Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Wendi
#2654148
Ik ben bezig met een nierdieet voor mijn kat en heb al heel veel informatie kunnen vinden.
Het meeste is me duidelijk, maar heb toch nog een paar vragen  :)

Geen grote grazers en dit geldt dan voor de botten en niet voor het vlees? En is paardenvlees nu juist hoog in de fosfor of juist laag en dan zelfs beter dan rundvlees? Dit is niet helemaal eenduidig in de topics.

Wild bevat veel omega vetzuren wat dus goed zou zijn.
En dat wild goed is voor die omega's in het algemeen dat weet ik, maar wat is precies de link met nierfalen? En is dit dezelfde waarom vis(olie) zo belangrijk is in een nierdieet?

Ook wordt er genoemd geen rood vlees, wel gevogelte , konijn en haas. Maar haas is toch juist hartstikke rood in de zin van bloederig? Overigens zou mijn kat het graag in zijn menu houden hoor  :D En dat geen roodvlees voeren heeft dan ook met het fosforgehalte te maken?

Niet van grote grazers...hoe zit het met geit en lamsvlees? Dat is wel vetter, iets wat ook genoemd wordt om juist extra te voeren. En als het vlees niet kan, kan dan wel het vet van deze dieren toegevoegd worden?

En dan nog het eitje. Ik begrijp dat het het beste is om het eitje te koken en dan alleen het wit te voeren? En hoe kan dit eigenlijk nog zoveel voedingswaarde hebben als we verder juist alles rauw geven omdat verhitten niet goed is?

En dan kwam ik nog iets tegen over purine, en vlees met een hoog purinegehalte is dan kippenborst, haasvlees, hert, ree en gans. Kan iemand mij de relatie met nierfalen uitleggen?

Nou...een heleboel vragen dus...alvast bedankt voor de antwoorden  :)
Door Wendi
#2654847
Jacoba schreef: Als je in dit board naar onder gaat, kom je onderwerpen tegen gestart door 'pienkeespaco' en 'Jacoba'. Hier heb je denk ik al wat aan.
Ja klopt, ik heb geloof ik alles wat ooit over nierdieet is geschreven op bp gelezen  ;)
En daar kom ik een heel eind mee!
Maar deze vragen zijn dus bij me opgekomen/blijven liggen.
Dus ik hoop dat iemand een antwoord heeft  :)
Door flin
#2655029
Hai, ik ga m'n best doen  :)
Wendi schreef:
Geen grote grazers en dit geldt dan voor de botten en niet voor het vlees? En is paardenvlees nu juist hoog in de fosfor of juist laag en dan zelfs beter dan rundvlees? Dit is niet helemaal eenduidig in de topics.
over t algemeen wordt in een niermenu idd liefst een zo laag mogelijk fosfor gehalte gezien,
daarentegen kun je de verhouding calcium: fosfor niet helemaal los zien van elkaar,
rundvlees wordt vaak niet goed geaccepteerd door een kat (spugen en/of andere ellende) dit itt paard
Wild bevat veel omega vetzuren wat dus goed zou zijn.
En dat wild goed is voor die omega's in het algemeen dat weet ik, maar wat is precies de link met nierfalen? En is dit dezelfde waarom vis(olie) zo belangrijk is in een nierdieet?
omdat een nierdieet geen optimale voerwijze is, ist wel heel belangrijk om een aantal dingen zo goed mogelijk proberen te compenseren;
omega 3 dus, in dit geval liefst elke dag een kleine dosering
Ook wordt er genoemd geen rood vlees, wel gevogelte , konijn en haas. Maar haas is toch juist hartstikke rood in de zin van bloederig? Overigens zou mijn kat het graag in zijn menu houden hoor  :D En dat geen roodvlees voeren heeft dan ook met het fosforgehalte te maken?
ja dat heeft met fosfor te maken, haasvlees is wel rood, maar niet in de zin zoals biefstuk rood is,

er zijn verschillende sites met analyses 'vleeswaren', met de zoekfunctie moet je die kunnen opsnorren
Niet van grote grazers...hoe zit het met geit en lamsvlees? Dat is wel vetter, iets wat ook genoemd wordt om juist extra te voeren. En als het vlees niet kan, kan dan wel het vet van deze dieren toegevoegd worden?
in theorie wel, helaas zijn de meeste katzels niet dol op geit, lam zou een beter keuze zijn, alhoewel lam een jong dier betreft, weet ik zo niet hoe t met de voedingswaarde van t vlees zit, dit kun je dus opzoeken
En dan nog het eitje. Ik begrijp dat het het beste is om het eitje te koken en dan alleen het wit te voeren? En hoe kan dit eigenlijk nog zoveel voedingswaarde hebben als we verder juist alles rauw geven omdat verhitten niet goed is?
ik weet niet waar dit vandaan komt? ik kan zo ook geen reden bedenken
En dan kwam ik nog iets tegen over purine, en vlees met een hoog purinegehalte is dan kippenborst, haasvlees, hert, ree en gans. Kan iemand mij de relatie met nierfalen uitleggen?
15 % van het urinezuur wordt gevormd uit purines, opgenomen uit de voeding
urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine
urinezuur heeft antioxidatieve eigenschappen, en helpt cellen en weefsels beschermen
Door Wendi
#2655045
dank je wel voor je antwoorden, ben al weer een stukje wijzer.

Mijn kat zal het zeer waarderen dat haas in zijn menu blijft  :)
Paard dan misschien ook maar houden, net als hert, voor het spiervlees, ook al zijn het grote grazers.
Kan bij Lida wel wat haas/hertmix bestellen dan?
Overigens lust hij ook graag geit  :)

Dat van die eieren ben ik elders tegengekomen inmiddels:
"Het wit van een ei is een zéér goede proteïnebron én bevat geen fosfor (het verlagen van het fosforgehalte kan zeer belangrijk worden voor een nierpatiëntje). Waarom gekookt? Omdat je het "los" van het eigeel geeft, en eiwit bevat een stof die biotine (een B-vitamine) afbreekt. Bij een heel ei is dit geen probleem, omdat het biotine-gehalte in het eigeel voor compensatie zorgt, maar hier geef je dus extra eiwit, waardoor het beter is om avidine (de stof die biotine afbreekt) te inactiveren door koken."
Door Wendi
#2655220
Dank. ik had die site al eerder gezien maar kreeg toen de verschillende letters niet open. Maar ik moest wat meer geduld hebben  :-[
Zie trouwens wel een paar opvallende dingen, ga er later eens rustig voor zitten.
Door Roosj
#2655318
Hier vind je de waarden van ei:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... neralen/E/

Ik zelf heb een hond met nierproblemen op een nier dieet staan. Na heel veel uitpluizen en adviezen vragen gaat het nu erg goed met hem.
Bij hem gebruik ik maximaal 2x per week rood vlees (paard en lam) en 25% van zijn menu is gepureerde rauwe groenten, waarin ik een heel klein beetje gember doe en speciale groenten die goed zijn voor de nieren (bijvoorbeeld komkommer, wortel, wortelloof, witlof etc).
Ook geef ik hem een theelepeltje tijmhoning per dag en af en toe een visolie capsule.
2x per week (niet achter elkaar) krijgt hij een half portie vis aangevuld met een half tot heel portie gevogelte omdat vis natuurlijk sky high in zijn fosfor zit. Zowiezo is maximaal 10% van zijn weekmenu vis.
Ei krijgt hij helemaal niet.

Een hond is natuurlijk anders als een kat. Zo zou een kat bijvoorbeeld geen groenten eten, maar mss heb je er toch wat aan ;)
Mijn kat eet overigens graag groente ;)
Laatst gewijzigd door Roosj op za 20 apr 2013, 16:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Wendi
#2655582
Jacoba schreef: En hier zou ik me even bedenken. Hertenvlees bevat nogal wat fosfor volgens http://www.voedingswaardetabel.nl

Kijk en vergelijk.
Ik ga er nu niet teveel meer over zeggen, alhoewel ik vind dat er een paar opvallende dingen in staan, want ik ben nu een beetje gaar getypt  :crazy2:  Maar misschien hebben andere mensen ook nog iets aan deze lijst?

VLEES FOSFOR CALCIUM NATRIUM EIWIT VET KCAL

Struisvogelfilet 10 4 50 21,5 1,5 104
Riblap rund              140 10 60 20,8 9,7 171
Lamsschouder 150 10 100 25 11,9 206
Kip met vel              160 10 70 19,3 9,9 165
Kalfsvlees vet 160 5 110 20 10,1 170
Kip zonder vel 160 10 90 20,5 6,3 138
Ossenhaas 160 2,5 50 21,5 4,4 126
Lamszadel 170 30 60 18,6 20,2 253
Runderpoulet vers 170 5 60 22,1 2,9 115
Entrecote rund 170 10 100 22,8 6 146
Lamsvlees vet 180 15 60 15 25 281
Rundergehakt 180 10 70 19,1 14,6 209
Geitenvlees 180 10 80 19,5 8,1 150
Paardenvlees 180 10 50 22,4 2 108
Gans 180 12 90 31 15,7 340
Eend gemiddeld 190 12 100 18,1 17,2 225
Lamsgehakt 190 10 80 19,3 12,9 192
Lamsvlees mager 190 3 70 20,8 12 190
Schapenvlees gem. 200 10 80 17,5 16,5 217
Lamskarbonade 200 20 60 19,2 18,7 243
Lamsbout                 200 10 100 19,2 10,8 173
Konijn tam 200 10 50 21 10 173
Entrecote kalf 200 13 90 21,5 10,5 180
Haas wild 200 10 50 21,8 3 114
Rundertartaar 200 10 100 21,8 4,4 127
Konijn wild 200 10 50 22 5 133
Biefstuk van de haas 200 10 80 23,7 2,3 116
Biefstuk 200 5 70 23,8 3,5 127
Rosbief rund 200 10 75 28,3 5,7 168
Kalkoen gemiddeld 210 10 70 21,8 6 14
Doorrregen rundvleeslap220 5 70 19,9 12,1 187
Kippenbout 220 10 90 20,6 2,3 103
Kalfsvlees mager 220 10 90 22,4 1,6 104
Kippenborst kipfilet 220 10 50 22,8 0,9 100
Ree 220 10 70 23 3,2 121
Kalkoenbout 240 5 50 20,5 3,6 115
Duif 250 10 50 18,5 24 287
Kalkoenborst 250 5 50 22,6 1,4 106
Patrijs 250 30 70 35 7,5 210
Hert 290 10 50 20,5 3,5 114
Fazant 300 50 120 30,5 12 229

OVER EIEREN            FOSFOR    CALCIUM  NATRIUM  EIWIT      VET          KCAL

Eiwit 21 11 170 11,1 0,2 49
Ei rauw 180 50 120 12,5 10 139
Ei gekookt 220 60 145 12,9 11,2 154
Eidooier 590 140 50 16,2 32 348


ORGANEN FOSFOR CALCIUM NATRIUM EIWIT VET KCAL

Schelvislever blik 160 10 260 6,5 42 397
Rundernier                 240 10 170 17 2 86
Kippenlever 240 12 75 22,5 4,2 132
Kalfslever 320 10 70 17,7 3,3 109
Lamslever 350 10 50 20 3,9 131
Runderlever 360 10 80 20,7 3,6 123




ZUIVEL FOSFOR CALCIUM NATRIUM EIWIT VET KCAL

Ongezouten boter 20 13 5 0,7 82,5 735
Slagroom onbereid 60 75 35 2 36 337
Crème fraiche 60 70 25 2,5 36 336
Karnemelk 75 110 70 2,5 0,4 32
Zure room 80 100 50 2,8 18 185
Verse roomkaas 85 100 280 8 32,1 326
Marscapone 90 190 40 5 42 408
Kefir 90 120 40 3,3 3,5 63
Yoghurt vol 90 120 50 3,8 3,5 65
Yoghurt halfvol 90 110 45 3,5 1,6 49
Halfvolle melk          93 116 39 3,4 1,5 46
Volle melk                 99 120 44 3,7 3,4 62
Magere melk 100 135 48 3,9 0,1 37
Kwark mager 100 130 40 13 0,5 71
Geitenmelk 100 115 50 3,8 3,8 64
Yoghurt mager 110 140 60 3,4 0,1 33
Bulg. yoghurt vol      120 170 80 4,9 4,5 88
Bulg. yoghurt mager 130 160 60 4,8 1 59
Fromage frais 60+ 140 80 375 11,3 31,5 326
Cottage cheese 145 85 480 12,8 4,2 100
Kwark halfvol 150 120 30 12 4,5 100
Huttenkase (cottage)150 100 230 12,3 4,3 98
Fromage frais 50+ 170 80 375 13,5 23,5 265
Gecondenseerde melk190 240 100 6,5 7,5 131
Ricotta kaas 210 200 80 9,5 15 171
Geitenkaas zacht 210 130 360 12 17,3 205
Mozzarella 240 400 120 20 16,2 246
Laatst gewijzigd door Wendi op za 20 apr 2013, 23:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Roosj
#2655611
Wendi schreef: grrrrr heb ik zó mijn best gedaan, staan ze nóg niet netjes onder elkaar... >:(
Als het uit Excel komt, dan kun je het in paint plakken en als foto opslaan ;)
Door Wendi
#2655626
Roosj schreef: Als het uit Excel komt, dan kun je het in paint plakken en als foto opslaan ;)
Neuh...heb 'm in word...ben niet zo'n licht met computers...
maar goed hij staat er en wie er wat aan denkt te hebben moet maar een beetje scheef lezen. Ik heb er immers ook moeite voor gedaan ;D
Door Wendi
#2655992
alles is dus gerangschikt naar
1e: fosforgehalte van laag naar hoog
Bij gelijk fosforgehalte:
2e: eiwitgehalte van laag naar hoog
bij gelijk eiwitgehalte:
3e natrium van laag naar hoog

en volgens mij zitten er nog een paar foutjes in...ik word altijd een beetje duizelig van cijfertjes :help:
ik zal er van de week nog eens naar kijken en dan kan hij misschien op een andere manier hier geplaatst worden!
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door