briitje schreef:Ik denk dat dag 1 wat langzamer liep met de kefir ivm de transport.
Nu wil het gaan afgieten. Deel aan de hond en deel van mezelf met beetje siroop. Viel me op dat het vrij zuur is.
Wat maken jullie er nog meer van.
De bloempjes laat ik erin met weer opnieuw melk ?
Klopt het dat het eigenlijk gewoon melk wit blijft ? En alleen de kefir groeit niet de hoeveelheid melk ?
Je moet er even handigheid in krijgen. Als je het wat te zuur vindt heb je 2 opties. Óf je doet er de volgende keer wat meer melk bij als je het ca. 24 uur laat staan. Óf je gebruikt dezelfde hoeveelheid melk maar laat het wat korter staan.
De bloempjes zet je inderdaad weer in nieuwe melk. Ik roer ze dan altijd even goed door om ze wat te spoelen. (géén metalen lepel gebruiken maar glas, porselein of kunststof.)
De bloempjes groeien steeds een beetje, zodat je steeds meer krijgt. De melk wordt alleen zuur maar de hoeveelheid blijft gelijk.
Als je even genoeg hebt zet je de bloempjes onder de melk in de koelkast. Je kunt het dan gerust een paar dagen laten staan voordat je de melk ververst. Af en toe omroeren is altijd goed.
Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als yoghurt en kwark, of als het wat dunner is als karnemelk.