Pagina 1 van 1

witte ontlasting kat

Geplaatst: Do 08 Feb 2018, 21:11
door Burretje
Een van mijn katten heeft witte ontlasting. De ontlasting is behoorlijk hard, maar dan soms opeens een soort van losse poeder. Ik vermoed dat dit te maken heeft met teveel bot, maar als ik mijn menu bekijk, dan is de hoeveelheid bot die ik voer dacht ik niet extreem hoog.

Ik voer:
55% spiervlees
30% bevleesd bot
15% orgaan (9% hart, 4% lever, 2% nier)

De kat oogt gezond, is actief en vrolijk, dus ik denk niet aan een ziekte. Ik wil de hoeveelheid bot verlagen (en vervangen door spiervlees), maar weet even niet goed hoe laag ik kan gaan zonder dat er mogelijke tekorten optreden. Iemand tips?

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Do 08 Feb 2018, 21:14
door Burretje
Oeps, verkeerde categorie. Ik heb de moderators gevraagd om hem te verplaatsen

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Vr 09 Feb 2018, 11:05
door Too
Heeft ze dat altijd of is het te linken aan bepaalde dagen/diersoorten/wel of geen orgaan.. dat soort zaken
Voer je elke dag compleet?
Je botpercentage is idd niet echt hoog zou het voor deze in de combinaties kunnen zitten?

Even ter illustratie ze krijgen hier 2x per week orgaan als ik ze dan als 2de maaltijd vis geef... levert dat zachte stinkerds op met al het andere is er niks aan de hand

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Vr 09 Feb 2018, 12:37
door pearlsofpassion
Is je bevleesd bot ook echt minstens de helft vlees?

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Vr 09 Feb 2018, 15:25
door koekje
En wat voor soort vleesbot geef je? Eendenpoten of kwartelkarkasjes zeg maar.
Het klinkt namelijk wel als een botdrol (teveel bot). Of een slechte (bot)vertering.

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Vr 09 Feb 2018, 22:41
door Burretje
Ik voer elke dag vlees, bot en orgaan. 's Ochtends spiervlees en 's avonds vleesbot met orgaan (afwisselend hart, lever en nier).

Wat ik voer: afwisselend een keuze uit:
Vleesbot: kippenek (dat is dacht ik 50/50), konijnenpoot (ruim meer vlees dan bot), kippenvleugels (de uiteindes zijn relatief veel bot, dus dan geef ik er wat extra spiervlees bij) en kwartelkarkas (die vind ik erg kaal, dus dan knip ik de iets beter bevleesde delen eraf (de rest gaat weg) en geef ik spiervlees bij).
Spiervlees: rund, paard, lama, ree, kalkoen ook wel beetje afhankelijk van wat ik kan krijgen. Kip probeer ik te vermijden omdat ik dat al relatief veel bij het vleesbot heb.
Orgaan: hart: kip, eend of kalkoen; lever: kip of kalkoen, nier: meestal konijn

Ik voerde in het verleden ook wel eens gemalen botmix. Ik dacht eigenlijk dat het daar aan lag, maar sinds ik dat niet meer voer is het poepprobleem nog niet weg.

Ik zie eigenlijk elke dag wel witte ontlasting in de bak. Ik heb vijf katten dus ik weet niet of het ook elke dag van dezelfde kat is. Ik heb wel een vermoeden van wie het is, maar weet het nog niet 100% zeker.

Slechte botvertering zou ik bij 1 van mijn katten nog iets bij voor kunnen stellen. Zij heeft in het verleden lichte problemen gehad met de alvleesklier (voorstadium EPI). Maar de klachten die ze toen had, heeft ze nu niet. Dus ergens lijkt dat me ook weer minder waarschijnlijk. Het is niet makkelijk te achterhalen of dit probleem nog speelt, want voor de test waarmee toen licht verhoogde waarden (dus niet te hoog, alleen verhoogd) zijn vastgesteld moest helemaal naar Amerika worden opgestuurd en werd door de specialist gedaan.

Enige andere wat ik nog kan bedenken dat een andere kat ooit iets verhoogde leverwaarden had, maar dat vond de dierenarts toen geen aanleiding voor verder onderzoek (ook omdat ze op dat moment ziek was, dus de verhoogde waarden daar ook mee te maken konden hebben). Ik weet niet of de lever hier een rol in kan spelen. Ook dit is trouwens niet makkelijk te onderzoeken, want zij is echt een grote ramp met bloedprikken. Ook aan haar zie ik trouwens geen klachten. Vrolijk, speels, actief, eet goed, etc.

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Za 10 Feb 2018, 13:59
door pearlsofpassion
Ik heb er geen weet van dat lever- of pancreasproblemen een slechtere botvertering zouden geven. Maar ik kan het ook niet uitsluiten...

Hoe oud zijn je katten? Want het is wel geweten dat oudere dieren vaker wat minder bot kunnen gebruiken.

Je zou evt het percentage bot van de kat die je verdenkt, wat kunnen verlagen en kijken of het probleem verdwijnt. Indien niet, is het wss een andere kat. ;)

Nog een wss logische vraag, maar je weet nooit. Ze kunnen niet elkaars bordjes leegeten? En dat er zo eentje meer bot eet dan de bedoeling is?

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Za 10 Feb 2018, 15:22
door Burretje
Ja, dat proberen was inderdaad mijn plan. Mijn vraag is alleen hoe laag ik kan gaan in bot, zonder dat er problemen ontstaan.

Elkaars bordjes leeg eten let ik goed op, dus dat gebeurt niet. Ze hebben ieder hun eigen eetplekje en als iemand wat laat staan, haal ik dat weg voordat er een ander aan kan beginnen.

De oudste kat is 8 en de jongste is 5.

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Za 10 Feb 2018, 16:33
door pearlsofpassion
Burretje schreef:Ja, dat proberen was inderdaad mijn plan. Mijn vraag is alleen hoe laag ik kan gaan in bot, zonder dat er problemen ontstaan.

Elkaars bordjes leeg eten let ik goed op, dus dat gebeurt niet. Ze hebben ieder hun eigen eetplekje en als iemand wat laat staan, haal ik dat weg voordat er een ander aan kan beginnen.

De oudste kat is 8 en de jongste is 5.


Hmmm ja, niet echt oud dus.

Ik weet niet met zekerheid wanneer er problemen kunnen ontstaan ivm te weinig bot. Maar ik denk dat je nog wel iets lager kan. De meeste kleine prooi bevat ongeveer 15% kaal bot en in NRV voeren ze denk ik ook minder bot dan wij gewend zijn. Maar hoeveel precies weet ik niet. Bij honden gaan ze ook zeker tot 30% vleesbot en katten hoeven wat minder dan honden.
Mij lijkt ook dat als er echt sprake is van witte ontlasting, het calcium toch niet opgenomen wordt dus, zelfs al voer je meer bot, het komt er toch terug uit.
Het is dan idd wel nuttig in het oog te houden dat er niets anders schort waardoor de calciumopname verstoord zou zijn. En niet gewoon, niet zoveel nood aan calcium. Maar daar ben ik niet zo in thuis...
Misschien ook opletten zeker geen hoog percentage orgaan te voeren ( rijk aan fosfor) als je weinig bot voert, kwestie van de calcium en fosfor min of meer in balans te houden.

Ik denk maar mee...

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Zo 11 Feb 2018, 20:26
door Burretje
Goede tip. Ik heb even gezocht op de NRV richtlijnen en daar lees ik 10 tot 15% bot. Dat is kaal bot voor zover ik begrijp. Dat betekent dat ik inderdaad nog wel een stuk omlaag kan als ik vleesbot als kippennekken voer.

Tnx!

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Wo 07 Mar 2018, 06:38
door El_Kato
Kippennekken zorgden bij mijn hond voor harde droge ontlasting! Misschien kan je die vervangen voor kipkarkas?

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Wo 07 Mar 2018, 07:17
door Burretje
Oh joh, nooit gedacht dat het daaraan zou kunnen liggen. Dank je!

Kipkarkas willen ze helaas niet eten. Katten blijven soms toch gewoon een beetje irritant met wat ze wel en niet willen.

Ik heb het percentage bot verlaagd en nu is de ontlasting nog wel stevig (aan de harde kant), maar niet meer wit of zanderig.

Re: witte ontlasting kat

Geplaatst: Za 07 Apr 2018, 23:52
door Lophelia
Je kunt ook tot 5% fijn gemalen groente (zoals komkommer of wortel) geven. Katten hebben geen behoefte aan groente, maar ze werken in de kat als ballaststoffen en maken de ontlasting dus ietsje minder hard.