Pagina 1 van 1

Droog overzicht?

Geplaatst: wo 04 nov 2015, 22:47
door Breezer
Is er ergens een overzicht van welk vlees je op welke temperatuur en hoe lang je die moet drogen?
Zoek al een poosje, maar zit denk ik verkeerd te zoeken?
Of is er soms een boekje te koop ofzo?

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: wo 04 nov 2015, 23:02
door Angelique
Niet hier. Dat worden vaak van die lijstjes van zo afhankelijk van soort of kwaliteit van vlees, van droogmachines onderling enz.

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: wo 04 nov 2015, 23:32
door Sigbrid
En de luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur, plaats waar de droger staat zijn ook van invloed op de droogtijd , maar ook de dikte/grote van de stukken . Er is dus niet echt iets standaard te zeggen van dit duurt zolang dat het goed droog is

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: wo 04 nov 2015, 23:49
door Breezer
Ok duidelijk. Gewoon aanzetten dus een na een uurtje of 12 eens kijken hoever het is.

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: do 05 nov 2015, 00:14
door Sigbrid
Ja ik kijk regelmatig en wissel de schalen tussendoor . De trainers , in kleine stukjes zijn meestal eerder droog

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: do 05 nov 2015, 05:21
door Hylos
Als je snel wilt en voedingswaarde niet zo interessant vind, dan droog je op het heetst. Al je graag wat voedingswaarde over wilt houden droog je op het koudst.  :biggrin2:

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: do 05 nov 2015, 13:18
door Breezer
Heb er nu runderhart en lamshart blokjes in. En haringen. Heb hem op 70 graden staan. Had hem in de keuken staan, maar al snel naar de schuur verhuist. :D
Ben benieuwd vanavond hoe het er uit ziet.

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: do 05 nov 2015, 21:00
door pike
Haringen?? Heb je er hele haringen in liggen? Die krijg je toch nooit gedroogd. Zijn ze schoongemaakt? dan gaat het nog maar het gaat heel erg lang duren voor je zulke grote dingen gedroogd krijgt. Of je moet een super droogmachine hebben? Met een eenvoudige voedseldroger kan je kleine sprotjes nog geeneens drogen in vier dagen. haringen zijn a. te groot en b. te vet. Vet kan je niet drogen.

In het algemeen: de dingen drogen sneller als je regelmatig de roosters wisselt, dus de onderste boven zetten en de bovenste onder. En hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller iets droogt. In de zomer gaat het dus sneller dan in de winter. Vlees met veel vocht heeft meer tijd nodig dan vlees met veel lucht.
Long, die heel veel lucht bevalt, is dus heel snel droog. Spiervlees dat veel vocht bevat duur 2 tot 3x zo lang. Kleine stukjes zijn sneller droog dan grote stukken. En vet, dat blijft altijd vet. En hoe heter hoe sneller, maar hoe minder voedingswaarde over blijft. Mijn droger heeft maar een stand dus ik heb daar geen probleem met kiezen. Maar voor snoep geldt bij mij dat voedingswaarde niet telt. Als het maar gezond en lekker is. Voor de voedingswaarde is er hun eten.

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: do 05 nov 2015, 23:08
door Breezer
Ja had nog een zak haringen liggen, en dat eet ze niet rauw. Dus in stukjes gesneden en in de droger. Ben nu 12 uur verder, en ze zijn al aardig droog. De kleine stukjes waren al keihard. Heb haar een stukje gegeven, en ja hoor gedroogde vis eet ze dus wel.  :)
Ik heb m'n droger op 70 graden gezet, en nu nog maar 9 uurtjes extra ingesteld. Hij slaat als het goed is automatisch af. Kan ik morgen voor ik ga werken nog even kijken of het nog langer nodig heeft.
Voor de mini stukjes hart wat al droog was liep het kwijl zelfs uit d'r bekkie vandaan.  ;D

Re: Droog overzicht?

Geplaatst: do 05 nov 2015, 23:12
door Breezer
Ik heb trouwens deze droger: Afbeelding