Pagina 1 van 1

kitten enting en slordig

Geplaatst: za 03 aug 2013, 23:18
door Thea
Mijn dochter heeft een katertje van nu ruim 12 weken. Ze heeft die van de week zijn eerste enting laten geven. Moet ze nu over 4 weken toch weer laten enten. Normaal doen ze toch met 9 weken en dan weer met 12 omdat het dan nog niet goed zou zijn aangeslagen
Zei had het katje met 11 weken gekregen vandaar dat het niet met 9 weken was geent
En ze werd geholpen door een coassistent die de eerste enting niet in de huid stak, de vloeistof kwam dus op de vacht terecht.
Dus de enting werd overgedaan, er werd niet eens een doekje over de vacht gehaald om het af te vegen. Ik vind dat nog al raar, want de kat kon het nu eigenlijk zelf eraf wassen. Is niet gebeurd, want mijn dochter heeft de kat op de arm gehouden en thuis schoongemaakt.
Maar ze had het zelf natuurlijk ook binnen kunnen krijgen als ze de kat daar aangeraakt had en dan bv aan neus of mond had gezeten met die hand :-\
Ze had mij onderweg geappt en ik zei maak hem thuis ff schoon met water, want mij lijkt dat niet goed.

Nu zei iemand anders tegen mij een co assistent mag niet eens enten als er geen DA bij is. >:(
Ook wouden ze al gelijk een afspraak maken om te castreren terwijl mijn dochter het daar helemaal niet over had gehad. ???

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: za 03 aug 2013, 23:41
door miik
Een enting werkt het beste als de maternale immuniteit weg is of heel laag is...
Mijn poes is normaal geent en ik ga ervan uit dat zij een goede basis aan mijn kittens heeft meegegeven. Daarom ent ik mijn kittens met 12 en 15/16 weken leeftijd. Nu komen mijn kittens niet los buiten, dus voor die tijd lopen ze weinig risico.
Maar heb je een moederpoes die niet of slecht is geent zou ik inderdaad voor de 9 en 12 weken enting kiezen.

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: ma 05 aug 2013, 08:21
door pearlsofpassion
Als alles goed aanslaat zou 12 weken eigenlijk voldoende moeten zijn.
9 weken is inderdaad te vroeg om zeker te zijn omdat ze dan vaak nog antistoffen van de moeder hebben en de vaccinatie niet zelf aanvechten. Hun immuunsysteem zal dus het vaccin ook niet herkennen bij een echte infectie en het kitten is niet beschermd. Daartoe moet ze het vaccin krijgen op een moment dat zijn eigen immuunsysteem het virus zal aanvallen.  Het kan echter zijn dat dit op 9 weken al het geval is, maar voor de zekerheid wordt het vaccin nog eens herhaald op 12 weken.
De vraag is echter ook: hoe lang heeft het kitten nog gezogen bij de moeder.  Ik weet niet precies hoe lang antistoffen van de moeder nog werkzaam blijven na het zogen, maar persoonlijk zou ik daar toch een termijn van min 2 weken op plakken.
Dat lijkt me hier dus nog niet het geval.
Je bent niet zeker als een kitten nog op 12 weken bij de moeder is, of er nog gezogen wordt (normale speenleeftijd is 7 weken), maar het kan wel. Ookal eten de kittens al vast voedsel, zuigen voor de gezelligheid kan nog erg lang blijven (tot 16 weken zelfs). 

Dus kan je vriendin er binnen een aantal weken nog een enting laten zetten, of je kan ook laten titreren.  Dat is nagaan of de vorige enting (op 12 weken in dit geval) aangeslagen is. Als dat het geval is, hoef je niet meer te enten. Zijn er geen antistoffen waar te nemen in het bloed van het kitten binnen een paar weken, is het verstandiger de enting te herhalen.

Het is dus niet rechtlijnig te zeggen wanneer entingen nuttig zijn en wanneer niet. Dat hangt van de situatie af en ook een deel van het toeval.
Het eigen immuunsysteem van een kitten wordt bij een normale zoogtijd tot min 7 weken wel pas volledig actief op 9 weken.  Dus voorheen lijkt me alleszinds niet nuttig. 


Dat er trouwens gevraagd werd om een afspraak te maken voor de castratie vind ik wel positief.  Nog te veel mensen kennen niet het belang van tijdig castreren (of zelfs uberhaupt castreren) bij katten en op deze manier kunnen ze alvast wennen aan dat idee en zich eventueel gaan inlezen.  Het zet ook een zekere druk op mensen en zal zeker zorgen dat meer katten tijdig gecastreerd worden dan wanneer ze dat niet zouden doen.
Bij katten is, anders dan bij honden, castratie echt wel de beste keuze ook om het kattenprobleem tegen te gaan, maar vooral voor de kat zelf. Zowel in gezondheid als karakter is het voor de kat beter en het is voor hem/haar ook veel aangenamer leven.  Het beste is de sexuele hormonen net voor te zijn zodat ze ook geen hormonale terugval kennen en nog niet de hort op gaan (en vechten of sproeien), maar te veel op voorhand is ook weer niet nodig.  Rond 6 maanden is naar mijn mening (en de meesten, denk ik) ideaal, tenzij er al eerder tekenen van maturiteit waar te nemen zijn. 

Dat een DA zelf het initiatief neemt om naar castratie te vragen is vast en zeker ook voor zijn eigen portemonee, maar is bij katten eigenlijk ook echt zijn plicht als dierenarts.  Hij moet het voor het welzijn van de kat (en katten in het algemeen) opnemen.
Het is ook een kwestie van reputatie, want mijn vaste DA zal zoiets niet meer zeggen als ik met een kitten over de vloer zou komen, maar bij Cuzco kreeg ik die vraag ook bij de eerste visite.  ;)

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: ma 05 aug 2013, 17:55
door lightning
Als er zelfs een kitten blijft kan zogen zelfs nog langer dan 16 weken ik plak daar geen leeftijd aan :P.

Als het een kitten betreft waarvan je weet dat moeders goed geent is met als bij miik is eigenlijk met 9 weken overbodig.


Wat bovenstaande persoon dan weer zei met 12 weken enten is meestal voldoende.

Ik ent mijn eigen kittens die ik zelf fok 2 keer, maar meer omdat kopers dat vaak zo willen. Zo niet doe ik het maar 1 keer met 12 weken. Vaak ent ik zelfs maar met dood vaccin met 9 weken omdat ze toch genoeg antistoffen hebben de kittens. Dus eigenlijk is die 9 weken enting zonde voor de centjes

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: wo 07 aug 2013, 08:16
door pearlsofpassion
Ben je dan zeker dat ze als je ze op 12 weken ent beschermd zijn voor de rest van het jaar (of langer), ook als ze nog bij de moeder zuigen?  Dat lijkt me straf.  Zolang ze antistoffen van de moeder binnenkrijgen, zullen deze toch het vaccin bestrijden voor het immuunsysteem van het kitten de kans krijgt? Of neemt dat systeem vanaf een bepaalde leeftijd zowiezo over?
Ik denk dat ik zou enten op 12 weken en dan titreren een aantal weken nadat ze volledig gespeent zijn.  Ik weet niet of dat nodig is, maar ik zou dat wel zo doen, denk ik.

Dat op 9 weken enten overbodig is wanneer ze op dat moment nog gezoogd worden is natuurlijk een feit. 
Als ze al op 7 weken volledig gespeent zijn (en dat kan soms ook als ze officieel nog bij de moeder zijn, al zal dat waarschijnlijk enkel bij HTK's zijn) en de moeder niet meer zoogt, zou ik wel op 9 of 10 weken enten.
Enten met dode entstof is natuurlijk altijd veiliger en een pluspunt bij jonge kittens.

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 12:37
door lightning
Qua enten is nooit iets zeker tenzij je titert dan weet je of de 12 weken enting voldoende is of niet.

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: ma 12 aug 2013, 21:14
door Thea
Update :-\
Katje wou na de enting geen Barf meer eten. Maar dat weten wij aan de tandjes ???
Afgelopen vrijdag at hij erg weinig, dronk nog wel. En wat diaree
Zaterdag at hij niet. Zaterdag avond een temp van 39,4 en best veel diaree. Bleek ook 120 gr in 3 dagen te zijn afgevallen. :-\
Ze had okugest in huis dus ze heeft om de 2 u een een kwart tabletje fijngemaakt tussen 2 lepels en paar druppels water in het bekje gespoten.

Ze heeft toen brinta met kittenmelk en water gemaakt dat kreeg ze er wel in maar na 10 ml begon die te kokken.
Zaterdagavond ook nog kipfilet gekookt en fijn gemaakt met staafmixer. Ieder 2 u dus tussen de okugest een klein beetje in bekkie gespoten.
Na 4x ging hij zelf weer eten steeds maar 7 ml. Dus toen ook een zakje kitten wiskas smurrie neergezet en dat ging er ook met kleine beetjes is. over de hele zondag was er 52 gr eten ingegaan ;)
Maar afgelopen nacht had ie zelf 65 gr gegeten en vandaag over hele dag 150 gr. ;)
Ze heeft de DA gebeld en het hele verhaal verteld. Ze had eerst een assistente aan de lijn en die schrok en vroeg of ze op een bepaalde tijd wou bellen zodat ze tegen de DA zelf kon vertellen.

De Da gaf aan dat het heel vervelend was, maar dat hij het niet kon terugdraaien. Wel zou hij doorgeven dat als zoiets nog een x gebeurd dat het betreffende dier dan wel schoongemaakt moet worden. Maar zei hij het kan ook gewoon van de enting zijn geweest, dat gebeurt wel vaker dat een kitten daar ziek van word :( Maar wij denken dat hij toch ook wat binnen heeft gekregen met wassen.

Mijn dochter heeft ook aangegeven dat ze (voorlopig) geen 2 de enting wil laten zetten. Waarop de DA zei ik kan je niets verplichten. Wel kan ik je de voordelen vertellen van nog een enting. Daar was ze ff niet geintreseerd in ;)
Nu is de temp 38,8 en hij hangt weer helemaal de terroist uit. Zo mak als ie van het weekend was is ie nu aan het inhalen ;)
Ontlasting word ook al veel beter.

Dus we denken dat we hem er wel door heen hebben gesleept ;D
DA zei wel dat ze het goed had aangepakt en idd het nu wel belangrijk is dat ie eerst heel goed opknapt.
Ik had het netter gevonden als hij had gezegd kom op onze kosten hem maar even laten controleren. Dat had ze ook wel gezegd tegen de DA maar dat was volgens hem niet nodig :-\

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: ma 12 aug 2013, 21:32
door pearlsofpassion
Pfff, waardeloos zo'n DA.  >:(

Enkel blind volgens het boekje werken, daar ben ik niet zo voor. Elke situatie is anders, elk dier is zelfs anders.  Het is niet omdat de meeste dieren op een bepaalde manier reageren, ze dat percé allemaal doen.  En dat hij zelfs niet even wil controleren.  Echt waardeloos vind ik dat.

Maar goed, fijn dat hij opgeknapt is.  Over de enting moet ze dan maar nadenken, maar ikzelf zou het niet meer laten doen.  Het is wel heel toevallig dat hij net nu ziek zou worden van wat anders, dus volgens mij is dat zeker van de enting. Het kan ook dat het oplosmiddel op zijn maag geslagen is of iets dergelijks, maar als hij het opgelikt heeft, heeft hij eigenlijk de dubbele enting binnen gekregen.  Ik acht de kans dat hij beschermd is dus wel erg hoog. Als je echt 100% zeker wil zijn, zal je moeten titreren. 
En laat die DA dan maar zeveren waarom een tweede enting nodig zou zijn, dat komt vast zonder nadenken zo uit het cursus  ::)

Ik hoop dat kleine rakken nu zonder zorgen groot mag worden, en het huis afbreken. Dat terrorist uithangen hoort bij een gezond en gelukkig kitten he.  ;D
Als ze niet wil dat haar meubels en/of gordijnen eraan gaan, moet ze maar zorgen dat hij een speelvriendje kan vangen, overvallen en mollen.  ;)

Re: kitten enting en slordig

Geplaatst: ma 12 aug 2013, 21:47
door Thea
Ja ze heeft ook de buik vol van die DA.
2 de enting zal ze niet doen. Maar had tegen de DA gezegd voorlopig zeker niet ;)
En nee hoor voor meubels is ze niet bang.
Als teveel versleten is kijk ze gewoon op MP of er ergens wat gratis is af te halen.
Ze lig ook in een deuk als Boy (de hond) zo uit de douche ontsnapt zeiknat en gauw op haar bed ga rollen ;D
Of buiten in de modder gaan staan omdat hij nog meer wil zwemmen en dan thuis gelijk op de bank spring.
Ik geloof dat ze iets van 15 muisjes,knuffeltjes,balletjes ect heb liggen om mee te spelen.
En ze is heel blij dat hij nu als een dolle stier door het huis rent en dan steeds ff gauw op schoot springt voor een knuffel van een minuut en weer verder gaat :D ;)