Pagina 1 van 1

Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: ma 13 aug 2007, 11:41
door ingeastrid
Hallo,
maanden geleden heb ik hier steun gezocht (en gevonden) toen onze (maine coon ) kater Jovi erg ziek was. Slechte nieren, bijna geen kracht meer om te staan, altijd blazen naar iedereen die in zijn buurt kwam.
We zijn toen overgestapt op carnibest, zijn fortikor gaan geven, solidago en ipatekine, en Jovi knapte miraculeus op! Heerlijk!

Kortgeleden heb ik Shamballa geleerd (een nieuwe, snellere en sterkere vorm van Reiki) en behandelde Jovi daarmee. Hij komt 'savonds echt zijn portie halen...springt op schoot en gaat tegen m'n handen aanduwen.
Hij knapte er nog meer van op, kwieker, actiever...

Ongeveer 10 dagen geleden was de fortikor op, en ik heb geen nieuwe gehaald..en het gaat geweldig!

Kan het zijn dat de medicijnen nawerken? ( voorheen had hij 's middags al last als ik het 's morgens vergeten was...)
Of zou het echt alleen de shamballa zijn?
Het is zo heerlijk als je medicijnen kunt wegstrepen.

(Als er mensen in mijn omgeving zijn die dieren hebben die wellicht baat hebben bij Shamballa of Quantum touch (ook een healing methode, zoek maar op google) dan wil ik best eens kijken wat ik kan doen. Ik ben alleen wel erg bang voor grote/boze honden, door hele nare ervaringen.
Omdat ik nog in opeliding ben vraag ik voor huisdieren consult nu 10 euro)

groet!
Inge

Re: Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: ma 13 aug 2007, 14:50
door Mevroi Kruim
Karel had volgens mijn da zodanige nierwaarden dat hij aan de Fortekor 2,5 moest. Deed ik dus braaf.
Volgens Tannetje vielen die waardes enorm mee, en de uitslagen van het bloedonderzoek bij haar waren gewoon goed. Ik ben dus langzaam gaan minderen met de Fortekor en laat over een tijdje weer kijken.

Re: Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: ma 13 aug 2007, 21:00
door Borke
Toen onze Franny, Maine Coon poes van inmiddels 13.5 jaar jong, een tijdje niet meer wilde eten ben ik een maand met Fortekor gestopt. De waardes gingen toen flink achteruit.
Dus ik ga er weer mee door, ze slikt het nu een jaar of 4 en eet ruim 3 jaar Carnibest.
Nierdieet geef ik niet, want ze heeft een voedselintolerantie en brokken geven haar spuitpoep.

Re: Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: zo 19 aug 2007, 10:12
door mabeline
Mijn nierpatientje is sinds 2 weken van de medicijnen af en sinds 8 weken over op vlees. Hij is zienderogen opgeknapt en lijkt het ook zonder de fortekor prima te doen. Volgende maand ga ik zijn bloedwaardes laten testen en hopen dat hij het zonder fortekor kan blijven doen

Re: Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: zo 19 aug 2007, 10:56
door Rosita
Fortekor vermindert de eiwitlekkage (proteïnurie) in de urine. Nierfalen begint vaak met eiwitlekage in de urine, terwijl de bloedwaardes nog goed zijn. Bij mensen met eiwitlekkage verminderen ACE-remmers (Fortekor is ook een ACE-remmer) de kans op nierfalen met 50%.

Dit is ook nog interessant:

"Bij veel patiënten met een chronische nierziekte gaat de nierfunctie geleidelijk verloren. Aan dit functieverlies kan een grotere doorlaatbaarheid van het nierfilter ten grondslag liggen, waardoor er eiwitten weglekken naar de urine. Geneesmiddelen kunnen de eiwitlekkage verminderen. Een veelgebruikt middel vormen de bloeddrukverlagende ACE-remmers. Ze bieden de nieren echter geen volledige bescherming. Frits-Hein Wapstra ontrafelde het mechanisme waarmee ACE-remmers eiwitlekkage tegengaan. De resultaten van deze studie kunnen bijdragen aan een effectievere therapie met deze middelen.

Wapstra laat zien dat ACE-remmers van invloed zijn op de structuur van het aangestaste nierfilter. Zij voorkomen daar de afname van het heparan-sulfaat. Deze stof vormt een belangrijk bestanddeel van het nierfilter, en draagt sterk bij aan de selectieve doorlaat-baarheid van dit membraan. Op deze manier kunnen ACE-remmers het weglekken van eiwitten verminderen. Dat doen ze niet zelf, maar via het hormoon angiotensine-II. ACE-remmers remmen namelijk het enzym dat bij de aanmaak van deze stof betrokken is.

Uit het onderzoek van Wapstra blijkt verder dat het kortetermijn effect van ACE-remmers op de eiwitafscheiding een voorspellende waarde te hebben. Het is een goede indicator voor de bescherming van de nier op de lange termijn, en dus voor het effect van de therapie. Als we een verdere verslechtering van de nierfunctie kunnen voorkomen door de eiwitlekkage te verminderen, zou dit de vooruitzichten voor deze patiënten kunnen verbeteren."

Ace remmers verminderen dus vooral op langtermijn bij chronische patienten verdere achteruitgang van de nieren als deze achteruitgang het gevolg is van proteïnurie, ik zou dus zeker niet zomaar stoppen met het geven van Fortekor. Ik zou naast de bloedwaardes ook laten kijken naar de hoeveelheid eiwit in de urine, want als er eiwitlekkage is hoeft dat niet 123 voor een verhoging van de bloedwaardes te zorgen, maar dus wel op langer termijn.

Nog even waarom eiwitlekkage zo slecht is:

"Bij gezonde dieren gaat de nierfunctie met het ouder worden langzaam achteruit. Bij patiënten met een nierziekte welk gepaard gaat met eiwitverlies in de urine (proteïnurie) is dit proces versneld, en kan uiteindelijk eindstadium nierfalen ontstaan.

De nier en bestaan elk uit ongeveer 1 miljoen filtratie-eenheden: de nefronen. Elk nefron bestaat uit een glomerulus – een bloedvatenkluwen – met daaromheen een membraan, de glomerulaire basaalmembraan. De urine wordt gevormd door filtratie van het bloed door de wand van deze bloedvaatjes en de glomerulaire basaalmembraan, en daarna via kleine buisjes (tubuli) afgevoerd naar het nierbekken en de blaas. Alvorens de urine het nierbekken bereikt, worden door de cellen die de wand van de tubuli vormen, grote hoeveelheden water en stoffen die voor het lichaam behouden moeten blijven, opgenomen en naar de bloedbaan terug getransporteerd.

De tubuli vormen samen met het omringende bindweefsel en bloedvaatjes het interstitium. Door de filtratie-eigenschappen van de glomerulaire basaalmembraan komen er normaal gesproken in de urine geen groot-moleculaire stoffen, zoals eiwitten, terecht. Bij beschadiging van de glomerulaire bloedvaatjes of de basaalmembraan, kan er toch lekkage van eiwitten naar de urine ontstaan. Als dit een grote hoeveelheden is (meer dan 2 gram per dag) spreken we van proteïnurie, bij kleine hoeveelheden (minder dan 300 mg per dag) van micro-albuminurie genoemd.

Bij dergelijke eiwitlekkage zullen de cellen in de tubulus-wand proberen het eiwit terug te winnen, door het op te nemen in de cel. Bij geringe eiwitlekkage geeft dit niet direct problemen, maar bij grote hoeveelheden - zoals bij veel nierziekten - leidt dit tot een ontstekingsreactie van het tubulo-interstitium, die tot verdere nierschade, en daardoor tot een vicieuze cirkel van progressief nierfunctieverlies leidt. Behandeling van het eiwitlek is dan ook, samen met bloeddrukbehandeling, een van de belangrijkste peilers in de behandeling ter voorkoming van progressieve nierschade."

Verder zijn ACE-remmers minder effectief naarmate er voor de start van de behandeling meer tubulo-interstitiële nierschade aanwezig was. Dus hoe eerder de eiwitlekkage wordt opgemerkt (heb een tijdje terug nog gelezen dat bij heel veel katten ouder dan 7 jaar er sprake is van eiwitlekkage) hoe kleiner de kans op nierfalen.

Re: Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: zo 19 aug 2007, 11:02
door mabeline
Bedankt voor de info!

Re: Nieren, Fortikor en vlees...

Geplaatst: za 10 nov 2007, 19:04
door Rima
Hoi, mijn kat Mickey heeft ook last van zijn nieren maar nog in de begin fase. de dokter zegt met een nierdieet kan hij 20 worden. heb jij nog meer advies. heb jij wel eens van rehmannia gehoord?Hoe gaat het met jou kat? Hoop goed. Bedankt voor het lezen. Groetjes, Rima