Pagina 1 van 2

Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: vr 25 sep 2015, 15:05
door BlackScorpion
Hallo,

Nieuwelingetje hier!
Ik ben Evy en mijn kat noemt Sierra en wij zijn samen onze eerste stapjes in KVV aan het nemen...

Sierra is een Sphynx geboren op 3 november 2005, wat betekent dat ze binnenkort 10 jaar oud wordt. Ze komt enkel buiten aan een tuigje en dit is de laatste jaren zeer zwaar gedaald omdat ze geen zin heeft in de wind buiten. Ze is altijd redelijk gevoelig geweest op voeding en dit is de laatste jaren er niet beter op geworden.

De eerste 7/8 jaar kreeg zij 24/7 brokken met heel af en toe een blikje natvoer. Zij had regelmatig milde maagontstekingen, zo een 1 à 2 keer per jaar. Maar 2/3 jaar geleden heeft zij een zeer zware maagontsteking gehad, waar ze op het nippertje door gekomen is. Sindsdien kan zij geen brokken meer eten. Ze lijkt brokken niet - of toch zeer slecht - te verteren. Alsof de brokken opstapelen in haar maag en niet verder gaan. Sindsdien krijgt zij enkel natvoer. Maar sindsdien lijkt ze vaker maagontstekingen te krijgen. Toch zeker 2 à 3 keer (soms vaker) per jaar. Nu is in haar laatste bloedonderzoek uitgekomen dat ze hoogstwaarschijnlijk een voedselallergie heeft. Maar waar aan, kunnen ze zo niet vinden. Sinds haar zeer zware maagontsteking tot het laatste bloedonderzoek kreeg ze 1 zakje Royal Canin Sensitivity en enkele blikjes Schesir / Almo. Sinds we weten van de allergie krijgt ze 2 zakjes Royal Canin Sensitivity en 1 of 2 blikjes Schesir / Almo. We geven nu ook tijdelijk geen kip meer uit schrik dat ze daar misschien allergisch aan is.

Nog een probleem is dat ze geen grote hoeveelheden meer kan eten, want dan geeft ze over. Dus krijgt ze telkens kleine porties van 15 à 20 gram per keer. Geven we meer, komt het gegarandeerd binnen de 5 minuten er terug uit. Hierdoor is ze nooit voldaan en vraagt ze continue om eten natuurlijk.

Nu had ik vroeger reeds eens geprobeerd om KVV te geven in de vorm van gemalen kippennekken, gewoon om eens te proberen. Dit was absoluut geen succes, maar ik had ook geen geduld, gaf direct een grote portie en gaf direct op. Met dat nu recent er allergie geconstateerd was en omdat Schesir en Almo geen 'complete' voeders zijn en dit ook te zien is in haar bloed (tekorten), dacht ik terug aan KVV. Niet direct om haar volledig op KVV te zetten, maar om deels bij te geven en dus liefst dieren die ze nog nooit gegeten heeft.

We zijn begonnen met een rolletje konijn en dit telkens met porties ter grootte van een rijstkorrel. Dit omdat ze maar heel weinig natvoer per keer krijgt (zie hierboven) en het toch goed gemengd / verborgen moet zijn. De eerste keren weigerde ze haar natvoer op te eten en - omdat ze al zo een moeilijke maag heeft - gaven we dan toch maar haar natvoer zonder KVV. Maar ondertussen heeft ze toch reeds enkele dagen een paar keer een klein beetje KVV onder haar natvoer opgegeten. In het begin was dit telkens een rijstkorrel grootte, maar ondertussen eet ze toch ongeveer een plakje van 1 à 2 mm grootte over heel de dag, wat in mijn ogen een grote prestatie is.

Nu vroeg ik me nog enkele dingen af en ik hoop hier een antwoord te krijgen.

1) we geven op dit moment Dinabarf van Dinapet. Wat vinden jullie van dit merk? Ik kan aan andere merken geraken, maar de Dinabarf is het gemakkelijkste (kan ik te voet gaan halen en is altijd voorradig). Maar is dit een goed merk (voor katten)? Ik kan er weinig over terugvinden van reviews enzo.

2) op dit moment zijn we dus met konijn aan het proberen. Welke smaak zou ik best als volgende introduceren? Niet voor direct, maar op termijn. Wat is een andere smaak die het meeste succes heeft bij katten? Ik had naast het rolletje konijn ook een rolletje mix van paard + konijn + rund + vis gekocht, omdat ik dacht dat zo een mix wel handig zou zijn. Maar nu twijfel ik of het niet teveel smaken door elkaar zijn. Welke smaak zou ik best als 2e nemen?

3) moet je als je KVV geeft altijd volledig op KVV overgaan op termijn of kan je gerust vb. half natvoer en half KVV geven? Het is ook zo dat als we op vakantie gaan, poezebeest mee gaat (is ze zo al 10 jaar gewend). Maar KVV op vakantie meenemen lijkt me misschien wat moeilijk, zeker inzake het diepgevroren houden onderweg. Is het dan een probleem dat je vb. 1 of 2 weken enkel natvoer geeft en na de vakantie terug met KVV gaat mengen?

Alvast bedankt voor de raad!
Evy & Sierra

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: vr 25 sep 2015, 16:39
door koekje
Welkom!

Ik denk dat je op deze manier goed bezig bent in jullie geval, je volgt je kat hierin.
Dinapet en dinabarf kan ik niets over zeggen, dat ken ik niet. Ik ben wel voorstander van kvv speciaal voor katten, omdat dit net iets meer afgesteld is op de behoeftes van een kat. Denk hieraan aan hoger aandeel spiervlees en andere orgaansamenstelling.
Welke extra smaak kvv je erbij neemt, maakt niets uit.
Je hoeft niet perse gelijk alleen maar kvv te geven, mengen mag zeker ook, als dit de opname verbetert.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: vr 25 sep 2015, 18:32
door BlackScorpion
Volgens de site van Dinapet is hun KVV voor katten en honden. Er zijn 2 smaken enkel voor honden, de rest voor katten en honden. Het lijkt (nog) niet goed gekend te zijn. Daarom zoek ik wat anderen ervan denken.

Hieronder een stukje van hun site...
Bij onze productie van dinabarf respecteren wij de barfmethode, d.w.z. dat het bot en het orgaanvlees van dezelfde diersoort komt.

Door onze zeer hoge voedingswaarden dient u uw hond minder te voeren (20gr tot 25gr/ kilo). U zult versteld zijn van de prachtige kwaliteit van het product alsook de geur van het product, net alsof u bij de slager in de winkel staat.

Dinapet Barf bevat zeer fijn gemalen botten (15%) en vlees (70%) met wat groffer gemalen organen (15%) zodat het product (los) blijft en is mede daardoor zeer geschikt om aan pups te voederen. Dinapet Barf heeft een natuurlijke calcium bron en bevat geen toevoegingen. Een hond heeft namelijk 4 vleessoorten in de 4 weken nodig om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen die hij/zij nodig heeft.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 29 sep 2015, 15:26
door BlackScorpion
So far so good, het konijntje gaat er toch redelijk goed in bij mijn poezelbeest.
Nog steeds zeer kleine hoeveelheden gemengd door haar natvoer.
De ene keer durft ze het vleesje te laten liggen en haar natvoer op te eten.
Maar meestal gaat het vleesje toch ook mee binnen.

Zeer kleine hoeveelheden omdat zij door maagproblemen ook maar zeer kleine porties (max 15 à 20 gram) per keer kan eten.
Omdat zij een Sphynx is, eet zij wel meer dan de gemiddelde kat. Ik gok dat zij op een dag 300 à 350 gram aan natvoer eet.
Zij weegt ongeveer 4,200 kg.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 16:08
door BlackScorpion
We zijn nog altijd aan het konijntje bezig, maar de porties worden heeeeel stilletjes een klein beetje groter.
Als ik de KVV apart aan haar geef, haalt ze haar neus er voor op. Maar onder haar natvoer gaat het er toch vlotjes in.

Nu vroeg ik mij af, is het ook ok om (met de tijd) 50/50 te geven van natvoer + KVV?
Of MOET je met de tijd echt 100% KVV geven? Want ik vrees dat 100% KVV te moeilijk gaat zijn voor ons.
Mede omdat het op reis meenemen toch moeilijk is en het dan handig is dat je gewoon natvoer kan geven voor die tijd en na het verlof terug 50/50 kan doen.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 17:07
door koekje
Je moet echt helemaal niets. Het is jouw kat en jij bepaalt wat erin gaat.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 17:23
door Irta
Ik zou zeggen iedere hap KVV die erin gaat is mooi meegenomen, aangezien het tegelijkertijd een hap minder blikvoer betekent ;) Dus nee, het is absoluut niet noodzakelijk om 100% KVV te voeren. Als 50%/ om 50% het hoogst haalbare is voor jouw kat is dat hartstikke prima.

Wat betreft de vakantie, als ik van de katten van mijn moeder uit ga heb je denk ik kans dat na de vakantie je weer van voren af aan moet beginnen met KVV introduceren. Als het even kan zou ik dus proberen om op je vakantieadres gewoon KVV te blijven voeren. Misschien een plaatselijke dierenwinkel, een houdbare KVV meenemen of vlees kopen uit de supermarkt wat je fijn snijdt... Er zijn hier niet lang geleden ook enkele topics over geweest, dus dat zal vast ook vrij makkelijk terug te vinden zijn op het forum.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 19:08
door dinky89
Enige waar ik wel op zou letten is of het natvoer wel een complete voeding is (je hebt ook soorten die aanvullend zijn en die zijn qua behoefte volgens mij niet compleet?)

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 20:08
door BlackScorpion
Het natvoer is deels compleet en deels niet. Ze krijgt op dit moment 2 zakjes Royal Canin Sensitivity (wegens redelijke zekerheid van allergie) en 2 blikjes Schesir. De Royal Canin is compleet, de Schesir is aanvullend. Tot voor kort kreeg ze 1 zakje Royal Canin Sensitivity en 4 blikjes Schesir. We zijn veranderd naar meer RC en minder Schesir omwille van de uitslag dat ze hoogstwaarschijnlijk voedingsallergie heeft, maar ook omdat ze toch enkele licht afwijkende waarden in het bloed had, die volgens mij liggen aan het feit dat de Schesir niet compleet is. Daarom geef ik nu ook de KVV bij. De Dinabarf KVV die we nu geven is compleet. Nu geven we enkel konijn, maar de bedoeling is om binnenkort een ander dier te introduceren en dan met de tijd toch ook 4 dieren op 3 weken te geven zoals wordt aangeraden. Met dan natvoer er nog bij. Ik hoop dat ze dan toch compleet en variatie genoeg za hebben dat haar bloedwaarden verbeteren?

Qua de vakantie, we zullen proberen KVV mee te nemen. We nemen ons eten in een diepvrieszak met vrieselementjes bij mee. Daar kan het bij, maar ben bang dat het toch zou ontdooien. Het is toch zeker 2 uur of ietsje meer voor we het terug in de diepvries kunnen leggen :s

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 21:37
door Irta
BlackScorpion schreef: Ik hoop dat ze dan toch compleet en variatie genoeg za hebben dat haar bloedwaarden verbeteren?
daar valt denk ik zo niks over te zeggen. Misschien is supplementeren ook nog een optie? Heb er zelf geen ervaring mee, maar als ze nu al tekorten heeft, zou ik daar ook eens naar gaan kijken. Volgens mij zijn er wel speciale voedingssupplementen voor katten te koop(?)
Qua de vakantie, we zullen proberen KVV mee te nemen. We nemen ons eten in een diepvrieszak met vrieselementjes bij mee. Daar kan het bij, maar ben bang dat het toch zou ontdooien. Het is toch zeker 2 uur of ietsje meer voor we het terug in de diepvries kunnen leggen :s
2 uurtjes? Ooh, dat kan makkelijk joh! Zeker als je er ook nog vrieselementen bij in doet. Je kunt trouwens ook nog aluminiumfolie om de verpakkingen wikkelen, blijft het nog beter bevroren ;)

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: di 06 okt 2015, 22:37
door mlfb73
2 uurtjes is niks...ben ooit naar münchen gereden met een diepvriestas met kvv en koelelementen erbij...geen probleem ( was wel in de Wintermaanden)

Verstuurd vanaf mijn D6603 met Tapatalk

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: vr 09 okt 2015, 11:21
door BlackScorpion
Ik wil binnenkort nog eens een bloedonderzoek laten doen (ze is gelukkig heel gemakkelijk daarin) en dan zien wat de resultaten zeggen.
Ik wil niet direct met supplementen beginnen (ik ken er ook niets van), maar eerst haar toch een tijd op deze aangepaste voeding laten staan en dan zien wat het effect is.
Bij het laatste bloedonderzoek kreeg ze voornamelijk Schesir, wat dus onvolledig is en nu krijgt ze daar toch veel minder van en krijgt ze KVV bij.
Eind deze maand / begin november moet ze zowiezo naar de dokter voor haar jaarlijkse inentingen, ik weet nog niet of ik dan terug een bloedonderzoek vraag of nog even langer ga wachten.

Voor mezelf zit er telkens 6 maanden tussen de bloedonderzoeken.
Ik had een te hoge cholesterol (al jaren - is genetisch) en na mijn vorige bloedonderzoek kreeg ik een tip van iemand op een kattenforum voor een supplement.
Heb het nu 6 maanden genomen en bij mijn bloedonderzoek maandag is gebleken dat mijn cholesterol nu net 1 punt onder het maximum staat, is dus veeeeeeel gezakt!
Maar dat toont wel dat je toch bij veranderingen (in mijn geval supplementen - in mijn kat haar geval verandering van voeding) toch wat tijd moeten over laten gaan voor je resultaat kan verwachten.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: zo 18 okt 2015, 20:33
door BlackScorpion
We zijn ondertussen bezig met het 2e worstje, wat een combi is van paard, konijn, rund en vis.
Gaat er niet zo vlot in als het konijn, maar is een kwestie van wennen hè :-)

In de KVV die we nu geven zit 15% vermalen bot.
Haar ontlasting lijkt harder, maar mag echt niet nog harder worden.
Wat kan je geven of doen dat de ontlasting niet harder wordt?
Aangezien het KVV is, kunnen we niet zelf de hoeveelheid bot minderen.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: zo 18 okt 2015, 21:53
door koekje
Je zou wat extra spiervlees erbij kunnen geven.

Re: Eerste stapjes in KVV...

Geplaatst: ma 19 okt 2015, 08:34
door BlackScorpion
Mja, dan moet je zelf vlees gaan halen en weten hoe en wat.
En dat is net wat wij niet willen / kunnen en waarom we KVV geven  :-\