet het ook..
het lijkt alsof hij het doet ter vervanging van gras.. want daarna moet er gekotst worden..
ze kunnen gewoon naar buiten waar genoeg gras is.. maar nee.. liever plastic..
vaak is het ook als ze honger hebben..
ze krijgen bij mij snachts eten.. dan zaten er 3 apart van noezeltje.. (die is pas overleden)..
dan rond het middag uur krijgen ze kuikentjes..
het eten bestaat uit kvv en is zo'n 125 gram per kat.. dus meer dan genoeg lijkt me..
maar honger hebben ze altijd lijkt wel..  ;D

hier dus ook altijd plastic goed opgeborgen.. gelukkig kauwen ze het in kleine stukjes en komt het er (volgens mij) altijd weer uit dmv kotsen dus..
Door Mevroi Kruim
#2265207
[quote="Saille"]
ja, maar katten met pica gaan ook echt op wol knagen enzo (heb toevallig ook net een klant met pica kat) en dat wordt volgens mij een soort verslaving die ook stressgerelateerd is. Ik heb hem trouwens matatabi stokjes gegeven, vond hij helemaal geweldig, die had hij in een onbewaakt ogenblik ook bijna met plastic en al (er zitten 2 stokjes per plastic verpakking, het is natuurlijk veel leuker het stokje op hapafstand wat nog in plastic zit te nemen ipv die andere die op de grond ligt ergens :biggrin2:. Gelukkig bedacht zijn mens al wel zelf dat het slim is om hem er alleen onder toezicht op te laten kauwen ;)
Ik heb koekje in een ander onderwerp zien vertellen dat plastic eten ook kan duiden op tekorten, iets met vis, weet niet meer precies hoe en wat ::)
[/quote]

Dat kan maar dat hoeft niet. Sommige katten eten echt van alles en andere hebben hele duidelijke voorkeuren. Ik heb hier een papierknager bv, andere rare dingen blijft ze gewoon af.
Door Limpy
#2265215
Knaagt die bij jou alleen op papier of eet die het ook op?
Heb hier nl 2 kartonversnipperaars maar die doen alleen maar knagen om het stuk te maken en eten het niet.
Door Too
#2265265
Lees ik nou goed dat ze t allemaal doen? Als dat zo is denk ik ook eerder aan een gedrags 'ding'
Eten ze t daadwerkelijk of wordt er alleen gelikt... ?


Ik heb er 1 die graag 'kraakt'... plastic mòet knisperen en daar heeft ze veel voor over.. ze zoekt echt [slecht opgeruimde] zakjes in half gesloten lades, bij gebrek aan een los kraakzakje volstaat t omgeslagen randje van de vuilnis-/pedaalemmerzak of de verpakking van wcpapier
Maarrrr kraken doen we alleen 's nachts/tegen de ochtend  >:( blijkbaar ben ik ooit opgestaan om te voeren tijdens t kraken...
Voilá, poes denkt dat ik keurig onder appel sta  :biggrin2:
Gebruikersavatar
Door koekje
#2265272
Sien heeft pica. Ze is er nog nooit geopereerd voor geweest, maar heeft wel bijna het loodje gelegd. Ze kon nog net op tijd, vanuit haar tenen, een kattenspeeltje eruit braken. Ik dacht dat ze weer een vaste haarbal had en heb haar CB en veel (als in bijna een hele tube) haarbalpasta laten eten. Sien eet ook om mij te plezieren, dus ik hoefde niet te dwangvoederen, ondanks dat ze letterlijk kotsmisselijk was. Daardoor was het speeltje nog net op te geven. Als dat niet was gelukt, was het vast einde Sien. 
Bepaalde materialen zijn volgens Sien wel 'leuker' dan andere. Kattengrit eten doet ze nog steeds het meest. Dan niet hele happen uit de kattenbak, maar ik zie haar soms wel zenuwachtig worden en dan de losse steentjes van de vloer opstofzuigen en ze echt opeten. Siens pica is wel over het algemeen goed onder controle. Siens triggermaterialen zijn leer (reepjes, riempjes, de staarten van speelmuizen), bepaalde soorten zacht plastiek/rubber, kattengrit (ik gebruik dus altijd niet-klonterend), enveloppen, giftige planten (ze heeft als eens een azalea afgesnoeid), rubberen elastiekjes, dichtbindijzers voor zakjes, tandenstokers.
Ik heb idd wel eens eerder dingen gezegd over plastiek eten en dat het niet direct pica hoeft te zijn. Eerder niet zelfs, want volgens mij is pica nog steeds een vrij zeldzaam probleem bij katten.
Je kan pica bij katten best vergelijken met pica bij mensen. Dus het eten van oneetbare dingen in stresssituaties, om zichzelf als het ware gerust te stellen. Ergens aan likken of sabbelen zie ik ook niet als pica, maar meer als een soort duimzuigen bij mensenkinderen. Ergens aan knabbelen of het perforeren (papier en karton hoor ik echt vaker) gebeurt volgens mij vaak als hobby of misschien wel soms verveling. Honden vinden het ook wel eens leuk de krant de versnipperen, ik zie dat als hetzelfde.

Sommige soorten plastic (met name tassen en bloemenfolie) en bepaalde soorten lijm (vooral plakrand van enveloppen) bevatten iets vissigs of ruiken er in de verte naar. Sommige katten linken dat met eten. Je kan dat tegengaan door deze materialen goed op te bergen en op te ruimen. Geef je kat gewoon geen kans om het naar binnen te werken. Er zitten ook leuke gevolgen aan; gezondere kat doordat deze geen gekke dingen opeet en een schoner en opgeruimder huis  :biggrin2:


Ik ben van mening dat pica nooit een eenzijdig en losstaand gedragsprobleem is.
Bij Sien is dat ook niet. Als Sien een mensje was geweest, zou ze een heel dik dossier hebben met psychische problemen. Ze heeft namelijk ook verlatingsangst, is vreselijk onzeker, slecht gesocialiseerd, spreekt slecht kattentaal, etc.
Toen ik er net achter was dat Sien pica had, heb ik allerlei adviezen van 'kattengedragskundigen' gehad. Dit heeft mijn idee doen versterken dat kattengedragdstherapie nog heel erg in de kinderschoenen staat en dat sommige kattenGT's ronduit debiel of ontwetend zijn. Er werd me namelijk verteld dat Sien zeker allerlei rare voedingstekorten zou hebben en fysiek ziek zou moeten zijn.
Voor de zekerheid ben ik toen toch maar naar de DA gegaan en die heeft me extra gerust kunnen stellen dat ik een fysiek hele sterke en gezonde kat heb, ook nog eens in prachtige conditie (tja, barfkat  :P ). Als je gaat zoeken naar literatuur, is het enige wat je over pica bij katten kunt vinden een vorm van een stofwisselingsziekte. Deze katten hebben dan oa bloedarmoede en eten (vanwege hun afwijkende stofwisseling) bepaalde soorten grit en klei/aarde. Deze katten zijn duidelijk fysiek ziek en dat is ook zichtbaar. Ook zijn deze gevallen helemaal zeldzaam en komt zoiets bijna nooit voor in de dierenartsenpraktijk.

Kittens en jonge katten zijn ook nog wel eens geneigd om rare dingen op te eten. Dit is meestal speelsheid of gekkigheid. Ik dacht daar bij Sien in het begin ook aan, ze was immers een druk en actief kitten. Bij Sien kon ik op een gegeven moment een patroon ontdekken in geestelijke stress, duidelijk voorkeur voor bepaalde materialen en die op een manier eten dat het panisch (geestelijk afwijkend) eruit zag. En het was ook gewoon te vaak.
Door Mevroi Kruim
#2265682
Dank voor je uitleg!

Maarre
Je kan pica bij katten best vergelijken met pica bij mensen. Dus het eten van oneetbare dingen in stresssituaties, om zichzelf als het ware gerust te stellen. Ergens aan likken of sabbelen zie ik ook niet als pica, maar meer als een soort duimzuigen bij mensenkinderen.
Duimzuigen is bij uitstek kalmerend gedrag  ;) van de duimzuigert zelf dan.

Overigens heeft Starri dus ook een oneetbaar knoopje opgegeten en dat was idd bijna einde Starri. Bij haar denk ik wel uit speelsigheid en niet vanwege stress. Kranten en boeken van mooie randjes voorzien is een hobby en ze eet het papier niet op. Logi vindt dingen stuk maken ook erg leuk, vooral kranten en pleerolletjes enzo. Hij eet ook niks op maar versnippert alles heel fijn.
Laatst gewijzigd door Mevroi Kruim op wo 22 feb 2012, 17:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2265800
Ah ja, maar duimzuigen is niet zo destructief. Wat ik zie bij Sien als ze iets opvreet, is het net een tic of dwanghandeling. En dat is duimen volgens mij meestal niet.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door