Pagina 1 van 2

voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 31 okt 2011, 20:16
door tamarah
:) hai! Ik ben op deze website terecht gekomen omdat ik nogmaals wil proberen mijn katten over te zetten op natuurlijkere voeding. Enkele (3) jaren terug heb ik al eens geprobeerd mijn katten (toen 2 van 12 jaar en 1 van 3 maanden) over te zetten op Carnibest omdat er 2 met gezondheidsproblemen waren. Het (inmiddels overleden)kitten at het wel, maar niet van harte, ons dametje weigerde het te eten, ze kwam zelfs de kamer niet in als er Carnibest stond en onze je-weet-wel-kater at het dan wel dan niet. Niet wetende dat er meer producten / smaken waren heb ik het na 3 maanden aanklooien opgegeven. Ze krijgen wel eens vis en kip en dat gaat er goed in. Maar verder zijn ze weer terug op blikjes vlees/vis voer en harde brokken (Applaws). We willen echter nog een poging wagen omdat de kater, inmiddels met suikerziekte en nierproblemen zijn allergieën (voedsel?) weer erg beginnen op te spelen. En je kunt wel symptomen gaan bestrijden , maar als je de mogelijke oorzaken niet wegneemt , ben je m.i. verkeerd bezig. Probleem dat ik zie is dat er nu altijd brokjes beschikbaar zijn ivm de suiker (kater eet elke 2 uur een klein beetje en doet het prima zo) en voedselnijd, als er niets staat is het vechten geblazen. Kleine erfenis denk ik van een zwerfkatverleden...
We willen wel graag kant en klaar kopen, als vegetariërs zien we het niet zitten om zelf te gaan staan mengen of bv eendagskuikens te voeren.

Heeft iemand een goede tip om de overgang voor de oudjes toch zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 31 okt 2011, 21:25
door koekje
Welkom!

Er zitten hier meer vega's, dus je hoeft jezelf daar niet in beperkt te zien. Lizzy, de oprichter van Barfplaats is zelf al jarenlang vegetariër en Mevroi Kruim, moderator van de overige katten-afdelingen en de bar, is zeker 30 jaar overtuigd vegetariër geweest en er zijn veel forummers die ook vega zijn. Zelf ben ik flexitariër (ik eet wel eens een kroket of bio vleesje) en ben culinair redacteur voor Vegatopia.

Voor het medische gedeelte wil ik je aanraden zeker te lezen in de medische hoek voor katten. Mijn kennis met bejaarden in combinatie met diabetes en nierproblemen is niet zo groot en beperkt zich tot wat algemeenheden. Kennis uit eigen ervaring heb ik er zelfs helemaal niet mee, gelukkig.

Eendagskuikens zijn zeker geen plicht om te voeren. Wel heeft ei (of in de vorm van een eendagskuikentje) natuurlijk goede bestanddelen in zich die ten bate van de kat kunnen zijn. Je zou dan kunnen overwegen om 1-2x per week een rauw geklutst eitje te geven. Geen pluis, geen enge hele diertjes, niet eng.
Vaak is het wel handig om het nieuwe rauwe voer, ineens zonder smaak- en geurstoffen te mengen met iets dat heel lekker is. Dat kan vanalles zijn: een beetje natvoer uit blik/zakje/kuipje, beetje vis uit blik, scheutje kattenmelk, etc. Op deze manier kan het nieuwe sneller gegeten worden en is er een acceptatie zonder al te veel dwang. Er zijn wel veel katten die het alsnog zullen weigeren te eten, omdat er nu eenmaal ook iets anders (brok) staat om te eten.
Voedselnijd komt volgens mij vaker voor bij katten en ik zie dat niet direct als iets negatiefs. Ik hou er ook niet van als ik iets krijg voorgeschoteld wat heel lekker is en dat ineens wel moet delen met huisgenoten en ik daardoor er minder van heb. Dat is dus op te lossen door iedereen een ruime portie te geven en op een aparte plaats, zodat iedereen in alle rust er van kan genieten.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 31 okt 2011, 22:33
door *Yvje*
Kan je Bibi aanraden, hier ook enorme zeikers, het enige wat ze altijd lekker vinden zijn de Bibi smaken ..

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 07 nov 2011, 19:48
door tamarah
sinds 3 dagen over op Tinlo, en Berlioz vreet het als een bootwerker, maar Minous wil het niet. Als er ook maar een mini-stukje tussen haar normale natvoer zit weigert ze al m te eten. Variant van prinses op de erwt....

Nog even een vraag: ik laat wat harde brokjes voor Berlioz staan (hij eet sowieso maximaal 70 gram in 2 porties vers per dag, meer eet ie niet op) . Kan dat geen kwaad? Heb ooit eens ergens gelezen dat dat kan leiden tot darmverstoppingen?

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 07 nov 2011, 19:57
door koekje
Waarom zou dat leiden tot een darmverstopping?

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 07 nov 2011, 20:45
door *Flip*
koekje schreef: Waarom zou dat leiden tot een darmverstopping?
misschien doelt tamarah op het verhaal dat barf & brok geen goede combinatie is, omdat je dan een verstoring krijgt van de pH in de maag?!

Zolang je brokken hebt staan zal je je katten niet over krijgen op vers. Mijn kater krijgt va 20wkn jong niets anders dan Barf en is een gemakkelijke eter, maar owee als hij bij de brokken van de buurkatten kan. Ondanks dat hij aan de sch**t gaat en 's nachts wel op de kattenbak moet (wat hij nooit doet) zal hij nimmer meer van die verslaving afkomen.
Ik heb destijds 10kg RC aan het asiel geven...

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 07 nov 2011, 21:41
door tamarah
Ik weet niet meer wat het idee achter de slechte combi was, misschien inderdaad de pHwaarde, maar dat is onzin lijkt mij. Hoe zuurder hoe beter vwb vertering.

Overigens eet Berlioz, juist degene waar het voor bedoelt is, prima vers. De brokjes (Applaws, dus bijna volledig vis/vlees) staan er om eventuele hypo's op te vangen, deze blijven dus. Ook al om verregaande voedselnijd te voorkomen. Als Minous geen vers wil eten hoeft ze dat niet van mij. Prima als ze het wel doet, daar niet van.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: ma 07 nov 2011, 21:55
door Limpy
tamarah schreef: Ik weet niet meer wat het idee achter de slechte combi was, misschien inderdaad de pHwaarde, maar dat is onzin lijkt mij. Hoe zuurder hoe beter vwb vertering.
Zo onzinnig is dat PH verhaal niet hoor. Ondanks dat er in applaws veel vlees zit is dit toch verhit en heeft dit een andere werking in de maag dan rauw, vers vlees.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: di 08 nov 2011, 05:44
door koekje
Het klopt dat de phwaarde van de maag continu zich zal moeten aanpassen, maar dat leidt meestal tot overgeven. Er is een risico op botten die niet goed verteerd worden bij het voeren van barf tegelijk met brok, het kvv (is al gemalen) acht ik dat risico als nihil.
Ik wil je echt aanraden een pro-vers DA te consulteren over het voorkomen van hypo's icm vers. Ik denk namelijk dat dat die brokjes daar helemaal niet voor nodig zijn en eerder kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, vanwege het onnatuurlijke karakter van deze dingetjes. Ik kan het niet goed beargumenteren, want ik ben niet medisch onderlegd en heb zeer weinig kennis van diabetes etc. Ik snap heel goed dat je het wilt voorkomen, ik zou dat ook willen in jouw situatie, maar ik denk dat er betere opties zijn dan een bak brok.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: di 08 nov 2011, 10:18
door fem fatale
Volgens mij heb ik wel eens iets gelezen over schommelende suikerspiegels door brokken bij fretten. Ging over voeding voor oudere fret, brokgevoerde oudere fretten hebben bijna allemaal insulinomen, en ik dacht dat de strekking was dat brokkenfretten veel meer eetmomenten nodig hebben dan versgevoerde.


Wat Koekje zegt dus.

Overigens blijft een goede KVV buiten de koelkast vrij lang goed, het droogt alleen uit, maar kan zeker 12 uur blijven staan zonder rieken. Prooi blijft nog langer goed. Je kan dus, als je katten meewerken, meer aanbieden, zodat er de hele dag eten voorhanden is. Bacteriegroei is geen probleem voor katten met een gezonde maag, maar misschien wel als er ook brokken gegeten worden en de phwaarde daardoor anders is.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: di 08 nov 2011, 10:24
door Mevroi Kruim
Bij mensen met diabetes is de algemene ervaring dat koolhydraatarm eten leidt tot een veel betere en stabielere bloedsuikerwaarde. Hoe minder de alvleesklier te doen heeft bij diabetes, hoe beter. Hoe minder koolhydraat in het voer, hoe stabieler de bloedsuiker en hoe minder glucose er opgeruimd moet worden middels insuline. Het tekort aan insuline is het probleem bij diabetes. Sterk wisselende bloedsuikerwaardes leiden tot verslechtering en tot al die akelige kwalen die bij diabetes horen.

Vers voeren is dus heel erg goed voor een kat met diabetes. En omdat er in het voer vrijwel geen koolhdyraten zitten die de bloedsuiker laten schommelen is het ook niet erg dat hij niet continu kan eten. De kans op hypo's is heel veel kleiner dan op kh-houdende brokken.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: di 08 nov 2011, 16:10
door pearlsofpassion
Spuit je blind insuline?
Want als je eerst test voor je spuit, komen hypo's al een stuk minder voor.
Ik zou denken als je overgaat op vers en het een aantal weken goed in het oog houdt ivm hoeveelheid insuline te spuiten, zijn glucosespiegel snel stabiel zou moeten zijn.
Dan kan het insulinespuiten op termijn zelfs overbodig worden.
Dat lukt natuurlijk enkel op een volledig koolhydratenvrij dieet, anders kan je nooit zo'n stabiele spiegel verkrijgen.

Als je nog blind spuit, zou ik je aanraden aan te sluiten bij een suikerkattenforum en je daar te laten begeleiden in het testen van de spiegel voor het spuiten. Alleen zo kan je je kat goed opvolgen en correct behandelen.
Blind spuiten is heel erg schadelijk voor de kat en zo kan je inderdaad heel wat hypo's doen, maar vooral, kan je heel wat schade aanrichten aan het gestel en kan hij niet goed stabiel raken.
Ook bij testen kan er natuurlijk al eens een hypo voorvallen, maar dat kan ook als er brok staat.  Je moet er altijd op bedacht zijn en dat opvangen met vb wat honing.
Dus voor die hypo's zou ik geen brokken laten staan (de koolhydraten daarin zijn trouwens veel te traag).
Integendeel, de kans dat hij een hypo doet wordt net groter door brokken een deel van zijn menu te laten zijn.

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: wo 23 nov 2011, 14:14
door tamarah
sorry voor de late reactie, erg druk gehad.

Nee, ik spuit niet blind. We spuiten Lantus en daar moet je testen voor het spuiten. Gelukkig heb ik na veel geëmmer met mijn oude dierenarts een nieuwe dierenarts en een goed diabetesforum gevonden waardoor we Ber gered hebben van een afgrijselijke dood. Bovendien ben ik zelf bioloog, dus ik weet wel eea over de werking van een zoogdierenlichaam :)

Ber heeft meer problemen dan alleen zijn diabetes, waardoor hij nog steeds moeilijk in te stellen is. Ik zal hier verder niet over uitweiden, dat hoort hier niet thuis. Maar dat is de reden dat er brok blijft staan. Het staat er nu echt als back-up, bij de voer-plaats van Minous. In principe eet Ber daar niet. Het kvv wordt redelijk tot goed gegeten (Minous eet maar 1 smaak, Ber eet 1 smaak niet) en ik geef zoveel in 1x dat het ook gedurende de dag gegeten kan worden.

Ik zie momenteel 2 nadelen:
1) Ber wordt dikker (en Minous magerder) Ze zitten op zo'n 100 gram kvv per dag, soms aangevuld/afgewisseld met ei of kip of vis of...
2) Ber heeft veel last van een moeilijke stoelgang. Dat los ik op door enkel druppels olijf of vissenolie door het voer te doen, maar het werkt niet ideaal. Door het kvv poept hij minder (nog 1x/3 dagen) wat leidt tot harde drolletjes.

Heeft iemand nog tips?

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: wo 23 nov 2011, 14:21
door pearlsofpassion
Welke kvv voer je?
De ene stopt meer dan de andere. Je zou eens een ander merk kunnen proberen.
Als er voldoende orgaan in zit, zou je ook wat extra los spiervlees kunnen geven. Ofwel in 1 stuk, wat goed is voor de tanden en ze zijn eventjes bezig, ofwel fijn gemalen of gesneden.
Het hangt er een beetje vanaf wat er al in de kvv zit of je beter dan wat orgaan extra geeft of enkel spiervlees.

Dat hij minder poept is op zich geen probleem, dat het harder is wel. Maar dat hoeft niet samen te gaan.

Zijn gewicht is natuurlijk lastig als hij de hele dag door eten krijgt, zoveel hij wil, en Minous ook nog eens aan moet komen.  Daar weet ik zo meteen geen oplossing voor als je het niet in het oog kan gaan houden en maar net zoveel geven als ze mogen hebben...
Zonder controle kan je niets van invloed uitoefenen natuurlijk...

Re: voorstellen en gelijk wat vragen :)

Geplaatst: wo 23 nov 2011, 14:32
door koekje
Een barfdrol is ongeveer formaat pink, komt niet te vaak en zou je met blote handen kunnen oppakken zonder vieze handen (zelf niet uitgeprobeerd). Een drol van teveel bot is niet alleen erg licht van kleur, maar ook poederig als krijt als deze eruit komt. Een te harde drol geeft kreungeluiden vanuit de bak tijdens het leggen daarvan.
Oude katten kakken minder. Oude katten bewegen minder, waardoor ze minder eten nodig hebben en daardoor ook weer minder kakken. Katten met nierproblemen hebben minder vocht over voor de drollenproductie, dit vanwege nieren die extra vocht aantrekken ofzo (beetje klok en klepel) en dat vocht moet ergens vandaan komen.