Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#3235200
Beste forumleden,

Allereerst zal ik mij even voorstellen, ik ben Margot en ik heb een gecastreerde kater van bijna 3 jaar genaamd Nosi. Ik heb Nosi begin maart dit jaar uit het asiel gehaald. Nosi is een ontzettend lieve kat, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzing (wat natuurlijk helemaal niet erg is). Bijv. de enige persoon die hem mag aaien in huis ben ik.

De afgelopen 5 maanden ben ik veel met Nosi bij verschillende dierenartsen geweest, hieronder het verhaal (excuus voor de lengte :shy: ):

Vrij snel nadat ik Nosi in huis had genomen viel mij op dat hij zwartachtig oorsmeer in zijn oren had zitten en dat hij ook weleens aan zijn oren krabde (vooral rechts). Mijn eerste gedachte was dat het leek op mijten (hij was overigens iedere maand met stronghold behandeld, ook in het asiel). Ik ben met hem naar de dierenarts gegaan, maar helaas bleek dit totaal geen succes. Nosi liet helemaal niks toe waardoor de dierenarts besloot om hem onder narcose te brengen. Onder narcose bleek echter dat er geen sprake was van mijten, maar de oorzaak kon deze dierenarts niet vinden. Deze dierenarts dacht aan een voedselallergie en wil Nosi op een dieet van The Hill's zetten speciaal voor katten met allergieën.

Ik ben zelf niet zo'n voorstander van deze brok aangezien ik de visie heb dat katten juist zoveel mogelijk dierlijk vlees moeten binnenkrijgen (al dan niet volledig). Aangezien ik niet achter de beslissing van de eerste dierenarts stond, heb ik een second opinion gevraagd bij een andere dierenarts. Weer moest Nosi weer onder narcose voordat hij kon worden onderzocht. Ik ben bij het hele onderzoek aanwezig geweest en ook hier werden geen mijten gevonden. Deze dierenarts dacht dat het trommelvlies van het rechteroor wat bol stond (bomberend), dit zou kunnen wijzen op een middenoorontsteking. Hierdoor werd ik doorverwezen naar een specialist op het gebied van Chirurgie en KNO voor katten.

Bij de specialist is Nosi alweer onder narcose gegaan en is weer het oor geïnspecteerd. Gelukkig vond zij geen tekenen van een middenoorontsteking of andere problemen met het oor, behalve dan dat er in het rechteroor veel teerachtig smeer zit wat waarschijnlijk voor de jeuk zorgt. Haar oplossing voor het probleem is een volledige amputatie van het rechter oor (inclusief de binnenkant).

Omdat ik liever niet gelijk tot zoiets rigoreus overga wil ik graag een allergie eerst uitsluiten d.m.v. een eliminatiedieet. Nosi krabt overigens niet overmatig veel aan zijn oor (het blijft bij een aantal keer per dag een krabje). Daarnaast zit ook in zijn linker oor teerachtig oorsmeer (wel veel minder dan in rechts), hierdoor ben ik extra bang dat als zijn rechter oor wordt geamputeerd dat dit helemaal niet het probleem oplost en dat zijn linkeroor straks ook erger wordt. Het laatste wat ik wil is dat er onnodig een oor wordt geamputeerd.

Het is een lang verhaal en als er nog onduidelijkheden zijn dan hoor ik het graag ;).

Nu jullie de achtergrond informatie van Nosi hebben zou ik graag verder gaan over het eliminatiedieet. Nosi eet op dit moment helaas nog steeds brokken, gelukkig wel redelijk goede kwaliteit en graanvrij (nutrivet, applaws en porta 21) daarnaast eet hij af en toe wat KVV. Omdat ik hem graag 100% overzet op KVV past het eliminatiedieet precies bij ons. De diersoort die hij waarschijnlijk nog nooit heeft gehad is konijn. Ik ben van plan om hem eerst 6 weken konijn te laten eten en daarna bijvoorbeeld eend toe te voegen. De rollen kvv die ik nu heb zijn van Tinlo.

Ik heb veel op dit forum gelezen, maar toch vind ik het spannend om zelf met het eliminatiedieet te starten. Mijn vraag is dus eigenlijk of jullie nog tips hebben of advies over hoe ik dit het beste kan aanpakken. Ook vragen etc over zijn gezondheid zijn zeer welkom, aangezien ik zelf een beetje vastloop en een amputatie op dit moment nog een erg heftige oplossing vind voor iets waarvan de oorzaak niet bekend is.

Nogmaals excuses voor het lange verhaal, het leek me handig voor jullie om wat achtergrond informatie te hebben, maar dit is wel heel veel haha. Ik hoop dat alles toch nog een beetje duidelijk is. Alvast bedankt voor de hulp en reacties! :)
Laatst gewijzigd door Nosi op ma 03 okt 2016, 00:09, 1 keer totaal gewijzigd.
#3235233
Ik zou ook denken aan oormijt oid. Maar als dat meerdere keren is uitgesloten, zal het dat niet zijn.
Ooramputatie kan altijd nog. Dergelijke oorklachten ken ik niet bij een voedselallergie, maar het zal ook niet direct kwaad kunnen.

Je begint met een diersoort die je kat nog nooit eerder heeft gehad, denk aan konijn of kwartel. Dit hoeft niet perse KVV te zijn. Het voordeel van barf is dat je precies weet wat je voert, een kvvboer kan makkelijk ongezien iets anders door zijn prak draaien.
De eerste 6 weken geef je alleen deze diersoort en echt niets anders (denk ook aan snacks en eten elders). Nadat er in deze periode geen reactie is geweest en poes is klachtenvrij, ga je provoceren.
Dan voeg je, met minimaal 2 weken ertussen, een enkele andere diersoort toe. Zo doorgaan totdat je een diersoort hebt toegevoegd waar wel een reactie op is gekomen. Dan weer 1 stapje terug en verder provoceren, zonder die diersoort.

Je kan poes cold turkey op rauw zetten, als hij al wat KVV eet en het dus lust.




En natuurlijk welkom!
Laat vooral de ontwikkelingen weten, dan kunnen we meedenken bij mogelijke problemen.
#3235242
http://kattenbenodigdheden.com/Oorreini ... atten.html

Hier vond ik een tekstje over oorsmeer en oormijten.
Volgens wat je op internet terugvindt, wijst zwart oorsmeer toch op mijten.

Wat ik zou doen, voor het overgaan tot amputatie, is toch behandelen tegen oormijt met een plaatselijke zalf en daarna een middel om oorsmeer op te lossen en de oren te reinigen.
Zo ben je zeker dat het vast en zeker geen oormijt is als het niet weggaat. Maar misschien is het zelfs mogelijk het probleem onder controle te houden met een reinigingsmiddel voor de oren. Het is niet zo dat hij er ontstekingen van heeft he.

Het klinkt mij ook niet als voedselallergie bij een kat, maar het uitsluiten kan natuurlijk geen kwaad.
Bij honden werkt rauw vlees ook altijd goed op de conditie van de oren dus ik zou zeker wel van de brokken af gaan.
#3235319
Bedankt voor de snelle reacties!

@pearlsofpassion
Nosi is in het begin behandeld voor oormijten, naast de stronghold heeft hij toen ook otimectin zalf voor zijn oren gekregen. Helaas hielp dit allemaal niet. Daarbij komt dat Nosi echt 0,0 toelaat. Het is zeker een lieve kat, maar zodra je aan hem moet zitten op een wat vervelende manier raakt hij totaal in paniek. Met z'n 3en hebben we hem uiteindelijk geprobeerd vast te houden en de oren te zalven, maar dit draaide alleen uit op opengehaalde armen (diepe sneden). Bij de dierenarts hebben we hem een aantal keer onder narcose de zalf laten toedienen, maar omdat dit iedere dag nodig was zijn we daar (op aanraden van de dierenarts) mee gestopt. Hij is dus eigenlijk niet volledig goed behandeld met de zalf omdat dit echt onmogelijk was. De dierenarts heeft toen hij in de oren had gekeken ook een swab gemaakt en onder de microscoop bekeken, ook hier was niks te zien. Vandaar dat hij het advies gaf om te stoppen met het zalven, omdat het bijna zeker niet om mijten gaat en het zo lastig was om Nosi te behandelen.

Het zwarte oorsmeer bij Nosi is volgens de dierenartsen niet hetzelfde als je bij katten met oormijt zou verwachten. Bij oormijt schijnt het wat korrelig en droog te zijn, dat is bij Nosi niet het geval. Het oorsmeer is juist heel kleverig en moeilijk schoon te maken.

Toch blijft het verhaal erg lijken op oormijt, maar omdat dit door de drie dierenartsen niet kon worden aangetoond is het eigenlijk een soort van uitgesloten.

@koekje
Bedankt voor de informatie over het eliminatiedieet!
Stel dat Nosi dezelfde klachten blijft houden tijdens de eerste 6 weken, is het dan verstandig om toch een nieuwe poging te wagen met een andere diersoort? Hij heeft al eens eend, rund, kip, vis, en nog een paar smaken gehad, er blijven niet veel andere smaken over om dan te gaan proberen of wel?

Fijn om te weten dat ik hem cold turkey kan overzetten op versvoer! Hij eet het nog wel een beetje met lange tanden, maar ik denk dat dat snel bijtrekt wanneer hij niks anders meer heeft. Ik zal mij ook eens verder in barf inlezen, het klinkt wel fijn om precies te weten wat je voert.

Nosi komt niet buiten dus gelukkig kan hij nergens anders wat mee snaaien (behalve bij mijn huisgenoten, maar die worden duidelijk geïnstrueerd).
#3235324
Is hij niet een sphynx kruising? Bij sphynxen is het normaal dat ze bruin oorsmeer hebben (weet eigenlijk niet of behaarde sphynx kruisingen daar ook last van hebben), de ene erger dan de ander. Biggles mijn sphynx moet regelmatig een oren bagger beurt, maar die is gelukkig erg makkelijk, ik giet zijn oren vol met cleaner en maak het verder voorzichtig schoon met wattenstaafjes, kijk het nog even na met de orenkijker en dan is hij er weer een tijdje vanaf.

Zou het bij jouw kat misschien mogelijk zijn af en toe een druppeltje zilverwater in de oren te laten glijden via de oorschelp? Wie weet helpt dat zijn oren schoner te houden.
#3235325
Als hij in de eerste 6 weken klachten blijft houden, zijn er twee opties. Of je hebt een diersoort te pakken waar hij allergisch voor is (andere onbekende dan geven is het devies. En ja, zo heb je maar weinig diersoorten).
Andere optie is dat het hier idd geen voedselallergie betreft en een eliminatiedieet dus niet het gewenste effect en resultaat heeft. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat rauw voeren niet geschikt zou zijn, want dat is het wel voor iedere kat.
#3235350
Ik weet niet of het hetzelfde is als bij katten maar ik heb een hond gehad die vreselijke oorsmeer had.
Ze had het al als pup en tot aan haar dood.
Ik moest het elke week schoonmaken maar er is in haar hele leven geen mijt gevonden.
#3235358
Als hij dan toch onder narcose moest voor het onderzoek, zijn zijn oren dan tenminste eens grondig schoongemaakt?
Als in compleet gespoeld en alle vuiligheid eruit?

En wat zagen ze dan? Helemaal niets? Compleet normale oren?
Hoe snel kwam het dan daarna terug?
#3235372
@Gabriëlle
Nosi is naar mijn weten een htk kat (europese korthaar volgens zijn paspoort). Helaas is het bij hem onmogelijk om iets in zijn oren toe te dienen. Ik kan natuurlijk altijd weer een poging wagen, maar na alle mislukte pogingen zie ik dat toch niet snel lukken.

@koekje
Ja precies, ik vroeg me inderdaad af of een eliminatiedieet zinvol is wanneer hij dezelfde klachten blijft houden in de eerste 6 weken, omdat het niet zeker is dat het om een allergie gaat. Hij gaat sowieso over op versvoer, ik wil hem van de brokken af hebben!
Ik ben mij ook steeds meer aan het verdiepen in barf, dat spreekt me tot nu toe ook zeer aan!

@Margot
Zoiets vertelde de specialist mij ook. Het kan zijn dat de kat als kitten een oorinfectie of mijten heeft gehad en dat dit is overgegaan, maar dat de oren als reactie nog steeds teveel oorsmeer aanmaken. Daarnaast kan het inderdaad ook nog zijn dat hij dit überhaupt al zijn hele leven heeft zonder dat het een echte oorzaak heeft. Het probleem lag volgens de specialist vooral bij Nosi, omdat hij met geen mogelijkheid is te behandelen zonder eerst onder narcose te gaan. Zelfs een roesje is niet afdoende want dan bijt en krabt hij je nog steeds helemaal open.

De reden dat de specialist het oor wil amputeren, is om te voorkomen dat oorsmeer zich ophoopt en de gehoorgang afsluit -> dit kan namelijk lijden tot ontstekingen. Gelukkig is het nu al een maand redelijk constant, dwz het is niet erger geworden en hij krabt nog steeds niet zo veel.

@pearlsofpassion
Ja zijn oren zijn iedere keer dat hij onder narcose is geweest helemaal schoongemaakt. Er was dan geen irritatie van de huid te zien en de oren zagen er compleet normaal uit. Na deze schoonmaak beurten is binnen een paar dagen alweer viezigheid te zien.

@Too
Er is volgens mij inderdaad ook gekeken naar gisten, maar dit is niet uitgebreid aan bod geweest. Volgens mij dachten ze niet dat dit de oorzaak was, maar om eerlijk te zijn ben ik vergeten wat ze hier nou precies over vertelde. Ik zal dat weer eens opzoeken!

Ja het is echt een ramp als ze zo moeilijk te behandelen zijn. Af en toe zit ik echt met mijn handen in het haar. Dan zou je zo graag willen uitleggen aan hem waarom iets moet worden gedaan.

Zijn oren worden trouwens niet steeds erger en erger. Op een bepaald punt lijkt het proces stil komen te staan en blijft er een constante hoeveelheid oorsmeer aanwezig. De laatste tijd begint hij ook steeds iets meer aan zijn wangen te krabben, dit duidt volgens mij ook weer meer op een allergie of niet?
#3235413
Ok. Dan zou ik een eliminatiedieet proberen. Bij voorkeur op barf.

En als dat niet werkt hem zowiezo op vers houden en het verder zo laten. Als er toch geen oorontsteking van komt, blijkbaar. Als dat wel zo is, kan je nog zien wat je doet. Maar preventief een oor verwijderen voor iets dat misschien nooit gebeurt vind ik onzin.
Tenzij hij er te veel last van zou krijgen.

Je zegt dat hij uit het asiel komt? Weten zij jou iets te vertellen over hoe hij voorheen behandeld werd?

Verder zou ik heel op het gemak wel gaan trainen en kijken of je hem niet zover kan krijgen dat je zijn oren minstens een beetje schoon kan maken.
Stap voor stap elke dag een paar minuten en verder niets, geen aandacht aan schenken. Eerst gewoon naast zijn oor, als dat goed gaat oor aanraken. Dan oor strelen, dan tussen de vingers nemen enz...
Gewoon op zijn tempo. Belonen met wat lekkers, evt clickeren kan zeker ook maar het gaat in de eerste plaats over vertrouwen.
Kan zijn dat het niet lukt, maar je hebt niets te verliezen...
#3235467
Hij blijft sowieso op vers wanneer ik eenmaal volledig ben overgeschakeld, brokken vind ik maar niks..

Zomaar zijn oor amputeren vind ik ook niet zo'n geslaagd idee. Het gaat nu over het rechter oor, maar links is ook een beetje vies. Straks is het rechter oor weg en dan blijkt het linker oor ook verkeerd te zijn... Volgens het asiel was hij volkomen gezond, er zit ook een dierenarts verklaring bij. Ik vraag me echter wel af hoe die dierenarts hem heeft onderzocht, aangezien hij zonder narcose echt niet is te onderzoeken. Zelfs luisteren naar longen en hart of scannen van de chip lukt niet. Over de vorige eigenaar was ook nauwelijks iets bekend, behalve dat hij ziek was geworden en niet meer voor Nosi wilde zorgen. De specialist gaf aan dat zij ook denkt dat hij dit al veel langer moet hebben gehad. Ik zou nog eens met het asiel contact kunnen opnemen, maar de vorige keer wisten ze me niet veel te vertellen.

Nosi is erg bang voor handen en stemverheffingen, hij reageert hier zeer heftig op. Mijn idee (welke wordt gesteund door de dierenartsen) is dat hij vroeger slechte dingen heeft meegemaakt zoals dat hij is geslagen. Misschien niet door zijn vorige eigenaar, maar door mensen uit de buurt oid (ik wil nu namelijk niet zomaar de eigenaar zwart maken dus ben voorzichtig met deze bewering). Dit maakt het extra lastig voor Nosi om mensen te vertrouwen. Op dit moment ben ik al bezig met clickertraining, dit gaat erg goed! We zijn nog in de fase dat ik hem probeer te leren dat handen niet iets gemeens gaan doen. Maar we boeken al veel vooruitgang!

Ik vind het trouwens erg fijn dat zoveel mensen meedenken en dat jullie zo snel reageren, top!
#3235485
Zou er een specialist zijn waar je met hem terecht kunt.. ofwel een echte kattendokter of een superspecialist op gebied van kno of zo iets
Heb geen idee of die er ook voor katten zijn, dat moet haast wel.
Eigenlijk zou je [ik althans] wel heel graag een diagnose willen voordat je dit soort beslissingen neemt
Maar alle onderzoeken, sedatie, reizen dat is natuurlijk ook weer stress... zo sneu dit!

Ik vind een amputatie best heel heftig klinken maar misschien hoeft het geen heel groot probleem te zijn voor Nosi

Eigenlijk zit ik alleen maar een beetje hardop te denken..

Succes voor de man
#3235512
Bedankt voor je meedenken!

Nosi is al bij een specialist op het gebied van kno bij katten geweest. Naar mijn weten is zij de enige specialist op dit gebied in het oosten van NL. Helaas kon zij geen oorzaak aanwijzen :(. Ik zou zo graag weten wat de oorzaak is en als amputatie dan de enige oplossing is, dan moet dat maar. Maar op dit moment, als geen van de artsen (incl de specialist op dit gebied) een oorzaak kan vinden, vind ik de beslissing om tot een amputatie over te gaan ook iets te heftig. Vooral omdat hij er eigenlijk niet zo ontzettend veel last van heeft. De laatste tijd krabt hij een paar keer per dag (op 1 hand te tellen). Zijn hoofd laat hij niet schuin hangen en ook is hij erg energiek, kortom relatief weinig klachten.

Alle onderzoeken, reizen en sedatie bezorgen Nosi inderdaad veel stress. Iedere keer moet hij weer zo'n week bijkomen en is zijn vertrouwen in de mens weer drastisch gereduceerd. Dit wil ik hem het liefst zoveel mogelijk besparen, maar als het nodig is dan moet het natuurlijk gewoon.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door