Pagina 1 van 1

Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 03 aug 2015, 11:33
door Dropveter
Mooie kees was altijd al ons zorgenkindje. Uit het verder kerngezonde nestje kon Kees niet bij mamsie drinken, dus hebben wij hem geholpen door hem Dogomilk (oid) te geven van de DA. Later is hij geholpen aan een navelbreuk. Kees heeft een kerngezond karaktertje, maar knauwt en likt veel, de binnenkant van zijn achterpoten ligt geregeld open. Hij beweegt ook anders dan de andere katten, stijver, statiger, als een paard, maar met stijvere pootjes. Verder gedraagt en beweegt hij zich volkomen normaal.
Diagnose van de DA is allergie, waarschijnlijk, gezien zijn leeftijd en het beeld, voor zijn eten. Hij reageert wel op prednisolon, maar onvoldoende lang, hij zal dus ook waarschijnlijk onvoldoende of geen baat hebben bij antihistaminica verwacht onze DA.

Kees is, juist omdat het een zorgenkindje was, afgespeend op Barf en, in mindere mate, KVV. Nu heb ik daar spijt van, want al onze vleeskatten zijn verschrikkelijke viesneusjes (had ik speciale brokken kunnen proberen). Kees is dol op eendagskuiken, vis, kip en konijn en ei, maar al het andere wat hij voor de broodnodige variatie krijgt (ben daar streng in) gaat er maar mondjesmaat of niet in. Tijdens onze verhuizing vorige maand moesten we onze katten uiteraard binnenhouden en heb ik hem op de vis gezet (uit de supermarkt-vries - zalm, kabeljauw en koolvis. Die van de katvoerverkoper mot meneer niet). Toen ging het heel goed met hem. Volledig binnenhouden is geen optie, hij haat het. Ook niet gek, we leven hier in een kattenwalhalla (natuurgebiedje vol prooi en speelplekjes). Bovendien hebben we 8 van die pluizige meeeters, dus binnenhouden werkt echt niet.
Nu is hij weer buiten en gaat het weer helemaal fout. Vorige week heb ik hem tot zijn frustratie toch weer binnengehouden en weer op de vis gezet. De eerste dag leek het wat beter te gaan, de tweede dag lag hij weer volledig open. Van ellende de deuren dus weer open.
Vlooien heb ik nog nooit gevonden en het geven van, ik weet even de naam niet, noem het vaak oneerbiedig een nekshot, heeft nooit verschil in het beeld opgeleverd. Dat kan het dus niet zijn lijkt me.

Wat zouden jullie doen? Ik kan peperduur struisvogel kopen, maar kans is groot dat onze viesneus het weer niet lust en dan zit ik met dat dure vlees. Muis is het meest natuurlijke eten voor een kat lijkt mij, heeft iemand daar ervaring mee? Ik heb nog nooit gemerkt dat hij dat hier eet, maar misschien kan ik hem daar stukje bij beetje aan laten wennen. Is ook duur, maar als hij het eenmaal lust zal hij hier zelf ook wat opscharrelen. Het lijkt mij bovendien zoveel logischer, een kat hoort naar mijn gevoel alleen muis en klein gevogelte te eten met af en toe wat konijn.

Of hebben jullie andere ideeën?

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 03 aug 2015, 11:40
door koekje
Ik heb vaker gehoord dat katten zich aan de buik en binnekant achterpoten kaallikten. In alle gevallen was dit door stress.
Om er toch zeker van te zijn dat het een voedselallergie is, is er maar 1 mogelijkheid volgens mij en dat is een eliminatiedieet en daarna provocatiedieet.

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 03 aug 2015, 17:07
door Dropveter
Dank je koekje voor je reactie. Ik heb dit forum al aardig doorgenomen en heb er dus al veel over gelezen. Toch weet ik even niet meer waar ik het zoeken moet. Wat paniek bij mij misschien?

Stress geloof ik niet bij Kees, het is de meest rustige, evenwichtige kat die ik ken. De enige stress die ik bij hem zie is als hij jeuk heeft of als hij zoemende beestjes hoort, dan speert hij naar binnen, naar een van zijn vele zeer bijzondere verstopplekjes.

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 03 aug 2015, 17:51
door Dropveter
Nog vraagjes: Heb nu weer opnieuw gelezen over vlooien en begrijp ik dit nu goed? Stel dat het toch aan vlooien ligt, dan kan het dus weken duren voor zijn jeuk daarvan verdwijnt en voor we resultaat zien van de anti-vlo? Ik moet hem dus herbehandelen en pas daarna conclusies trekken?

En als dat zo is dan hoef ik toch niet ook alle andere katten steeds te ontvlooien? Zoals ik al aangaf, heb ik nog nooit een vlo gezien en ik kam toch op zijn tijd. Bovendien komen er hier ook andere katten, waaronder zwervertjes, over het erf. Meestal worden ze door broers en zussie wel weggejaagd, maar een verdwaalt vlootje lijkt me dan toch niet te voorkomen.

Maar wat denken jullie, kan dit wel aan vlooien liggen: hij knauwt en likt overal, maar vooral de binnenkant van de poten en bij de voormalige balletjes. Alleen daar knauwt hij tot bloedens toe.

En dan lees ik nu over hormonaal (die kende ik nog niet), maar daar heeft onze DA het nooit over gehad. Ik ga naar een hele goede kliniek en Kees heeft daar meerdere DA's gezien inmiddels (of uitgesloten?) Kees heeft het wel spiegelend over de achterpootjes. Hoe zou ik dat bevestigd of ontkracht kunnen krijgen (behalve DA - ik wil nu eerst eens zelf wat huiswerk doen)?

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 03 aug 2015, 23:17
door koekje
Ik heb zelf geen ervaring met vlooienallergie, maar wel gehoord dat een enkele vlo wekenlang voor jeuk en bijbehorende klachten kan zorgen.

Overigens hoeft stress bij een kat niet zo duidelijk zichtbaar te zijn. Het kan een sluimerende maar wel aanwezige toestand zijn, zoals niet helemaal lekker in de groep liggen of toch een bepaalde druk van teveel katten bij elkaar. De ene kat gedraagt zich daar duidelijk gestresst onder, de ander uit zich niet,en zie je het alleen aan systematisch bepaalde plaats vacht likken. Dat likken wordt dan een soort dwangmatig iets.

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: di 04 aug 2015, 00:01
door spikkel
Een kat kan zeker stress hebben, hoewel veel mensen zeggen dat, dat niet kan. Vaak zie je het niet bij een kat. Soms is een katten gedragsdeskundige echt nodig.
Een allergie kan zeker vlooi of teek. Ik heb een kat met tekenallergie, raar maar het is echt zo. Een vlooienallergie is verschrikkelijk en kan weken duren. Het is noodzakelijk om al je katten te behandelen en dit kan je niet een maand overslaan. Het is niet zo, dat als je de kat met vlooienallergie behandeld dat ie geen vlooien meer krijgt. Veel vlooien moeten eerst bijten om vervolgens dood te gaan.

Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: di 04 aug 2015, 03:40
door Ruisje
Ik ga even hardop denken. ;)
1) Als stress de oorzaak is dan had ik verwacht dat hij in de periode dat hij binnen moest blijven vanwege de verhuizing juist meer last zou hebben. Hij wil tenslotte zo graag naar buiten. Maar toen ging het juist heel goed.
2) Hormonale kaalheid is een moeilijke. Een te traag werkende schildklier kan symmetrische kaalheid veroorzaken, maar een hele rits andere symptomen komen daarbij vaker voor. Cushing syndroom lijkt het niet echt op. Beide ziekten komen ook voornamelijk voor bij honden, maar je zou eens kunnen 'googlen' of je meer symptomen bij Kees herkent.
3) Bij een vlooienallergie is meestal voornamelijk het eind van de rug en staartaanzet kaal. Verder zou hij daar dan binnen, tijdens de verhuizing, ook last van gehad moeten hebben.
4) Voedselallergie: Om daar achter te komen moet je gaan elimineren. Maar laat zijn menu eerst eens weten. Hoeveel van welke diersoorten etc.
5) Een andere allergie: Kees is graag buiten, kan hij uit de tuin en uit een ander bakje eten? Kunnen bepaalde planten waardoor hij struint een oorzaak zijn?
6) Pijn: Hij loopt stijf, stram. Als een dier pijn heeft gaan ze vaak likken en bijten op de plek waar de pijn zit.

Met jouw info denk ik nu aan 5) of 6).

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: di 04 aug 2015, 09:34
door Dropveter
Dank jullie. Nee stress geloof ik echt niet. Ik heb een hoop katten en behoorlijk wat ervaring met kattengedrag. Wij communiceren ook veel met de katten en we begrijpen elkaar allemaal vrij goed (op eentje na).

Vlooien zou het makkelijkst zijn. Omdat ik niet wist dat ze zo lang last konden hebben van vlooien ga ik die optie toch nog een keer uitproberen, ik heb Kees dus gisteren Stronghold gegeven. Dat hij dan vooral last zou moeten hebben op de rug wist ik en daar zie je hem wel likken, maar niet bijten. Als ik alle katten moet behandelen dan doe ik dat, maar ik ben een gifhater. Ik ben zelf ook erg allergisch en heb door schade en schande geleerd dat je beter niet te rigide kunt zijn wat betreft alles waar je allergisch voor bent, maar gif en medicijnen moet mijden waar dat kan, vandaar. Tweede reden dat ik terughoudend ben wat betreft anti-vlo is dat er dus veel andere katten hier lopen. Een aantal, en een zwervertje met name, komen regelmatig brutaal binnen. Kees komt zo toch in aanraking met verdwaalde vlooien lijkt mij. Mijn idee was dat zwervertje wat te socialiseren, onklaar te maken en te laten nakijken door de DA. Helaas zien drie van mijn katten liever haar hakken dan haar tenen.

Een aantal van onze katten vangen veel muizen. Het lijkt mij toch dat die ook last kunnen hebben van vlooien?

Ik heb Kees gisteren dus Stronghold gegeven en meneer heeft het nu enorm naar zijn zin. Heb ik het dan toch al die tijd misgehad?, duimen maar. Gisteravond heeft hij eendagskuiken gehad, dus hou ik hem nu maar even een poosje op dit regime. Eens zien wat er gebeurd. Voor de zekerheid zal ik vanmiddag voor allemaal maar even Stronghold halen, gezien het aantal muizen dat sommigen vangen misschien ook wel slim.

Dat hormonale, ik meende te begrijpen dat het bij katten juist een teken was van een te snel werkende schildklier. Nou is Kees wel heel slank, maar juist heel rustig (niet sloom, maar heel beheerst).
En Kees kon niet bij moeders drinken vroeger. Er is toen gekeken in zijn bekkie, hij had geen hazenlip, alhoewel ik het toch blijf vermoeden, aangezien hij ook een navelbreuk had. Nu heb ik ook iets gelezen over een zweren in het bekkie, maar weet even niet meer hoe dat zat. Ik heb nu helaas even geen tijd me hierin te verdiepen, maar tenzij Kees opknapt moet ik dat toch maar doen.

Pijn? Heb ik mij nooit gerealiseerd. Kees kan alles, is juist heel atletisch en sterk. Het is, als enige uit het nest, een hele slanke, pezige kat, hij beweegt alleen anders als hij rent en springt. Wel heel hoog, soort van statige pingpongbal met stijve pootje (lastig uit te leggen). Hij is de kleinste en ontloopt vanwege de jeuk alle gevechten, maar wanneer het nodig is kan hij op een hele effectieve rustige manier iedereen de baas. Ze hebben ook allemaal veel respect voor hem. Pijn, ik ga hier eens serieus over nadenken en op letten.

Tja en wat Kees eet heb ik al beetje aangegeven, vooral kip, konijn, eendekuiken en vis (zalm, kabeljauw en koolvis) af en toe ei met wat melk of hartjes/levertjes en een paar maal per week KVV van bosduif, kwartel of eend, soms wat stukjes rundvlees. Af en toe probeer ik ook wat nieuws, maar meestal niet tot vreugde van de katten. Snaaien bij de buren, geloof ik ook niet zo, het is geen schooier en geen allemansvriendje en hij lust weinig buiten het normale eten, hooguit een stukje gebraden vlees uit de pan. Veel buren zal hij trouwens niet zien gezien de grootte van ons eigen terrein.

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: wo 05 aug 2015, 01:09
door Ruisje
Dropveter schreef: Dank jullie. Nee stress geloof ik echt niet. Ik heb een hoop katten en behoorlijk wat ervaring met kattengedrag. Wij communiceren ook veel met de katten en we begrijpen elkaar allemaal vrij goed (op eentje na).

Vlooien zou het makkelijkst zijn. Omdat ik niet wist dat ze zo lang last konden hebben van vlooien ga ik die optie toch nog een keer uitproberen, ik heb Kees dus gisteren Stronghold gegeven. Dat hij dan vooral last zou moeten hebben op de rug wist ik en daar zie je hem wel likken, maar niet bijten. Als ik alle katten moet behandelen dan doe ik dat, maar ik ben een gifhater. Ik ben zelf ook erg allergisch en heb door schade en schande geleerd dat je beter niet te rigide kunt zijn wat betreft alles waar je allergisch voor bent, maar gif en medicijnen moet mijden waar dat kan, vandaar. Tweede reden dat ik terughoudend ben wat betreft anti-vlo is dat er dus veel andere katten hier lopen. Een aantal, en een zwervertje met name, komen regelmatig brutaal binnen. Kees komt zo toch in aanraking met verdwaalde vlooien lijkt mij. Mijn idee was dat zwervertje wat te socialiseren, onklaar te maken en te laten nakijken door de DA. Helaas zien drie van mijn katten liever haar hakken dan haar tenen.

Een aantal van onze katten vangen veel muizen. Het lijkt mij toch dat die ook last kunnen hebben van vlooien?

Ik heb Kees gisteren dus Stronghold gegeven en meneer heeft het nu enorm naar zijn zin. Heb ik het dan toch al die tijd misgehad?, duimen maar. Gisteravond heeft hij eendagskuiken gehad, dus hou ik hem nu maar even een poosje op dit regime. Eens zien wat er gebeurd. Voor de zekerheid zal ik vanmiddag voor allemaal maar even Stronghold halen, gezien het aantal muizen dat sommigen vangen misschien ook wel slim.

Dat hormonale, ik meende te begrijpen dat het bij katten juist een teken was van een te snel werkende schildklier. Nou is Kees wel heel slank, maar juist heel rustig (niet sloom, maar heel beheerst).
En Kees kon niet bij moeders drinken vroeger. Er is toen gekeken in zijn bekkie, hij had geen hazenlip, alhoewel ik het toch blijf vermoeden, aangezien hij ook een navelbreuk had. Nu heb ik ook iets gelezen over een zweren in het bekkie, maar weet even niet meer hoe dat zat. Ik heb nu helaas even geen tijd me hierin te verdiepen, maar tenzij Kees opknapt moet ik dat toch maar doen.

Pijn? Heb ik mij nooit gerealiseerd. Kees kan alles, is juist heel atletisch en sterk. Het is, als enige uit het nest, een hele slanke, pezige kat, hij beweegt alleen anders als hij rent en springt. Wel heel hoog, soort van statige pingpongbal met stijve pootje (lastig uit te leggen). Hij is de kleinste en ontloopt vanwege de jeuk alle gevechten, maar wanneer het nodig is kan hij op een hele effectieve rustige manier iedereen de baas. Ze hebben ook allemaal veel respect voor hem. Pijn, ik ga hier eens serieus over nadenken en op letten.

Tja en wat Kees eet heb ik al beetje aangegeven, vooral kip, konijn, eendekuiken en vis (zalm, kabeljauw en koolvis) af en toe ei met wat melk of hartjes/levertjes en een paar maal per week KVV van bosduif, kwartel of eend, soms wat stukjes rundvlees. Af en toe probeer ik ook wat nieuws, maar meestal niet tot vreugde van de katten. Snaaien bij de buren, geloof ik ook niet zo, het is geen schooier en geen allemansvriendje en hij lust weinig buiten het normale eten, hooguit een stukje gebraden vlees uit de pan. Veel buren zal hij trouwens niet zien gezien de grootte van ons eigen terrein.
Bij schildklierproblemen komt een snel werkende inderdaad vaker bij katten voor dan een te traag werkende schildklier. Maar bij een te snel werkende schildklier komt bij mij weten geen symmetrische kaalheid voor - wel: onrust, honger, hoge bloeddruk en later nierproblemen.

Ik zou toch eens serieus onderzoeken of Kees geen pijn heeft! Want ontloopt hij gevechten/andere katten door jeuk of misschien toch door pijn?

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: wo 05 aug 2015, 08:45
door Dropveter
Dank voor jullie meedenken allemaal  O0!! Ik kijk nu even aan wat er gebeurd met intensiever ontvlooien en kuikens.

Mocht dit niet baten ga ik weer opnieuw kijken naar al jullie goede tips en me verder verdiepen in de schildklier en pijn. Dat laatste denk ik echter nog niet, hij knauwt dan wel alleen de poten stuk, hij likt wel overal. Wat dat stijvere bewegen betreft dat doet hij tot in zijn staart, waar de anderen sierlijk krullen blijft die van hem bijna recht. Maar als hij gaat slapen is hij wel net zo soepel als andere katten.

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 10 aug 2015, 16:18
door pearlsofpassion
Ik acht pijn ook het meest waarschijnlijke.
Het is iets dat vaak bij katten voorkomt. De meeste katten ouder dan 8 jaar zouden er last van hebben (spondylose) en natuurlijk komt het ook bij jongere katten voor.
Als je aangeeft dat hij duidelijk strammer beweegt dan de meeste andere katten, is dat al een heel duidelijk teken dat zijn gewrichten iets moeilijker bewegen. Meestal zie je er bijna niets van en merk je pijn bij katten aan heel erg kleine zaken. Als je het al aan zijn bewegingen ziet en zelf merkt dat hij zaken laat (zoals vechten, al kan dat ook gewoon zijn karakter zijn natuurlijk), dan is dat al veel duidelijk dat je meestal ziet. 
Dat hij wel opgekrult slaapt of nog speelt, wil niets zeggen.  Het kan ook een aangeboren afwijking zijn dat hij met strammere gewrichten geboren is, maar dat wil niet zeggen dat hij er geen pijn aan kan hebben, integendeel. Als het kraakbeen afziet en wegslijt doet dat bij elk dier pijn.

Wat mij aan pijn doet denken is dat het heel plaatselijk is, op een typische plaats waar ze pijn krijgen (rug en achterpoten zijn typisch), en dat het tot bloedens toe is. 
Vlooien geeft meestal kale plakken, echt bloedende plekken kan natuurlijk wel, maar is toch niet typisch.  Het is enkel van de jeuk dat de kale plekken ontstaan. De kat gaat daar extra likken en bijten waardoor meer haren uitgelikt en ook haren afgebeten worden.  Je zal in dat geval ook altijd afgebeten haren zien. Maar dat kan bij pijn uiteraard ook.
Dat hij de rest van zijn lichaam nog  gewoon wast is natuurlijk wel logisch... ;)


Voedselallergie vind ik zelf niet erg waarschijnlijk.  Voedselallergie uit zich typisch rond de kop bij katten, niet op de achterhand.  Een streep over de ruggengraad kan ook, maar vooral de halsstreek en voorhoofd zijn heel typisch.
Je krijgt ook geen kale plekken van kaallikken maar korstjes die daarna afvallen en een kale plek achterlaten.  Als je de korstjes eraf krabt, kan het even bloeden, maar dat blijft niet bloeden.  Het wordt dan een kale plek die vaak vochtig kan zijn (alsof er een vette, vochtige film op ligt).  Deze kan wel rood zien en lichtjes bloeden, maar het is duidelijk anders dan een wonde die ze zichzelf toebrengen bij jeuk of pijn.  En zoals gezegd typisch op het voorhoofd of in de hals.


Mijn meisje heeft het laatste half jaar trouwens ook last gehad van een kale achterhand. Ale, het was vooral aan haar achterpoten en onderrug, maar liep eigenlijk van onder haar oksels tot het puntje van haar staart. In een baan over haar flanken en heel haar buik plus achterpoten.
Bij haar kwam het plots op, dus we wisten dat het iets moest zijn dat veranderd was.  Ik dacht ook even aan pijn, maar de symptomen kwamen verder helemaal niet overeen. Vlooienallergie heb ik eerst uitgesloten. Er was geen verandering bij het 3 maand achter elkaar goed behandelen of bij het weglaten van de behandeling (kon ze ook allergisch op reageren uiteraard). 
En toen zijn we beginnen uittesten wat er allemaal veranderd was. Zo hebben we bv de wasverzachter weggelaten, maar dat is niet eenvoudig want begin maar eens bij te houden waar ze allemaal op kan liggen dat wel of niet nog met die wasverzachter gewassen was...
Uiteindelijk bleek het de nieuwe kattenbakvulling te zijn...
Nieuwe vulling gehaald en sindsdien krijgt ze weer haar...
Ik ben blij dat we het nog relatief snel gevonden hebben, ze heeft toch een dik half jaar kaal gelopen.  Haar haar groeit nu stillaan terug, maar het is al sinds mei dat er andere vulling is, en ze heeft nog steeds afgeknaagde haren en je zit nog steeds veel dunner in haar vacht dan voorheen. Haar kont lijkt maar de helft van wat ze vroeger was.  :biggrin2:

Ik denk niet dat dit bij jouw kat van toepassing is, maar ik wilde het wel even delen.  Je kan er misschien iets uit opsteken al is het maar dat het soms een hele zoektocht is om de oorzaak te achterhalen en je soms verder moet kijken dan wat op het eerste zicht logisch lijkt. ;)

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: vr 14 aug 2015, 17:52
door Dropveter
Hé Pearlsofpassion, bedankt voor je uitgebreid meedenken. Ik blijf nu toch even bij het ontvlooien. Status nu is dat er verbetering is in die zin dat hij veeel minder tot bloedens toe bijt. De plekken zijn ook minder rood al zijn ze niet stabiel. Het dieet heb ik al laten vallen aangezien meneer de volgende dag al met een jong, maar al flink, konijntje aan kwam lopen (nog niet dood, zo zielig - maar goed, ondanks de vossen en katten zijn er hier iets te veel konijnen en muizen).

Ik had nog een laatste Stronghold liggen, die heb ik gebruikt voor Kees. Welk product gebruiken jullie voor het ontvlooien bij allergie en wat is dan de frequentie. Halen jullie ontvlooiproducten bij de DA of bij de dierenwinkel?

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 17 aug 2015, 15:11
door pearlsofpassion
Als je vlo-allergie verdenkt en wil uitsluiten zou ik echt de werkingstermijn die aangegeven staat respecteren. Volgens mij is dat doorgaans een maand.
Ik zou een aantal maanden dan elke maand ontvlooien en kijken of de klachten bij je kat helemaal verdwijnen. Zo kan je zien of het inderdaad vlooienallergie is of niet.
Als hij die allergie zou hebben, denk ik dat er weinig anders opzit dan hem de rest van zijn leven minstens elke anderhalve maand te behandelen en dus preventief te werken...

Welk merk maakt waarschijnlijk weinig uit, als het nog maar werkt.  Van Frontline is geweten dat er in bepaalde regio's resistentie opgetreden is bij de vlooien en dat werkt dus niet altijd meer. Maar Stronghold en Advantage denk ik wel.  Koop wel iets dat minstens ook bij de DA te verkrijgen is of vroeger te verkrijgen was (frontline kan je vb tegenwoordig ook bij de apotheek krijgen, vroeger enkel DA).  Die merken zijn veilig itt merken die enkel in de dierenspeciaalzaak te krijgen zijn zoals vb Exil. Dat zou ik niet vertrouwen, er zijn soms erg slechte ervaringen mee te vinden van vergiftigde dieren en dergelijk.

Re: Kees allergisch voor vlees? Wie heeft tips!

Geplaatst: ma 17 aug 2015, 15:32
door dinky89
Advantage kan ik hier in Nederland gewoon bij het tuincentrum kopen op de dierenafdeling. Stronghold kan ik alleen bij de DA krijgen
Weet niet of je in Nederland of Belgie woont want dat maakt nog wel eens verschil qua verkrijgbaarheid  ;)