Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3315827
Maar waarom kan het eigenlijk nog gewoon? Als ik op marktplaats of in de dierenwinkel een pup koop, en ik ga daarmee naar de dierenarts, dan ziet de dierenarts toch meteen dat hij geen chip heeft? En dan zouden er eigenlijk op dat moment iets ondernomen worden, bijvoorbeeld een boete voor het kopen van een hond van ouders zonder gezondheidscontroles.
En dan kun je gewoon stambomen hanteren zoals PoP zegt.
#3315833
Lizzy schreef:Van mij mag trouwens ook de hele hondenfokkerij op de schop.

Ik zou er groot voorstander van zijn dat iedere fokker (maakt niet uit of je rashonden of kruisingen fokt) eerst een diploma moet halen. Fok-bekwaamheid-diploma. En niet zomaar een lul diplomaatje, nee, ver gaande kennis diploma, over genetica, ziektes, erfelijkheid, etc en inclusief het verplicht stage lopen bij fokkers (en aanwezig zijn geweest bij de geboorte van pups en verplicht zoveel dagen stage lopen bij een nestje dat al geboren is, dus bij het verzorgen van pups). En ben je niet slim genoeg om het diploma te halen: mag je dus geen hondjes fokken. Zo eenvoudig kan het zijn :)

En er controle komt op de geschiktheid van hoe de fokker gesitueerd is. Dus stel je fokt kruising Mechelse herder x Duitse herder en je doet dat op een 2 kamer flatje: is dat een no no en daar krijg je dan geen toestemming voor. Klaar. Diploma of niet. Want je moet gewoon (net als in een pension) aan bepaalde eisen voldoen. Pups moeten naar buiten kunnen, klaar.

Je krijgt ook pre-nest-controle en nest-controle. Gewoon om te kijken of jij als fokker alles wel in huis hebt. En alle honden die geboren worden: die worden geregistreerd. Dus alle honden krijgen een stamboom. En je bent verplicht om met de honden die je fokt xxx gezondheidstesten te doen. En niet een lul-controle-zeik-praatje zoals nu bij Cupidog maar gewoon: gij zult xx test, xx test en xx test doen. En dat wordt ook geregistreerd, net als dat het nu geregistreerd wordt. Maar dan van alle honden. En hup, ook alle honden een DNA test. Dus vader bekend, moeder bekend en dat moet wel kloppen. Pups worden gechipt en geregistreerd. En als je met zo'n nakomeling wilt fokken, ga je gewoon hetzelfde traject door.

En wie moet dat betalen? De fokker. Die betaald gewoon xx euro per registratie van nest/pup. En daar betalen ze de controleurs weer van. En van mij mag een tent als de RvB de bezoeken en registratie doen, zij hebben er ervaring mee. Maar voor nu, eerst iedere fokker een fok-bekwaamheids-diploma en minimale eisen stellen aan de verblijfplaats van moeder en pups. Bij wet vast stellen wat je gewoon wel en niet pikt. En van die fokschuren zoals die mafklapper die 400 teven op zijn voormalig varkensboerderij wil gaan houden: die krijgen gewoon geen toestemming om te fokken, want zij voldoen niet aan de minimale eisen mbt leefomstandigheden voor teef en pups.

Op deze manier kunnen teven dus ook niet meer uitgewoond worden want standaard wordt er bij wet opgenomen dat een teef niet meer dan 3 nesten mag krijgen. Dit moet allemaal prima te doen zijn, aangezien honden toch verplicht gechipt moeten worden. Zo kun je dus ook niet meer stiekem een nestje hebben liggen, want als pup bij dierenarts komt en pup heeft geen kloppende chip: heeft de dierenarts meldplicht.

Kijk, bij de uitvoering kun je 1000 problemen zien en 10000 mitsen en maren opwerpen maar we moeten wat. We willen geen schuur-fukkers, we willen geen illegale handel uit Oost Europa en we willen niet allemaal een rashond en we willen ook niet allemaal een kruisingkje. We willen wel gezonde honden, dat honden in goede omstandigheden gehouden worden, geteste honden en geregistreerde honden. Ik zeg mouwen opstropen en een plan gaan bedenken en snel tot uitvoer brengen.

En ja, ook bestaande fokkers dienen die fok-bekwaamheids-diploma te halen.



Ik ben het met je eens . En de controleurs ? Wat mij betreft mag er ook een goede GT bij betrokken worden
Een goed doordachte socialisatie is wat mij betreft ook heel belangrijk
#3319224
Ze dachten dat ik nog een trimsalon had, dus krijg ik een folder toegestuurd om aan mijn klanten te geven. Tot zover de illusie dat het om een 1 april grap zou gaan.

HET CUPIDOG PROJECT

Stichting Dier&Recht start begin 2018 een datingsite voor gezonde honden: Cupidog. Mensen die graag een keer met hun hond willen fokken, kunnen op deze site met elkaar in contact komen. De hondeneigenaren worden tijdens het hele proces begeleid, zodat het fokken op een zorgvuldige manier plaatsvindt.



TE WEINIG PUPS IN NEDERLAND

Het is lastig om gezonde, gesocialiseerde pups te vinden. Door de grote vraag naar pups in Nederland zijn veel pups afkomstig uit de malafide hondenhandel. Deze pups zijn vaak ziek en slecht gesocialiseerd. Een ander groot probleem is het feit dat er bij veel hondenrassen meerdere erfelijke ziektes voorkomen, zoals epilepsie en hartfalen. Ons doel is het aanbod van gezonde pups te verhogen om zowel de malafide hondenhandel als het fokken van zieke rashonden te verminderen. Aangezien kruisingen een veel kleinere kans hebben op erfelijke aandoeningen, worden er uitsluitend kruisingen gefokt bij dit project.



WIJ ZOEKEN BAASJES DIE WILLEN FOKKEN MET HUN GEZONDE HOND

Minder dan 10% van de pups in Nederland is afkomstig uit een nestje van particulieren. Het opgroeien in huiselijke sfeer is belangrijk bij het socialisatieproces. In de commerciële hondenfokkerij is hier weinig aandacht voor. Om deze reden richten wij ons bij dit project op particulieren zodat er ruim de tijd en aandacht is voor het socialiseren van de pups.

Daarom doen wij een beroep op u. Bij u komen immers eigenaren van jonge, nog vruchtbare reuen en teven. Eigenaren die respectvol en met kennis van zaken met hun hond om gaan. Dat zijn precies de mensen die wij zoeken! Wij hopen op uw medewerking om deze eigenaren te benaderen. Dat kan door onze folder neer te leggen of door eigenaren die geïnteresseerd zijn om een keer te fokken met hun hond, te wijzen op Cupidog.



VRAGEN?

Cupidog is nog een pilot. We onderzoeken eerst of er interesse is om mee te doen aan ons “fokprogramma”. Voor veel gestelde vragen zoals, “wat zijn de kosten en opbrengsten”, “wat biedt Cupidog aan ondersteuning”, kunt u terecht op onze website www.cupidog.nl.



Wilt u contact met ons, stuur een bericht naar [email protected] of bel 085 - 0657 377.



Met vriendelijke groet,



Merel Rooijmans, Dierenarts
#3319263
Ik denk dat dat nou juist het probleem is.. Ze koppelen reu a met risico op oogproblemen met teef b die alleen het risico op HD loopt. Hierdoor hebben de pups geen erfelijke afwijkingen en kan elke teveneigenaar met een 36uurs baan, gewoon gezonde pups verkopen. De prijs is lager dan rashonden, want geen gezondheidstesten maar hoog genoeg om een leuke winst aan over te houden.
Tsjah, ik baal nu natuurlijk wel met 2 reuen, daar valt geen winst op te halen :(

Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk
#3319277
Fenixjuh schreef:Ik denk dat dat nou juist het probleem is.. Ze koppelen reu a met risico op oogproblemen met teef b die alleen het risico op HD loopt. Hierdoor hebben de pups geen erfelijke afwijkingen en kan elke teveneigenaar met een 36uurs baan, gewoon gezonde pups verkopen. De prijs is lager dan rashonden, want geen gezondheidstesten maar hoog genoeg om een leuke winst aan over te houden.
Tsjah, ik baal nu natuurlijk wel met 2 reuen, daar valt geen winst op te halen :(

Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk
Zonder gezondheidstesten heeft het m.i. geen enkele zin. Er zou JUIST op alles wat maar mogelijk is getest moeten worden!
#3319279
Kaio schreef:Ok en als je daar dan een pup heb gekocht, wie kun je dan aanklagen als je pup, hd , ed of huidproblemen heeft. Of gedragsproblemen of blind of, of , of?
Dier en recht?

Niemand, of hooguit de fokker, maar die wordt gedekt door dier&recht. Maar omdat het om kruisingen gaat waar niks over bekend staat wat ze bij zich dragen kun je dus alles op "pech" storten.
Bij ons zeggen ze...er is literatuur dat die en die aandoeningen binnen het ras voorkomen en als dan dat ras fokt, fok je willens en wetens honden met die aandoeningen.
Die vlieger gaat bij kruisingkjes dus niet op.
#3319282
Angelique schreef:Niemand, of hooguit de fokker, maar die wordt gedekt door dier&recht. Maar omdat het om kruisingen gaat waar niks over bekend staat wat ze bij zich dragen kun je dus alles op "pech" storten.
Bij ons zeggen ze...er is literatuur dat die en die aandoeningen binnen het ras voorkomen en als dan dat ras fokt, fok je willens en wetens honden met die aandoeningen.
Die vlieger gaat bij kruisingkjes dus niet op.
Jaja :g: :g: :g: dus als je blondt bent en van niks weet ben je niet verantwoordelijk, handig!
#3319332
Lizzy schreef:En behalve al het bovenstaande he........

Word ik zo moe van dit land. Ik vind ons land hondentechnisch gezien echt meer dan vol.

Als ik naar dat kleine pokke bosje ga hier (of naar een van de kleine andere pokkebosjes in onze omgeving), dan lopen daar ook 7 (!!!) hondenuitlaatdiensten. Per bosje. En er gaan enorme bussen open waar ze werkelijk gerust 25 honden in hebben gestouwd. En iedereen moet maar een hond. Dus of je nou 8 of 10 uur per dag werkt, je neemt gewoon een hond want daar heb je recht op en je stuur 'm vervolgens mee met de uitlaatdienst.

En als ie niet meer bevalt, bind je 'm aan een boom (ja ja, dit gebeurd nog steeds, de dierenambu haalt nog steeds honden op die ergens vastgebonden staan, gedumpt). Of je brengt 'm naar het asiel.

En als ik nou heel eerlijk ben? Ik loop iedere dag in het bos en kom daar een vast groepje mensen tegen (buiten de uitlaatdiensten). De rest haalt zijn hond onder een steen vandaan op zondag als het mooi weer is. En dan valt er in het bos echt niet meer te lopen want al die honden die voor het eerst dat jaar onder hun steen vandaan gehaald zijn, die misdragen zich. Arme dieren. Kunnen zij ook niks aan doen. Ze weten niet wat hen overkomt! Hier in de buurt stikt sterft het van de honden die de hele dag alleen thuis zijn. En 3 keer per dag meegenomen worden voor een wandelingetje. Waarbij ze net kunnen pissen en poepen. Wij hier zijn echt niet gemiddeld van hoe Nederland met zijn hond omgaat.

Kortom, het gemiddelde leven van een hond gaat helemaal niet over rozen. Nee, het leven van een hond is gemiddeld genomen best wel kut.

Dus als je het nou echt echt echt goed voor hebt met dieren? Dan promoot je geen derde-rangs-kruising-fokkerij maar dan promoot je het vooral NIET aanschaffen van een hond. Tenzij, tenzij je er echt goed voor kunt zorgen en zo'n dier echt een leuk leven kunt geven en ook nog eens geld genoeg hebt om eventuele kosten daaromheen te kunnen dragen. Je promoot het wel 100 keer nadenken over of je het echt wel zult doen. Vanwege alle haken en ogen.

Maar nee, dat levert dier en recht natuurlijk niks op :g:. Walgelijke tent :puke:
Ik heb echt helemaal geen verstand van fokken en ik denk zeker niet dat het heel simpel is. Mijn vriend heeft verstand van het fokken van paarden en wij hebben zelf een veulentje gefokt en ik heb daardoor ervaren wat daar allemaal bij komt kijken.
Ik weet ook dat veel mensen een veulentje fokken voor de leuk, zonder enige kennis van zaken en er van uit gaan dat een bevalling redelijk vanzelf gaat en het groot worden van zo'n paardje ook.
Ik weet inmiddels dat dat niet zo is en neem ook direct aan dat dat bij honden niet anders is.

Een hond nemen is best lastig. Liefst kies ik voor een herplaatser en anders kies ik gevoelsmatig liever voor een kruising. dan een rashond, al heb ik nu voor het eerst in mijn leven een (niet erkende) rashond.
Het klopt wel degelijk dat ik geen hond in de Nederlandse asiels kon vinden omdat ik geen Staff achtige wil of een Mechelaar met gedragsproblemen.

Maar bovenal ben ik het HEEL ERG EENS met het stuk wat ik hier gequote heb. Heel veel mensen zou ik willen zeggen: neem toch alsjeblieft GEEN HOND.
Ik heb zelf heel veel honden uit gelaten die de hele dag alleen zitten, en dat waren dan nog honden van eigenaren die tenminste mij inschakelden om hun hond een leuke boswandeling te gunnen. Ik ken er ook legio die hun hond drie keer een blokje om laten doen -zelf druk telefonerend - en dat was het dan. Hond rest van de dag en nacht in de bench anders loopt hij maar in de weg.

Ik wordt regelmatig een beetje meewarig aangekeken dat ik "altijd maar met die honden loop", dat ik niet mee ga iets drinken na mijn werk als de honden alleen zijn en dat ik er vóór mijn werk anderhalf uur boswandeling op heb zitten. Ja daar kom ik, ook wel eens met enige moeite, vroeg mijn nest voor uit.
Andere honden eigenaren zeggen mij dan "daar heb ik allemaal geen tijd voor". En ik denk dan: het is maar hoe hoog je de lat legt. Je bent tenslotte niet verplicht om een hond te nemen.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door