Al die dieeten, ik heb er helemaal niets mee. Ik eet en drink alles wat ik lekker vind.
Afwisseling vind ik heel belangrijk en ik ben voor matigen en zelf alles bereiden. Pakjes, zakjes, kant-en-klaar, komt er hier allemaal niet in, het is niet lekker en ongezond. Ik drink water, cappucino, kruidenthee, bier, wijn, vruchtensap (niet uit concentraat en zonder toevoegingen), cider, rijstmelk in die volgorde van veel/vaak tot weinig/af en toe. Frisdrank, als het 10x per jaar is, is het veel.
De afgelopen 1,5 jaar was ik eigenlijk net te licht, dan eet ik wat meer dan nodig. Na enige tijd vlogen plotseling de ponden eraan, gewicht gaat vrij snel weer omlaag zodra ik iets minder ga eten.
Bijvoorbeeld ipv 2 boterhammen 's middags is het er nog 1. Dat klinkt misschien weinig, maar dat is van een stevige plak brood en niet zo'n standaard NL fluffie sponsbrood (met extra (tarwe)gluten) waarvan ik nooit voldaan raak en op de koop toe ziek word. Echt een aanrader, goed stevig brood bijvoorkeur met een deel roggemeel.
Bij het avondeten neem ik vooral minder aardappel/pasta/rijst (als dat al op het menu staat) en meer groente. Ik kook standaard enkele aardappeltjes (300gram denk ik?), 1 portie (80-100gram) rijst, 1-1,5 portie (100-140gram) pasta voor 2 personen ipv per persoon. Altijd gedaan, die porties die het voedingcentrum hanteert, vind ik echt
.
Boekweitnoedels zijn heel fijn bij roerbakken.
Wij eten 's ochtends niet altijd hetzelfde, de ene keer havermoutpap, dan weer een broodje/roggecrackertje met een eitje, dan weer een bakje yoghurt met wat fruit, zemelen en muesli/cruesli.
Tussendoortjes - koekje, notenbar, chocola - ontzeg ik mij niet, maar altijd met mate en nu dus iets minder dan een tijdje terug. Maar ik weet dat mensen daar soms moeite mee hebben. Veel mensen die ik ken "moeten" een eenmaal aangebroken pak koekjes of chocola leeg eten of tenminste 2 koekjes en/of 4 stukjes chocola. Dan kan je er maar beter niet aan beginnen...
Één keer heb ik heel bewust gelijnd op mijn zelf bedachte wijze, namelijk gewoon minder eten van alles behalve salades. Dan gaat het gewichtsverlies tergend langzaam, want pas na meer dan een jaar 10 kilo eraf, maar ik kon alles blijven eten wat ik wilde terwijl het gewicht langzaam maar gestaag daalde. Ondertussen waren sommige mensen om mij heen vreselijk aan het jojo-en in hun gewicht omdat zij zichzelf veel te veel ontzegden en het daardoor niet volhielden. Toen ik eenmaal op het juiste gewicht zat, bleef het stabiel ook als ik af en toe een periode had dat ik ongezonder of meer dan nodig at.
Geen idee of ik grip heb op koolhydraten, maar we zijn zover ik weet gezond en niet te zwaar, eerder te licht.
Receptje ter vervanging van aardappel(puree):
Een pureetje van 1 deel pastinaak en 1 deel knolselderij vind ik vaak erg lekker ipv aardappelen. Laatste minuten van het koken gooi ik er wat knoflookteentjes bij. Afgieten, beetje peper&zout en eventueel wat verse rozemarijn en dan de staafmixer erop. Ik doe er soms nog een beetje roomboter bij, maar dat is niet per se nodig.
Ik grill vaak groenten, daar gaat heel soms een klein aardappeltje bij, rest is een selectie van bataat, wortel, venkel, paprika, rode ui, knoflooktenen, pastinaak, pompoen.