Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3315539
bloemetje schreef:Ik ben er van overtuigd dat dit onzin is.
Ik hoop heel erg dat je gelijkt hebt maar ik denk eerlijk gezegd van niet. Als je kijkt naar de opzet van de website, dan lijkt het allemaal toch erg serieus.
#3315541
Lizzy schreef:Ik hoop heel erg dat je gelijkt hebt maar ik denk eerlijk gezegd van niet. Als je kijkt naar de opzet van de website, dan lijkt het allemaal toch erg serieus.
Het is mooi opgezet ja. Maar waarom zou dier en recht zich hier mee bezig houden. Hebben ze geen reden voor. Niemand word er beter van en hun zeker niet als we allemaal overspoeld werden door honden. Kruising of geen kruising.
De asiels zouden vollopen nog erger dan nu. Nee hoor. Zo gek zijn ze niet. Ze willen aandacht en dat krijgen ze!
#3315544
Ina schreef:Jeeeejjjjj..... Tinder voor de hondjes "Vanaf begin 2018 is het mogelijk om via de Cupidog datingssite een geschikte match te vinden."

Is dat nu jammer dat mijn dames beide al geholpen zijn.... gaat onze kans op een leuk pretnestje met geheel bijkomstig een leuk zakcentje :(

Te zot voor woorden dit, alsof dit ook maar enig probleem gaat oplossen.

En daarbij.... er wordt over van alles geschreven, maar niks over kosten die je gaat betalen aan Cupidog.... ik ga er toch niet van uit dat die geheel vrijblijvend als dit matchwerk gaan doen inclusief juridische en contractuele bijstand

Ja jammer zeg! Mijn meneren ook al. Terwijl Spot nog steeds graag wil. Misschien kan hij zich opgeven als 'test-rijder' via de site!


.... ik kan het dus niet serieus nemen, is vast pr stunt.....
#3315546
bloemetje schreef:Het is mooi opgezet ja. Maar waarom zou dier en recht zich hier mee bezig houden. Hebben ze geen reden voor. Niemand word er beter van en hun zeker niet als we allemaal overspoeld werden door honden. Kruising of geen kruising.
De asiels zouden vollopen nog erger dan nu. Nee hoor. Zo gek zijn ze niet. Ze willen aandacht en dat krijgen ze!
Zij schrijven dat de asiels niet vol zitten. Ja, met onplaatsbare Staffords (ze hebben vandaag Steffords dan nog netjes veranderd in Staffords ::) ):
Bij Cupidog gunnen we uiteraard elke hond, jong en oud een goed thuis. Helaas zijn de honden die in de Nederlandse asielen zitten vaak minder geschikt voor de meeste mensen. Er zitten relatief veel Staffords en herdersachtige honden, vaak met gedragsproblemen Dit zijn niet doorgaans niet de honden waar een familie naar op zoek is. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gezonde leuke kruisingen in het asiel al binnen enkele weken een baasje hebben. Wat we met Cupidog willen bereiken is het tegengaan van de malafide hondenhandel. Veel pups komen daar nu vandaan. Mensen die op zoek zijn naar een gezonde, sociale pup willen we met Cupidog een beter alternatief bieden. Maar we raden iedereen aan eerst in het asiel te kijken.
En zij verdienen aan iedere pup die geboren wordt €82. Dus dat is toch lekker binnen lopen?

Kennelijk was dit het grotere plan. Je brandt eerst alle rashonden tot de bodem af. Dan promoot je de ik-doe-maar-een-dotje-kruising. En dan zet je een bemiddelingswebsite op. Kijk, ieder zelf respecterend mens verzint zoiets niet. Maar we waren er natuurlijk al een tijdje achter dat het IQ en EQ van de mensen bij dier en recht niet zo heel hoog is en we vroegen ons al een tijdje af wat hun motieven waren. Ik vind dit dus wel passend in het plaatje.
#3315560
Vinden jullie dit allemaal echt zo verkeerd? Het idee van tinder voor honden is wat vreemd om aan te wennen, maar een goede fokker vergelijkt toch ook verschillende reuen?

Ik ben niet direct negatief hierover. Mensen die een nestje willen fokken krijgen handvatten aangereikt; aan welke eisen moet de hond voldoen, een minimale check door de da, cursus, begeleiding bij de keuze voor een reu (en ze zullen dus niet meer zomaar de eerste de beste reu nemen die voorhanden is), mochten de rassen van de ouderdieren overeenkomende erfelijke gebreken hebben dan moeten hier tests voor uitgevoerd worden. Begeleiding door dierenartsen, gt, geneticus... Dat klinkt allemaal heel goed! Voor mensen de graag een nestje fokken en dat serieus aan willen pakken, maar niet via een stamboek willen of kunnen fokken, lijkt me dit een laagdrempelige manier en het is voor de honden in de meeste gevallen stukken beter dan broodfok of echte pretnestjes.
Ze springen hiermee in het gat tussen de broodfokkers/pretnestjes en de stamboomfokkers. Er worden pups aangeboden die dan wel geen stamboom hebben, maar waar wel enige garantie gegeven kan worden over de gezondheid van de ouderdieren en de combinatie, en het welzijn van moeder en pups.
Het klopt dat asiels volzitten, maar inderdaad vaak met staffords, herders en honden met gedragsproblemen. Honden die niet onder één van die categorieën vallen, zijn in no time weg.


Dit houdt overigens niet in dat ik niet heel wat haken en ogen zie aan dit project.
Een kruising is niet direct gezond. 1+1 kan 3 zijn, maar ook -1.
Een hond gefokt in NL is niet automatisch sociaal.
Fokken binnen rasgroepen mag niet, alleen tussen rasgroepen. Wat problemen kan geven als de honden fysiek of mentaal niet matchen, wordt daar naar gekeken?
Dit zal de echte pretnestjes en broodfokkerij niet stoppen.
Honden met te sterk afwijkende fysieke kenmerken mogen niet deelnemen, dus iedereen die een mops of teckelkruising wil wordt direct teruggestuurd naar de broodfok en pretnestjes.
Er is niets dat mensen tegen houdt om buiten deze site om door te gaan met fokken op een onverantwoorde wijze als het volgen van de regels hen even niet uit komt.
Het fokken van een nest wordt inderdaad rooskleurig voorgesteld maar niets houdt de aankomende fokker tegen om na het volgen van de cursus af te zien van het fokken van een nestje.
Ja, er zijn al veel honden in Nl, maar ik denk niet dat dit probleem door dit initiatief groter wordt. Door alle stappen worden mensen getriggert om iets beter na te denken voor ze aan een nestje beginnen. Mensen die dat alsnog niet doen zullen buiten de site om gewoon hun plannen door zetten.

Zo zijn er nog wel meer voor en nadelen die ik me bedacht tijdens het doorlezen van de site, maar waar ik nu niet direct op kom.

Ik zie hier veel mensen schrijven dat ze het onzin vinden of hopen dat het een grap is. Ik verbaas me daar over, ik ben geen argumentloze uitspraken gewend op dit forum. En ik vind het ook jammer, ik begrijp jullie menigen niet maar omdat er geen argumenten bij staan kan ik niet van jullie leren.

Zien jullie dezelfde argumenten voor en tegen als ik, maar wegen bij jullie de argumenten tegen zwaarder dan die voor? Of zien/weten jullie dingen die ik niet zie/weet? Ik ben me ervan bewust dat ik nog maar een broekie ben, ben pas 24 en heb nog geen jaar ervaring in het hebben van een hond. Waarschijnlijk ben ik ook nog aardig naïef. Maar ik wil graag leren en ben erg benieuwd naar jullie argumenten wat betreft dit onderwerp.

Edit: een ander groot mankement vind ik trouwens dat er geen woord wordt gerept over begeleiding door een ervaren fokker. Mocht ik ooit zelf gaan fokken dan is dat iets wat ik zeker zou willen.
#3315568
"Iedere gek met een gitaar en een versterker kan hondenfokker worden".

Deze gevleugelde uitspraak wordt hierbij waarheid.

Je hebt een teef of een reu en je kunt fokken. Je hoeft helemaal geen onderzoek te doen, je hoeft ook geen HD test of oogonderzoek te laten doen, je gaat naar je dierenarts en roept dat je via Cupidog een nestje wilt fokken en voor €35 aan gezondheidsonderzoeken weet je alles. Dus een Herder met HD x een Labrador met HD geeft geen HD, omdat het een kruising is? Je hoeft geen HD foto's te maken dus het zal wel. Een ogen-test ook nergens voor nodig dus dat zal ook wel loslopen.

Maar dan he, de promotie van "Ohhh u allemaal, fok toch een nest!". Enig idee wat een nest fokken echt kost? Wat je allemaal in huis moet hebben? Behalve een werpkist, puppypanelen, weegschaaltje, vetbedjes, navelstrengklemmetjes, drinkflesjes, sonde, vervangende melk, verwarmingsmatten, verwarmingslampen, etc. etc. etc. en de hele santemekraam? Ik wil het je wel vertellen, ik was duizenden euro's kwijt. Maar je hebt het wel nodig....

En je moet echt wel verdomd goed voorbereid zijn! Al jaren voordat hier het eerste nestje werd geboren was ik bij diverse bevallingen aanwezig geweest. Om te leren. Want pups worden niet alleen maar uit zichzelf geboren! Soms moet je helpen. Je moet in kunnen schatten wanneer je moet ingrijpen. En wanneer niet. Ik heb alle literatuur omtrent het de dracht en het bevallen zo'n beetje gelezen. En ben lid geworden van zo'n beetje alle groepen op facebook mbt dit onderwerp. Je kunt niet een beetje bij je teef gaan zitten kijken zo van "nou, regel het maar". Wat doe je als er een pup klem komt te zitten? Wat doe je als je teef duidelijk nog pups heeft maar al 4 uur geen wee heeft laten zien en er al 3 in het bakje liggen? Wat doe je als je teef wel perst en er komt niks? Je kunt niet zonder nul nada niks kennis aan een bevalling beginnen gewoon.

En niet alles gaat goed he. Stel je teef sterft na een keizersnede. Komt Hans de Baaij je helpen bij het 7x24 uur flessen?

Mijn nestje heeft duizenden euro's gekost. Ja, je leest het goed. En dus niks opgeleverd, duizenden euro's gekost. Komt Hans de Baaij je ook financieel uit de drek trekken, als er iets helemaal mis gaat?? Mijn teef is 3 keer op een haar na van de dood weggeplukt, het heeft mij 7x24 uur van mijn tijd gekost, al mijn spaarcenten gekost, ik woog 48 kilo (daarvoor rond de 68) en zonder de helpers die 7x24 (het netwerk dat je echt nodig hebt!) voor mij klaar stonden had ik het niet gered. Mijn teef was dood en doodziek en ik kan alleen maar zeggen dat ik God op mijn blote knieën mag danken dat zij er nog is.

Weet je, fokken is niet even leuk een nestje fokken en lekker wat zakcentjes verdienen. Ik zit hier hele dagen achter mijn computer te studeren, leren, lezen. Over genetica, over socialiseren van pups, etc. etc. etc. etc. Socialiseren van pups "doe je niet even". Dat vergt liefde, aandacht, nog meer liefde, nog meer aandacht en vooral heel veel kennis, die je niet uit de lucht komt pletteren, maar die je bijv. verkrijgt door uren lang naar "Puppy Culture" te kijken en luisteren.

En dan komt voeding om de hoek kijken. Ik stond hier om 05:00 's morgens vleesbotten te malen voor mijn 9 schatjes. En vaccineren of titeren? En als je titert, hoe dan en wanneer en bij wie? En de boekwerken die je aan de puppykopers mee geeft (die je dus eerst moet schrijven!). En dan zijn je pups uitgevlogen......... En dan begint het pas. Ze zijn nu 4,5 jaar en ik denk nog iedere dag aan mijn 9 pups. De pups die ik met zoveel liefde heb gefokt en los heb moeten laten (gelukkig niet allemaal, ik heb er lekker 2 zelf gehouden). Maar het zijn "mijn pups" en als morgen een van mijn pupkopers belt met "help", dan zal ik alles wat in mijn mogelijkheid ligt doen om te helpen. Het is niet voor even, het is voor een heel leven, dat ik de fokker ben van deze pups!

Dus het gaat me nog niet eens KONT om dat ze kruisingen willen fokken! Het gaat me om het gemak waarmee ze denken dat je een nest kunt fokken. Je dondert 2 wild vreemde honden bij elkaar, ze wippen, 9 weken later heb je pups (en die worden zo vanzelf geboren, me neus) en 8 weken later verkoop je ze voor een leuke cent aan een ander en klaar is Klara. Ja, mijn neus. Zo kan ik het ook. Dat is potverdorie nogal makkelijk zeg! Dus het gaat mij om het stimuleren van mensen die nul nada niks verstand hebben van honden, fokken, pups en de hele santemekraam, omdat je die voorhoud dat je met weinig moeite lekker kunt verdienen en je nog goed bezig bent ook. Bah. Bah. Bah. Bah en 10000 keer walgelijk.
#3315569
Zuzanna schreef:Vinden jullie dit allemaal echt zo verkeerd? Het idee van tinder voor honden is wat vreemd om aan te wennen, maar een goede fokker vergelijkt toch ook verschillende reuen?

Ik ben niet direct negatief hierover. Mensen die een nestje willen fokken krijgen handvatten aangereikt; aan welke eisen moet de hond voldoen, een minimale check door de da, cursus, begeleiding bij de keuze voor een reu (en ze zullen dus niet meer zomaar de eerste de beste reu nemen die voorhanden is), mochten de rassen van de ouderdieren overeenkomende erfelijke gebreken hebben dan moeten hier tests voor uitgevoerd worden. Begeleiding door dierenartsen, gt, geneticus... Dat klinkt allemaal heel goed!
Tja, ik heb nog niet gereageerd, maar ik vind het een vrij bizar innitiatief ja. Ik vind de site angstig goed opgezet, maar het hele onderwerp nogal op het bizarre af.

Begeleiding door een geneticus? Wat gaat die begeleiden dan? Als je een hond zonder stamboom hebt, wat valt er dan te onderzoeken? Ik wist van mijn look-a-like niet eens wie zijn ouders waren.
Een gezondheidscheck bij de dierenarts? Die kijkt of de oogjes, neus en bek schoon zijn, de vacht een beetje oke en dat soort dingen. Die doet niets wat iemand met gezond verstand ook niet checken kan. En dan mag je fokken.
Ik weet niet welke GT ze in de hand nemen, maar GT is geen beschermd beroep en zo lang dat geen bekende (en goede!) naam is, kun dat alle kanten op.

Ik vind het fijn dat jij denkt dat mensen niet naar de eerste de beste reu gaan, maar daar geloof ik vrij weinig van. En dan ook weer kom je uit bij "begeleiding". Waar ga je in begeleiden dan? Is dat op het niveau van "formaat reu en teef moet bij elkaar passen ivm de geboorte". Of is dat echt op het niveau dat er met goed fatsoen een redelijke kans op gezonde pups is? Waarbij gezond vooral in de loop der leven moet blijken, want gezond geboren worden is iets anders dan zonder pijnlijke aandoeningen door het leven heen moeten.

En als de rassen van de ouderdieren overeenkomende problemen hebben moet erop getest worden. Dus als ik mijn mechelse herder look-a-like kruis met een ras waar HD en LSI geen probleem in is, dan hoeft ie niet gecheckt? Gefeliciteerd, u heeft een nest pijnlijders gefokt!

Nou ja, vergeef me mijn sarcasme, ik zie er dus veel te veel hiaten in zitten. En dat staat een organisatie die fokkers van rashonden al jaren tot aan de grond toe afbrand, niet zo netjes.
Maar, als "wij" daar gelijk in krijgen, dan zal het vanzelf blijken. Ten koste van al die "gezonde kruisingen", helaas.
#3315572
Lizzy heeft het goed verwoord. Ik zie bij de fokkers van onze honden hoeveel werk daarbij komt kijken. En dat er dingen mis kunnen gaan. Ik viel,vooral over het gemak waarmee gezegd wordt dat een bevalling van een teef eigenlijk meestal vanzelf goed gaat. Ik vind dat ... nou ja, welk net woord kan ik verzinnen. Kul. Want dan krijg je die leuke statistieke verwarring. Stel dat 80% (geen idee of dat klopt?) vd bevallingen ongecompliceerd zou verlopen. Dan is de kans dat het bij een teef goed gast, GEEN 80%. Die kans ligt tussen 0 en 100%, maar is niet vantevoren in te schatten. Dus moet je als particulier inderdaad op alles voorbereid zijn, zoals Lizzy schrijft.
En de gemiddelde hondenbezitter (die trouwens ook niet bestaat) heeft die kennis volgens mij niet. Ikzelf ook niet hoor! Maar ik vind het dus veel te gemakkelijk voorgesteld worden.
#3315575
Kijk, nu weet ik waar de meningen vandaan komen.
Lizzy, ik heb het topic over je nestje een tijdje terug gelezen. Ik was diep onder de indruk van wat je beschreef, wat er gebeurde en hoe je gehandeld hebt (en moest handelen!) om Bisquit te redden. Tot drie keer toe.

Ik ben me ervan bewust, dat fokken niet iets is dat je één, twee, drie hoort te doen. Dat daar jaaaaren aan voorbereiding aan vooraf horen te gaan. Dat ik nog niet 1% weet, van wat er allemaal bij komt kijken. Denk asjeblieft niet, dat ik iemand ben die met de eerste de beste teef de eerste de beste reu uit gaat zoeken en over twee jaar een nestje heb.

Ik merkte slecht op dat iedereen hier erg eensgezind over is en wilde weten waarom. Als ik deze optie vergelijk met broodfokkers vind ik het een grote stap vooruit. Dáár vergeleek ik het mee. En in dat licht vond ik het vreemd dat iedereen zo fel tegen dit idee is. Het gaat niet lukken om iedereen die een pup wil, een goed gefokte (en alles wat daarbij komt kijken) stamboompup te verkopen. Het merendeel van de mensen heeft geen geduld om die weg te bewandelen. Als ik die mensen kan laten kiezen tussen een broodfokker, of iemand die via deze stichting of wat het ook is, een nest heeft gefokt, dan weet ik wel wat ik aan zou raden.
Maar ik geloof dat jullie vooral verontwaardigd zijn over het feit, dat het fokken van een nestje als iets leuks en simpels weggezet wordt. En pas in de tweede plaats om het idee van het concept.
#3315577
Kaela schreef:Tja, ik heb nog niet gereageerd, maar ik vind het een vrij bizar innitiatief ja. Ik vind de site angstig goed opgezet, maar het hele onderwerp nogal op het bizarre af.
Dat de site goed is opgezet, lijkt me vrij logisch. Eigenaar van de site is miix.nl, de naam van de eigenaar is Fred. Deze goede man is gespecialiseerd in WordPress en andere CMS websites.

Over de inhoud kan ik alleen maar verdrietig worden. Ik hoop zo dat dit zo'n site is wat we eerder in België gezien hebben: als je je aangemeld hebt en de site gaat van start, krijg je een mailtje dat dit niet de manier is om een nestje te fokken... Misschien ijdele hoop, maar ik blijf nog even naïef...
#3315578
Nahhh, ik vind het nog steeds geen nationale ramp hoor. Ik zou het wel oké vinden als er een grote verandering in de hondenwereld plaats gaat vinden. Maar dan moet het wel met hetzelfde kritische oog zoals bij het inkruisen van een ras bij een ander ras, en dat is hier zeker niet aan de orde...
#3315583
Ik ben het eigenlijk van A tot Z eens met Lizzy.
Geen haar op mijn hoofd die bedenkt om 'even' een nestje te doen en wel om de redenen die Lizzy aangeeft.
Maar ik merk in veel hondengroepen op Facebook dat ik een van de weinige ben. Mijn gevoel zegt dan ook dat dit juist die mensen veel sneller aanzet tot het krijgen van een nest....
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door