Pagina 1 van 4

Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 10:10
door Jantina
Vraagje:
Binnen een ras is het mogelijk om via DNA onderzoek een gen te traceren waarmee je kunt bepalen of je hond vrij, drager of lijder is van een bepaalde aandoening. Een aandoening die niet dodelijk is, maar ernstig genoeg om dit 'uit het ras te willen fokken'. Even kort geeft een combi vrij x vrij of vrij x drager natuurlijk het meest gewenste resultaat, namelijk geen lijders. Echter, lijder x vrij geeft ook slechts dragers....
Wat vinden jullie ervan om vanwege bloedspreiding/ genetische diversiteit toch lijders toch in te zetten voor de fokkerij? In feite is dit fokken met een zieke hond, echter weet je zeker (doordat de andere ouder vrij is) dat je geen pups met deze aandoening op de wereld zal zetten.
Ethisch verantwoord of niet?

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 10:17
door Fenixjuh
Heb je bij lijder x vrij niet de mogelijkheden tussen:
lijder
drager
drager
vrij

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 10:30
door Jantina
Nee, lijder x vrij geeft 100% drager.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 10:36
door Lizzy
Vrij x vrij geeft 100% vrije nakomelingen
vrij x drager geeft 50% vrije en 50% dragers
vrij x lijder geeft 100% dragers

Ik vind alles maar uitsluiten van de fokkerij echt een van de slechtste dingen die we kunnen doen. Dus afhankelijk hoe mijn ras ervoor stond: zou ik hier niet per definitie moeite mee hebben.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 10:40
door Lizzy
(doe je dit te vaak, heb je natuurlijk op een gegeven moment geen vrije honden meer... Dus ik zou wel heel goed overwegen of het de moeite echt waard is en liefst in overleg met andere fokkers/RV dit soort dingen beslissen).

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 10:57
door TessaThomas
Fenixjuh schreef:Heb je bij lijder x vrij niet de mogelijkheden tussen:
lijder
drager
drager
vrij


Dat is drager x drager

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 12:58
door Fotogravinnetje
Hangt af van de populatie. Bij relatief weinig fokdieren en relatief veel vrije dieren zou ik die combinatie wel doen, omdat je niet direct het aantal vrije dieren te ver terugdringt en wel zo veel mogelijk dieren gebruikt om de fokbasis zo breed mogelijk te houden. Zo op het gevoel zou ik denk ik de grens leggen op minimaal 70% vrije dieren in de populatie.
Bij relatief veel fokdieren of relatief weinig vrije dieren zie ik geen reden om die combinatie in te zetten. In het eerste geval heeft het uitsluiten van de lijders geen al te grote impact op de fokbasis. In het tweede geval ga je dan te sterk richting allemaal dragers in je populatie, waardoor je op termijn gedwongen wordt dragers met dragers te kruisen, dus 25% kans op lijders...
Bij het Markiesje staat in het VFR dat lijder x vrij in uitzonderingsgevallen mag. Dan zou ik dus denken aan een lijder die weinig tot niet verwant is aan de rest van de populatie (bijvoorbeeld een nieuwkomer) en wel heel rastypisch is. Daarvan zijn de genen zo waardevol dat je op de koop toeneemt dat je een nest van dragers fokt.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 13:19
door EllyS
Als ik denk dat ik weet over welk gen (en ras) het gaat, zijn er geen lijders. Die overlijden nl al op zeer jonge leeftijd.
Zolang je geen dragers combineert, krijg je alleen dragers, geen lijders. Het zal in het ras blijven bestaan als je dragers blijft gebruiken. Maar uitsluiten betekent dat je maar een hele kleine genenpoel overhoudt. En die is al behoorlijk klein.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 13:31
door Jantina
Zoals in de begin post staat is het geen dodelijke aandoening en bestaan er dus wel degelijk lijders. Daar werd tot de DNA test ook gewoon mee gefokt, omdat de ziekte zich vrijwel altijd pas op latere leeftijd openbaart.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 13:33
door EllyS
Ok, dan gaat het dus niet om het geen dat ik dacht. Dan ga ik mee met Fotogravinnetje. Afhankelijk van de grootte van de populatie evt wel gebruiken, Maar onder voorwaarden.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 18:20
door kaszi
Ik heb daar geen problemen mee.

Bij ons ras werd nog niet zo lang geleden een gen ontdekt dat op latere leeftijd PRA veroorzaakt.

Nu blijkt dat 25 procent lijder is, 25 procent vrij en 50 drager.

Indien de lijder verder gezond is ook qua geest zo ik hem zeker niet uitsluiten. 

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 19:29
door Fotogravinnetje
Kaszi, probleem is dat als je te veel lijders inzet je op een gegeven moment (vrijwel) alleen nog maar dragers over houdt. En drager x drager levert 25% kans op lijders op. Nou is PRA geen dodelijke aandoening, maar het is ook niet niets als je hond met een jaar of vijf hoe langer hoe minder gaat zien.
Je wil op zo'n manier fokken dat er geen lijders meer geboren worden en het percentage vrije dieren hoe langer hoe groter wordt.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Wo 06 Mei 2015, 22:27
door MargaS
Een drager heeft geen last van de ziekte. Als je een lijder inzet x vrij zullen de dragers de ziekte niet hebben. Fok je daarna drager x vrij dan zal de ziekte zich nooit openbaren. Ik heb er op deze manier geen problemen mee.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Do 07 Mei 2015, 10:58
door kaszi
Fotogravinnetje schreef:Kaszi, probleem is dat als je te veel lijders inzet je op een gegeven moment (vrijwel) alleen nog maar dragers over houdt. En drager x drager levert 25% kans op lijders op. Nou is PRA geen dodelijke aandoening, maar het is ook niet niets als je hond met een jaar of vijf hoe langer hoe minder gaat zien.
Je wil op zo'n manier fokken dat er geen lijders meer geboren worden en het percentage vrije dieren hoe langer hoe groter wordt.


Ik zeg ook niet dat je dat steeds moet doen. Maar dat enkel op basis van deze test zou ik een lijder zeker niet uitsluiten.

Ps bij deze vorm van PRA krijgen de honden pas problemen op bejaarde leeftijd.

Re: Fokken met een zieke hond.

Geplaatst: Do 07 Mei 2015, 12:58
door Kinnie
Er wordt niets gezegd over de ziekte waar het om gaat. Dat zou voor mij belangrijk zijn, evenals de populatie.
Bij de golden zijn 3 DNA testen die gedaan kunnen worden.
Bij éen van de 3 zijn erg weinig vrije reuen, de populatie is er dus niet naar om het uit te sluiten voor de fok. Er wordt wel geprobeerd enkel drager of vrije pups te fokken, maar ook dat lukt niet altijd. Het is een combinatie van bij een reu keuze, en andere zaken wegen zwaarder