Wij koken op inductie, maar dit was geen vrije keuze
.
Misschien is dit een verhaal om in je achterhoofd te houden.
We hadden eerst een gaskookplaat in onze nieuwe keuken gekozen, maar ondanks de verzekering van de medewerkers van de keukenafdeling van het bekende Zweedse woonwarenhuis dat dit prima samen zou gaan met het door ons uitgekozen houten aanrechtblad (waar ik al jaren helemaal weg van was), bleek dit wel degelijk een gevaarlijke combinatie. De buitenste metalen rand van de gaskookplaat bleek namelijk te smal en toen we dus een keer een grote pan gebruikten (diameter 30 cm, verkopen ze 'gewoon' beneden in het grote woonwarenhuis, helemaal geen rare afmeting), ontstonden er schroeiplekken op het houten aanrechtblad
.
Daarna gebeurde er van alles oftewel niets, het woonwarenhuis zette de hakken in het zand en gaf ons de schuld van alles. We hadden namelijk een te grote pan gebruikt op de grote gaspit (?, die is toch voor iets grotere pannen?).
Om een lang, vervelend verhaal kort te maken: na een telefoontje van een journalist van een grote landelijke krant, vergoedde het woonwarenhuis (de plaatsing van) een nieuw aanrechtblad en mochten wij op hun kosten een inductiekookplaat uitkiezen. Geen open vuur dus meer naast het houten aanrechtblad.
Een gegeven paard moet je niet in de bek zien, maar ik heb constant ruzie met die kookplaat. Hij wordt te snel te warm/blijft te lang te koud/gaat uit/doet moeilijk als de pan zijn inziens bij een bepaalde pit iets te klein/te groot is/veroorzaakt een pieptoon ten teken dat hij zelf denkt en valt tenslotte af en toe 'op slot'.
Het zal uiteraard mijn onhandigheid zijn, maar ik verlang zoooo terug naar mijn goede, oude gasfornuis van vroeger. Daar voelde ik veel beter aan of iets te snel ging of niet. Allerlei gepruts in de keuken, zoals chutney maken, of jam, of sambal, of pannenkoeken, gaat daar in mijn beleving veel prettiger op. Ik zou er zelfs mijn houten aanrechtblad voor willen inleveren.
Voordeel van de inductiekookplaat: hij is wel heel snel schoongemaakt.