Ik eet dus voornamelijk groenten en fruit, met wat vlees, vis, zuivel (kaas en Yoghurt) aangevuld met wat noten en zaden. Af en toe eet ik wel wat brood of pasta hoor, maar erg weinig. Pasta is vaak eens een gerechtje waar ik toch wat tagliatelli in draai, of gewoon spaghetti bolognaise. Mijn man maakt die zo lekker! Of we maken eens pizza of quiche. Ik denk dat ik gemiddeld aan 2-3 maaltijden per week met koolhydraten kom. Fructose in de vruchten zelf reken ik niet als koolhydraten, omdat dat heel anders reageert in je lichaam (geen of toch veel minder insulinepieken). En van de frisdrank ben ik ook nog niet helemaal afgekickt, dat staat wel op mijn lijst van to do.
Je kan erg lekkere gerechtjes maken met groenten en vlees/vis/kaas, dat zijn er al een heleboel. En een aantal met enkel groenten gaat ook, maar das soms wat meer creatief uit de hoek komen.
Wat ik vb wel doe is courgette in slierten snijden en als tagliatelli gebruiken. Is heel lekker als je er vb dan wat ricotta of room onder doet. Zonder heb ik nooit geprobeert... Ook worden vele groenten gemarineerd met notenolie of balsamico ed... Dat geeft een garing zonder dat je moet verhitten en een heel fijne frisse smaak. Veel van de ideeën komen van Pascale Naessens.
Verder wel wat maaltijdsalades (heel gevarieerd in rauwe groenten) met vb scampi's, of geitenkaas/champignons/noten/appel en evt een likje koudgeslagen honing... Ook daar kan je erg in variëren. vb met tomaat-garnaal, of gewoon met een appeltje en wat nootjes, zonder vlees of vis.
Zaken als gewoon kraakverse tomaat (liefst nog coeur de beuf) met olijfolie, peper (zwarte), zout (grof zeezout) en wat basilicum is ook super lekker. Ik eet er zelf nog het liefst mozzarella bij, maar het kan ook zonder. Dat is wel zomereten, je moet de tomaten in het seizoen eten.
We maken zelf soep, hebben we minstens 10 soorten van in de vriezer zitten. En ik maak ook mijn eigen tomatensaus. Das ook erg lekker om wat groentjes in tomatensaus te maken.
Groene smoothie's maak ik ook. Of gewone fruitsmoothie's. Mijn favoriet is ananas met aardbeien, beetje citroen en een stuk rauwe rode biet. Heerlijk. Maar een gewone spinazie met halve banaan, kiwi en appel, peer of perzik valt ook erg in de smaak. In de winter haal ik bio-postelein. Heerlijk in de smoothie of in de salade.
Ontbijt is vaak fruitsalade met of zonder yoghurt en zaden (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloem- en pompoenpitten, ik heb nu ook chiazaad in huis, maar nog niet geprobeerd). Soms neem ik dat ook als lunch mee, maar dat is eerder in de zomer en dan als ik 's ochtends niet gegeten heb.
Ik begin elke ochtend met een glas vers fruitsap. Zelf geperst, of gekocht sap dat niet van concentraat komt uit de versafdeling. Daar hebben ze wat meer keuze dan enkel sinaasappel.
Er zijn vast nog wel zaken die ik vergeet. Als de bananen te snel rijpen kan je er 'chocoladepudding' mee maken. Smaakt net als bananasplit maar dan zonder het ijs.
Ideaal moet dat met rauwe cacao, maar ik doe het nu nog met gewone...
Vandaag zal ik vanochtend niet veel eten, of het zou een kop kervelsoep moeten zijn. Anders gaat die mee naar het werk en verder heb ik ook nog een restje gevulde courgette mee. Het is meer vulling als courgette en de vulling is van aubergine, wortel, paprika, chilipeper, venkel, ui, olijven, zongedroogde tomaten, en een beetje feta (kan je zo weglaten natuurlijk), en een goede scheut olijfolie, heel belangrijk!
Volledig vegetarisch dus. Normaal zou ik er nog wat champignons bij doen, maar die waren net de dag ervoor opgegeten.
Vanavond maakt Stijn spruitjes, met iets van vlees afgeleid van gehakt. Niet ideaal, maar moet wel eens kunnen, hij heeft het altijd met zoiets gecombineerd als hij opgroeide, en vind dat dat zo hoort. 8) Ik ben niet gek van spruitjes (ik eet ze voor hem), maar als hij ze heel fijn snijdt en met wat ui aanstooft, vind ik ze best wel te pruimen. Hij eet ze in zijn geheel met spek en ui.