Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Barfplaats
Gesponsord bericht
Lizzy
Moderator
Berichten: 64032
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Lizzy » Wo 25 Nov 2015, 11:49

Van het nieuwe forum: plaats ze in dit topic. Wij zullen je vraag/vragen zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

En dan nu een handleidingkje waarmee we het meeste hebben geprobeerd te tackle'en:

Inloggen:
Linksboven zie je een knop met "aanmelden". Klik daarop en vul in gebruikersnaam en wachtwoord.
Indien je een facebook login hebt, kun je ook op het facebook logo klikken en je wordt automatisch aangelogd op Barfplaats, met je eigen gebruikersnaam van Barfplaats.

Nieuw bericht openen:
Selecteer eerst het forum waar je een nieuw topic wilt openen. Klik linksboven in op "nieuw onderwerp". Vul als gebruikelijk onderwerp titel en tekst in. Selecteer eventueel een onderwerp icoon. Als je klaar bent met het schrijven van een nieuw onderwerp, klik dan op "verstuur".

Nieuw! Wanneer je nu een foto van je computer wilt plukken om te uploaden op Barfplaats, klik dan op :
Afbeelding. Klik vervolgens op optie 'bladeren' en kies vanaf je PC de foto die je wilt uploaden. Klik dan op "upload now". Selecteer nu de link die ingevuld staat bij : IMG Code for Forums & Message Boards. Kopieer deze en zet het in het tekstveld. Klik nu op voorbeeld om de foto weergegeven te zien in de tekst.

Bericht plaatsen:
Je drukt op de "Plaats reactie" knop, typt je berichtje en klikt op "Bevestig".

Abonneer op dit onderwerp / bladwijzer onderwerp:
Met deze knoppen kan je je dus abonneren op een onderwerp/forum of je kan deze toevoegen aan je bladwijzers. Abonnementen zijn ervoor bedoeld om je op de hoogte te houden van nieuwe berichten/onderwerpen zodat je een forum niet constant in de gaten hoeft te houden. Met de bladwijzers kan je een onderwerp snel terugvinden. In het gebruikerspaneel kan je je bestaande abonnementen en bladwijzers dus terugvinden en deze eventueel verwijderen.

Profiel
Het volgende tabblad wat we gaan bespreken gaat over al jouw (persoonlijke) informatie die opgeslagen is op het forum. Ook dit tabblad is weer onderverdeeld in de volgende 4 tabbladen: Wijzig profiel, Wijzig onderschrift, Wijzig avatar, Wijzig registratiedetails.

Elk tabblad spreekt eigenlijk voor zich. Onder 'Wijzig profiel' kan je de informatie zoals je woonplaats, website en leeftijd aanpassen. Het tabblad 'Wijzig onderschrift' gaat over je onderschrift en dat kan je hier dus ook wijzigen. Onder 'Wijzig avatar' kan je je avatar wijzigen of verwijderen. En als laatste, onder 'Wijzig registratiedetails' kan je onder andere je wachtwoord en je email adres wijzigen.

Privébericht schrijven
Om een nieuw privébericht (afgekort PB, of in het Engels PM) te schrijven, klik je op "Schrijf bericht" in het menu dat aan de linkerkant verschijnt wanneer je in het tabblad privéberichten bent. Nu moet je net als in een gewone mail een aantal velden invullen.

Ontvanger: Allereerst moet je natuurlijk weten aan wie je het privébericht wilt sturen. Dit is dan ook gelijk het eerste veld dat ingevuld moet worden. Type de naam van de gebruiker aan wie je het bericht wilt sturen in het bovenste invulveld. Nadat je de naam ingetypt hebt, is het belangrijk om op de knop "Toevoegen" te drukken. Dit gebeurt namelijk niet automatisch! Als je al tekst getypt hebt blijft deze gewoon staan en verdwijnt dus niet nadat je op toevoegen geklikt hebt.

Je kan er ook nog voor kiezen om een gebruiker als BCC (Blind Carbon Copy) toe te voegen. Een gebruiker die als BCC toegevoegd wordt, is niet zichtbaar als ontvanger bij de gebruikers die als gewone ontvanger toegevoegd zijn. De BCC gebruiker blijft dus anoniem. Vergeet ook hier niet om op de "[BCC] toevoegen" knop te klikken.

Onderwerp: Je moet je privébericht ook een onderwerp geven. Zonder onderwerp kan het bericht niet worden verzonden.

Wanneer je klaar bent met het typen van je privébericht, kan je een aantal dingen doen.   

Opslaan - Je kan een getypt privébericht opslaan door op de knop "Opslaan" te drukken. Je bericht wordt dan als concept opgeslagen en is dan via het menu-item "Concepten" weer op te halen en te bewerken. Let op: door op te slaan wordt het bericht niet verzonden. Je slaat er enkel het bericht mee op als concept. Je kan (voordat je alle invulvelden invult) een concept laden in een nieuw privébericht. Dit doe je door de knop "Laad" te gebruiken.

Voorbeeld - De "Voorbeeld" knop is bedoeld om een voorbeeld van het door jou getypte bericht te genereren. In dit voorbeeld wordt ook rekening gehouden met de gebruikte opmaak (BBCode). Het voorbeeld dat getoond wordt is dus precies zoals het bericht bij de ontvanger afgeleverd gaat worden. Het bericht is na het tonen van het voorbeeld nog niet verstuurd!

Bevestig - Ben je helemaal tevreden met je bericht? Dan kan je het gaan verzenden. Dat doe je simpelweg door op de knop "Bevestig" te klikken. Wanneer je bepaalde velden niet goed ingevuld hebt krijg je daarvan een melding.

Privébericht ontvangen en beantwoorden

Naast het schrijven van berichten kan je ze natuurlijk ook ontvangen van andere forumgebruikers. Nadat je een bericht ontvangen hebt, kan je verschillende acties uitvoeren.

Beantwoorden: Wanneer je een ontvangen privébericht bekijkt, zie je bovenaan een knop "Stuur reactie". Hiermee beantwoordt je de gebruiker die je het bericht gestuurd heeft. Door gebruik te maken van deze knop, start je weer met een leeg scherm. Onder het berichtvak, is de berichtgeschiedenis te lezen. Daar staan alle privéberichten die vooraf zijn gegaan aan dit bericht. Het is ook mogelijk om stukjes te citeren uit oude berichten. Dit doe je door de tekst die je wilt citeren te selecteren, en vervolgens op de knop "Citeer" te klikken.

Allen beantwoorden: Als een bericht aan meerdere personen tegelijk gericht was, heb je de mogelijkheid om alleen de afzender te beantwoorden, of alle personen aan wie het privébericht gericht was tegelijk te beantwoorden. Als je alleen de afzender wilt beantwoorden klik je gewoon op "Stuur reactie". Wil je iedereen beantwoorden, klik dan op "Beantwoord de afzender en alle ontvangers".

Doorsturen: Je kan ontvangen en verzonden privéberichten ook doorsturen. Open hiervoor het betreffende bericht en klik bovenaan op de knop "Doorsturen". Daarna moet je opnieuw een ontvanger invullen. De inhoud van het bericht dat je wilt doorsturen komt automatisch in het berichtvak te staan.

Postvakken

Onder het tabblad "Privéberichten" in het gebruikerspaneel staan standaard verschillende postvakken. In dit hoofdstuk leer je de betekenis van de verschillende postvakken.

Postvak IN: In dit postvak staan alle privéberichten die andere forumgebruikers naar jou gestuurd hebben. Wil je een bericht verwijderen of juist bewaren? Vink dan het vakje achter het privébericht aan, en maak onderaan het scherm een keuze uit het menu. Bovenaan je postvak IN is precies te zien hoeveel ruimte je nog binnen je postvak hebt. Die limiet is in te stellen via het beheerderspaneel.

Postvak UIT: In het postvak UIT staan alle berichten die jij verzonden hebt, maar nog niet zijn gelezen door de ontvanger van het bericht. Zodra (een van de) ontvangers het bericht heeft geopend, verdwijnt het bericht uit je postvak UIT. Alle berichten die nog in je postvak UIT staan zijn nog te bewerken. Dat doe je door een bericht uit dit postvak te openen en op de "Wijzig" knop te drukken. Nadat de ontvanger het bericht gelezen heeft kan je het niet meer wijzigen.

Verzonden berichten: Wanneer een bericht gelezen is door de ontvanger, komt deze in het postvak "Verzonden berichten" te staan. Je kan die berichten niet meer wijzigen. Wil je een bericht uit dit postvak verwijderen? Selecteer het vakje achter het bericht en kies onderaan in het menu voor "Verwijder gemarkeerden".
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9541
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Hope » Wo 25 Nov 2015, 12:01

Dank je Lizzy (en de rest!) het ziet er zo niet ingewikkeld uit.

Fijn dat het plaatsen van foto's nu minder ingewikkeld lijkt te zijn geworden.
Ik ben heel benieuwd!
Gebruikersavatar
dinky89
5-sterren
Berichten: 6167
Lid geworden op: Di 20 Nov 2012, 10:54

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor dinky89 » Wo 25 Nov 2015, 15:05

Mijn ervaring op andere fora is dat dit punt erg belangrijk is:
Postvak UIT: In het postvak UIT staan alle berichten die jij verzonden hebt, maar nog niet zijn gelezen door de ontvanger van het bericht. Zodra (een van de) ontvangers het bericht heeft geopend, verdwijnt het bericht uit je postvak UIT. Alle berichten die nog in je postvak UIT staan zijn nog te bewerken. Dat doe je door een bericht uit dit postvak te openen en op de "Wijzig" knop te drukken. Nadat de ontvanger het bericht gelezen heeft kan je het niet meer wijzigen.


Hoe vaak ik wel niet de vraag heb gezien waarom een bericht in postvak uit blijft staan terwijl hij wel is verzonden  ::)
Postvak uit = verzonden maar ongelezen
Verzonden berichten = verzonden en gelezen berichten.
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 5526
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Doranto » Do 26 Nov 2015, 11:19

Hier al een vraagje  ::)
Kan het plaatsen van foto's ook op een andere manier? Dus door eerst te uploaden naar een andere site en dáár dan de link naar te laten verwijzen, of kan het alleen nog maar via tinypic?
Jeff
4-sterren
Berichten: 324
Lid geworden op: Za 22 Mar 2008, 16:19

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Jeff » Do 26 Nov 2015, 12:22

Doranto schreef:Hier al een vraagje  ::)
Kan het plaatsen van foto's ook op een andere manier? Dus door eerst te uploaden naar een andere site en dáár dan de link naar te laten verwijzen, of kan het alleen nog maar via tinypic?


Alle andere manieren zoals linken blijven gewoon bestaan. De tinypic optie is extra.
Nynke
5-sterren
Berichten: 7598
Lid geworden op: Zo 25 Mar 2007, 14:33
Locatie: Zuid Holland

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Nynke » Do 26 Nov 2015, 13:16

Het zou leuk zijn als ik nu ook foto's zou kunnen plaatsen, dan kan ik jullie spammen met foto's van Mayla en yesco  :P :biggrin2: :P
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 5526
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Doranto » Do 26 Nov 2015, 15:35

Jeff schreef:Alle andere manieren zoals linken blijven gewoon bestaan. De tinypic optie is extra.


Mooi  :) Tinypic ben ik nl. vanaf gestapt nadat ik veel rommel op mijn computer kreeg die hoogstwaarschijnlijk via die site kwam.
Gebruikersavatar
Radja
5-sterren
Berichten: 3612
Lid geworden op: Ma 01 Jul 2013, 18:53
Locatie: Deventer

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Radja » Do 26 Nov 2015, 22:57

Ik ben bang dat ik mijn wachtwoord niet meer weet
Laatst gewijzigd door Radja op Do 26 Nov 2015, 23:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9541
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Hope » Vr 27 Nov 2015, 10:51

Radja schreef:
Oja gaan mijn andere emoticons (onder kopje meer) het dan ook weer doen,blijf auto:blank krijgen :-\ :-[

Edit: had nog een vraag ;)


Hier ook, ben ik in elk geval niet de enige  :biggrin2:
Admin
4-sterren
Berichten: 305
Lid geworden op: Ma 01 Jan 2001, 04:01

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Admin » Vr 27 Nov 2015, 12:31

[quote="Radja"]
Ik ben bang dat ik mijn wachtwoord niet meer weet
Gebruikersavatar
Radja
5-sterren
Berichten: 3612
Lid geworden op: Ma 01 Jul 2013, 18:53
Locatie: Deventer

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor Radja » Vr 27 Nov 2015, 12:56

Dank je en nogmaals heel veel succes!
Gebruikersavatar
MarijeEnBoomer
5-sterren
Berichten: 5660
Lid geworden op: Ma 24 Nov 2008, 16:45
Locatie: Den Haag

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor MarijeEnBoomer » Ma 30 Nov 2015, 18:49

De wachtwoord opvraag optie werkt prima :2funny:
evelyn02
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Ma 05 Apr 2004, 13:55
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor evelyn02 » Ma 30 Nov 2015, 18:51

Waar kan ik d tijd (utc +1) instellen? Ik zie het niet staan bij mijn profiel.
evelyn02
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Ma 05 Apr 2004, 13:55
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor evelyn02 » Ma 30 Nov 2015, 18:53

Sorry, toch gevonden!
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 14187
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Handleiding phpBB forum / En, als je vragen hebt over het gebruik.....

Berichtdoor koekje » Ma 30 Nov 2015, 19:39

trouble shooting en vragen:

- Ik kan niet zien bij het gewoon lezen van het forum wie er wel of niet online is. Dus niet te zien aan of naast de ava. Komt dit nog goed?
- Wanneer worden wij weer als modjes geinstalleerd? :) (nick in groene letters onderin bij 'wie is er online' en acces tot het hoekje waar Eelke ook graag in zou willen :P )
- Worden de quotes uit het meeverhuisde deel hersteld? Gewoon voor het leesgemak.
- Tijdsbepaling en onderschrift waren makkelijk aan te passen in het gebruikerspaneel. Alleen ava is pleite.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: zurca en 8 gasten