Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door Flamingo
#3118785
Binnenkort komen er bij mij waarschijnlijk 2 kittens. Deze wil ik bij aankomst gelijk over gaan proberen op KVV.
Mijn hond heb ik ook gelijk bij aankomst over gezet op KVV en daarna nooit meer hoeven ontwormen, laat zijn ontlasting door dierenarts onderzoeken.
Maar nu vroeg ik mij af hoe zit dat bij kittens? Deze zijn in het nest wel ontwormd en ontvlooit.
Gebruikersavatar
Door koekje
#3118815
Volgens mij krijgen kittens niet net als pups wormen mee via moeders. Maar om het zeker te zijn, want bij menig kitten is een worminfectie niet vreemd, zou ik geregeld een otlastingonderzoek laten doen.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3118906
Ik dacht dat ze wel zowiezo wormen hadden...
Dus ja, wie heeft er gelijk...  :biggrin2:

Ik stel mij meer de vraag, waar komen ze vandaan, hoe oud zijn ze en wanneer gaan ze bij de moeder weg.
Als ze van bij mensen thuis komen, recht van de moeder af, en ze zijn jonger dan 10 weken, dan zou ik ze zowiezo daarna nog eens ontwormen. 
Als ze van een asiel/kittenopvang komen of ze zijn ouder dan 12 weken, dan zijn ze normaal wel ontwormd voor je ze meekrijgt.  Maar dan nog kan je gewoon even overleggen met de mensen daar.  ;)

Ik vind het bij kittens wel belangrijk om ze zeker niet met wormen te laten rondlopen.  Ze worden daar zo snel zwak van.  Bij volwassen katten kan je wat tijd nemen, bij kittens zou ik regelmatig laten testen of toch gewoon geregeld ontwormen.  Met kittens bedoel ik dan minstens tot een week of 16.
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op zo 31 mei 2015, 10:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Flamingo
#3119119
Ze komen of van een nestje bij mensen in huis of van een boerderij af. Het liefste de eerste, maar waarschijnlijk zijn die kittens al verzegt. Dan weet ik nog een nestje bij iemand op een boerderij, maar moeten dus nog even kijken wat het worden gaat!
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3119123
Die van de boerderij zal je zeker nog meer dan eens moeten ontwormen.
En zelf zou ik dat niet nemen, maar goed, dat moet je zelf weten.
Gaan ze de moeder steriliseren??  En blijven ze minstens tot 9 weken bij hun moeder, dat is om een boel redenen toch een minimumleeftijd? Krijgen ze socialisatie in huis?  Daar zou ik dan toch minstens op aandringen als je ze daar wil ophalen.
Want heel vaak zijn dat nestjes die ergens verloren liggen, waarvan de kittens nooit in de handen genomen worden, en ze zo snel mogelijk weg moeten.  Moeder heeft 3 nesten per jaar en dat blijft dweilen met de kraan open.  (Kittens jonger dan 7 weken bij de moeder weghalen is strafbaar).

Asielen en kittenopvangen zitten deze tijd van het jaar vaak overvol en kittens die daar vandaan komen hebben zeker alle medische verzorging en opvolging gehad (waardoor ze goedkoper zijn dan als je die zaken allemaal volledig zelf moet betalen achteraf) en zijn beter gesocialiseerd. Je moet ook een beetje kijken bij welk asiel je gaat natuurlijk, zoek wel eentje waar de kittens in een huislijke sfeer opgroeien ipv in kooien.  Die mensen weten ook waar ze mee bezig zijn en hebben ervaring.
Een goede start is heel wat waard voor zo'n jong diertje.
Ik zeg het maar, je ziet wat je ermee doet. ;)
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op zo 31 mei 2015, 19:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Flamingo
#3119724
Zover het er nu uit ziet heb ik een nestje kittens op het oog die binnen opgroeien, maar wel op een boerderij. En dus worden ze goed gesocialiseerd en ontwormd/ontvlooit. Maar ook zullen het goede muizenvangers worden, waar ik ze voor hebben wil. Het zullen namelijk ook hier boerderijkatten worden. Ze mogen de muizenpopulatie in gaan dimmen!
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3119837
Ah, dat is de bedoeling.  :biggrin2:
Tja, garantie's heb je daarin nooit hoor...  En ook katjes die niet op een boerderij opgroeien kunnen zeer goede muizenvangers worden.  Ik heb hierzelf het voorbeeld zitten, haar moeder ving juist niets, maar zijzelf is de beste.  Cuzco daarentegen is een boerderijkatje (maar op 8 weken verhuisd, ik wist toen nog niet beter), en die lust alles wel, maar vangt helemaal niets...  Ale, ik wil maar zeggen, dat is niet zo zwart-wit. ;)

Enfin, als je de kans reëel wil houden dat ze wel zullen gaan vangen, zou ik ze zeker lang genoeg bij de moeder laten.  Want voor 9 weken worden er toch zelf geen muizen gevangen (zijn maar op 7 weken gespeent en dan wordt er eerst door de moeder meegebracht). Hoogstens eens gespeeld met eentje die de moeder levend meebrengt.  Maar zelf opsporen en vangen is nog een ander gegeven, en moeten ze nog later leren. ;)

Het gaan ook huiskatjes worden veronderstel ik? Want anders kan je op vele plaatsen volwassen muizenvangers krijgen (dan ben je zeker dat ze vangen) waar ze zo moeilijk een thuisje voor vinden. Maar dat zijn dan katten die niet in huis willen en soms helemaal niet van mensen moeten weten. Das anders dan als je twee kittens in huis neemt, waar je close contact mee wil, en ze dan ook buiten wat muizen laat vangen. Uiteraard.  Het is maar wat je op het oog hebt.  ;)

Om nog eens terug te komen op je vraag dan, als ze werkelijk muizen gaan eten (bij moeder) tot het moment dat ze bij je komen en daarna zo snel mogelijk zelf gaan vangen en eten, zou ik zowiezo heel regelmatig ontwormen.  Katten krijgen hun wormen namelijk vooral via het eten van muizen.  Preventief ontwormen bestaat natuurlijk niet.  Je kan ze vandaag ontwormen, eten ze morgen een besmette muis, hebben ze er weer.  Dan kan je er dus niet echt omheen dan gewoon heel regelmatig (3-4 keer per jaar) te ontwormen.  Als ze nog klein zijn, zou ik dan toch om de maand max 2 maand ontwormen...  Die darmpjes zijn nog zo kwetsbaar. 
Je kan wel kijken naar natuurlijke middelen daarvoor.  Naar het schijnt zou diatomeëenaarde ook kunnen ingezet worden als ontworming bij katten.  Maar daar weet ik het fijne niet van en ook niet hoe dat werkt.  En dat mag niet bij kittens, dus daar zal je naar de conventionele middelen moeten grijpen, vrees ik...
Of je van vlooien last krijgt, moet je afwachten. Ik moet zeggen dat sinds de katten hier vers krijgen, ze er zelf vrijwel geen last meer van hebben, maar soms brengen ze ze wel binnen...  Das dan minder voor jezelf...
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op di 02 jun 2015, 09:46, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door