Hmmm, ik kan een deel zaken volgen, maar met andere vind ik dat ze het wat ver gaan zoeken.
Ik geloof zelf niet in het zoveel vlees eten. Ik geloof niet dat onze spijsvertering in wezen al veel veranderd is. Zo snel werkt evolutie niet. Ok, we kunnen (de meeste, niet allemaal!) lactose verteren, dat maakt niet dat dat voordelig is. Exact dezelfde discussie wordt gevoerd ivm honden die een gen zouden hebben waardoor ze zetmeel kunnen verteren. Dat maakt nog niet dat het dan goed is om onze honden maar vol te stoppen met graan. Dat je een aanpassing doormaakt waardoor je iets kunt verdragen, neemt niet weg dat wij (en honden) in wezen nog steeds het beste gebouwd zijn om het voedsel waar de natuur ons op gebouwd heeft, en niet wat we zelf beslist hebben te gaan eten.
In mijn ogen is dat voornamelijk vruchten, groenten, wortels, noten en zaden. En bijkomend vlees, vis, paddestoelen, enz... Granen horen daar in mijn ogen gewoon niet bij. Natuurlijke zaden wel, veredelde granen niet. Das zoals het verschil tussen plofkip en compleet wilde fazant.
Zelf eet ik nog wel kaas, maar ik ga niet beweren dat dat het gezondste voedsel is, om bovengenoemde redenen. Ik denk echter ook niet dat het heel erg schadelijk is. Ik eet dat nog wel, omdat ik dat gewoon ontzettend lekker vind, en ik het erg lastig zou vinden om dat te laten. Vb tomaat mozzarella, met wat goede olijfolie, een beetje peper en zout over en wat basilicum. Daar kan ik zo ontzettend van genieten. Neem ik mee naar het werk voor lunch... Maar ook feta vind ik in veel warme gerechten erg lekker.
Waar ik ook achter sta is dat de mate waarin een product bewerkt is, invloed heeft op de gezondheid. Vers vruchtensap is gezond ondanks de fructose, maar kook het op tot stroop en leng het terug aan zoals bij vruchtensappen uit concentraat gedaan wordt, en je houdt enkel veel en snellere koolhydraten over. Het is nog steeds in wezen fructose, maar toch reageert ons lichaam er heel anders op...
Daarnaast heb je nog de bewaarmiddelen, smaakstoffen en weet ik veel wat voor rommel ze nog allemaal in ons voer stoppen. Als je gewoon pakweg een cake bakt, dan weet je daar gaat: bloem, eieren, boter en suiker in. Als je echter een cake koopt zit daar plots ik weet niet wat nog allemaal bij. Gezond? Ik dacht het niet...
Nu is cake een verkeerd voorbeeld, want zowiezo niet erg gezond, maar goed. Dat geldt ook voor pakweg ham (zou gewoon vlees moeten zijn, eventueel een tikkeltje zout, maar daar mag het toch stoppen volgens mij), wat daar allemaal bij zit
Ook een kant en klare maaltijd is niet te vergelijken met diezelfde maaltijd als je zelf de groenten snijd en klaarmaakt.
Ik eet vrijwel geen brood meer, maar af en toe is het wel handig en erg lekker. Dus hebben we van die broodjes in huis die we op het moment zelf kunnen afbakken. Natuurlijk zit dat stampvol broodverbeteraar, dus ga ik waarschijnlijk zelf eens proberen of ik dat niet kan maken en dan invriezen. Om uit te halen en af te bakken wanneer nodig.
Verder probeer ik zoveel mogelijk verse producten te eten. Zelf nog klaar te maken, deels rauw te eten, enz...
Ik denk dat we nu de helft minder vlees eten dan voorheen. Ookal eten we veel gevarieerder. Vaak maak ik gerechten waar gewoon toevallig geen vlees of vis in zit. Soms zit er dan weer kaas in, soms gewoon niets.
's ochtends zowiezo nooit vlees en bij de lunch ook zeker niet altijd. Een salade waar toevallig niets van kaas of vlees bij zit, kan perfect. Al maken we die ook vaak met geitenkaas. Heerlijk met wat nootjes, champignons, een appeltje en een likje honing...
Koken van verse producten is ook zoveel leuker dan even een hamburger in de pan en wat diepvriesgroenten opwarmen. Ik kook soms wel met diepvriesgroenten, maar het meeste hebben we gewoon vers liggen. Scheelt wel dat we wat er niet op raakt bij ons, aan de konijntjes kunnen geven.
Ik ben een beetje afgeweken, geloof ik. Maar ja, ik geloof wel dat we moeten kijken naar waar we vandaan komen. Vooral fruit en groenten en daarbij geloof ik in een beetje vlees en vis, maar niet zoveel als er nu door de meeste mensen gegeten wordt. Dat hoeft zeker niet dagelijks en zeker niet het merendeel van je calorieën. Groenten vormen altijd de basis van een gerecht (of fruit bij het ontbijt), niet het vlees. Ik geloof dat je dat ook kan opvangen met vleesvervangers (champignons, noten enz...) en volledig vegetarisch kan leven, maar als ik ooit vegetariër wordt, zal dat niet zijn om gezonder te zijn, maar uit morele overwegingen.
Ik meen ook de merken in mijn omgeving dat de jonge mensen nu, minder vlees beginnen eten dan onze ouders, maar dat kan inbeelding zijn...