Pagina 1 van 1

Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 11:34
door Nynkeherve
Hoi allemaal,

Ik lees al een tijdje mee hier op barfplaats, maar nu heb ik zelf toch ook echt een vraagje. Ik heb sinds kort een Maine coon kitten van nu 15 weken oud. Hij krijgt Carnibest en daarbij een eendagskuikentje af en toe, die eet hij al in zijn geheel op. Hier groeit hij erg goed op :biggrin2:

Nu leek het me goed om het kuiken af en toe eens af te wisselen met iets anders. Ik heb al eens sardines geprobeerd op advies van de fokker, dat was een groot succes.

Wat voor dingen kan ik nog meer geven? Hartjes? Van een eend of kip bijvoorbeeld? Er zit al veel kip in de Carnibest dus ik zat zelf te denken aan een andere diersoort als rund of paard dan? Kan dat, of kan je beter bij de kleinere diersoorten blijven die ze in de natuur ook zelf zouden vangen. En dingen als lever? Ik heb gehoord dat je daarmee moet oppassen.

Graag advies, het lijkt me leuk om steeds meer zelf samen te stellen en eventueel uiteindelijk over op barf in plaats van de Carnibest.

Bij voorbaat dank, groetjes Nynke

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 11:48
door pike
Ik weet niet veel van katten, maar heb je al eens aan muizen gedacht? Een voor de kat natuurlijk prooidier. Die zijn in allerlei soorten en maten te koop. Hele prooidiertjes zijn toch het mooiste denk ik. ;)

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 12:09
door Nynkeherve
pike schreef:Ik weet niet veel van katten, maar heb je al eens aan muizen gedacht? Een voor de kat natuurlijk prooidier. Die zijn in allerlei soorten en maten te koop. Hele prooidiertjes zijn toch het mooiste denk ik. ;)
Heb ik ook aan gedacht inderdaad. Persoonlijk ben ik alleen niet zo fan van dieren die speciaal moeten worden gefokt als prooidier. Kuikens zijn een 'afvalproduct' van de kippensector. En niet onbelangrijk kuikens zijn een stuk goedkoper om die reden. Voor een kilo kuikens betaal ik 2,25, een kilo muizen ruim 20 euro!
Maar wel bedankt voor de input!

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 12:23
door pearlsofpassion
Welkom hier!

Allereerst heb ik deze even naar de kattenhoek verplaatst. ;)
Je kan zowat alles geven als barfhapjes naast de kvv.
Orgaantjes, spiervlees, prooitjes en ook vleesbotjes.
Het enige waar je op moet letten is dat je niet heel veel van 1 iets bijvoert want dan trek je de verhoudingen scheef.
Prooitjes als kuikens, muizen en ook visjes, zijn compleet en mag je zonder nadenken bij voeren. Maar als je veel orgaan toevoegt en geen spier of vleesbot, krijgt hij plots te veel orgaan binnen en dat is niet gezond. Teveel lever kan idd ronduit gevaarlijk zijn, maar het is ook een belangrijk onderdeel van een barfmenu omdat veel waardevolle vitaminen bevat. Met mate voeren dus.
Heb je deze al gezien? viewtopic.php?f=5&t=134935
Het gaat over honden maar is ook perfect bruikbaar voor katten.

Qua vleesbotjes blijf je gewoon bij de beginnersbotjes voor katten. Maar vb kip, kwartel en konijnribbetjes kan hij zeker al wegknagen. Mits wat oefening. ;) Misschien zelfs al eend of parelhoen, als hij wat geoefend heeft. Het hangt er een beetje vanaf, sommige kittens kunnen dat al met kittentandjes, anderen niet...

Spiervlees of orgaan mag je van gelijk welk dier voeren dat hij lust. Pens eten katten doorgaans niet, maar vb kippenmaag lusten ze wel.
Spiervlees moet je gewoon een beetje op de kwaliteit letten. Voer vlees dat je zelf ook zou klaarmaken, dan zit je wel goed. ;)

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 12:57
door Nynkeherve
Pearlsofpassion, hartstikke bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik ga hiermee zeker even aan de slag, verschillende dingetjes uitproberen om te kijken wat hij lekker vind.
Wat bedoel je precies met beginnersbotjes voor katten?
En qua levertjes, wat is dan met mate? Eens in de twee weken een kippenlevertje bijvoorbeeld? Of is dat al te veel?

Als ik bijvoorbeeld een schema van 4 dagen prooidier, een dag orgaan (waarvan dus eens in de twee weken lever en de andere week misschien hart?) en 2 dagen vleesbot zoals een ribbetje, zoals jij al aangaf. Zou zoiets in de richting van een gebalanceerd dieet komen?

Sorry voor de vele vragen hoor, ik wil het graag goed doen en ik ben nogal een newbie hierin :biggrin2:

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 13:29
door pearlsofpassion
Dat is zeker niet verkeerd, wat je daar voorstelt. Een Maine Coon is een serieuze kat, hoeveel eet je kitten per dag? Toch een paar honderd gram denk ik? Dan kan eens in de 2 weken een kippenlevertje geen kwaad. Hart kan je ook zeker voeren ( vinden ze vaak erg lekker, zeker van lam). Nier, maag, hersenen, tong enz... mag ook allemaal. Pens kan ook geen kwaad maar de meeste katten lusten het niet graag.

Als je vleesbotjes mooi bevleesd zijn, hoef je niet perse spier bij te voeren. Enkel als hij erg harde ontlasting zou krijgen, moet je wat minder bot voeren. Maar dan kom je't maar vragen, als je het tegen dan al niet hebt gelezen hier op de site. ;)
Kale botjes raad ik zowiezo af voor een kat en zeker kitten, dus zorg wel dat er overal wat vlees rond het bot hangt.

Beginnersbotjes zijn de vleesbotjes waarmee je begint. Voor katten voer je altijd wat voor honden beginnersbotten zijn. Botten voor gevorderde barfhonden, kunnen katten nooit wegkrijgen. Dus als je de lijst met vleesbotten tegenkomt bij het inlezen in de bib, weet je dat je enkel bij de beginnersbotten moet kijken. En dan nog is het van kat tot kat afhankelijk hoeveel die kan knagen.
Maar als je op jonge leeftijd begint met oefenen dan kan een Maine Coon ( kater?) altijd wel erg veel wegknagen.
Maar je begint dus met de zachtere botsoorten. Zijnde kwartel en kip ( vooral nek en rug/ribben) en de ribbetjes van konijn. Kuiken is uiteraard nog zachter en kleine visjes ook, dat is zo zacht dat het nauwelijks telt als bot... ;)
Als dat goed gaat, kan je ook de rug van konijn, parelhoen en eend proberen. Patrijs, duif ed kan ook dan. Fazant is nog net iets harder als hij echt wild is. Net als wilde eend. Wild is altijd harder dan tam.
Je bouwt gewoon voorzichtig op en je merkt vanzelf als iets te hard is, dan laat hij het liggen. Je kan hem evt helpen door een harder stukje wat plat te meppen. Geef hem zoveel mogelijk in 1 stuk, dan leert hij goed kauwen. Begin het niet in kleine stukjes te knippen want dan is het gevaarlijker dat hij niet zou kauwen en een te groot stuk zou gaan inslikken of zich verslikken.

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 13:46
door Nynkeherve
Wauw, wat een informatie! Er gaat een wereld voor me open hier! Ik kan niet wachten om wat dingen uit te proberen

Hij (inderdaad, een katertje) is bijna 15 weken en zit al net boven de 2,5 kilo op het moment. Ik houd de bovengrens van de Carnibest voorschriften aan (60-80 gram per kilo lichaamsgewicht) dus hij zit nu op 200 gram Carnibest per dag, verdeeld over 3 keer plus daar bovenop dus nog een extraatje. Hij groeit lekker, maar ik heb het idee dat hij zelfs nu af en toe nog wel wat meer lust.

Die harde ontlasting die je noemt, dat herken ik eigenlijk al wel een beetje. Ik heb gelezen dat in kvv vaak relatief lage hoeveelheden spiervlees zit, en ook van lagere kwaliteit, zou het daardoor kunnen komen? Dus dan misschien toch meer spiervlees bijvoeren ipv vleesbot?

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 18:31
door koekje
Vergeet niet dat vers voeren wel stevigere kakjes geeft dan commercieel verhit voer. Te harde kakjes zijn nooit goed. Deze herken je aan klachten tijdens het wegleggen, zijn gelijk wit en verpulveren dan. Dat is een bottendrol en een teken van teveel bot.

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 18:47
door pearlsofpassion
Zolang ze voornamelijk donker of licht bruin ( en niet wit-grijs) zijn, is het ok. Stevige drollen mag, dat is gezond en duwt de anaalklieren mooi leeg.
Maar zoals Koek beschrijft, grijze, uiteenvallende drollen zijn niet goed. Af en toe een stukje, in een voornamelijk bruine kan evt nog, maar structureel grijze drollen, dan kan je beter spier bijvoeren idd.

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 19:00
door Nynkeherve
Ohh nee oké dan zit hij nog wel goed. De drollen zijn erg stevig maar inderdaad, ik werk op een asiel en daar worden alleen maar brokjes gegeven. Het verschil is echt duidelijk merkbaar. Het ziet er verder mooi donkerbruin uit dus ik hoef me geen zorgen te maken denk ik.
Super bedankt voor de input allemaal!

Een vraagje nog: er werd eerder lamshart genoemd. Hoe groot zijn die dingen zo ongeveer? Zou hij een heel hart op kunnen, of beter een deel ervan geven?

Ik lees ook hier overal dat 10% van het lichaamsgewicht aan kvv voeren best kan, dat zou betekenen dat hij er nog wel 50 gram bij mag hebben, maar dat is dus een stuk boven de richtlijnen van Carnibest. Heeft iemand hier een mening over?

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: wo 21 feb 2018, 19:40
door pearlsofpassion
Ik zou me niet strikt aan richtlijnen van merken houden nee. Ook niet aan andere richtlijnen trouwens.
Kittens onder de 6 maand worden doorgaans op vraag gevoerd, dus wat hij zelf aangeeft te willen. Tenzij hij te dik zou worden natuurlijk.
Zijn gewicht klinkt me voor een Maine Coon van zijn leeftijd niet overdreven, maar eigenlijk moet je dat gewoon zelf goed voelen. Een beetje vet op zijn ribben en bekken, geen dikke laag.

Een lamshart is wel te groot om in 1 keer te voeren ja. Er zit verschil op de grootte, maar het weegt toch zo'n 100-200gr. Bij de grote harten zit er ook erg veel hard vet op bovenaan, dat mag je er zoveel mogelijk afhalen hoor. Bij kippen- of eendenhartjes doe ik dat doorgaans niet, maar bij lamshart is het vaak overdreven om het eraan te laten. Bij de hele kleine hartjes valt het wel mee.
Maar daar vorm je je zelf snel genoeg een mening over als je een tijdje wat vleesjes voert. ;)

Re: Barf naast kvv

Geplaatst: do 22 feb 2018, 08:21
door Nynkeherve
Oké prima, ik kan ook lamshart in stukken krijgen dus dan doe ik dat gewoon. Bestelling is geplaatst dus het feestmaal kan bijna beginnen