Pagina 1 van 1

Katten BARF artikelen door BP leden

Geplaatst: zo 18 dec 2005, 21:14
door sylvia
In deze topic kunnen artikelen geplaatst worden die door BPleden zijn geschreven voor bv kattenmagazines / clubbladen. Dit kunnen artikelen zijn vanuit wetenschappelijk oogpunt of ervarings artikelen de rode draad is dat het over rauwe voeding voor katten gaat.

Heb je ook een artikel geschreven dat geplaatst is in een kattenmagazine/clubblad stuur dit dan even naar mij op en ik zorg dat het erbij komt, vermeld ook even in welke blad je artikel gestaan heeft.



We beginnen natuurlijk met een artikel geschreven door Lizzy.

Kattenvoeding

In de Westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun kat. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken en blikken alles bevatten wat de kat nodig heeft. En, het is gemakkelijk om brokjes aan de kat te geven. Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw kat allemaal nodig heeft.

De meeste katten blijven gezond en worden oud op brokken.

Maar er zijn helaas ook katten die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding). Er zijn katten die darm- of maagproblemen hebben en er zijn katten die bijvoorbeeld huidproblemen hebben. Ook krijgen katten vaak op jeugdige leeftijd problemen met de nieren en/of blaasgruis. Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de kat krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de kat een rauwe en verse vleesvoeding te geven. Veelal lost een rauwe/verse voeding direct blaasgruis problemen op. Dit komt omdat rauw vlees een natuurlijke verzurende werking heeft op de urine, waarin struvietgruis opgelost wordt. En aangezien verse/rauwe voeding geen onnatuurlijke mineralen bevat, is er veel minder kans dat de kat blaasgruis zal ontwikkelen.

De reden voor eventuele problemen met de gezondheid, in relatie tot voeding, moet onder andere gezocht worden in het feit dat een kat een vleeseter is. Natuurlijk bestaat de voeding van de katachtige niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een kat eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. De natuurlijke voeding van de kat en katachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de kat kijken, dan moeten we concluderen dat de kat een carnivoor pur-sang is. Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de kat maar zeer weinig veranderd! Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een kat is heel duidelijk een vleeseter maar een kat kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken en blikvoeding?

Als je heel veel geluk hebt bevat de kattenbrok 55% vleesmeel (vlees en orgaanvlees). Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een kat van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten.

Maar in de brokjes zit ook veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de kat en katachtige. Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Voor meestal zo rond de 30% van het totaal bestaat de brok uit koolhydraat. Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen vrboden in voeding voor baby's en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de kitten of kat gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxydanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken "Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat" dan moet u weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine-pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat katten, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor brokken?

In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met met gemalen botten en wat koolhydraten. De meeste merken bevatten dus alles wat de kat nodig heeft. Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de kat. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de kat. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde kat in de maag vernietigd door het maagzuur. In Nederland verkopen de volgende merken kant-en-klare verse/rauwe kattenvoeding: Bandit, Bibi, Carnibest, Prins Totalcare.

Naast de kant-en-klare complete versvleesvoedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw kat samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, rauwe vis en een minimale hoeveelheid gepureerde groentes, krijgt de kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Het zelf samengestelde dieet van de kat (volgens de BARF principes van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts) bestaat uit: 70% tot 75% rauwe vleesbotten en vlees, 5% groentes en eventueel fruit, 15% tot 25% orgaanvlees en 5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of voedingssupplementen.
Katten zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt - dit hoeven niet per definitie onnnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen. De beste manier om de kat te overtuigen dat het gezonder en beter is om verse/rauwe voeding te eten is door zijn favoriete merk blik of brokjes te mengen met een heel klein beetje vers vlees (al dan niet kant en klaar of zelf samengesteld). In de loop der dagen/weken kun je steeds meer vers vlees gaan geven en steeds minder brokjes/blikjes, totdat de kat volledig is overgeschakeld.

Lees meer over natuurlijke, rauwe, verse voeding op http://www.barfplaats.nl. Op dit gratis forum kunt u ook al uw vragen kwijt over versvlees en het zelf samenstellen van maaltijden voor uw kat (en hond). Niet alleen komen er enthousiaste katteneigenaren op dit forum, ook zult u fokkers van diverse raskatten, voedingsspecialisten en dierenartsen tegenkomen.

© 2005 Door: Lizzy Plat-Coelers

Re:Katten BARF artikelen door BP leden

Geplaatst: zo 18 dec 2005, 21:14
door sylvia
Dit is mijn artikel wat in de december uitgave komt van de KattenKronkel van de Aby2000


Biological Apropiate Raw Food voor katten.

Na jaren kattenloos te zijn geweest, thuis hadden wij 30 perzen, bleek het katten virus van oma (mijn moeder) overgeslagen te zijn op mijn dochter en vandaar dat er weer katten in mijn leven rondstappen en ik deze geweldige wezens heb herontdekt. Dit keer zijn het geen raskatten maar Europees kortharen . Mijn honden hebben nog nooit een dag van hun leven brokken gegeten, zij hebben jaren een kompleet versvoer gegeten en sinds enige tijd is dat BARF, voor mij was het dus duidelijk dat als er een kat zou komen deze ook versvoer zou krijgen.Al jaren verbaas ik mij over de hoeveelheid katten die kampen met blaasgruis problemen en nierfalen. Van huis uit was ik dit niet gewend, onze perzen vroeger hadden hier nooit last van, het grote verschil met die perzen van toen en de katten van nu is dat er toen geen brokken als dagelijks voer werden gegeven. De katten aten nat voer, kuikens en hart. Toen Boris negen weken oud verwilderd (zijn moeder had hem verstopt) ons leven binnenkwam kon hij maar één ding waarderen in dat huis vol met mensen en honden en dat was zijn voer bak. Vanaf hap één was hij helemaal verkocht.Ik voerde toen nog carnibest ( dit is een kvv=kompleet versvoer) Later kwam Phoebe (8 weken)ons gezin versterken, het adres waar ik haar vandaan had gaf een soort brekkies als voer, en ook Phoebe was vanaf hap één verslingerd aan haar eten.Mijn honden kregen al enige tijd BARF toen ik me bedacht dat dit voor de katten misschien ook wel iets was, omdat de verzadiging veel hoger is als je grote stukken voert.Tot mijn verbazing konden zowel Boris als Phoebe de grote stukken vlees ook beter waarderen dan het gemalen kvv wat ze ook nog kregen. Al snel heb ik de kvv geheel laten vervallen. Voor de zomer is Phoebe bevallen van een nestje kittens, er waren twee kittens waarvan er één is ingeslapen vanwege een opengehemelte. Enkele dagen later werd ik gemaild met de vraag of ik wilde proberen een vondeling bij Phoebe te leggen, het was een net geboren kitten . Gelukkig werd de vondeling zonder aarzelen geaccepteerd.
Tijdens de dracht en de zoogperiode heb ik Phoebe gewoon volgens de BARF methode gevoerd, voordeel van zelf samenstellen is dat je helemaal 100% weet wat je voert. Toen de kittens 4 weken oud waren ben ik begonnen met de eerste dag een klein bolletje tartaar, dag twee een paar keer op een dag een klein bolletje tartaar en dag drie een klein beetje kvv en dat twee keer per dag. Ik was gewend dat kittens veel vaker moeten en willen eten, maar mijn enige criteria waren kittens van katten die verhit fabrieksvoer te eten kregen. Deze kittens hadden genoeg aan twee keer vlees en de rest haalde ze nog bij hun moeder, en ze groeide als kool dus had ik er alle vertrouwen in dat het zo goed was. De kittens voerde ik kvv omdat dit gemalen is en ik geen goede vleesmolen tot mijn beschikking had om zelf vlees en bot te malen. Met zes weken (toen aten ze drie maaltijden vlees op een dag) ben ik gaan beginnen met een platgeslagen kippennek, grappig was dat je direct verschil zag met de animo om te gaan eten, de stukken kippennek werden toch als veel interessanter gezien dan het gemalen voer. Vanaf week 6 ben ik één maaltijd kvv gaan vervangen door één maaltijd BARF. Als deze maaltijd alleen vlees betrof zonder bot dan deed ik hier een klein beetje gemalen eierschaal doorheen. Ik varieerde de barf maaltijden aan soorten vlees, ze kregen b.v. stukjes geitenvlees, lamshart,rundvlees,kip .kalkoen en vis.Wat vanaf week 6 ook tot de favoriete behoorde was het ééndagskuiken, gewoon rauw met alles erop en eraan, de tijger in het kitten ontwaakt, er wordt eerst uit lage positie een goede positie gezocht om de prooi te bespringen even met het kontje schudden en met een uigekiende sprong wordt de prooi besprongen en gevangen waarna men natuurlijk onder luid gegrom en geheven kop en staart even een ere rondje loopt met het overwonnen kuiken, daarna ga je hem opeten. Het eerste kuiken heb ik wel even opengemaakt, voor het tweede kuiken was dit niet eens meer nodig. Vanaf week 7 aten de kittens allleen nog BARF. En dit verdeeld over drie maaltijden op een dag .
Wat is het verschil dat je ziet tussen een versvleeskat (BARF of kvv) en een kat die een dieet gewend is wat hoofdzakelijk uit koolhydraat(graan) bestaat (brok en blik voer) is dat de vesvlees kat net als de versvlees hond strakker in het pak zit, de vacht is beter en valt minder erg uit. Het valt ook visite op, laatst was er iemand bij ons op bezoek, die zat iets te vertellen en ineens stopte haar verhaal en ze zat vol bewondering Boris en Phoebe te bekijken, ze vroeg me wat ik met die katten deed want ze kende bij haar in de buurt geen enkele kat die er zo diep glanzend uitzag als die twee van mij en ook zo atletisch dat ze eruit zagen, en inderdaad ik heb ze verder ook nog nooit gezien, de lapjes katten uit het nest van Phoebe die ik nog wel eens zie kunnen niet in haar schaduw staan, niet qua formaat, conditie en glans, zelfs het wit van haar vacht lijkt wel van parelmoer gemaakt. Grootte is erfelijk bepaald maar ik weet wel zeker dat voeding een grote rol speelt in het wel of niet behalen van het erfelijk vastgelegde formaat. Kittens zowel als pups groeien op een verse voeding ook veel regelmatiger op en dit zonder dat de opname van het voedsel voor enige stress binnen het lichaam zorgt. Pyts, het kitten van Phoebe die is gebleven, eet werkelijk alles wat je voor haar neerzet ze heeft natuurlijk ook haar favoriete en minder favoriete maaltijden, vis is bv bij geen van mijn katten erg favoriet op haringmaatjes en gerookte zalm na maar dat vind ik nu weer geen kattenvoer. Wat ik vaak voor reden hoor waarom mensen geen BARF willen geven is omdat het zoveel werk is.
Natuurlijk is het wat meer werk dan een brok, blik of een kvv in een bakje doen, maar zeker als je kat het zelf geweldig vind is het gewoon heel leuk en super gezond om op deze manier te voeren.
En ik vind het extra werk wel meevallen, het meeste werk is als al het vlees binnen komt en ik er alvast porties van moet maken voor in de vriezer. Een andere reden kan zijn dat men zich niet zeker voelt of de kat wel alles binnen krijgt wat hij nodig heeft, dit is een legitieme reden als men zonder enige kennis de kat zelf samengesteld voer gaat geven. Zelfsamenstellen is in het geheel niet moeilijk, maar je dient je wel bewust te zijn van wat je allemaal moet geven, net als dat de schijf van 5 je ook bekend is van je eigen eten. De bedoeling van BARF is niet om zelf een kvv samen te stellen, bij een kvv krijgt de kat dagelijks alles uitgebalanceerd binnen en de bedoeling van BARF is dat dit over een grotere periode kompleet is,b.v in een week Veel mensen beginnen met een kvv en gaan naarmate ze zich zekerder voelen over op BARF. Een plek waar je heel veel informatie kunt vinden over BARF en met name BARF voor katten is op www.barfplaats.nl . Er is een apart forum gedeelte gereserveerd voor de katten dit forum gedeelte wordt de afgelopen tijd steeds drukker bezocht, steeds meer katteneigenaren zijn op zoek naar een gezondere manier van voeren . Er is hier niet alleen een schat aan informatie te vinden over voeding maar ook medisch en er staan heel veel tips in over hoe een brokken kat te laten wennen aan vers voer. Sommige katten gaan zonder probleem over ,anderen zijn echt verslaafd aan de smaakstoffen en zijn iets minder moeilijk te overtuigen. Gestelde vragen worden altijd zeer snel beantwoord door andere forum leden waaronder zich o.a fokkers,ervaringsdeskundigen, studenten diergeneeskunde en dierenartsen bevinden .
Om enig idee te geven wat mijn katten nu eten zal ik een week uit het culinaire leven van mijn katten met jullie delen.

Maandag:
Ontbijt: 4 ééndagskuikens s'avonds: 150gram lamshart

Dinsdag:
Ontbijt: 4 ééndagskuikens s'avonds: 150gram kippennekken en kippen hartjes en
kippenmaagjes

Woensdag: 4 ééndagskuikens s'avonds 150gram rundvlees met een klein beetje
Gemalen eierschaal en wat zalmolie

Donderdag: 4 ééndagskuikens s'avonds 150 gram schapenpens

Vrijdag: 4 ééndagskuikens s'avonds 150gram geitenvlees met wat gemalen
Eierschaal en wat zalm of visolie

Zaterdag: 4 ééndagskuikens s'avonds 150gram kippenvleugels

Zondag: 4 ééndagskuikens middag 2 blikjes sardines s'avonds 100 gram lams vlees


Aangezien ik eigenlijk nooit het voer echt afweeg voor mijn katten maar gewoon op het oog voer zijn de gewichten geschat tussen de 150 en 200 gram . Verder krijgen ze ook nog vis maaltijden en af en toe krijgen ze ook nog wat levertraan. Ikzelf voer geen groenten, katten zijn pure carnivoren en hebben niets aan groenten, maar als je kat ze graag lust mag dit natuurlijk wel, mijn katten bedanken voor groenten. Als je het toch wilt geven geef het dan gekookt maar beter rauw gepureerd.
Het menu hierboven is natuurlijk niet iedere week hetzelfde,op www.barfplaats.nl staan verschillende menu's ook de verschillende menu's van andere leden zijn er te lezen.


* Het menu is gebaseerd op 1 kat, mijn katten zijn grote eters omdat ze veel energie verbruiken, met jagen, ze eten dus buiten dit ook nog zelf gevangen prooi als muizen en af en toe een vogeltje.

Re:Katten BARF artikelen door BP leden

Geplaatst: zo 18 dec 2005, 21:38
door sylvia
Wenne heeft dit artikel geschreven voor de december editie van  de kattenkronkel van de Aby2000


Op verzoek van Wenne is het artikel vervangen door een directe link naar het artikel op haar site.

http://home.scarlet.be/muvadi/katten_vo ... ekeken.htm