BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1479
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor El_Kato » Zo 14 Okt 2018, 16:57

Hoe zijn jullie ervaringen met het wandelen met de hond in een gebied waar schotse hooglanders of oerkoeien oid staan?

Eerder heb al eens iets verteld over Dex en zijn gedrag. Inmiddels zijn we een stuk wijzer, Dex is van nature snel onder de indruk van dingen, gebeurtenissen, geluiden, een timide hondje. Als pup kon hij al in blinde paniek vluchten waardoor hij weinig los gelopen heeft. Hij heeft wel interactie met andere honden gehad maar ook daar ben ik voorzichtig in geweest omdat hij heel erg in paniek kon raken van een hond die hem te wild of lomp benaderde. Maar hij is ook bulldog en ergens onderweg heeft hij bedacht dat de eerste klap een daalder waard is hoewel klap wat sterk uitgedrukt is, hij valt heel hysterisch uit naar andere honden. We zijn met een gt aan de slag gegaan (nog steeds) die gespecialiseerd is in BAT en zijn net met een aantal homeopathische middelen begonnen om hem te ondersteunen (onder begeleiding). We hebben enorm veel geleerd, hij gaat niet gecastreerd worden zijn uitvallen heeft nl niets hormonaals. Groot, klein, jong, oud, reu, teef het maakt niets uit. Als er voldoende afstand is en de andere hond niet uitvalt of erg poestig doet en we lekkere koekjes meehebben gaat het vaak prima. Hij mag dan kijken en we geven hem heel veel koekjes; hond = koekje. Veel van wat ik altijd heb gedaan en ook normaal vond heb ik losgelaten, veel moeten omdenken en nog steeds ;) Ook het idee dat hij misschien ooit mee zou kunnen voor een wandeling in een losloopgebied is bv iets wat ik helemaal van me af heb gezet. Naast zijn eigen gedrag heb ik daar geen enkele controle over de aanwezige honden en de kans dat er 1 te dicht bij komt is te groot. Dus we wijken uit naar aanlijngebied, een hele nieuwe wereld, nooit eerder nodig geweest om specifiek daar te wandelen :) Omdat niet iedereen zich houd aan de aanlijnverplichting maar we ook een aantal gebieden in de buurt hebben waar schotse hooglanders staan en ik denk/hoop dat mensen zich er daar wel aan houden is dat misschien iets voor ons. Maar ik vind ze best wel groot en eigenlijk ook een beetje eng… ::) Heb wat zitten zoeken op honden en schotse hooglanders en kom niet heel veel ongelukken tegen maar verder ook weinig info. Je mag wel met honden die gebieden in dus het zal wel goed gaan maar toch…
Siberienne
5-sterren
Berichten: 4209
Lid geworden op: Za 09 Jul 2016, 15:17

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Siberienne » Zo 14 Okt 2018, 17:17

wij lopen er wel eens. Ik plaats mezelf tussen de koeien en de hond, maak een grote boog en jut en jul zijn over her algemeen rustig. Nog geen echt vervelende ervaringen gehad met highlanders (en ja, ik vind het ook wel een beetje spannend). wat ik vooral probeer te vermijden is tussen kalf en koe doorlopen.

Galloways mijd ik, daar ga ik echt niet tussendoor lopen. Voor mijn gevoel zijn Highlanders toch echt relaxter dan Galloways. Wat wel vervelend kan zijn : als mensen ze hebben lopen voeren en de koeien op mensen af komen. Dan zou ik er niet snel gaan lopen. Hier in de buurt valt dat mee.
Cathelijn
5-sterren
Berichten: 3517
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2004, 14:36
Locatie: Brabant

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Cathelijn » Zo 14 Okt 2018, 17:44

Hier in de buurt lopen hooglanders, taurossen en exmoor pony's in een aanlijngebied. Helaas lopen daar ook mensen met hun honden los van de lijn.
Maar met de dieren gaat het altijd goed, maar ik houd dan ook zeker de aangeraden afstand aan en ga een kudde niet doorkruisen.
Taurossen zijn bijvoorbeeld vrij imposant, net zo hoog als ik en een keer of 10+ zwaarder ::) . En verder vind ik het wel zo respectvol om met je roofdier aan de lijn ruime afstand te bewaren.
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8425
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Borke » Zo 14 Okt 2018, 17:45

Sofi reageerde vroeger fel blaffend (graag opjagend) op vee en toen we dat hadden afgeleerd liepen we dagelijks met haar langs het vee in het begrazingsgebied hier achter. Daar staan schapen, paarden en rnderen. Ik meen dat hier Galloways staan. Andere honden zie je er weinig, vlak voor het begrzingsgebied is een losloopgebied en daar zieje de meeste honden, al dan niet los.

Sofi was beslist geen makkelijke hond, maar wij hebben nooit problemen gehad. Wij liepen er altijd met een boog om de runderen heen en nooit door de groep heen. Hier staan ze meestal in groepjes van 4-6. Wij liepen er ook niet vlak langs.
Met Borke was het ook geen issue, maar die vond ze eigenlijk wel een beetje eng en die had verder niets met of tegen vee.
Lizzy
Moderator
Berichten: 63750
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Lizzy » Zo 14 Okt 2018, 17:48

Goed zeg, dat je met een BAT specialist aan de slag bent gegaan :-* !

Ik vind Hooglanders geweldig. Lekker relaxed. De eerste keer dat mijn honden ze tegen kwamen en begonnen te blaffen keken ze op met een blik van "ja joh, lekker boeijuhhhh". En graasde weer verder.
nikèdog2000
5-sterren
Berichten: 2799
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 19:16
Locatie: woubrugge

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor nikèdog2000 » Zo 14 Okt 2018, 18:24

ik loop hier in het alphense hondenbos
daar zijn ook van die hele grote zwarte koeien
welke hond ik ook mee neem ze bekijken de koeien niet eens
Gebruikersavatar
constance.blokzijl
5-sterren
Berichten: 2979
Lid geworden op: Do 21 Mei 2015, 18:53

BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor constance.blokzijl » Zo 14 Okt 2018, 19:10

Ik heb alleen ervaring met Oostenrijkse koeien, en dat is een beetje van dezelfde strekking. Meestal kijken ze niet op of om en gaan gewoon door waar ze mee bezig waren.

Maar nu weet ik ook nog uit de tijd van mijn ex (zijn vader had een boerenbedrijf met koeien) dat Oostenrijkse koeien super relaxed waren.

Het lijkt mij dat als je door een gebied mag lopen (met je hond, ik ken ook gebieden waar grote grazers staan en waar je niet mag lopen met je hond) ze daar koeien hebben staan die relaxed zijn, en niet wild op je af stormen....

Enne fijn dat je toch met Dex verder komt!
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 10850
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Kaela » Zo 14 Okt 2018, 20:01

Hier in het bos ook hooglanders en daar liep ik rustig met Oscar. Inderdaad wel een soort van "verzekering" dat andere honden aan de lijn zijn.
Ik heb er wel altijd voor gezorgd dat Oscar niet zijn "ik vreet je op en wel nu" acties richting koeien uitvoerde. Want dat vond ik wel wat eng zonder hek er tussen. Straks trigger je hun verdedigings instinct :o
Gebruikersavatar
pike
5-sterren
Berichten: 8432
Lid geworden op: Di 30 Mei 2006, 19:53
Locatie: Harfsen

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor pike » Zo 14 Okt 2018, 22:27

Regelmatig met de honden (aangelijnd) gelopen bij Hooglanders, bij Galloways, en nog een ander groot rund waarvan ik de naam niet weet. Nooit problemen, ze tonen eigenlijk geen interesse. Alleen als er kalfjes bij zijn houd ik zelf meer afstand, want je weet maar nooit. Mijn honden tonen ook geen interesse voor de koeien, zij gaan voor wat er uit komt ::)
Waar ik liever niet meer bij loop zijn de jonge pinken van ons gewone zwart-bonte vee. Die zijn zo nieuwsgierig als de pest en komen met zijn allen vol jolijt op je af. Dan ben je niet blij. Ze zijn met veel armgezwaai en handjeklap wel op afstand te houden, maar je voelt je er toch niet zo prettig bij. Gisteren had ik ook nog zo'n clubje, gelukkig zaten die wel achter draad in hun weiland. Maar er werd wel bijna een paaltje uit de grond geschopt :-X

Het is dan wel zo dat de uitgezette grazers vriendelijke dieren zijn, maar probleem is wel dat er mensen zijn die het niet kunnen laten ze te voeren, waardoor ze dan weer geneigd raken om op mensen af te gaan om te bedelen, en zelfs vervelend kunnen worden als ze niks krijgen toegestopt. Ik heb al meegemaakt dat er om die reden grazers uit een gebied verwijderd werden, er kon niemand meer lopen zonder lastig te worden gevallen.
Gebruikersavatar
- pien -
5-sterren
Berichten: 4232
Lid geworden op: Wo 21 Dec 2005, 15:11

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor - pien - » Ma 15 Okt 2018, 14:29

In het losloopbos waar ik regelmatig ben zijn ook Schotse Hooglanders. De koeien en (mijn) honden reageren niet op elkaar...gaat allemaal goed.
Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1479
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor El_Kato » Ma 15 Okt 2018, 23:13

Aaah thx kan dat best een keer uitproberen dus. We hebben van de week wel ergens gelopen, aanlijngebied vlak naast een heel groot losloopgebied waar 3 van die rode koeien stonden. Die hadden we niet verwacht en we zijn er met een hele grote boog omheen gelopen. Dex reageerde helemaal niet op ze ook niet op een kudde paarden in een weiland een stuk verderop waar een sloot van iets van 2 meter tussen zat. Maar hij reageert wel weer op allerlei dieren die hij op de tv ziet, ook op de getekende kat uit de Felix reclame ::)

BAT is een uitkomst met Dex, we en dan echt met nadruk WE moeten nog heel veel leren maar hebben echt al stappen gemaakt. Met name het inzicht dat het om hem gaat. Ik kan van alles willen maar maken we hem daar blij mee, ik wil graag uren wandelen met m'n verstand op 0 en mijn hond genietend heen en weer zien rennen maar word Dex daar ook echt blij van? Het heen en weer rennen wel maar het feit dat er achter elke boom een hond te voorschijn kan schieten niet en daar hebben we het mee te doen. Het klinkt heel simpel maar het geeft zoveel rust en ruimte om echt zo anders te gaan denken. We lopen niet meer in het parkje aan de overkant, formeel mogen ze daar niet loslopen maar de meeste honden lopen er wel los en het gros daarvan luistert echt voor geen meter, dat zoeken we dus gewoon niet meer op. Het park ligt aan de gracht, wel loop ik regelmatig aan de andere kan van het water in de grasstrook langs de weg. Er zit dan een behoorlijke afstand tussen, Dex ziet wel honden, hoort ze maar de afstand is meer dan voldoende en ze kunnen op zeker niet bij hem komen. Ik loop nu altijd met een flinke zak met snoepgoed varierend van frolic brokjes tot gedroogd spul. Heb altijd een paarbrokjes in mijn hand, probeer ver voorruit te kijken en te anticiperen en heb ook geleerd te accepteren dat ik het soms ook gewoon niet voorkomen kan. Een hond die bv net ergens uit een steegje of zijstraat komt en dan valt hij maar uit hij gaat niet voor de kil het is echt meer hysterisch gillen en krijsen - als ze maar weggaan. Uiteraard probeer ik het altijd te voorkomen en houd ik hem zo goed mogelijk bij me besef me erg goed dat hij misschien niet zo groot is en nog niet volgroeid maar wel krachtig gebouwd is. Maar weten dat hij vanaf een meter of 2 het vaak wel handelen kan geeft ook weer heel veel rust. Ben er erg makkelijk in geworden om te vragen of iemand even wil wachten, om aan te geven dat Dex wat ruimte nodig heeft. Vanavond voor het eerst in een nieuwe groep bij de reguliere hondentraining getraind, een A groep. Het is een grote groep met 12 honden waarvan hij er 3 kent vanuit de basis 1 en 2 en de rest kende hij niet. Heb een halve soort van Rodi worst opgevoerd en het ging harstikke goed. Het was druk op het veld er waren nog 3 andere groepen aan het trainen, deze groep is echt groot en veel omgevingsgeluiden van een naast gelegen terrein maar 0x uitgevallen of geborsteld. Wel veel gekeken en meerdere keren ook aangestalten maken dat hij ergens heen wilde maar met een worstje was de aandacht zo weer bij mij :) Wel bij de start aangegeven dat hij wat ruimte nodig heeft en of de mensen daar rekening mee wilde houden.

Ach schijnbaar hebben we het nu nodig in ons leven een hondje die een compleet andere aanpak vraagt :) . Het is verder ook echt zo'n lief en leuk hondje. Het is echt een knuffel, super aanhankelijk, hij luistert echt best wel goed, doet het op de training ook echt goed maar is alleen een beetje gek naar andere honden :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: BPWR: Schotse hooglanders - oerkoeien

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: marnou, Samjo en 14 gasten