pearlsofpassion schreef:
Gewoon vruchtensap is verhit tot siroop en dan opgelost. Sap uit concentraat heet dat. De natuurlijke fruitsuikers zijn door dat proces wel bewerkt en vallen dan ook onder de dezelfde categorie als geraffineerde suikers. Je krijgt als het ware fructosestroop in je vruchtensap en dat maakt het niet gezonder dan frisdrank itt wat je zou denken.
Het hangt er vanaf hoe ver je wil gaan he. Suiker laten is al heel wat, en dan heb je de meest verslavende en minst gezonde er al uit.
Je kan er ook verder in gaan en ook andere koolhydraten verminderen (echt helemaal weglaten is volgens mij wat té ver gaan). Blijkbaar ben je al heel kritisch op welke koolhydraten je wel eet en welke je vermijd, en heb je de meeste snelle koolhydraten er wel uit.
Zelf eet ik (wanneer ik niet zwanger ben ) ook zo weinig mogelijk aardappel, rijst of brood. Gewoon omdat ik dat zelf verkies uiteraard en me daar het beste bij voel. Ik krijg een veel voldaner en gezonder gevoel in mijn buik wanneer ik ze grotendeels laat.
Fruit eet ik altijd meer dan de 2 stukken per dag die aangeraden worden, anders voel ik me niet goed. Verse fruitsuikers zijn voor mij toch echt niet hetzelfde als geraffineerde suikers en mijn lichaam reageert er ook merkbaar anders op. Fruit is ook een groot onderdeel van het natuurlijke dieet van de mens, waar we op gebouwd zijn. We zijn van nature voornamelijk vruchten-, zaden- en planteneters. Dus die laat ik niet en trek ik me ook niet aan. Er is volgens mij niets zaligers om de dag mee te beginnen dan een glas vers fruitsap. Zelf geperst, of een gekochte fles van vers sap, dus niet uit concentraat. Nadeel van dat sap is dat het niet lang bewaard en altijd in de koelkast moet, dat is uiteraard de reden waarom andere sappen geconcentreerd worden.
Ik zou je jam ook zelf maken, dan weet je zeker dat er niets bij zit. Want men durft onder de slogan 'geen suikers toegevoegd' heel wat zoetstoffen wel toevoegen die ook ongezond zijn. En niet nodig, want fruit is zoet genoeg.
Verder ga je, als je fruit echt doorverhit zoals bij jam maken, de suikers ook wel beïnvloeden en dat bewerkte suikers worden. Dus als je het gewoon kan laten, is dat nog beter.
Verder is het inderdaad om onwel van te worden waar er allemaal suiker in zit. Als je dat wil vermijden, wil dat zeggen: wegblijven van bewerkte etenswaren...
Je zou eens op een rijtje moeten zetten welke allemaal synoniemen van suiker zijn, want zelfs zaken als Xantaangom en dergelijke (ik weet ze ook niet allemaal van buiten) zijn zoetstoffen die vreselijk ongezond en verslavend zijn. Het gaat verder dan enkel: glucose, sucrose, dextrose enz...
Dat is duidelijk, dank je! Ik ga de pakken vruchtensap ook laten staan.
Fruit blijf ik eten. Een mens moet toch iets eten, en ik kan niet té rigoureus doen want ik mag echt geen gewicht verliezen.
Jam zelf maken moet vast ook wel lukken. Op het etiket staat: woudvruchten, geconcentreerd agavesap, calciumcitraat.
Ik merk dat ik het vooral moeilijk vind om geschikte tussendoortjes te vinden. Ik moet altijd heel veel moeite doen om aan de 54 kilo te blijven. Normaal gesproken eet ik 's ochtends havermout met sojamelk, kaneel en een banaan. Om 10.00 uur een liga. 12.00 brood (met vooral zoet beleg
) 14.00 een appel, 16.00 een stukje chocolade, een koekje of iets anders zoets, 18.00 warm eten (aardappels, groenten, vlees), 21.00 een koek.
Nou zijn er natuurlijk mensen die moeite hebben met het laten staan van dingen, ik heb daar totaal geen last van. Dat is niets om jaloers op te zijn, want ik heb namelijk gewoon nooit trek. Daarnaast heb ik een lichaam dat, door zijn beperking, vraagt om veel hout op de kachel. Als ik er niet aan denk dat ik wat moet eten, dan val ik op een gegeven moment gewoon om. Mijn grootste valkuil is nu dan ook dat ik geen vervangers neem voor datgene wat ik laat staan en dan gewicht ga verliezen.
Ik zit nu op een bmi van 16,8.
De uitdaging is dus ook om 40 dagen zonder (geraffineerde) suiker te leven en toch op gewicht te blijven.