Pagina 1 van 1

Voedsel intolerantie?

Geplaatst: vr 29 aug 2014, 12:23
door Gerti van Stijn
Een 3-tal weken geleden is er bij ons een katertje aan komen lopen. Voor een zwervertje is hij uitzonderlijk aanhankelijk. Hij had een groot abces aan zijn poot, was zwaar ondervoed en zwaar aan de diarree. Het laat zich raden, wij hebben ons over dit katje ontfermd. We zijn met hem naar de DA geweest, die het abces behandeld heeft. Dat is inmiddels zeer goed genezen. We hebben hem met een pipetje antivlooien middel behandeld. Hij heeft een injectie en een middel voor over zijn eten tegen de diarree gekregen. Helaas de diarree houdt aan  :( We voeren hem droge brokjes van Purina (sensitive) maar nu krijgt hij op z'n kop, in z'n nek, op z'n keel, maar ook op zijn voorpootjes allemaal kale plekjes ...

Omdat het beestje waarschijnlijk nooit/zelden brokjes heeft gegeten en altijd zijn eigen menu bij elkaar gescharreld zal hebben (vers :-)) denk ik aan een voedsel intolerantie. Nu krijgt hij 2 x per dag brokjes en is het huis niet meer uit te krijgen ... De DA hebben we inmiddels al 3x gezien (2 verschillende) voor de diarree en de plekjes. Beide DA's zeggen dat zijn evenwicht verstoort is door onze "goede zorgen" en de toegediende medicijnen en dat het veel tijd nodig heeft om tot een nieuw evenwicht te komen.

Mijn hond voer ik volgens het Barf principe (overigens zijn de kat en hond nog niet met elkaar in aanraking geweest). Nu denk ik dat het het proberen waard is om de kat ook vers te gaan voeren. Misschien krijgt het arme beestje wel heel veel jeuk van de brokjes en wellicht helpt het ook tegen de diarree ...

Mijn vraag: waar begin ik mee, katje weegt ondanks dat het vel over been is 5 kg. Zo'n 35 geleden voerden we onze katten altijd gestoofde koolvis en vers hart (en waarschijnlijk ook wel droge brokjes, maar daar dat weet ik niet meer). Lijkt me nu wat karig, maar die katten hebben het er altijd goed op gedaan.

Benieuwd naar jullie reacties. Alvast bedankt voor de moeite!

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: vr 29 aug 2014, 13:09
door dinky89
Plekjes op kop kan inderdaad duiden op voedselallergie.

Gestoofde koolvis en hart is inderdaad erg karig ;-)
Wel is het zo dat rauw inderdaad kan helpen tegen diarree maar ik lees niks over ontwormen in jouw verhaal? Anders zou het ook door wormen kunnen komen.

Aangezien je voor de hond al barf producten in huis hebt zou je hier kunnen kijken voor kattenmenu: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?t=9
Verhoudingen liggen net even anders dan bij een hond namelijk
Je zou ook kunnen beginnen met een katten kvv wanneer hij barden (nog) niet snapt ;-)

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: za 30 aug 2014, 12:22
door Gerti van Stijn
Merci! Tegen wormen wordt hij ook behandeld. Vanmorgen direct op vers over gegaan ... even ruiken en toen mmmm, dit vind ik wel heel lekker :-)
Kun je een kat ook gewoon rundvlees geven? Mijn hond geef ik geen varkensvlees, de kat neem ik aan ook niet?

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: za 30 aug 2014, 16:54
door dinky89
Idd geen varken ;-)
Rund geef ik wel gewoon maar er zijn ook die geen grote grazers voeren omdat een kat in het wild dat ook niet eet. Maar ben nog niet tegen gekomen dat rund slecht zou zijn ;-)

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: za 30 aug 2014, 17:02
door Gerti van Stijn
Mijn eerste gedachtengang was ook een kat kan natuurlijk geen koe vangen, maar misschien dat onze huiskatten wel gewoon denken dat ze een grote sterke leeuw zijn  :) Hoop echt van ganser harte dat dit gaat werken, want het beestje heeft volgens mij heel veel jeuk. Kipfilet of kalkoen filet lijkt mij ook geschikt en ik neem aan dat de kat koolvis ook gewoon rauw mag.

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: za 30 aug 2014, 19:08
door dinky89
Enige waar je even rekening mee moet houden is dat wanneer je eliminatie dieet wilt doen er nog wel diersoort moet zijn die ze nog nooit heeft gehad ;-) http://www.voerwijzer.com/eliminatiedie ... elallergie

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: zo 31 aug 2014, 10:29
door Gerti van Stijn
Gisterenochtend, gisterenavond en vanmorgen vers gehad. Sinds gisterenmiddag geen ontlasting meer gezien (wel geplast :-)) terwijl het beestje op brokjes wel zo'n 4 x per dag dunne "flatsen" in de bak deed (of per ongeluk er naast :-() . Vooralsnog ben ik dus voorzichtig positief gestemd dat dit goed gaat komen... Het verse voer wordt waarschijnlijk veel beter verteerd, waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen etc. Voel me wel een "suffe muts" dat we niet direct vers zijn gaan voeren. Doen we bij onze hond tenslotte ook en die doet het er ook fantastisch op. Maar goed, beter nu dan nooit. Ik hoop dat zijn ontlasting snel goed wordt (sigaartje :-)) en dat hij door het vers voeren ook van de jeuk en kale plekken afkomt. Wodt vervolgd!

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: zo 31 aug 2014, 10:47
door koekje
Jeuk en kale plekken kan zeker met het voedsel te maken hebben. Maar het kan ook een huidparasiet (schimmel bijvoorbeeld) zijn en dat gaat natuurlijk niet weg met rauw voer. Blijf erop letten en ga anders even langs de dokter.

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: zo 31 aug 2014, 11:12
door Gerti van Stijn
Aan schimmel of parasieten hebben we ook al gedacht. We hebben er de (Franse) DA naar gevraagd (inmiddels al binnen no-time 3 x gezien) maar die vond het allemaal niet zo verontrustend ... Omdat er een verband lijkt te zijn tussen het ontstaan van de kale plekken en het voeren met brokjes (en medicatie DA, de fransen doen qua medicijnen nou eenmaal graag alles dubbelop :-() hopen we dat vers voer de oplossing zal zijn. Maar uiteraard verliezen we de andere factoren niet uit het oog

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: zo 31 aug 2014, 22:31
door pearlsofpassion
Ik zou gewoon beginnen met wat je je honden voert en dan wat minder bot geven en iets meer orgaan en spier maar geen pens. Dan zit je al goed voor nu en dan kan je rustig je wat beter inlezen.
De percentage's voor kat leren kennen, even een menu'tje uitrekenen en misschien hier en daar wat rondlezen.
Kwestie van diersoorten, mag je gewoon hetzelfde doen als bij de hond.  Katten vinden gevogelte en klein dieren doorgaans lekkerder en het is een meer natuurlijk dieet voor de kat, maar echt noodzakelijk is het niet hier rekening mee te houden.  Je kan dus zeker op dit moment gewoon voeren wat je voor de hond in huis hebt.
Enkel dus geen pens, als hij het lust kan af en toe een stukje geen kwaad, maar het maakt geen deel uit van het menu.
Vis en ei (of kuiken ;-)) is hetzelfde principe als bij de hond.

Het enige waar je zeker op moet letten is dat je minder bot voert en dat je minder hard bot voert.  Kip en kwartel om te beginnen, dan konijnenribbetjes, maar de ruggen kunnen al erg hard zijn.  Kippenpoten zijn vaak ook al te hard vb. 
Daarna parelhoen, eendennekken en vb fazantkarkas.  Let op met vb eendenvleugels of karkas, dat is vaak al erg hard. Al weet je nooit wat jouw kat aankan, dat is nogal katafhankelijk en als je spreekt van een kat die al te mager staat op 5kg, dan is dat geen klein beestje.  ;)
Lamsribben zijn ook geen kattenvoer, ookal zijn ze nog erg jong, en de ribbetjes van melkgeitjes gaat wel, maar de rest is waarschijnlijk te hard. Zo krijg je een idee van wat je kan proberen van bot en wat zowiezo te hard is.  Eigenlijk blijf je bij katten bij de beginnersbotten voor de hond.
Kalkoennekken en haaskarkas is dus ook geen strak plan. Hier gaat parelhoen en fazantkarkas wel op, maar het kost moeite en er blijft vaak wel een kaal stukje liggen.

Nog even over de kale plekjes: dat kan ook erg goed voedselallergie zijn. Dat geeft korsten en kale plekken typisch rond de kop en halsstreek.  Op de flanken is eerder verdacht voor vlooienallergie.
De diarree kan best door het voer komen, dus kan je proberen wat het geeft op vers.  Begin misschien met zo'n 40-45% mooi bevleesd bot. Als zijn ontlasting dan nog slap blijft, kan je het nog een beetje ophogen.  Al zou het wel al snel geen echte diarree meer mogen zijn.
Probeer misschien ook het bot zoveel mogelijk over de maaltijden te verdelen, want anders kunnen katten nogal wisselende ontlasting krijgen.  Zeker bij het orgaan bot bij geven.

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: di 02 sep 2014, 14:28
door Gerti van Stijn
Update:  Probleem nr. 1 "Diaree" lijkt verholpen te zijn  :) Zaterdagochtend op vers voor gezet, zondagavond voor de eerste keer normale kattenontlasting! Jippie! En ook de frequentie en hoeveelheid  lijkt zich nu te normaliseren ... even aankijken nog, maar hoopgevend :-) De kale plekken worden nauwlettend in de gaten gehouden en uit voorzorg behandeld met Lamisil, oortjes worden iedere avond voorzichtig schoongemaakt met een wattenstaafje gedrenkt in wat olijfolie (uiteraard niet te diep)

Re: Voedsel intolerantie?

Geplaatst: za 06 sep 2014, 15:39
door Gerti van Stijn
Het gaat een stuk beter met Cesar  :) Zoals ik al eerder schreef is zijn ontlasting normale kattenontlasting geworden door hem op vers te zetten. Na de overgang op vers verdween de diarree als sneeuw voor de zon  ;)
Omdat hij toch steeds meer kale plekken kreeg en enorme jeuk had (likken, krabbelen, knauwen) toch nog maar een keer de DA bezocht. Nu eentje op een uurtje rijden afstand omdat hij over een blauwe wood-lamp beschikt. Gelukkig lichtte er niets op. Vervolgens huidmonstertje afgenomen en onder de microscoop was ook geen schimmelinfectie waar te nemen. Voor de zekerheid heeft de DA ook nog een monstertje op kweek gezet. Hij verwacht echter niet dat deze positief zal zijn, want volgens de DA hoort bij een schimmelinfectie geen krabbelen, bijten en kaal likken. Hij denkt dat het een allergische huidreactie is op het behandelen van de vlooien, teken parasieten en meer van die ongein. Hij heeft Cesar een anti-histamine injectie gegeven en het lijkt er voorzichtig op dat de jeuk inderdaad is afgenomen, dat de huid rustiger is en er zelfs al na een paar dagen weer haartjes gaan groeien op de kale plekken ... Dus hopelijk zet deze positieve lijn zich voort. Over zo'n 2 en halve week moet hij nog 1 keer tegen parasieten behandeld worden en dan kan hij rustig wat aan gaan komen (want het is vel over been) en aansterken en een mooi katertje worden  :)