Taart met muis kan ook lekker zijn
De ene molen is de andere niet. Met een gewone gehaktmolen van plastiek kan je echt geen vleesbotten maken. Een molen die dat (en dan alleen kleine en zachte botten) aankan is altijd van metaal volledig, vooral het binnenwerk. Ik heb een Porkert maat 10 en dat gaat goed. Alles moet wel kleiner gehakt worden natuurlijk, anders past het niet in het vulgat.
Die mixen die je nog hebt liggen, kan je wel als afwisseling of even als basis gebruiken natuurlijk.
Voor nu lijkt het me tijd om een menuutje te maken.
Even wat eenvoudige 'spelregels':
- Per volwassen niet-zogende en niet-zwangere kat ongeveer 3% lichaamsgewicht per dag aan voedsel (anders natuurlijk meer of naar behoefte)
- Gemalen voer passeert sneller de ingewanden, dus sneller honger
- Gemalen voer heeft minder tot geen tandreinigende werking
- Rauw voer geeft minder tot geen tandplak zoals blik en brok dat wel doen
- geen rauw varkensvlees
De percentages liggen ongeveer als volgt:
- 40-50% vleesbot
- 15-20% orgaanvlees (lever, hart en nier eigenlijk ook wel zijn essentieel)
- de rest spiervlees
Vleesbot is vlees met een botje erin (vleugels, nekken, karkassen, niet te harde poten). Orgaanvlees is dat wat een specifieke functie in het lichaam heeft (denk aan hart, lever, nieren, maag, hersenen, tong). Spiervlees is het vlees dat mensen ook kunnen eten en dat geregeld doen; meestal mooie lapjes en overal in de supermarkt en bij de slager te vinden.
Minimaal 5 diersoorten en af en toe wat vette vis voor de omega3-vetzuren en ook af en toe een eitje of eendagskuikentje. Wissel zoveel mogelijk diersoorten en onderdelen daarvan af. Dus niet alleen kip als vleesbot, gebruik ook parelhoen, konijn, kwartel, etc. Iedere diersoort en ieder deel heeft zn eigen verhoudingen van vitamines en andere voedingsstoffen. Met zoveel mogelijk afwisseling kan je deze zoveel mogelijk voeren.
Iedere kat heeft zn eigen voorkeuren (die van mij lusten geen wild en Sien bv geen ratten en muizen, Ot lust geen vissen en geen paarden). Ook heeft iedere kat zijn eigen verhoudingen van het menu waar deze het beste het er op doet. Zo heeft Sien hier een grotere behoefte aan vleesbot, want sneller diarree. Ot heeft juist minder behoefte aan vleesbot, anders hoor ik gekreun uit de kattenbak komen als ze moet poepen.
Hier krijgt Sien bv haar menu en de onderdelen daarvan op specifieke momenten. Als ik haar 3 dagen achter elkaar orgaan voer, heeft ze diarree. Vandaar dat ik de orgaanonderdelen van het menu zo heb verdeeld, dat ze om de dag zijn. Ot krijgt haar volledige menu (muv van de prooitjes) gemalen, want die weigert vleesbot te eten. Van de gemalen prak maak ik dan porties in muffinvormpjes en per dag krijgt ze een muffin. Alles is gemalen en hetzelfde verdeeld, dus daar hoef ik geen rekening mee te houden met zaken als diarree of harde drollen.
Voor Ot wordt er om de 6 weken ongeveer gemalen en bij ieder nieuw maalsel gebruik ik minimaal 5 diersoorten. Ik probeer zoveel mogelijk de diersoorten en onderdelen af te wisselen per nieuwe batch, zodat ze zoveel mogelijk verschillende dingen naar binnen krijgt. Als er voor Ot gemalen wordt, portioneer ik ook gelijk dingen voor Sien.
Bij katten&barf staat er een sticky met een draadje over zelf malen, er staan ook foto's bij.
Spiervlees en orgaan kan de molen vast wel aan. Voor vleesbot alleen zachte botten.
Wat er hier aan vleesbot gemalen wordt (zijn ook vleesbotten die Sien ongemalen eet):
- kip: nek, karkas, rugstuk, poten, vleugels
- konijn: karkas, voorpoten, achterpoten (koppen kan niet; geeft hersenen op de keukenkastjes omhoog, achterpoten kunnen te hard zijn; Sien eet daar niet altijd het hele bot van op)
- parelhoen: nekken, karkassen, vleugels (achterpoten kunnen net te hard zijn)
- haas: eten ze hier niet, dus geen ervaring mee; haas is altijd wild en daarom nogal hard
- fazant: eten ze hier ook niet, is wel zachter dan haas
- duif: volledig
- kwartel: volledig, eten ze hier zo ongemalen
- eend: nekken, karkas, rungstukken, vleugels (eend is best hard, dus stevig malen en voorzichtig doen)
Neem een snijschijf die niet te fijn is. Hoe kleiner de snijschijf, hoe meer kracht je moet zetten. Te grote snijschijf zal je prak te grof worden. Ik heb er 1 met gaatjes van 12 mm en dat is een heel mooi maatje. Grover dan cb en bibi, maar toch fijn genoeg voor Ot om het te eten.