kiara schreef:Ik bedoel eigenlijk zelf de kefir roosjes kweken dus echt starten zonder dat je van iemand die roosje krijgt of koopt, want kan er moeilijk aan komen, en dacht ga het zelf proberen.
Nou heb ik in een weckpot melk gedaan en paar dagen laten staan tot het dik was toen gezeefd en dat nu paar x gedaan, nou zitten er wel wat korreltjes in maar of dat ook echt roosjes gaat worden?
Dat bedoel ik dus, met de roosjes zelf weet ik hoe het moet
Zo maak je geen kefir. En je kunt zo doorgaan tot je een ons weegt, kefir wordt het nooit.
Kefir. Wat is het? Waar komt het vandaan? En waarom is kefir zo gezond? Melkproducten die door melkzuurbacteriën zijn aangezuurd zoals kaas, yoghurt en kwark kent vrijwel iedereen. Deze zuivelsoorten maken deel uit van een evenwichtige voeding en komen bij de meerderheid van de Nederlanders dagelijks op tafel.
Kefir, ook bekend als “Kefirknol”, “Tibetan mushroom” of “Melkkefir”, is het enige zuivelproduct dat mede onder invloed van gist ontstaat. De gist in het eindproduct bevat niet alleen waardevolle vitaminen, maar ook een kleine concentratie koolstofdioxide. Deze verleent de drank een sprankelende persoonlijkheid en een zeer lichte, delicate gistachtige geur. Daarnaast bevat kefir probiotische bacteriën die onder andere ook in yoghurt voorkomen. De drank smaakt lichtzuur en de frisse smaak lijkt op die van ongezoete drinkyoghurt.
De kefirknol:
De kefirknol is een zwam die in melk of water een gistingsproces op gang zet. De knol is verkrijgbaar in melkkefir-korrels (ook bekend als yogurtplantje) of waterkefir-korrels (ook bekend als tibikorrels). De knol van de melkkefir heeft een rubberachtige consistentie en lijkt op een kleine, gestructureerde bloemkool die bestaat uit afzonderlijke lussen. De knollen vermenigvuldigen zich in loop van de tijd, vallen dan uit elkaar en vormen vervolgens kleine, nieuwe knollen. De knollen fermenteren de vloeistof – in dit geval melk – tot een dikvloeibare, lichtzuur smakende drank.
Herkomst kefir
De oorsprong van de drank ligt waarschijnlijk in Tibet of in de Kaukasus. In de hoge berggebieden van deze regio’s was en is deze veelzijdige melkdrank al jarenlang een belangrijk onderdeel van het basisvoedsel. De geheimen van de vervaardiging zijn van oudsher van generatie op generatie doorgegeven. De kefir die men dagelijks in de Kaukasus drinkt bevat vooral schapen- of paardenmelk. Tussen de lokale stammen worden de knollen van generatie op generatie doorgegeven en staan ze te boek als een waardevolle bron van een gezonde voeding.
Uiteindelijk vond de Kaukasische kefir zijn weg over de Zwarte Zee en verspreidde zich richting Oost-Europa en de Balkan. Over de oorsprong van de naam is geen duidelijkheid, maar er wordt aangenomen dat de term “kefir” van ofwel van Turkic köpürmek = “schuim” is afgeleid, dan wel van het Turkse woord Keif = “welzijn na het drinken”.