Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je gemalen voer geeft, ipv zo heel mogelijk. Poes doet truttig met botjes kauwen (mijn reden om te malen), zonder tanden valt er zelf weinig meer te kauwen (is vooral een bejaarden-probleem), je hebt teveel katten om het allemaal handig in stukken aan te bieden, je vindt kvv te duur en te weinig variatie bevatten, je zit met een eliminatie-dieet, je vindt het moeilijk om een weekmenu in dagmaaltijden te verdelen, etc.
Voor al deze redenen is er een hele mooie oplossing; de vleesmolen!
Het recept voor 3 kilo zelf gemalen barf:
- 1 vleesmolen
- 1,5 kilo vleesbot (2 parelhoenkarkassen [ 1 had nog vleugeltjes] en 1 konijnkarkas dat zeer goed bevleesd was)
- 600 gram orgaan (200 gram lamshart in rodi-burgervorm, 160 gram kippenmaagjes, 240 gram kippenlever)
- 900 gram spiervlees (rundvleeslappen)
Je zet eerst het vlees in schalen, zodat het een beetje kan ontdooien. Das makkelijker te malen dan kilo's bevroren vlees.
FOTO
Zet de schalen in de koelkast, dan ontdooit het gelijkmatiger en geef je bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen.
FOTO
Zet de vleesmolen in elkaar en zet hem vast aan de eettafel en leg een schaal onder de uitgang. Hak de vleesbotten en het spiervlees daarna in stukken, en leg het weer in de grote schaal. Laat je Otje even keuren.
FOTO
Doe nu de stukken in de vleesmolen en draai aan het hengsel. Zo komt het er uit.
FOTO
Kijk, Nijntje verdwijnt in de molen.
FOTO
Als laatste heb ik het orgaan gemalen. Eerst de maagjes, toen de lever (dat wordt een beetje snotterig) en daarna ook de lamshart-burgers. Zo krijgt alles dezelfde structuur, en de lamshart haalt het laatste restje lever uit de molen.
FOTO
Doe alles bij elkaar in 1 bak (in mijn geval de grootste soeppan).
FOTO
Meng alles nu goed door elkaar.
FOTO
Maak porties van het mengsel.
FOTO
Alle portiezakjes in 1 grote hersluitbare diepvrieszak, en je hebt mooie porties met zelfgemalen barf. Zet de zak dan in de diepvries.
FOTO