Pagina 1 van 1

ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: di 23 dec 2014, 23:44
door Juul
Ik weet niet of deze hier al ergens staat. Ik kreeg hem vandaag binnen maar onze kat eet blik en brok.  ::)

Geachte heer/mevrouw,

Enige maanden geleden heeft u van ons een oproep ontvangen voor deelnemers aan een voedingsonderzoek bij katten. Helaas is de groep katten die gevoerd worden met rauwe vleesvoeding nog steeds ondervertegenwoordigd in ons onderzoek. Daarom zijn wij nog op zoek katteneigenaren die bereid zijn, gedurende 3 weken wekelijks een ontlastingsmonster van hun kat op te sturen. Hiervoor zult u een vergoeding ontvangen in de vorm van een VVV-bon t.w.v. €25,-.

Voorwaarden voor deelname:
1. Uw kat wordt gedeeltelijk of volledig gevoerd met rauwe vleesvoeding
2. U kunt voor een aaneengesloten periode van 3 weken, wekelijks een ontlastingsmonster van deze kat inleveren.
3. U weet zeker dat het opgestuurde ontlastingsmonster afkomstig is van de deelnemende kat.

Ik kijk uit naar uw reactie. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met [email protected].
Mocht u zelf niet aan dit onderzoek kunnen deelnemen, maar wel andere belangstellenden kent, horen wij dit graag.

Fijne Feestdagen!

Met vriendelijke groeten,
Valérie Baede
Dr. Joost Hordijk

Hieronder vindt u nogmaals een uitleg over het onderzoek:

Enige tijd geleden heeft u deelgenomen aan het spoelwormenonderzoek bij honden dat wordt uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onder leiding van drs. Rolf Nijsse. Naast onderzoek aan spoelwormen, wordt er bij de faculteit ook veel onderzoek gedaan naar antibioticumresistente bacteriën, in zowel gezonde als zieke dieren. In een nieuw onderzoek willen wij katten zonder maag/darmklachten met behulp van ontlastingsonderzoek onderzoeken op het vóórkomen van deze resistente bacteriën. Het lange termijn doel van dit onderzoek is het terugdringen van antibioticumresistentie bij honden en katten.

Wat houdt het onderzoek in?
Wij willen graag weten hoeveel katten antibioticumresistente bacteriën bij zich dragen en in welke mate de soort voeding van de kat hier invloed op heeft.

Waarom benaderen wij u?
Wij zijn op zoek naar katteneigenaren die willen deelnemen aan een onderzoek naar het vóórkomen van resistente bacteriën in gezonde katten. In de vragenlijst van drs. Rolf Nijsse heeft u aangegeven, dat u naast een hond ook eigenaar bent van ­één of meerdere katten.
We willen u vragen driemaal een ontlastingsmonster van uw kat in te sturen, met tussenpozen van een week. De ontlastingsmonsters kunnen, verpakt in beschermend materiaal, naar ons opgestuurd worden met de reguliere post. Dit gaat op dezelfde manier als in het spoelwormenonderzoek. Het verpakkingsmateriaal krijgt u door ons toegestuurd, wanneer u aangeeft dat u wilt deelnemen.
Naast het inleveren van ontlasting, willen we u vragen eenmalig een korte vragenlijst in te vullen.
Het onderzoek zal in juni van start gaan, afhankelijk van de respons op de uitnodiging.

Hoe kan ik deelnemen?
Wanneer u bereid bent deel te nemen aan dit onderzoek, kunt u een reactie sturen naar
[email protected] onder vermelding van ‘Voeding onderzoek kat’. De bijgevoegde vragenlijst kunt u invullen en direct al meesturen. Wanneer wij uw reactie en ingevulde vragenlijst ontvangen hebben, sturen wij u een bevestigingsmail met uw deelnamenummer en een pakket met verpakkingsmateriaal en instructie. U kunt dan direct beginnen met het insturen van het eerste ontlastingsmonster. Let op! U kunt slechts met één kat per huishouden deelnemen. Daarnaast is het belangrijk dat u zeker weet dat de drie opeenvolgende ontlastingsmonsters afkomstig zijn van de kat waar u mee deelneemt.
Wanneer u in de vragenlijst aangeeft, de uitslag van het ontlastingsonderzoek te willen ontvangen, kunt u deze enkele weken na inleveren van de ontlasting verwachten. Uw gegevens en de uitslag van het ontlastingsonderzoek van uw kat zullen bij verdere analyse anoniem verwerkt worden.

Omdat u met deelname aan dit onderzoek, in tegenstelling tot deelname aan het spoelwormonderzoek, niet de kosten van diagnostiek of behandeling bespaard, willen wij u toch een kleinigheidje als vergoeding voor het deelnemen aan dit onderzoek aanbieden. Elke deelnemer zal daarom na inleveren van drie ontlastingsmonsters van de kat een VVV-bon t.w.v. €25,- ontvangen.

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: di 23 dec 2014, 23:49
door Borke
Hier 2 poezen die volledig vers gevoerd worden, maar samen 1 kattenbak gebruiken en om aan zo'n onderzoek deel te nemen zou je dus de dames moeten scheiden gedurende 3 weken, teneinde zeker te weten van wie de ontlasting is.
Dat gaat hem hier niet worden, de dames zijn zeer verknocht aan elkaar  :)

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: wo 24 dec 2014, 05:40
door Skyline
Hier 4 op 2 bakken...

Maar volgens mij Is er al en topic hier over...

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: wo 24 dec 2014, 07:42
door Kaela
Borke schreef: Hier 2 poezen die volledig vers gevoerd worden, maar samen 1 kattenbak gebruiken en om aan zo'n onderzoek deel te nemen zou je dus de dames moeten scheiden gedurende 3 weken, teneinde zeker te weten van wie de ontlasting is.
Dat gaat hem hier niet worden, de dames zijn zeer verknocht aan elkaar  :)
Hier idem. Wil best meedoen, maar ik ga ze niet drie weken uit elkaar halen. Jammer.

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: wo 24 dec 2014, 10:19
door suzanne 1
Ik heb al meegedaan met Tirza dus kreeg ook deze mail  :biggrin2:
Bij Tirza hebben ze de bacterie waar ze onderzoek naar doen gevonden in de ontlasting.

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: wo 24 dec 2014, 11:00
door boskat
Hier 6 katten tja dat wordt hem dan ook niet ,wel allemaal rauw gevoerd ,dat dan wel

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: wo 24 dec 2014, 11:06
door Martine-Tom
Ik heb mezelf opgegeven, nu toch nog maar 1 kat dus geen probleem  ;)

Re: ontlastingsonderzoek katten

Geplaatst: wo 24 dec 2014, 11:53
door jasmijn
Volgens mij staat er enkel dat je zeker moet weten dat de ontlasting van 1 en de zelfde kat is bij de drie ontlasting onderzoeken.

Lijkt mij dat je daar voor enkel even de kat alleen hoeft te zetten tot die zijn ding doet en dan weer gewoon bij de rest, dus zit hij/zij elke week Maximaal een dag alleen ;)
Mijn katten gingen altijd even na het ontbijt, dus lijkt me niet al te moeilijk te doen  :) 

Maar als goed katten eigenaar moet je toch eigenlijk gewoon weten wanneer je kat gewoonlijke zijn ding doet ::), dan hoor je toch klaar te staan met een schepje om het weg te halen zo als een braven butler betaamt  :P :biggrin2: