Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door koekje
#1550815
Op een zekere dag gaat voor menig poezenmoeder (m/v) het licht branden; poes gaat op vers!
Als eenmaal dit besluit is genomen, kunnen er veel zaken op de mens afkomen. Hoe gaan we poes er aan laten wennen, welke merken en smaakjes, hoe aanbieden, hoeveel, etc.
Dit is een inleidend stukje om je hierbij te helpen.

Soorten kvv
Er zijn veel verschillende merken en smaken kvv op de markt.
Voor katten-kvv liggen de prijzen volgens mij over het algemeen niet heel erg veel uit elkaar. Het is raadzaam een merk te nemen wat weinig granen bevat en een natuurlijke calciumbron. Granen zijn erg belastend voor het kattenlijf en geven vaak (op langere of korte termijn) medische klachten en aandoeningen en een natuurlijke calciumbron als gemalen bot wordt beter opgenomen dan een poedertje of preparaatje. Honden-kvv is grover gemalen en bevat meestal pens en (meer) groente en vaak ook iets meer granen, als deze er al inzitten. De meeste katten houden niet van pens en eigenlijk ook niet van groente, de grovere maling moeten ze wel kunnen eten. Als poes wel honden-kvv lust, is dat meestal ook geen probleem en kan je rustig dat voeren; liefst natuurlijk ook met zo weinig mogelijk granen en met gemalen bot.
Een kvv is compleet als dit op de verpakking staat.

Hier een lijstje met de meest gebruikte soorten:
- Bandit
- Bibi
- Carnibest
- Carnivoer
- Haaksbarf (let op: dit merk is pas compleet als je minimaal 5 smaken voert!)

Dosering en aanbieden
Hoe veel moet er dan in de kat?
Meestal wordt ongeveer 3 tot 4% van het lichaamsgewicht per kat per dag aanbevolen. Voor een poes van 5 kilo is dit ongeveer 150-200 gram. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen; zogende poezen en kittens mogen meer (naar behoefte of 8-10% per dag), chronische bankaardappels en haardkleedjes kunnen soms ook met minder toe.
Voeren doe je altijd op je ogen (en met je handen). Te dik betekent minder eten en te dun is dan meer eten. Moet poes afvallen of aankomen; doe dit dan heel rustig aan en verander heel langzaam de dagelijkse hoeveelheid voer. Dit in verband met leververvetting.
De ervaring leert dat katten (en honden en fretten vast ook wel) die net op vers staan, een soort Atkins-effect krijgen. Dan krijgen ze meer honger en eten meer, maar vallen ze toch af. Dit is omdat de spijsvertering overschakelt naar een koolhydraatarm menu. Dit is op te vangen door tijdelijk wat meer te voeren. Na een tijdje is het metabolisme goed aangepast en kan je de hoeveelheid voer weer een beetje afbouwen tot een gestabiliseerde hoeveelheid.

De meeste katten eten het liefst 2x per dag.
Honden eten ook wel vaker 1x per dag, maar katten hebben volgens mij een snellere spijsvertering en ook niet zo'n harmonica-maag die goed kan uitrekken. Er zijn natuurlijk ook katten die wel 1x per dag eten, of 3 tot 4x per dag. Voor kittens is het raadzaam meerdere keren per dag te voeren en dit kan je dan langzaam binnen een jaar afbouwen naar 2x per dag. Kvv is gemalen en passeert hiermee sneller de ingewanden. Ik zou kvv liever 2x per dag aanbieden dan 1x per dag.

Als je een poes van ongeveer 5 kilo hebt, die redelijk actief is, zou je 200 gram per dag kunnen voeren. Het handigste is dan om een kilo-rol te nemen en deze even in de koelkast te laten ontdooien, zodat hij beter hanteerbaar is. Een keer extra gedeeltelijk ontdooien kan geen kwaad, poes gaat er echt niet dood van. Voor de zekerheid liever wel in de koelkast, want dat houdt de bacteriegroei een beetje in toom.
Neem de rol dan uit de koelkast en leg deze op een stevige en stabiele ondergrond, bijvoorbeeld op het aanrecht met een snijplank. Verdeel de rol dan in 5 zo gelijk mogelijke stukken met een goed en scherp mes; een broodmes is om brood mee te snijden! Ik gebruik zelf voor het kattenvoer een speciaal stevig hakmes, maar een scherp vleesmes kan natuurlijk ook. Haal dan eventueel het plastic eraf en snijdt de porties van 200 gram per stuk in 2, zodat je porties van 100 gram hebt. Alle porties weer in een zakje en dan weer in de vriezer. Per maaltijd kan je er dan makkelijk 1 portie uithalen.
Een bevroren en dichte verpakking kvv blijft lang goed in de vriezer, zie de houdbaarheidsdatum. Een ontdooide rol is meestal maar 3-4 dagen goed in de koelkast, maar de meeste katten willen het na 2 dagen al niet meer eten. Katten zijn nu eenmaal erg truttig met hun voer. Een aangesneden bevroren rol is meestal ongeveer 3-4 weken in de vriezer houdbaar. Snijdt dus niet in 1x 100 kilo kvv aan, maar alleen wat je in 3 weken ofzo op kan voeren.

Poes laten wennen
Nu komt het moeilijkste gedeelte :D
De meeste katten zijn het niet eens met de beslissing van de mens om vers te gaan voeren. Daar zitten nu eenmaal geen smaak- en geurstoffen in zoals in blik en brok, dus dat is verplicht afkicken.
Om er voor te zorgen dat poes toch blijft eten (hier weer het risico van leververvetting), zijn er verschillende manieren om de overgang zo poes-aardig te laten verlopen. Welke het beste is, is afhankelijk van de poes en mens in kwestie.
Zo geven sommige mensen een scheutje warm water over de kvv of verwarmen een portie even in de pan of magnetron. Zo gaat de kvv meer geuren, wat de poes kan aansporen tot eten. Het is ook mogelijk een smeer- en mengmiddel te gebruiken; roer dan door een (halve) portie iets wat onweerstaanbaar is. Denk hierbij aan kattenmelk (dat is hier voor Otje vaak een grote hit), tartaar (samen met kattenmelk voor Otje het ideale mengmiddel geweest), vis uit blik, of een (gedeelte van een) portie natvoer. Voor hele truttige eters is dit vaak nog te abrupt en dient de gewenning nog langzamer en makkelijker te verlopen. Meng dan een minieme hoeveelheid kvv (een theelepeltje ofzo) door lekker stinkend natvoer en voer zo heel langzaam het gedeelte kvv op en daarna het gedeelte natvoer af.

Er zijn veel mensen die gewend zijn een bakje brokjes voor poes te hebben staan. Gelijk mee stoppen!
Katten kunnen heel goed in maaltijden eten. Voor moeilijke vers-eters is een schaaltje brokken erbij hebben staan ook het excuus om dan helemaal geen vers te willen eten. Ze weten dan ook wel dat er altijd toch wel iets te eten is, en dat dat andere eten het gebruikelijke junkfood is.

Reken er bij moeilijke eters niet op dan ze in 2 dagen helemaal over zijn. Dat duurt echt even. Soms weken, en soms maanden.
Geef vooral de moed niet op. Met poot stijfhouden en blijven volhouden valt bij de meeste katten uiteindelijk wel het kwartje dat ze nu eenmaal andere dingen voortaan te eten krijgen en dat ze zich er beter bij kunnen neerleggen. Dan is de kat ineens om en wordt het verse voer met smaak gegeten. Wat bij de meeste katten ook wel het geval is, is dat honger rauwe vleesjes zoet maakt. Teveel honger is natuurlijk ook niet goed, weer uitkijken voor leververvetting wat de eet- en hongerprikkel ook doet stoppen.

Verschillende smaken
Van de meeste soorten kvv zijn er ook verschillende smaken. Wij mensen eten ook niet iedere dag dezelfde groente, afwisseling is goed.
Iedere diersoort en ook ieder onderdeel daarvan heeft zijn eigen vitamines en voedingsstoffen en in verschillende verhoudingen. Ook al hebben de meeste soorten kvv een pre-mix, zodat 1 enkele smaak van 1 merk ook compleet te noemen is, toch is afwisseling aan te raden. Wissel af in merken en smaken. Zo kweek je niet te kieskeurige katten en krijgen ze een zo compleet mogelijk palet aan voedingsstoffen binnen en zijn ook veranderingen in de samenstelling of receptuur door de fabrikant van het gebruikte kvv op te vangen.


Er zijn ook katten die niet van kvv of gemalen voer houden, die blieven alleen het echte werk en barf in zo groot mogelijke stukken. De wenperiode voor de mens om dan te beginnen met kvv is er dan niet.
Laatst gewijzigd door koekje op ma 15 mar 2010, 18:07, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door