Lizzy schreef:
Ik doel op pearlsofpassion's reactie.
Zou een beetje raar zijn he, als ik het artikel hier zou plaatsen maar het zelf niet zou lezen.
Dit stuk:
Een steentijddieet “is het enige dieet dat echt aansluit bij onze genetische eigenschappen”, stelt evolutionair voedingsdeskundige Loren Cordain. Hij onderzocht de diëten van jagers-verzamelaars en concludeerde dat 73 procent van deze samenlevingen meer dan de helft van hun calorieën uit vlees haalden. Zo ontwikkelde hij zijn eigen paleodieet: veel mager vlees en vis, maar geen zuivel, bonen of graanproducten – dingen die we pas zijn gaan eten na de uitvinding van koken en landbouw. Volgens voorstanders van paleodiëten als Cordain kunnen we beschavingskwalen als hartziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte en zelfs acne voorkomen als we ons zouden beperken tot het voedsel van onze voorouders.
Dat klinkt mooi. Maar zijn we echt gebouwd om voornamelijk vlees te eten? Volgens paleontologen die de botten van onze voorouders bestuderen en antropologen die de diëten van inheemse volken van nu beschrijven, ligt het in werkelijkheid gecompliceerder. Ungar en anderen wijzen erop dat de populariteit van het paleodieet op een reeks misvattingen berust.
Vlees speelt een hoofdrol in de evolutie van het menselijke dieet. Raymond Dart, die in 1924 in Afrika het eerste fossiel van een menselijke voorouder vond, is verantwoordelijk voor het beeld van vroege voorouders die op de Afrikaanse savanne op wild joegen. In de jaren vijftig omschreef hij hen als “vleesetende wezens die levende prooien vingen en doodsloegen (...) en hun onstilbare dorst lesten met het warme bloed van hun slachtoffers en gretig het nog lillende vlees verslonden”.
Sommige wetenschappers denken dat het eten van vlees essentieel is geweest voor de evolutie van de grotere hersenen bij onze voorouders, zo’n twee miljoen jaar geleden. Door calorierijk vlees en merg te eten in plaats van het laagwaardige plantendieet van mensapen, kreeg onze directe voorouder, Homo erectus, bij elke maaltijd genoeg extra energie binnen om een groter brein te onderhouden. Doordat ze minder plantenvezels hoefden te verteren, krompen hun darmen. De energie die hierdoor vrijkwam, kon worden gebruikt door het brein, denkt Leslie Aiello, die dit idee als eerste opperde. Het brein eist 20 procent van de energie van een mens in rust, tegen 8 procent bij mensapen. Dit betekent dat het menselijk lichaam, sinds de tijd van H. erectus, afhankelijk is geworden van energierijk voedsel.
En het feit dat er hier ook een aantal mensen spreken over meer vlees eten. Sella vb in de eerste zin van haar reactie. Daar is toch sprake van meer vlees eten? Of lees ik dat dan verkeerd?
En dat vind ik dus geen goed idee, ben het daar echt niet eens mee. Ik vind dat we al veel te veel vlees eten.
Ik kan helemaal volgen hoor dat er sprake is van meerdere dieëten en dat het dus niet mogelijk is om 1 dieet op te stellen. Maar dan vind ik dus dat men het verkeerd benaderd ook. Ik vind zeker dat we veel kunnen leren van onze voorouders, maar minder van wat volkeren op andere plaatsen in de wereld op dit moment doen.
Het is inderdaad zo dat er gewoon vaak gegeten wordt wat er gekregen kan worden, en dat is afhankelijk van waar men leeft en in welke omgeving.
Maar dat wil niet zeggen dat er geen ideaal zou zijn. De meeste mensen kunnen waarschijnlijk niet aan het ideaal dieet geraken in het 'wild', net als andere dieren, maar dan nog is er wel een ideaal dieet. Ik dacht dat men daar naar op zoek is? Want in het westen hebben we daar wel meer mogelijkheden in....Kiezen wat we eten en niet afhankelijk zijn van wat voorhanden is. Zowat alles is voorhanden...
Das net als dat de meeste mensen hier toch geloven dat het voordelig is om je honden iets van groenten te voeren? Ookal zijn er wolvenroedels die vrijwel geen plantaardig materiaal eten. Die overleven ook prima, maar jullie geloven toch dat het beter is om een beetje groenten toe te voegen? Als je zoekt naar het ideale dieet van de hond kom je er op uit dat de gemiddelde wolf toch nog wat plantaardig materiaal eet.
Dat geldt voor mensen ook, volgens mij. Je kan wel al doe verschillende dieten van vroeger bekijken en daaruit een doorsnede maken met waar de mens het beste op gebouwd is. Zeker weet je dat natuurlijk nooit, maar met wat gezond verstand kom je al een heel eind.
Je mag ook niet vergeten waar we echt vandaan komen (mensapen zoals Chimps), en wat dat wil zeggen over onze evolutionaire afkomst. Ik wil niet zeggen dat een Chimpansee-dieet het ideale dieet van de mens is, maar het is wel het vertrekpunt waaruit de mens begonnen is. We hebben wel grotere hersenen ontwikkeld, dus dat is inderdaad wel iets om rekening mee te houden.
Maar ik denk dat ik een beetje op een andere golflengte denk dan de anderen hier?
Nou, maakt niet uit hoor. Praten jullie maar lekker verder en vergeet wat ik hier allemaal zit te bazelen....