Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3070529
ik heb vorige week een puppy van 10 weken naar Finland gebracht met het vliegtuig, daar zijn de nieuwe regels (31-12-2014) dat een puppy onder 12 weken geen rabies hoeft te hebben. nodig is het nieuwe paspoort, verklaring fokker over het contact met andere dieren, pil tegen vossenlintworm en gezondheidsverklaring niet ouder dan 48 uur. Hiermee wil ik zeggen dat de EU landen niet dezelfde regels hebben.
#3070544
Urs schreef: Maar waar meld je dan dat er een pup ingevoerd is onder de 15 weken?

Ik heb me net behoorlijk kwaad lopen maken dat nota bene familie gewoon doen waar ze zin in hebben en de ene week verzinnen we willen een hond en de week erop een pup hebben uit het buitenland van 10 weken oud. En dan ook nog van een broodfok kennel die bekend staan dat ze gedragsproblemen hondjes leveren.
Als ze bij de dierenarts komen voor een enting, moet de dierenarts aangifte doen van illegale import aan de hand van het paspoort van de pup.
#3070550
Ik heb 2 Engelse goldens en ben blij dat ik Monty net op tijd in Nederland heb. Ik zou de eerste weken toch niet willen missen. De fokker hield een zusje, dus zou dan 2 pups moeten socialiseren en naar puppy training nemen. Bovendien wen je je pup aan dingen die jij belangrijk vindt en dat is voor iedereen anders. Ik ben met Monty met 9 weken met puppy jachttraining gestart en als ik zie wat hij al kon met 15 weken, dan zou dat toch jammer zijn als je die weken misloopt. Natuurlijk haalt hij dat wel in, maar het is heel leuk om zo'n jong hummeltje met een duif uit het bos te zien komen. Bovendien geef ik niet graag de rabiës enting zo jong.
Ik vrees dat de maatregel niet het resultaat heeft dat ze voor ogen hebben (voorkomen dat er broodfok pups met rabies het land binnen komen), maar dat de goede fokkers en honden liefhebbers onder deze maatregel lijden. Ik sprak een paar weken geleden een fokker in NL in de grensstreek die 5 aanvragen voor haar nest in België had, maar dat ze het niet zag zitten om die tot 15 weken te houden en ze dus deze mensen af moest zeggen. Bovendien zou er een pup naar een hulphond stichting in België gaan, maar die hebben de aanvraag ook afgezegd en gezegd dat ze veel pups uit Nederland halen en door deze maatregel in de problemen komen.
#3070658
Elvira schreef: Als ze bij de dierenarts komen voor een enting, moet de dierenarts aangifte doen van illegale import aan de hand van het paspoort van de pup.
Precies Elvira.

En je zou terug kunnen gaan naar de da van de fokker als dit niet te ver weg is. Of geluk hebben dat jouw da gewoon de enting zet.
Maar wat als je pup onverwachts ziek wordt en medische hulp nodig heeft. Officieel moet de da dan melding doen en wordt je pup in beslag genomen.
#3070671
Elvira schreef: Als ze bij de dierenarts komen voor een enting, moet de dierenarts aangifte doen van illegale import aan de hand van het paspoort van de pup.
Heb je een link van een officiële site waar dat beschreven staat?
Ik zoek misschien niet goed, maar ik vind hiervoor geen meldingsplicht, alleen een meldingsplicht voor vermeende rabiesbesmettingen.
#3070676
artikel 35 staat iets over controle, maar ik dacht dat ik ergens gelezen had dat een dierenarts aangifte had gedaan voor een Duitste pup die nog geen 15 weken was en in Nederland naar de dierenarts ging. Ik kan alleen niet vinden waar. De grenscontroles zijn te verwaarlozen (Behalve naar Engeland)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 3ANL%3APDF
Door Martine-Tom
#3070748
Urs schreef: En als die dierenarts dat niet doet ?
Melding illegale hondenhandel
NVWA
Als dierenarts kunt u te maken krijgen met illegale hondenhandel. Wat kunt u bij verdenking doen? Meldingen van illegale hondenhandel kunnen dierenartsen doen door te bellen naar Meldnummer 144 Red een Dier of via de NVWA-meldkamer/klantcontactcenter.
 
Meldnummer 144 Red een Dier is een centraal meldpunt, de meldkamer die dit nummer bedient beoordeelt welke dienst een melding oppakt. (website Rijksoverheid)
Als dierenarts mag u verwachten dat er serieus met elke melding wordt omgegaan; er zal worden nagegaan of een handelaar bekend is en waarschijnlijk zal een onderzoek gestart worden.
Bron: https://www.knmvd.nl/groepen/GGG/item/1 ... ndenhandel

Dus 144 bellen?
#3070750
Lizetta schreef: Maar de gewone pupkoper zal niet heel snel een hond van een buitenlandse fokker willen, denk ik. Over het algemeen zijn degene die een pup uit het buitenland halen meer bezig met: bepaalde lijn, niet verwant, werklijn etc... Daarnaast denk ik dat je nu zult gaan zien dat de 'standaard' pupkoper vanwege die 6/7 weken verschil dan toch een hond uit NL 'neemt'. Dit hoeft geen ramp te zijn.

Het probleem zal juist spelen voor degene die heel bewust met fokken bezig zijn, rasontwikkeling toepassen, of, zoals in mijn geval, een heel klein ras hebben en daardoor wel naar het buitenland moeten.

Al met al een moeilijke kwestie.
Als belg zijnde, ik wel.
De mentaliteit in dieren houden is in NL gewoon meer mijn idee dan in belgie en dat maakt dat een fokker waar ik me in kan vinden veel vaker of gemakkelijker in NL te vinden is dan in belgie.  En dat vind ik dan belangrijker dan die stomme grens.

Dat geldt trouwens zowel voor honden als voor katten, maar bij katten ben ik ook grote voorstander van minstens tot 12 weken bij de moeder te laten blijven. Die maken een ander soort socialisatiefase door en moeten ook niet op de manier als een hond opgevoed worden en daar is het net een groot voordeel ivm stabiliteit van de kat. Die eerste opvoeding wordt toch net beste door de moeder en nestgenootjes gedaan. 
Maar bij honden kan ik wel volgen dat het veel voordeel biedt om al op jonge leeftijd met de opvoeding bezig te zijn. En dat je dat zelf wil doen omdat de fokker altijd iets andere gewoonten of ideeën heeft, al zit je in grote lijnen nog zo op dezelfde golflengte.
#3070753
Elvira schreef: Als ze bij de dierenarts komen voor een enting, moet de dierenarts aangifte doen van illegale import aan de hand van het paspoort van de pup.
Honden moeten ook gechipt zijn. Maar de hond die mijn ouders overgenomen hebben, was toch wel mooi niet gechipt.  Wel bij DA geweest voor intentingen, maar zelfs dat was niet in orde.
Ik wil het nog wel zien dat DA'n dat gaan doen. Dan zijn ze toch zelf ook weer een klant kwijt? En nog eens negatieve mond-aan-mond reclame, of dat kan je toch verwachten.  Dierenartsen die dat dan niet doen, krijgen al die klanten erbij.
Ik geloof dat een dierenarts al een groot eergevoel en dierenliefde moeten hebben, voordat men dat gaat melden.  Ook voor die regel was het voor een dierenarts toch gewoon duidelijk wanneer een pup uit een broodfok komt of wanneer een pup ingevoerd is, al dan niet illegaal. En werd dat gemeld?  Waarom zou dat nu dan wel?
#3280554
Hallo lieve mensen,

Wij hebben een puppie van 8weken in NL gekocht en wonen zelf in België.
Op voorhand vroeg ik ons DA of hij het geen probleem zou vinden om ons daarna te vaccineren (onze NL fokker heeft mij dat geadviseerd) en hij zei dat voor hem is dat ok. Nu vraagt hij om toch liever tot 3,5 maand oud te wachten, anders is hij verplicht om ons te melden. Pup heeft wel zijn eerste vaccin nog bij de fokker gekregen.

Vraag 1: moet DA dan 3,5 oude puppie die nog niet gevaccineerd is tegen rabbies niet meer aangeven...? (ben dit vraag vergeten aan DA te stellen).

Vraag 2: volgens DA is dat ok dat puppie zijn tweede vaccin ook later krijgt, na 3,5 maand, wij moeten hem gewoon niet in contact laten komen met andere dieren en in openbare plaatsen laten lopen. Is dat echt ok dat hij zijn tweede vaccin later krijgt? Is die vaccin niet tijdsgebonden?

Vraag 3: Als wij een afspraak bij NL dierenarts maken juist over de grens (of zelfs met die van de fokker) voor tweede vaccinatie en voor rabbies daarna, moeten wij dan aan hem een bevestiging laten zien dat wij van NL zijn...? Of vraagt DA geen docs van eigenaars zelf (paspoort van hond hebben wij natuurlijk wel).

Ik was wel gerustgesteld door DA op voorhand, maar nu vraagt hij wat uitstel en puppie is er al en ik ben nu wat in de war...
#3280562
Ik ken iemand die heeft een hond uit Belgie bij een fokker met 8 weken opgehaald.De fokker had 2 dierenartsen,eentje in Ned.voor de Ned.kopers en eentje in Belgie.
Ik zei ook tegen haar dat ze de pup dan met 15 weken pas mag ophalen,maar omdat de fokker een Ned. da had en de hond daar ook liet enten,mocht de pup dus met 8 weken gewoon opgehaald worden.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door