Pagina 1 van 3

bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 15:55
door doranto
Als je hond héél erg op andere honden reageert en er niets is dat voor hem interessanter is zodat je zijn aandacht af kunt leiden, wat doe je dan?
Geen speeltjes, geen geluidjes, geen snackjes helemaal niets. De andere hond is gewoon het áller belangrijkste wat er is  :-\
Al ziet hij in de verte maar een hond, dan is hij meteen gefixeerd en kun je zijn aandacht op geen enkele manier meer krijgen.
Wat wij nu doen is eigenlijk alleen nog heel kort houden en stevig doorlopen (liefst met een ruime boog als dat mogelijk is), dan zijn we er eerder voorbij.
Moeten we ons er maar bij neerleggen dat het nu eenmaal niet anders is? Of heeft iemand misschien nog een idee?

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:05
door Thea
Hier ook zo n hond. Trouwens alleen aan de riem. :-\
Los is er niets aan de hand ;D
Zodra ik een aangelijnde hond zie (als andere hond los is dan is er ook niets aan de hand)draai ik om en probeer andere route of met een hele grote boog erom heen.
Hij gaat namelijk vreselijk te keer. Maar als ik bv aan de andere kant van de weg kan komen is een Nee meestal voldoende.
Zodra we de hond gepasseerd zijn (al is aan de andere kant van weg) zeg ik dat hij knappe hond is en geef evt een beloning. Dan schud hij de stress weg en is weer bereikbaar.
Dat is ook het vreemde als we evt niet anders kunnen dan andere hond op korte afstand te passeren, dan is het zodra we er voorbij zijn over en echt al met 2a3 passen er voorbij ???

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:09
door Lizzy
Doranto schreef: Als je hond héél erg op andere honden reageert en er niets is dat voor hem interessanter is zodat je zijn aandacht af kunt leiden, wat doe je dan?
Geen speeltjes, geen geluidjes, geen snackjes helemaal niets. De andere hond is gewoon het áller belangrijkste wat er is  :-\
Al ziet hij in de verte maar een hond, dan is hij meteen gefixeerd en kun je zijn aandacht op geen enkele manier meer krijgen.
Wat wij nu doen is eigenlijk alleen nog heel kort houden en stevig doorlopen (liefst met een ruime boog als dat mogelijk is), dan zijn we er eerder voorbij.
Moeten we ons er maar bij neerleggen dat het nu eenmaal niet anders is? Of heeft iemand misschien nog een idee?
Wat is zijn motivatie om dit te doen? Is hij boos, gefrustreerd, bang? Of wil hij met andere honden dollen?

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:11
door Fenixjuh
Wij zijn naar een gedragstherapeut gegaan en hebben BAT-training gevolgd. Je leert niet alleen je eigen hond lezen, er ook mee omgaan en verschillende situaties inschatten.
Ik kan nu ook heel goed andermans hond lezen, vaak beter dan eigenaars zelf..

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:28
door doranto
Lizzy schreef: Wat is zijn motivatie om dit te doen? Is hij boos, gefrustreerd, bang? Of wil hij met andere honden dollen?
Dat is moeilijk te zeggen. Ik schat dat het frustratie is. Van karakter is het nl. helemaal geen bange hond. Wel is hij na een gebeurtenis onzeker geworden. Als hij een andere hond tegenkomt brult hij als een leeuw en stuitert alle kanten op. Als hij los is, vliegt hij ook als een dolle op andere honden af (daarom laat ik hem pas los ná overleg met de eigenaar van de andere hond). Hij heeft echter nog nooit een andere hond gebeten. Wel is spelen met honden voor hem vooral een 'er achteraan jagen'.
Ik vermoed allemaal dat het ermee te maken heeft, dat hij toen hij een maand of 9 à 10 was, een keer door 2 herders achterna is gezeten. Deze herders waren niet onder controle en hebben hem zonder aanleiding het halve bos door gejaagd. Hij heeft toen gerend voor zijn leven. Gelukkig was hij snel genoeg om ze voor te blijven en kwam hij op een gegeven moment onze kant op gerend en konden wij hem vangen en met veel vocaal geweld en gezwaai met stokken de 2 herders op afstand houden. Uiteindelijk hebben meerder mensen die daar aan het wandelen waren moeten helpen om de herders te vangen en ons te ontzetten.
Voorheen was hij altijd heel spontaan en onbevangen, maar sindsdien is hij onzeker en doet hij dus zo.  :'(

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:30
door Lizzy
Ik zeg ook BAT therapie! Echt, dat vind ik direct helemaal passen bij wat jij hier beschrijft. En dat helpt als een tierelier.

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:32
door doranto
Lizzy schreef: Ik zeg ook BAT therapie! Echt, dat vind ik direct helemaal passen bij wat jij hier beschrijft. En dat helpt als een tierelier.
Misschien domme vraag maar wat is BAT therapie  :-[

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:36
door Lizzy
Behavior Adjustment Training. http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/06/17/uitvallen/. En Monique Bladder is tevens afgestudeerd BAT therapeut (en sowieso een van de betere GT's die NL rijk is).

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:38
door doranto
Bedankt voor de tip en link! Ik ga er meteen achteraan. Als er ook maar een hele kleine kans is dat het zou helpen wil ik het heel graag proberen!

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 16:52
door tt-tjes
Chendo heeft dat ook lang gedaan, maar is wel gericht op beloning. Nu heb ik hem zo ver dat als hij een hond ziet hij eerst naar mij kijkt. Hij krijgt dan onmiddellijk een stembeloning en een koekje. Dit gaat steeds beter. Andere hond betekend nu beloning.

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 17:05
door doranto
tt-tjes schreef: Chendo heeft dat ook lang gedaan, maar is wel gericht op beloning. Nu heb ik hem zo ver dat als hij een hond ziet hij eerst naar mij kijkt. Hij krijgt dan onmiddellijk een stembeloning en een koekje. Dit gaat steeds beter. Andere hond betekend nu beloning.
Heb jij ook BAT therapie gedaan?

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 17:21
door Fenixjuh
Ik zal even iets uitgebreider antwoorden, op telefoon vaak niet handig  ;)

Jacy is geen honden-hond, nooit geweest. Als pup heb ik hem meerdere keren aan zijn lot overgelaten, want hij moest het maar leren. Jacy is onze eerste hond, dus ja, dan neem je helaas vaak dingen aan van anderen die niet handig zijn...  :( :'(

Om één of andere echt niet te verklaren reden wordt Jacy vaak aangevallen, wanneer hij strak voor mij zit, van achteren, honden rennen door complete roedels heen om bij hem te komen.. Jacy is nu op het punt dat ALLE HONDEN stom zijn.

1. Bij de BAT-training heb ik eerst netjes geleerd hond=*click*snoepje, langer dan 2 seconden niet grommen=*click*snoepje, hond aan de andere kant van de straat=*click*snoepje. Altijd zorgen dat je je hond elke 2-3 seconde beloont die hij rustig is naar een andere hond. Geen enkel contact, zie je een hond, commando 'ga-je-mee?' en resoluut omdraaien, dit hebben we een maand volgehouden.

2. Vanaf het moment dat Jacy honden op een afstand van 10-15 meter begon te accepteren, de volgende stap. Hond=zit=*click*snoepje, respect houden voor die 15 meter, je hond niet laten grommen is cruciaal!!! Je verandert namelijk het zien van een hond in een positieve gedachte. Zo gauw de hond gromt, ga je weer terug naar stap 1 en neem je de volgende keer weer 30 meter afstand.

Nu ga je het eigen initiatief van de hond trainen. Afgelopen stappen hebben wij ongeveer 4-5 maanden over gedaan, maar ik herhaal deze regelmatig. Nu is het ook weer even nodig iets gerichter te oefenen doordat veel hondjes (waar Jacy dan weer op reageert) van hun waps waren door vuurwerk. En als Jacy 2 honden aan de andere kant van de straat ziet vechten...  ::) :(

3. Hond zien, elke beweging van eigen hond=*click*snoepje. Naar baasje kijken, gapen, neus aflikken, neus naar beneden, wegkijken ALLES BELONEN. Hierdoor geef je de hond een keuze om andere ideeën te geven dan hij kent.
De ideeën die Jacy uit zichzelf kent zijn 'verstijven' (pas 1x echt gezien), 'borstelen', 'kwispelen', 'grommen' en '(weg)jagen'. Heel veel mensen denken dat hij lief is, omdat hij vol in de lijn kan staan borstelen en kwispelen tegelijk. Hierdoor laten ze hun hond op Jacy afgaan, wat mij weer 3-4 weken extra trainen kost, vandaar dat wij nu, 10 maanden na start gedragstherapie en 3 maanden gestopt te zijn, nog steeds problemen hebben.
De ideeën die Jacy echt geleerd heeft en zelf al toepast zijn GROTE bochten lopen en doorlopen, volgt een hond hem dan nog, loopt hij weer vast in zijn eigen ideeën..

4. Deze heb ik zelf verzonnen, maar werkt bij ons heel goed. Jacy kent maar 1 mogelijkheid, zichzelf groot maken en alles wegjagen. Als ik hem neerleg op commando en hem een keuze geef, maakt hij zelf vaak een cirkel om de hond heen. Hierbij is het echt van belang dat ik de hond juist heb ingeschat, als deze hond alsnog achter Jacy aangaat, is het weer vechten.
De grootste beloning die Jacy op dit moment kan krijgen, is zijn zin. Zien we een groep honden en komt hij naar mij toe, draaien we ons om en vermijden we dit. Hierdoor vertrouwt hij mij en komt hij juist vaker naar mij toe.

Als je even je mail-adres PB't kan ik je een hulpschema van mijn GT geven.
Mijn advies: Vermijdt alle honden en ga met stap 1 aan de slag. Snoepjes hoeven geen snoepjes te zijn, kan ook rustig (RUNDER)rookworst, frikandel o.i.d. zijn.

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 17:57
door Hitam
Click to calm. Lijkt wel wat op wat Fenixjuh gedaan heeft. Werkt voor Umai heel goed. En dan zonder clicker want daar wordt ze weer te hyper van.
Dus: andere hond is worst! Ik gebruik daarvoor een speciale beloning die ik alleen daarvoor gebruik. Als ze het niet aan wil nemen ben je te dichtbij. je kan dan ook de worst tegen haar aan gooien. dat duurt even maar ze krijgt wel door dat het worst is.
En daarna dus belonen met worst voor naar de hond kijken. Ik laat Uami heen en weer kijken om haar uit het fixeren te houden. Zelfs als ze fixeert kan ik haar er nu uit krijgen door worst tegen haar aan te gooien.

Yvette kan je helpen met oefenen en dan kun je thuis zelf verder.

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 18:28
door Kaela
BAT training! Monique geeft nu cursussen en door het hele land lezingen. Echt een aanrader.

Fenixjuh, wat jij beschrijft is niet zoals Monique BAT uitlegt. Clicker en snoepje komen helemaal niet naar voren bij BAT. Bij BAT draait het er om dat je je hond van een veilige afstand informatie laat verzamelen over de prikkel. Door de hond de controle te geven (als ie weg wil van het enge mag hij er meer afstand van nemen ipv dat ie er gedwongen naar toe moet), verminderd de angst en daarmee dus ook het negatieve gedrag.

Neemt niet weg dat jou methode ook prima is hoor! Alleen dan moet je hond dus en de clicker kennen en bereid zijn om koekjes aan te nemen. Het is alleen een andere insteek dan BAT. Ik gebruik deze methode als iets wel spannend is, maar niet doodeng. Wat ik het enorme nadeel vindt van alle methodes die gedrag sturen, is dat je de emotie vaak laat liggen. Sinds ik met Oscar bezig ben met hem controle te geven (via SATS), ben ik daar wel erg voorstander van geworden. Controle is de belangrijkste factor bij angst (en als ik lees waarom de hond van TS het lijkt te doen gok ik zomaar op angst). Geef de hond controle, daardoor verminderd de angst en dan verdwijnt of verminderd het ongewenste gedrag vanzelf.

Re: bpwr? wat doe je dan?

Geplaatst: ma 05 jan 2015, 18:51
door doranto
@Fenixjuh Bedankt voor de uitgebreide uitleg  :-*
Jouw hondje gedraagt zich echter heel anders dan Harrie (de hond waar het om gaat in dit topic). Harrie wil juist heel graag naar alle honden toe die hij ziet en is dan bijna niet te houden. Ook wordt hij nooit aangevallen (op die ene keer na toen hij een maand of 10 was).
Alle honden vermijden is helaas niet mogelijk. De hele groenstrook voor ons huis is honden-uitlaat-plaats. Dus als ik het hek uit kom, kom ik negen van de 10 keer honden tegen. Ik moet langs deze weg om bij de stallen te komen en daar gaan Harrie en onze andere honden altijd mee naar toe.

Omdat Harrie zich heel anders gedraagt dan jouw hondje, weet ik niet of de methode die jij hanteert voor Harrie ook de juiste zou zijn. Ook heb ik inmiddels een mailtje gestuurd naar Monique Bladder met de vraag of wij ons voor de eerstvolgende BAT-cursus in Bemmel aan kunnen melden. Daarom denk ik dat het beter is om dat nu eerst even af te wachten.
Maar nogmaals heel erg bedankt voor je reactie!!