Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3315587
Zuzanna schreef: Maar ik geloof dat jullie vooral verontwaardigd zijn over het feit, dat het fokken van een nestje als iets leuks en simpels weggezet wordt. En pas in de tweede plaats om het idee van het concept.
Ik ben wél verontwaardigd over het concept!

Er zitten gewoon veel te grote gaten in hun concept ten nadele van de teef en de pups. En als je dat afzet tegen het bedrag wat zij gaan verdienen aan elk nest/pup, dan vind ik dat een grof schandaal.
Dier en Recht strijd al jaren tegen de oh zo slechte rashondenfokkerij, want die fokken ongezonde honden. En dan mag je met look-a-likes gaan fokken waar je he-le-maal niets van weet en waar je maar in zeldzame gevallen extra onderzoeken bij moet doen. Onderzoeken die ook nog eens niet alles zeggen, want bij heel veel erfelijke aandoeningen speelt de aanwezigheid van de aandoening bij familieleden ook een belangrijke rol.

Kort gezegd, hadden wij met Oscar, die op 7 jarige leeftijd dood is gegaan aan de gevolgen van HD, LSI en spondylose, zonder énig verder onderzoek kunnen fokken via deze club, mits de teef van een "ras" met lage kans op deze aandoening was. Ik vind dat te triest voor woorden en geen haar beter dan broodfokker. Dat is gewoon bewust doen alsof je gek bent. (en dan heb ik het over Dier en Recht, niet over jou natuurlijk)
#3315594
Ik vind dat het allemaal genuanceerder is. Minder zwart-wit.
Ik vind dit geen ideaal initiatief.
Ik vind het wel beter dan broodfok. Dat wel. Ik heb echter niet de illusie dat dit de broodfok ook maar enigzinds zou verminderen.

Ik vind anderzijds ook niet dat rasfokkerij zoveel beter is. Wel op de manier zoals Lizzy en vele anderen zullen doen. Ik heb onnoemlijk veel respect en bewondering voor fokkers als Lizzy.
Maar ik heb ook niet de illusie dat de meeste fokkers zo zijn. Ik kwam onlangs op het werk nog een nest pups tegen van 2 ouders met dezelfde kennelnaam. Dat vind ik op zijn minst verdacht. En we weten dat dat gebeurt in de rashondenfokkerij, sterke lijnteelt. Meer dan mensen die er grondig mee bezig zijn.
En srr, maar dat vind ik, zelfs met testen veeeel erger dan ongetest een kruising fokken.
Dus ik begrijp dat mensen daarop tegen zijn. Rashondenfokkerij is niet allemaal goed ook niet.

Ik vind niet dat dit initiatief de beste manier is, maar ik vrees wel dat de hondenrassen ten dode opgeschreven zijn. Ik vrees wel dat we daar vanaf moeten, van die gesloten stambomen. En die gecontroleerde outcrossen die nu hier en daar gebeuren vind ik dus ook fantastisch, maar ik heb mijn twijfels of het afdoende zal zijn. Zelfs indien het in sneltempo meer aanvaard en uitgevoerd wordt. Ik weet niet of het wel goed genoeg kan op die manier. Al is het natuurlijk beter dan niets.

Natuuurlijk zouden weloverwogen kruisingen met wel geteste ouders en een goede voorbereiding, veel beter zijn dan wat hier voorgesteld wordt. Maar wie zou dát in godsnaam doen?
Ze moeten gewoon een stamboom uitdelen aan elke pup van ouders met een stamboom. Of het nu een rashond betreft of niet. En de prijs zou in mijn ogen dan ook dezelfde mogen zijn.
Een hond zou gewoon een hond moeten zijn, net als een zwarte, blanke, of een kruising van beide allemaal gewoon mensen zijn.
#3315598
Ik ben het met een aantal ideeën van dier en recht wel eens, maar over andere zaken heb ik toch mijn bedenkingen.

Puur vanuit gezondheidsstandpunt bekeken hebben rashonden een nadeel tov kruisingen, namelijk gebrek aan genetische diversiteit. Als je naar veel hondenrassen kijkt heb ik sterk de vraag of het nog maar enigszins te verantwoorden is dat men probeert binnen het ras te blijven. Het ene ras is erger dan het andere, maar uiteindelijk is een bepaalde uniformiteit wel wat een ras kenmerkt. Dat heeft ook voordelen, namelijk een grotere voorspelbaarheid op vlak van karakter en zeker uiterlijk, al vind ik dat laatste niet zo belangrijk.

Zeggen dat een rashond ongezond is en een kruising gezond is imo een veel te sterke veralgemening. Er zijn echt wel gezonde rashonden en de ongezonde kruisingen zijn ook niet op één hand te tellen. Dus geen testen omdat het een kruising is is natuurlijk onzin. Die pups verdienen verder ook een goede socialisatie en zorgen. Niet enkel vanuit een welzijnsstandpunt, maar anders krijg je uiteindelijk weer probleemhondjes.

Los van mijn mening over huisdieren zou ik dus zeggen dat er ergens geen slecht idee achter zit, maar dat de uitvoering wel de wensen overlaat. Foto's, bloedafname,... lijken mij wel aangewezen, ook bij een kruising. Goed voorbereid personeel is imo hier net zo nodig als bij een rashondfokker. En ja al die dingen kosten geld.
#3315610
Het zal mij echt jeuken dat mensen kruisingsnestjes fokken. Waar bij mij de schoen wringt is dat men eerst zorgvuldig een hetze begint tegen de rashondenfokkerij, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen rashonden en lookalikes. Dat je als rashondenfokker al aan de boom kon als er ergens ooit beschreven stond dat de honden aan kwaal a konden lijden en dat jij dan willens en wetens honden met kwaal a hebt gefokt. Dat er altijd al ongenuanceerd werd geroepen dat je het beste een kruisinkie van MP kon weghalen. Allemaal prima. Maar dat je dan ineens zelf het zogenaamde tekort gaat opvullen door min of meer lukraak hondjes te gaan fokken, met zinloze toestanden eromheen van "combinatie wordt gechecked door dierenartsen" en "een gezondheidsverklaring van eigen da nodig" "voor een leuk zakcentje" ect. en dat alles onder de noemer...nu gaan wij eens even gezonde en sociale honden fokken. Lekker makkelijk dan, niks over bekend verder, dus er valt ook niks te verwijten.
Ik durf te wedden dat ze zichzelf iig juridisch in een goede positie hebben gezet...wel cashen, geen verantwoording. Net als de RvB zeg maar :biggrin2:
#3315627
Ja ook eens met Lizzy. Op diverse fb groepen van mijn ras wordt er heel makkelijk gedacht over een nestje fokken. Als je dan de risico's aanhaalt dan maak je je schuldig aan bangmakerij. Mijn ras bevalt niet altijd makkelijk en ik ken ook heel wat voorbeelden van dode teven net voor, tijdens of na de bevalling. Ik ben ook even lid geweest van een groep voor corgi's zonder stamboom, maar daar hebben ze me vrij vlug uit geknikkerd omdat ik negatief reageerde op het goedpraten van broodfok en het lukraak fokken zonder testen en stamboom.
Mensen denken daar allemaal zo makkelijk over.

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
#3315631
Helemaal eens met Lizzy .
Fokkers zoals Lizzy zijn fokkers naar mijn hart , en zo hoort het in mijn ogen ook
De pups die wij hebben gehad kwamen ook allemaal bij fokkers zoals Lizzy te werk gaat vandaan
Zou ik bij wijze van de keuze hebben tussen dit concept en voortaan zonder hond door het leven gaan , dan zou ik voortaan zonder hond door het leven gaan
#3315641
pearlsofpassion schreef:Ik vind dat het allemaal genuanceerder is. Minder zwart-wit.
Ik vind dit geen ideaal initiatief.
Ik vind het wel beter dan broodfok. Dat wel. Ik heb echter niet de illusie dat dit de broodfok ook maar enigzinds zou verminderen
Het enige wat er beter aan is, is dat de ouderdieren niet onder erbarmelijke omstandigheden leven. Voor de rest zie ik er geen voordelen aan.

En als ze echt de prijzen gaan hanteren die ze noemen, dan zal de broodfok inderdaad niets minder worden.
#3315661
Angelique schreef:Het zal mij echt jeuken dat mensen kruisingsnestjes fokken. Waar bij mij de schoen wringt is dat men eerst zorgvuldig een hetze begint tegen de rashondenfokkerij, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen rashonden en lookalikes. Dat je als rashondenfokker al aan de boom kon als er ergens ooit beschreven stond dat de honden aan kwaal a konden lijden en dat jij dan willens en wetens honden met kwaal a hebt gefokt. Dat er altijd al ongenuanceerd werd geroepen dat je het beste een kruisinkie van MP kon weghalen. Allemaal prima. Maar dat je dan ineens zelf het zogenaamde tekort gaat opvullen door min of meer lukraak hondjes te gaan fokken, met zinloze toestanden eromheen van "combinatie wordt gechecked door dierenartsen" en "een gezondheidsverklaring van eigen da nodig" "voor een leuk zakcentje" ect. en dat alles onder de noemer...nu gaan wij eens even gezonde en sociale honden fokken. Lekker makkelijk dan, niks over bekend verder, dus er valt ook niks te verwijten.
Ik durf te wedden dat ze zichzelf iig juridisch in een goede positie hebben gezet...wel cashen, geen verantwoording. Net als de RvB zeg maar :biggrin2:
Ja, dat kan ik wel volgen. Hebben jullie gelijk in natuurlijk.
#3315662
Kaela schreef:Het enige wat er beter aan is, is dat de ouderdieren niet onder erbarmelijke omstandigheden leven. Voor de rest zie ik er geen voordelen aan.

En als ze echt de prijzen gaan hanteren die ze noemen, dan zal de broodfok inderdaad niets minder worden.
Ach kom, hier ga ik maar niet op reageren...
Laat ik het zo stellen. ::)
#3315668
pearlsofpassion schreef:Ach kom, hier ga ik maar niet op reageren...
Laat ik het zo stellen. ::)
Nou het is anders toch echt een serieuze opmerking hoor.

De levensomstandigheden van de ouderdieren is super belangrijk en uiteraard is een nest van een huisdier-teefje in de woonkamer veruit te preferen boven broodfok.
Maar behalve dat zie ik gewoon echt amper verschil. Ouderdieren die nergens op getest worden, combinaties die maar lukraak gemaakt worden (tenzij jij me uit kan leggen hoe een geneticus dat begeleiden kan bij kruisingen, echt serieuze vraag, ik zie het niet), teefeigenaren die na de voorlichting van Dier&recht denken alles van fokken en bevallen te weten en bedrogen uitkomen als er iets flink mis gaat.

Ik herhaal mezelf, maar Oscar had dus gewoon via dier&recht als fokreu gebruikt kunnen worden op een teefje van een niet-HD gevoelig ras. Leg mij eens uit hoe dat beter is als broodfok?
#3315670
Het grote verschil is dat ik er vanuit ga dat mensen die dit zouden doen nog steeds het beste voorhebben met hun hond en de pups.
Dat geeft een heleboel verschillen.

Om op jouw voorbeeld van Oscar in te gaan, ik ga er vanuit dat het merendeel van de mensen nog hun gezond verstand zal gebruiken en niet bewust met honden gaan fokken waar ik iets mis mee is. Of toch niet meer dan in de rashondenfokkerij. Want laten we wel wezen, daar zijn ook oenen bij en bepaalde rassen fokken getuigd ook niet van gezond verstand maar gebeurt wel gewoon. Of het nu rashonden zijn of niet, dat is niet wenselijk, maar ik denk niet dat dit initiatief dat meer aanmoedigd. Bepaalde rassenfokkers hebben nl het idee dat het wel etisch verantwoord en verschuilen zich achter: het hoort bij het ras.
Bij de broodfok zal het de fokkers worst wezen hoe de honden er aan toe zijn, als ze maar verkopen.

Dat heeft ook als gevolg dat de mensen thuis wel hun best zullen doen om de pups te socialiseren. Zelfs als dat niet ideaal lukt is het beter dan helemaal niets en soms zelfs amper daglicht zien in de puptijd.

Als er iets fout gaat tijdens, voor of na de bevalling, zullen de meesten er wel een DA bij halen. Ze zullen niet een half nest verliezen en de rest gewoon verkopen zonder een DA te zien. Ze zullen wel ontwormd en ontvlooid worden. Entingen krijgen ed.

Ze zullen wss wel brok krijgen, zoals het merendeel van de honden, ook bij normale fokkers. Maar niet noodzakelijk het goedkoopste van het goedkoopste, gewoon om er zo weinig mogelijk geld aan uit te geven.

Ze zullen voldoende voedsel krijgen en liefde en aandacht. Ze worden niet op 5-6 weken bij de moeder weggehaald ( mag ik toch hopen).

En ja. Dat vind ik enorme verschillen met broodfok.
#3315671
pearlsofpassion schreef:Het grote verschil is dat ik er vanuit ga dat mensen die dit zouden doen nog steeds het beste voorhebben met hun hond en de pups.
Dat geeft een heleboel verschillen.

Om op jouw voorbeeld van Oscar in te gaan, ik ga er vanuit dat het merendeel van de mensen nog hun gezond verstand zal gebruiken en niet bewust met honden gaan fokken waar ik iets mis mee is. Of toch niet meer dan in de rashondenfokkerij. Want laten we wel wezen, daar zijn ook oenen bij en bepaalde rassen fokken getuigd ook niet van gezond verstand maar gebeurt wel gewoon. Of het nu rashonden zijn of niet, dat is niet wenselijk, maar ik denk niet dat dit initiatief dat meer aanmoedigd. Bepaalde rassenfokkers hebben nl het idee dat het wel etisch verantwoord en verschuilen zich achter: het hoort bij het ras.
Bij de broodfok zal het de fokkers worst wezen hoe de honden er aan toe zijn, als ze maar verkopen.

Dat heeft ook als gevolg dat de mensen thuis wel hun best zullen doen om de pups te socialiseren. Zelfs als dat niet ideaal lukt is het beter dan helemaal niets en soms zelfs amper daglicht zien in de puptijd.

Als er iets fout gaat tijdens, voor of na de bevalling, zullen de meesten er wel een DA bij halen. Ze zullen niet een half nest verliezen en de rest gewoon verkopen zonder een DA te zien. Ze zullen wel ontwormd en ontvlooid worden. Entingen krijgen ed.

Ze zullen wss wel brok krijgen, zoals het merendeel van de honden, ook bij normale fokkers. Maar niet noodzakelijk het goedkoopste van het goedkoopste, gewoon om er zo weinig mogelijk geld aan uit te geven.

Ze zullen voldoende voedsel krijgen en liefde en aandacht. Ze worden niet op 5-6 weken bij de moeder weggehaald ( mag ik toch hopen).

En ja. Dat vind ik enorme verschillen met broodfok.
Wij zijn een keer of vier gevraagd of Oscar dekt (want wij hebben zo'n leuke teef!) en daarvan vonden 3 mensen zijn erfelijke aandoeningen geen probleem hoor. "Mijn teef is kerngezond, dus dat zal wel meevallen". Dus het spijt me, ik heb daar echt nul vertrouwen in, want die mensen waren echt bloedserieus. En dat is voor de individuele 1-cellige hondeneigenaar zoals het is, maar ik vind het schandalig dat dier&recht dat aanmoedigt en als zijnde "beter dan de rashondenfokkerij" etaleert.

Lizzy schets al een heel realistisch verhaal hoe moeilijk het is om een bevalling en de dingen die allemaal mis kunnen gaan goed te begeleiden. Wij hebben zelf 1 oeps-nest bij mijn tante meegemaakt en door onze onkunde is er een pup doodgegaan. Een ervaren fokker had veel eerder ingegrepen, wij hadden geen idee. Ik sluit me dan ook bij Lizzy aan, het wordt door Dier&Recht veel te rooskleurig voorgesteld en onwetende baasjes zullen er te onervaren instappen. Wat voor die individuele baasjes geen schande is (dat gebeurd ook wel zonder dier&recht), maar voor een organisatie als Dier&Recht is dat wel een heel vreemde manier van "de slechte rashondenfokkerij" aanpakken.

Verder doel ik qua vergelijking met de broodfok voornamelijk op de enorme kans om pups met erfelijk belaste ziektes te kopen. Fokken houdt niet op bij op 8 weken een ogenschijnlijk gezond, ontwormd en ontvlooid pupje verkopen. Al die ziektes waar dier&recht in de rashondenfokkerij over praat, geven al die rashonden gewoon door aan hun kruisingen. En dan zit je dus met een pup met epilepsie, kanker, HD, een te kleine schedel of ernstige ademhalingsproblemen. Want gut, als je een Engelse Buldog met een Beagle kruist, heb je niet opeens wonderbaarlijk allemaal pupjes met fantastische luchtwegen. Om maar iets te noemen.
En ik vind onder de noemer "rashondenfokkerij is zo slecht, want erfelijke ziektes" dit als alternatief bieden én er geld aan verdienen, echt geen haar beter als broodfok voor de toekomst van de hond.
#3315674
Cupidognl We hebben veel vragen gekregen over ons Cupidog-project en willen daar graag op reageren.

Cupidog is zeker geen 1 april grap; aan het project zijn drie dierenartsen verbonden en twee juristen (van Dier&Recht). Het is dus een serieuze zaak, net als ons doel om de malafide hondenhandel en het fokken van zieke rashonden concurrentie aan te doen.

Om de kans op een erfelijke aandoening zo klein mogelijk te maken, fokken we uitsluitend kruisingen. Rashonden zijn voor een groot deel van de genen homozygoot. Wanneer je twee verschillende rashonden met elkaar kruist, krijg je pups die voor de meeste genen heterozygoot zijn. Dit geeft niet alleen een kleinere kans op erfelijke aandoeningen, ook functioneert het immuunsysteem beter.

Daarnaast stellen wij eisen met betrekking tot de minimum leeftijd en gezondheid. Honden mogen alleen deelnemen aan het project wanneer ze na een uitgebreid onderzoek, inclusief orthopedie, gezond zijn verklaard door de dierenarts. De dierenarts neemt de patiëntenhistorie mee en let op aanwijzingen op een mogelijke erfelijke aandoening. Bij twijfel worden aanvullende onderzoeken (DNA of röntgenfoto's) gevraagd voor een hond, of wordt de hond niet toegelaten.

Ook wordt door Cupidog veel aandacht besteed aan de juiste match tussen de honden in sociaal gedrag en het voorkomen van schadelijke uiterlijke kenmerken. Kortsnuitige honden mogen alleen meedoen als ze gezond zijn en als ze gekruist worden met een langsnuitige hond. Geboren pups groeien op in een huiselijke sfeer, en uitgebreide informatie van alle pups zal worden bijgehouden in een database.

Wil je nog meer lezen over het project? Lees dan ook het interview dat we hebben gegeven aan Dogzine.nl https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/c ... r-broodfok

===

Geen 1 april grap dus.
#3315678
Kaela schreef:
Wij zijn een keer of vier gevraagd of Oscar dekt (want wij hebben zo'n leuke teef!) en daarvan vonden 3 mensen zijn erfelijke aandoeningen geen probleem hoor. "Mijn teef is kerngezond, dus dat zal wel meevallen". Dus het spijt me, ik heb daar echt nul vertrouwen in, want die mensen waren echt bloedserieus. En dat is voor de individuele 1-cellige hondeneigenaar zoals het is, maar ik vind het schandalig dat dier&recht dat aanmoedigt en als zijnde "beter dan de rashondenfokkerij" etaleert.

Lizzy schets al een heel realistisch verhaal hoe moeilijk het is om een bevalling en de dingen die allemaal mis kunnen gaan goed te begeleiden. Wij hebben zelf 1 oeps-nest bij mijn tante meegemaakt en door onze onkunde is er een pup doodgegaan. Een ervaren fokker had veel eerder ingegrepen, wij hadden geen idee. Ik sluit me dan ook bij Lizzy aan, het wordt door Dier&Recht veel te rooskleurig voorgesteld en onwetende baasjes zullen er te onervaren instappen. Wat voor die individuele baasjes geen schande is (dat gebeurd ook wel zonder dier&recht), maar voor een organisatie als Dier&Recht is dat wel een heel vreemde manier van "de slechte rashondenfokkerij" aanpakken.

Verder doel ik qua vergelijking met de broodfok voornamelijk op de enorme kans om pups met erfelijk belaste ziektes te kopen. Fokken houdt niet op bij op 8 weken een ogenschijnlijk gezond, ontwormd en ontvlooid pupje verkopen. Al die ziektes waar dier&recht in de rashondenfokkerij over praat, geven al die rashonden gewoon door aan hun kruisingen. En dan zit je dus met een pup met epilepsie, kanker, HD, een te kleine schedel of ernstige ademhalingsproblemen. Want gut, als je een Engelse Buldog met een Beagle kruist, heb je niet opeens wonderbaarlijk allemaal pupjes met fantastische luchtwegen. Om maar iets te noemen.
En ik vind onder de noemer "rashondenfokkerij is zo slecht, want erfelijke ziektes" dit als alternatief bieden én er geld aan verdienen, echt geen haar beter als broodfok voor de toekomst van de hond.
Als het over erfelijke aandoeningen gaat dan vind ik wel dat het beter is dan wat de rasfokkerij doet. Vanuit het standpunt van een populatie-ecoloog zijn de gesloten stamboeken gewoon een kunstmatige manier om de hond uit te roeien. En het enige wat helpt is buiten de rassen fokken.
En ja, daar zullen slechte pups uit komen, net als goede. Maar met al die testen krijgen ze dat er bij de rashonden ook niet uit hoor. Door de band genomen zullen daar gezondere honden van komen ja. Niet in 1 generatie en zeker niet in elk nest, maar op den duur wel.
Dat wil niet zeggen dat elke kruising gezonder is dan elke rashond. Uiteraard niet. Eens een kruising is ook niet ad random combineren dat is nog een heel ander gegeven. Dus ik het huidige klimaat waarin de meeste honden rashonden zijn, zegt het al dan niet kruising zijn, niets over de gezondheid. 3e generatie, is iets anders.

Natuurlijk ben ik daar ook geen voorstander van zoals ze het hier voorstellen, en zou het beter zijn én de testen uit te voeren, én buiten de rassen te fokken. En potverdorie te stoppen met op uiterlijk en andere triviale kenmerken te selecteren. Je moet echt je gedacht opmaken. Ofwel wil je een gezonde hond ofwel een die er zus of zo uitziet of karakter heeft. Je kan niet meer alles willen. Niet zoals het nu met de honden gesteld is.

En als ik moet kiezen tussen met testen in dezelfde kleine pool blijven vissen en selecteren of gewoon alles bij elkaar gooien en ad rabdom kiezen, dan kies ik voor het tweede. Voor de gezondheid van 'de hond' is dat beter. Dat kan iedereen met een beetje verstand van populatie-genetica je vertellen.
Maar ik begrijp waarom mensen de rassen willen behouden, al snap ik niet waarom look-a-likes dan zo slecht zijn. Uit genetisch oogpunt dan he, voor de rest begrijp.ik dat wel.

Maar dat is puur het genetische plaatje. Er is zoveel meer rond hondenfokken. Dat is wat Lizzy en Angelique zo mooi schrijven. En dat staat haaks op het genetische.
En daarom heb ik zo'n bewondering voor fokkers als Lizzy, die binnen de rasfokkerij met al zijn voordelen, ook dat ene grote nadeel ivm genetische diversiteit, zoveel mogelijk proberen tegen te gaan.
Elke outcross brengt weer wat nieuwe genen in een ras, en wie weet lukt het ze zo om de rassen stap voor stap toch gezonder te maken. Wie weet is er zo nog een toekomst voor de rashond.

Maar als dat niet lukt zal het toch moeten dat je een hond met een erge aandoening, zoals Oscar, zal moeten combineren met een hond die een andere heeft. Gewoon omdat je geen honden meer overhoudt die aandoeningvrij zijn. Of toch zeker niet genoeg om een duurzame populatie in stand te houden.
Want wat jij automatisch denkt is dat al die ongezonde honden uitgesloten zouden moeten worden van de fok. Maar dan hou je veel te weinig honden over om wel mee te fokken. En het is net die manier van werken die ervoor heeft gezorgd dat er zo'n gebrek is aan genetische diversiteit.
Je denkt misschien dat dat niet erg is, zolang als die kleine groep dan gezond is, maar daar heb je het doorgaans mis. Ergens komt er dan wel weer een nieuwe aandoening en op een paar generaties zit die overal omdat ze allemaal nauw verwant zijn en onopgemerkt drager.
Een bottleneck kan positief uitdraaien en de genetische diversiteit komt doorgaans snel terug erna. Maar het kan net zo goed tot uitsterven leiden en mensen moeien zich teveel en selecteren op teveel en verkeerde kenmerken om genetische diversiteit terug te laten keren.
Eens stoppen met selecteren en gewoon geen 2 honden met dezelfde aandoening combineren, lijkt mij echt geen slecht plan.
Op deze manier? Nee. Zeker niet ideaal. Beste is onder begeleiding van iemand die er wat vanaf weet en met kennis van de genetische aandoeningen die de honden dragen. Maar of dat realistisch is?
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door