Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door NijsNelson
#2082277
Hallo allemaal, ik heb een vraag over de samenstelling van barf voor katten. Ik heb een boek over de verzorging van katten en daar staat ook een gedeelde over voeding beschreven. Daar staat namelijk dat een kat, volwassen en niet gecastreerd, 90kcal per kilo lichaamsgewicht mag per dag.
Het totaal aantal gram aan droge stof is 2% van zijn lichaamsgewicht. Een gecastreerd kat mag 50kcal per kilo lichaamsgewicht.

de droge stof moet bestaan uit; eiwitten, koolhydraten, vet, mineralen en vitamine

bij 100 gram droge stof is het; 26 gr - eiwitten
                                              34 gr - koolhydraten
                                              15 gr - vet
                                              16 gr - mineralen en vitamine

Mijn kater weegt 6 kg en is gecastreed, dus zou hij 120gram droge stof per dag moeten en die droge stof moet dan ook weer ongeveer de juiste percentages eiwitten, koolhydraten, vet, mineralen en vitamine bevatten en mag dan ook weer niet meer dan 300kcal bevatten.

Hoe rekenen jullie dat uit? Of stellen jullie het menu heel anders samen, ik ben nog niet begonnen met barf maar wil het wel graag gaan doen alleen wil ik wel eerst weten hoe het samengesteld moet worden. Wat ik dus graag zou willen weten is wat MOET er perse in de voeding zitten en WAAROM en HOEVEEL.

Ik hoop dat jullie dit wat duidelijker kunnen maken voor mij.

Groetjes Nelson
Door Mevroi Kruim
#2082312
Hoi, welkom hier!

Wij rekenen helemaal niet in droge stof en calorieen, en we voeren trouwens ook geen koolhydraten  ;) da's namelijk geen kattenvoer.
Wij voeren geen ingredienten en geen calorieen, wij voeren voedingmiddelen zoals de kat die van nature eet. Dus dood beest. En om te weten hoeveel zijn er richtlijnen, in % lichaamsgewicht, maar uiteindelijk voer je op het oog. Wordt je kat te dik voer je minder, te mager: voer je meer.

Klein gemeen vraagje: reken je voor je eigen menu ook exact uit wat en hoe per droge stof en ga je dan met een lijstje van eiwitten, koolhydraten en vet naar de super?  ;)

In dood beest tref je aan: botten, spiervlees en organen. Ruwweg in de verhouding 20% aan bot, 15% aan orgaan en de rest spiervlees. Daarin zitten mineralen en vitamines, eiwitten en vetten, en dat is allemaal in de verhouding en de hoeveelheden zoals een kat dat nodig heeft. Door Moeder Natuur helemaal keurig uitgerekend en geregeld, hoeven wij niks meer aan te doen.

Wij voeren dus volgens de schijf van 5 voor carnivoren, hier genoemd 'de percentages'. Die bestaan uit ong. 50% vleesbot (botten met aanhangend vlees in de verhouding ong 50-50), 15% organen: lever, maag, hart, nier, hersens en klein spul, en de rest spiervlees. En verder af en toe eens een ei, en wekelijks een stuk vette vis voor de omega-vetzuren.

Uiteraard voeren we alles rauw, een kat is niet ingericht op het verteren van verhit voer. En we voeren zodanige botten dat de kat ze zelf kan knagen, ook weer net zoals dat in de natuur gebeurt. Dus botwerk van gevogelte en knaagdieren, konijn en haas bv. Spiervlees van bv koe of paard vinden veel katten erg lekker, maar ook kip, konijn, haas, hert, parelhoen, fazant, noem maar op. Plus de organen van die dieren.

Wil je het makkelijk dan kun je kant en klare gemalen voersoorten geven (kvv) of, andere uiterste, hele prooidieren.

Als richtlijn voor hoeveel kun je voor een volwassen kat ergens rond de 3 a 4% van het lichaamsgewicht per dag geven en dan kijken hoe de kat het doet. 120g droge stof vind ik veel voor een volwassen kat, mijn volwassen katten eten zo'n 120 barf per dag en dat bevat rond de 65% vocht. En ze vallen zeker niet van de graat.
Laatst gewijzigd door Mevroi Kruim op do 11 aug 2011, 18:46, 1 keer totaal gewijzigd.
#2082530
Ik zou als ik jou was dat boekje maar aan de kant leggen en je even inlezen in de bibliotheek.
Die hoeveelheden lijken me heel erg veel.  Meestal wordt van 3% uitgegaan, als ik het juist heb, maar je moet toch steeds naar de eigen kat kijken.
En die verhoudingen kloppen ook langs geen kanten om het op zn vlaams te zeggen. Koolhydraten zijn inderdaad gewoon niet nodig.  Die eten ze van nature uit niet of nauwelijks (eventueel wat in de maag van prooien, maar heel weinig). Het zijn gewoon dikmakers...

Maar troost je, in boekjes vertellen ze wel meer onzin.  ;)
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op do 11 aug 2011, 21:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Limpy
#2082935
:hi: Nelson!
pearlsofpassion schreef: ............Maar troost je, in boekjes vertellen ze wel meer onzin. ;)
Tenzij je "voer voor carnivoeren" van Tannetje Koning in de boekenkast hebt staan, das wel een goed boekje over voeding!
En naast de goede tips van mevr. kruim staat er hier in de bieb idd een heleboel interessant leesvoer.
Door flin
#2083758
'k ben nog nooit een klein prooidier tegengekomen met 37 % koolhydraten in z'n lijf  ::)
de kleine maaginhoud zal de 5 % niet overstijgen

op zich kan ik me wel vinden in 't rekenen met Kcal p/kg/kat,
't wijkt  niet heel veel af van de vermoedelijke % (meestal rond de 3 % vant ideale gewicht) die een kat nodig zal hebben

daarnaast fluctueert eea regelmatig:
kat verbruikt weinig/veel energie (ik lig nu de hele dag in de zon versus, 't waait, 'k ben druk)
vlees is mager of vetter



  welkom! by de weg! Nelson
Door NijsNelson
#2083793
Bedankt voor jullie info, ik heb het boekje voer voor carnivoren vandaag binnen gekregen en ga het zeker doorlezen, ook heb ik iets verkeerds gelezen en verkeerd gezet in mijn eerst post, er staat namelijk dat het aantal koolhydraten maximaal 34% mag zijn van de droge stof, dus dat veranderd de zaak. Maar ik heb ook een tabel met de samenstelling van veel voorkomende vlees soorten, daar wil ik mijn menu op gaan maken.

dus ik zal het nu even in % neerzetten.

de droge stof moet ongeveer bevatten: 26% eiwitten
                                      tot maximaal 34% koolhydraten
                                                           10 tot 25% vetten
                                                           12 tot 15% miniralen en vitamine

maar alles moet gewoon aangepast worden naar de beweging die de kat heeft. Koolhydraten zal iedere kat vast wel eten, in sommige soorten vlees en groente zitten koolhydraten en in brood ook. Bedankt in iedergeval voor de info tot nu toe.
Als ik een menu heb samen gesteld dan post ik het en kunnen we het bespreken, tot die tijd geef ik ze kipfile gekookt en fijngesneden, dit vinden ze heerlijk, ik heb ook al een halve rauwe kippenpoot geprbrobeerd maar dat was toch wel even wennen. En kippenhart dat wil ik gaan mengen met de kipfile en ik heb ook nog lams vlees met een klein stukje bot erin wat ze heerlijk vinden.

Waar kan ik het best mijn voeding halen?
                                                           
Laatst gewijzigd door NijsNelson op za 13 aug 2011, 00:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door koekje
#2083799
Brood is geen kattenvoer.
Ik wil je wel aanraden je aan alle kanten goed in te lezen, dat kan ook hier op BP. Spiervlees (kipfilet) al dan niet gekookt, vleesbot (kippenpoot) en miniem orgaan (kippenhart) is natuurlijk geen goed menu en geeft tekorten op den duur.

Je kan bij verschillende leveranciers je voer halen. Zo zijn er verschillende huisbezorgers (Lupa, Kiezebrink, Gelukkig Dier, etc), maar je kan ook naar de (islamitische) slager, de poelier en ook wat dingetjes in de supermarkt halen.
Door NijsNelson
#2083805
Brood is geen kattenvoer.
Oke, maar in de barf bibliotheek kom ik het wel tegen bij een menu.
Maar ik zal het allemaal eens goed doorlezen, en ik geef ze nu gewoon nog brok maar ook elke dag vlees zodat ze kunnen wennen.
Ik wil eerst voldoende informatie eigen gemaakt hebben voordat ik er aan begin, zodat ik weet wat ik doe.
Door fem fatale
#2083807
NijsNelson schreef:

dus ik zal het nu even in % neerzetten.

de droge stof moet ongeveer bevatten: 26% eiwitten
tot maximaal 34% koolhydraten
10 tot 25% vetten
12 tot 15% miniralen en vitamine

Voor fretten heeft de frettenspecialist een paar jaar geleden beschreven hoe de ideale voeding eruit moet zien, als het gaat om droge stof gaat het om een eiwitpercentage van 35-40% (en het moeten hoogwaardige, dierlijke eiwitten zijn) voor vet 20-25%, voor koolhydraten niet meer dan normaal in het maag-darmstelsel van hun prooi zit, en het moet dus al voorverteerd zijn, en geen vezels. Van zowel teveel aan koolhydraten als teveel aan vezels kunnen fretten behoorlijk ziek worden, het zijn de voornaamste doodsoorzaken bij fretten. Deze percentages zijn veel hoger dan dat jij aangeeft.

Nu zijn katten geen fretten natuurlijk, maar katten zijn net als fretten obligaat omnivoor, en beide diersoorten eten van oudsher vooral kleine knagers (en katten vogeltjes, dat doen fretten wat minder aangezien het slechte springers zijn.)

Over wat wel geschikte frettenvoeding is, is de specialist heel duidelijk: muizen.
(Voor het artikeltje, klik hier: http://fret.nl/onderwerp/80/voeding-van-de-fret.html)

In geen geval mogen fretten brood eten, dit kan voor dodelijke verstopping zorgen, voor maag-darmontstekingen, en daarnaast zit er zout in, dat is ongezond (daarom moet je vogeltjes ook nooit brood geven).

Mijn katten eten vrijwel geen koolhydraten, ze zitten namelijk niet in vlees, en mijn katten eten geen groenten en geen brood. Mijn katten eten wel prooi en eten daarbij ook wel eens een maagje of een darmpje op (lang niet altijd, dat gaat naar behoefte, hetzelfde zie ik trouwens bij mijn fretten, ook die eten maar incidenteel maagjes en darmpjes, want ze houden gewoon niet van koolhydraten) en op die manier krijgen ze wel eens wat koolhydraten binnen, maar dat is echt minimaal. (En laatst had ik schuimpjes gebakken en heeft Kai 's nachts de doos opengemaakt en uit alle schuimpjes 1 hapje genomen, toen heeft hij ook koolhydraten binnengekregen.)

Is het menu wat je las waar brood in zat wel echt voor katten? Er staan volgens mij ook hondenmenu's op, en die eten anders dan katten en fretten.
Door Limpy
#2083929
@fem, neem aan dat je obligate carnivoor bedoelt ipv omnivoor?

En idd, er is een verschil tussen honden en katten/fretten-menu´s.
Bij katten kun je pens en groentes weglaten.
Door Mevroi Kruim
#2083968
Zelfs honden voeren wij geen brood, ook voor honden is zetmeel gewoon slecht.
Mijn katten eten af en toe iets van gekookt mensengroenvoer omdat dat wel grappig is, en 1 lust hele verse pens. Maar darmen van hele prooien hoeven ze hier echt niet. Als ik hele kwartels oid voer mag ik mooi eerst de darmen er uit peuteren en dan verwaardigt het volk zich om ze te nuttigen.

Een klein beetje koolhydraat in de vorm van glucogeen krijgt elke prooidiereter binnen maar met name bij katten is het dat dan wel. Maaginhoud eten katten vrijwel nooit, groenvoer alleen in de vorm van grassprieten bij 'er zit van binnen iets scheef' en die komen er ook onveranderd weer uit. Granen, brood en ander mensen-ongerief behoren nadrukkelijk niet tot de natuurlijke gezonde voeding van kat of hond.

Kijk, als jij graag rekent en puzzelt dan zou ik zeggen, leef je uit met de tabellen. Maar nodig is het absoluut niet. Net zo min als het nodig is om je eigen verantwoorde menu samen te stellen.
Laatst gewijzigd door Mevroi Kruim op za 13 aug 2011, 12:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Mevroi Kruim
#2084451
Ik voer geen hele prooien, behalve kuikens en af en toe kwartels. Voor de rest maak ik 'frankenprooien' oftewel ik stel een denkbeeldige prooi samen uit vleesbot, spiervlees en orgaan van verschillende diersoorten. Vandaag eten mijn honden bv konijnenkoppen, paardenspiervlees en eendenlever. De katten eten eendennekken, eendagskuiken, kipfilet en eendenlever.
Als je de percentages aanhoudt en minstens 5 verschillende diersoorten voert hoef je je echt niet druk te maken over tekorten of zo.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door