Pagina 1 van 2

Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 00:32
door Marpa
En dan toch de beslissing genomen om te gaan barfen (en malen) met de 10 katten.
Het merendeel van de katten weegt tussen de 3,5 en 4 kilo alleen de Main Coone weegt 6 kilo.
Wat is het beste om te doen?  Ik heb een schema opgesteld met behulp van de rekenhulp, 3 % van 3,5 kilo. Het lijkt mij het handigst om weekporties te maken en die in 10 dagporties te verdelen en in te vriezen.
Kan ik de MC wat meer aan gewicht geven (zij mag 180 gram per dag en de rest 105 gram) of maak ik 9 dagporties a 3 % van 3,5 kilo en 1 apart a 3 % van 6 kilo?

Hoe geef ik de vis? Maximaal 10 % van het menu. Ik heb sardien en makreel in huis, zalmsnippers komen eraan en wil sprotjes kopen. Sardien en makreel zijn hele vissen, ik snij liever (nog) niet zo 'n rauwe vis in kleine stukjes....graag tips!  Maal en meng ik de vis mee in een menu? Zo ja, is dat dan een vervanging van bv vleesbot en/of spiervlees? Of meng ik het door een menu als extra? Of kan ik de vis ' beperken'  tot kleine vissoorten zoals de sprotjes en de zalmsnippers en dat los geven zonder mee te rekenen?

Verdere ideeen en tips wat betreft het barfen en malen voor een grote(re) groep katten zijn welkom!
Ook over de aanschaf van vleesmolen, gereedschap,hoe invriezen, meng-tips ed ook zeer welkom!

Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 00:43
door Ruisje
Wij hebben inmiddels nog maar 5 katten, maar dat waren er meer. ;) Als ik maal voor de katten dan vries ik per totaal dagportie in. De avond tevoren haal ik zo'n dagportie uit de vriezer en snij die iets later in porties per kat. Die gaan dan in de dubbele-chinees-bakjes in de koelkast.
Ik heb 2 soorten totaalporties in de vriezer: 1 voor als ze allemaal alleen gemalen krijgen en 1 voor als er vis of ééndagskuiken bij wordt gegeven. Vis en kuikens geef ik dus niet extra.

Edit: Na bakjes, vries ik de totaal dagporties nu in diepvrieszakjes in. Ik weeg een portie van bijv. een pond af in een bakje en maak daar een soort worstje van wat ik strak zonder lucht in het diepvrieszakje oprol. Sinds ik zo doe heb ik nooit geen ijskristallen meer in het gemalen vlees. :)

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 01:56
door koekje
Hoe en wat met zoveel katten heb ik geen idee van. Kijk maar wat voor jou handig is.
Vissen moet niet iedereen. Als je het meemaalt, is de kans aanwezig dat je maalsel niet meer op prijs geteld zal worden. Aan de andere kant kan het wel de manier zijn om iedereen toch een beetje vette vis te laten eten. Vis mag best in de vorm van zalmsnippers. Hier eet Sien ook alleen dure zalmfilet uit de supermarkt.

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 03:10
door miik
Ik zou alles optellen wat je per dag nodig hebt...
Dus 9x 105 en 1x 180 = 1125 .... dan blijft er altijd wat plakken aan het zakje, dus ik zou zakjes maken van 1150 gram.
En dat invriezen. Dan hoef je maar 1 zakje per dag te ontdooien.
Ik voer nu 3,5 kilo per dag. Dus ik haal er 3,5 kilo uit en als ik ga voeren, dan verdeel ik het over de 7 voerbakken ;)

Ik reken hele vissen zoals sprotjes ed niet mee, want die zijn compleet.
Zalm snippers is puur vlees, dus dat reken ik mee als spiervlees.

Ik heb een gastroback vleesmolen al een paar jaar, ik vind hem ideaal. gastroback fleischwolf pro 41402.
De molen maalt makkelijker als hij niet zo fijn hoeft te malen, dus ik heb een extra schijf gekocht met grote gaten. Maar dan is de kvv vrij grof. Maar dan kan ik het beter daarna nog een keer fijner malen, dat werkt beter dan in 1x proberen fijn te malen.

Kwa gereedschap gebruik ik een snoeischaar en sterke keukenschaar en scherp mes....

Zijn de poezen gewend om samen uit 1 bak te eten of eten ze apart ?
Als ze gewend zijn samen te eten kun je ook de totaal hoeveelheid in 1 bak doen en kijken hoe ze het erop doen. Als er dan eentje te dik wordt of te dun, zou ik die apart nemen en apart gaan voeren.
Ik merk hier dat als ze de ene maaltijd minder eten dat ze dat de volgende maaltijd wel weer inhalen, en dat ze dus netjes op gewicht blijven. Ik kijk wel altijd mee of iedereen tenminste iets eet.

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 08:46
door Marpa
Zijn de poezen gewend om samen uit 1 bak te eten of eten ze apart ?

[/quote]

De katten eten allemaal uit een eigen bakje. Er zitten een paar katten bij die geen rem hebben en door blijven eten, een paar katten die zich weg laten drukken en een enkele kat die dan zo snel gaat eten dat ze het daarna er weer uit gaat kotsen.
Dus goed idee om beide hoeveelheden op te tellen en dat in dagporties in te vriezen.
Als dat voor de katten genoeg is qua de omega's , hou ik het voor hen op sprotjes en zalmsnippers, sprotjes als extra, zalmsnippers als spiervlees. Zalm eten de meeste katten wel en zal dat apart geven (niet mengen door t menu).
De sardien en makreel is dan voor de honden.

Ik zal eens lezen over de Gastroback vleesmolen, ik had me meer gericht op de Jupiter omdat je daar makkelijk grote schijven erbij kunt kopen. Bedankt tot zover voor de reactie en tips Ruisje,Koekje en Milk!!

Kan ik gemalen eendagskuikens (van Kiezebrink) door t menu mengen of rauwe eieren?
Beide hebben mijn katten nog nooit voorgeschoteld gekregen:( Is 1 ei gemengd door 1125 gram genoeg voor 10 katten ?
Of zouden de gemaken kuikens het menu meer smaak geven ? Is 2 x per week een ei of kuikens teveel of genoeg?

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 08:50
door Marpa
Edit: Na bakjes, vries ik de totaal dagporties nu in diepvrieszakjes in. Ik weeg een portie van bijv. een pond af in een bakje en maak daar een soort worstje van wat ik strak zonder lucht in het diepvrieszakje oprol. Sinds ik zo doe heb ik nooit geen ijskristallen meer in het gemalen vlees. :)
[/quote]

Ruisje, rol jij het vlees met de hand als een soort worstje en hoe krijg je het strak zonder lucht?

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 09:10
door Martine-Tom
Ik zou idd gewoon het totaal invriezen per dag. Ik doe alles in een diepvrieszak en duw dat naar benedenen rol het dan idd ook op, werkt prima.
Je kan als je het eruit haalt na een halfuurtje ofzo de zak verwijderen en het dan in een bak met deksel doen om verder te ontdooien dan heb je minder zooi die aan de zak blijft hangen...ik ben daar te lui voor  :biggrin2:

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 10:22
door Marpa
Een goede tip dus van dat oprollen!
Weet iemand of zwanennekken hard zijn (geschikt voor beginnende barf hond) en zijn de zwanennekken in stukjes ook te malen? Zodat ik het ook aan de katten kan geven.

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 11:38
door pearlsofpassion
Ik veronderstel dat dat als ganzennek zal zijn en die zijn iets dikker dan eendennekken. Dan zijn ze te hard om te knagen voor katten, maar met een goede molen kan je ze wel malen.  Niet alle molens zullen dat kunnen, maar je kan voorzichtig proberen.

Ivm je katten en porties: houdt er rekening mee dat elke kat een andere stofwisseling heeft en een andere hoeveelheid nodig zal hebben.  Ga er dus niet vanuit dat 2 katten die 3,5kg wegen ook allebei dezelfde hoeveelheid nodig hebben of zullen eten.
Je zal ze een beetje in het oog moeten houden vrees ik en evt wegen de eerste weken.  Schrijf per kat op hoeveel je geeft, en houdt dan zijn gewicht in het oog. Na een maand eens kijken of die wat meer of net minder nodig heeft en aanpassen. 
In het begin had ik geluk dat er bij 2 katten wat af moest en bij de derde heel wat bij mocht en ik dus dezelfde dagportie's kon aanhouden en enkel herverdelen. Maar ondertussen is er nog wel wat af gegaan en nu voer ik ipv 400gr per dag nog 360gr voor de 3 samen.  Dat kan dus gebeuren.  Als je echter niet voor 2-3 maanden op voorhand gaat malen (wat ik zou afraden) is het geen probleem om elke maand de hoeveelheden even snel te evalueren en eventueel de gecombineerde dagportie aan te passen. 

Ik zou je dus ook aanraden om de dagportie's van al je katten samen in 1 bakje (of portie) in te vriezen en pas voor het voeren over de bakjes te verdelen.  Houdt er rekening mee dat je na het invriezen altijd een klein deel van het gewicht zal verliezen (dooivocht, verdamping) dus vries ietsje meer in dat je eigenlijk nodig hebt.  Verdeel het dooivocht wel over de bakjes, dat is waardevol en bevat ook veel vitaminen en taurine. Herkenbare voerbakjes voor de katten zijn een aanrader, met een letter erop of in een kleur of dergelijke. Niet voor de katten uiteraard maar voor jezelf.  Zodat je precies weet na het afwegen welk bakje voor wie is.  Je zal vast ook wel snel een vaste volgorde gaan aanhouden, maar dan nog is het goed dat je een extra controle hebt. 
Een overzichtje van hoeveel elke kat nodig heeft, boven je aanrecht waar je verdeelt, is een aanrader.  Dan werk je gestructureerd en overzichtelijk.

Het is in het begin een beetje zoeken, maar het klinkt ingewikkelder dan het is.
Staar je ook niet té blind op de gewichten.  Het is goed om te weten hoeveel elke kat krijgt, dus schrijf dat zeker in het begin maar op.  Maar als het eens niet helemaal uitkomt omdat er eentje te dik wordt, kan je zijn portie natuurlijk met 10 of 20gr verkleinen en dat over de anderen verdelen zonder dat dat merkbaar is.  En wie weet is er wel net eentje die wat meer zou mogen hebben en zo komt dat weer uit.
Het komt ook niet op een gram aan op een dag, als het de ene dag ietsje minder en de andere ietsje meer is, maar systematisch 10gr meer of minder per kat ga je normaal wel merken.
Houdt er ook rekening mee dat jonge katten naarmate ze wat ouder worden minder gaan nodig hebben.  Katten die over de 10 jaar gaan kunnen dan weer net wat meer nodig gaan hebben.  's winters kunnen ze ook aangeven wat meer honger te gaan hebben dan 's zomers.  Dus een beetje soepelheid in de hoeveelheden is altijd wel nodig. Of je nu 1, 3 of 10 katten hebt, dat heb je altijd.

Extra's voor grote honger zoals vb in de winter, kan je ook geven in de vorm van kuikens, of een visje of een paar kwartels verdelen als ze dat willen eten.  Diegenen die dat willen eten kunnen natuurlijk ook wat minder gemalen krijgen en wat meer kwartel vb zodat de anderen hun gemalen deel kunnen verdelen.  Begrijp je? 
Vis is inderdaad vaak wel eens moeilijk en niet zo geliefd, en gaat hier ook gemalen en gemengd onder wat anders.
Kuikens zullen normaal vrijwel alle katten uiteindelijk wel gaan eten.  Het kan een tijdje duren en sommigen hebben het nodig dat je even een sneetje in het buikje maakt waardoor de dooier vrijkomt, maar uiteindelijk lukt het doorgaans wel.

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 12:32
door Marpa
:-[ een sneetje in de buik van een kuikentje.......brrrrrrr 10 katten en 10 kuikentjes over de vloer......
Nee ik ben nog niet zover om hele prooidieren te gaan geven. Het moet nu nog onherkenbaar zijn dus karkas gaat en organen los, prima.
Vandaar dat ik aan gemalen kuikens in een rol dacht.

Momenteel zijn er diverse katten die wat mogen afvallen, 2 katten die wat bij mogen komen.
Als ik een dagportie maak, die 1125 gram, dat is de sv,kk en orgaan % verdeling gebaseerd op 3% van 3,5 kilo. Als ik dan de Main Coone haar dagportie van 180 gr geef komt zij dan op langere termijn niets tekort? Want zij heeft meer nodig aan sv, kk en orgaan, 3% van 6 kilo.

Ik verwacht dat ik maximaal voor een maand zal gaan malen en invriezen en waarschijnlijk de eerste keren voor 1 of 2 weken. Een goed idee om met aparte verschillende bakjes te gaan werken. Nu krijgen ze allemaal nog tegelijkertijd eten, miss is het dan handiger de groep in bv 3en te verdelen en per groep eten te geven. Kan ik het goed overzien!

Ik heb niet echt piepjonge katten meer, de oudsten worden dit jaar 11, het merendeel is 6-8 jaar en de jongere generatie 3-4 jaar.

Ik ben van plan alles zo grof mogelijk te malen zodat ze nog wat moeite moeten doen om te kauwen.

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 12:49
door pearlsofpassion
Je kan aan je maine coon normaal wel dezelfde verhoudingen geven als aan je andere katten. Je voert gewoon meer, maar de verhoudingen veranderen niet.
Als je uitgaat van 3% krijgt een kat van 3kg 90gr, een kat van 6kg 180gr.  De percentage's bot, spiervlees en orgaan blijven dezelfde of je nu meer of minder moet voeren.  Dat is juist in verhouding voeren. Je voert wel meer vleesbot, spier en orgaan, maar in verhouding alles meer dus die verhoudingen onderling blijven hetzelfde.
Ga niet te hoog in botgehalte (40-45% mooi bevleesd vleesbot) en dan is dat normaal wel goed voor al je katten, als ze gewoon gezond zijn.

Katten kan je perfect leren op hun kleedjes te eten. Je legt een handdoek of dergelijk waar je hun bakje bovenop plaatst. Het beste geef je een bepaalde kat altijd op dezelfde plaats eten.  De meeste katten zullen vanzelf op dat kleedje blijven eten want het is aangenaam dat het vlees dan niet wegglijdt.  Als dat niet zo is, is het kwestie van de kat terug te halen en het voer terug op haar kleedje te leggen.  Bezitterige katten kunnen dat minder apprecieren, en daarom werk ik dan bij die kat met een eet-bench zodat er niet in het rond gedragen kan worden of elkaar's eten afgepakt kan worden.  Hij vind het ook fijn dat hij dan rustig en veilig op zijn eigen plekje zit, en gaat minder grommen of schrokken.
Ook de andere katten zullen na een paar keer het voer terug te leggen begrijpen dat het de bedoeling is dat het voer op het kleedje blijft.  Hier gaat dat met kuikens ook prima, vlees wordt er zelfs terug op gelegd als het er tijdens het knagen naast zou vallen. 
Ik heb zelfs een keertje Kleintje zonder kleedje eten willen geven omdat ze allemaal vuil waren, en toen ging ze met haar eten op zoek naar een kleedje waar ze het op kon eten.  ::)  :biggrin2:
Sommige katten willen al eens met een kuiken gooien, maar dan nog kunnen ze met een beetje geduld perfect leren dat eens ze eraan gaan eten, dat het liefst op het kleedje gaat.  Er zijn ook mensen die kuikens buiten of in de kattenren voeren of daarna even met een dweiltje langskomen.  Veel blijft er doorgaans niet liggen van een kuiken hoor, alles wordt vakkundig opgelikt.  ;)

Ik begrijp dat je nog even moet wennen aan prooidiertjes hoor.  En ik voer ook enkel prooitjes die de mensen toch niet willen eten en die niet speciaal voor de katten gedood zijn.  Kuikens zijn overschot van de eierindustrie. De mannetjes worden op dag 1 gedood omdat ze geen eieren leggen en dus zouden ze toch sterven of ze daarna nu in een kattenmaag eindigen of vernietigd worden.  Vandaar dat mijn katten kuikens krijgen en zeker geen eieren uit de eierindustrie (eieren van eigen kippen soms wel, als we er te veel hebben).  Eens je erover bent is het heel leuk om de echte natuur van de kat te zien wanneer ze een kuikentje eet.  Maar dat komt nog wel, je moet dat niet doen voor je er klaar voor bent.  ;)

Of je in groepen wil opdelen of niet, moet je zelf weten. Wat je zelf het handigste vind.
Ik weet dat ik hier niet met eten voorbij zou moeten komen en dan bepaalde katten nog niet mee laten gaan. Dat zouden ze op zijn zachtst gezegd niet accepteren. Maar misschien heb jij katten bij wie dat wel kan.
In volgorde van eten geven kan je best rekening houden met rangorde.  Al voer ik hier de grootste schrokker ook gewoon het eerst.  Ten eerste omdat hij toch zonder nadenken en meppen van anderen voor lief nemend op het eerste bakje afvliegt, ipv zijn beurt af te wachten. Ten tweede omdat hij dus in een bench gaat en dat eenvoudiger is om die eerst te sluiten en dan op mijn gemak de twee anderen hun bakje te geven. 
Daarna gaat het in rangorde-volgorde.
Maar als je nu merkt dat je katten hebt die het idee hebben dat het op een ander lekkerder moet zijn en na een korte keuring van hun eigen bakje je naar het volgende bakje volgen, dan kan je die beter later eten geven.  Zodat er geen volgend bakje meer is om naar mee te lopen.  Katten die gewoon graag en vlot eten zullen eens een bakje onder hun neus, gewoon beginnen eten en de wereld rondom zich vergeten.
10 katten gewoon bij elkaar eten geven is inderdaad wel een opgave en niet eenvoudig. Niet alle katten accepteren om echt naast elkaar te eten.  Sommigen misschien wel, anderen hebben echt wat ruimte nodig.
Schrokkers of katten die met het eten willen gaan lopen (in veiligheid brengen), of gaan grommen, zou ik in een bench eten geven.  Deurtje dicht of niet, dat moet je zelf weten, het is soms genoeg om wat meer afscherming te hebben.  De katten die het koud laat of er nog eentje naast hen eet, kan je naast elkaar plaatsen, en de rest zoveel mogelijk verspreiden.
Of inderdaad in groepen opdelen zodat je, zeker in het begin, geen handen tekort komt met politieagent spelen. 

Ik zou echt wel aanraden om elke kat een vaste plek te geven en desnoods ze handmatig te verplaatsen of weg te duwen bij een andere plek. Des te sneller ga je niet de hele tijd moeten manouvreren met je katten, maar gaan ze zelf op hun eigen plekje staan wachten. Hun volgorde leren ze dan ook snel en weten wanneer zij aan de beurt zijn.  Als je ze steeds  op een ander plekje laat eten, zal er altijd gedrum blijven om het eerst een bakje te bemachtigen.
Dus in het begin even vloeken, met je handen werken om iedereen op zijn plek te krijgen, om daarna in alle rust en orde eten te kunnen geven.

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 19:19
door Marpa
De katten hébben wel allemaal hun eigen plekje en inderdaad , ze gaan daarheen om hun eten op te wachten  ;D  Een gedeelte eet in de keuken, de overigen in de gang. Ik sta dan als een politie agente ertussen om te zorgen dat elke kat haar eten kan eten.  Er is er 1 die kan grommem en 1 die , met name met een stuk vlees, wegloopt  :D. De rest vind alles prima en ze eten trouwens allemaal bij en naast elkaar.
Er zitten wel een paar ' jatters' bij die , als ik even niet oplet, vliegensvlug naar een ander bakje rennen en daar vlees of brokken uit pakken.

Het vleesbotpercentage wat ik aanhoud ligt tussen de 30 en 35 %. Ik wil eerst aankijken hoe hun ontlasting met dit percentage is met mijn zelfgemalen Barf. 15 % orgaan en de rest spiervlees.
Als ik zalmsnippers geef, neem ik dan dezelfde hoeveelheid die ik aan sv zou geven? Dat zou per kat 55 gram zijn (1 dag) Of kan ik het beter mixen met sv en dit 2 x per week geven?

En de gemalen kuikens of ei(eren)? Hoeveel en hoe vaak zou ik gemalen kuikens kunnen geven? Is dat een hele maaltijd of meng ik het met iets? En als ik ei zou mengen door hun menu, hebben ze dat 1x per week nodig of 2x? Alleen het ei of ook met de schaal?

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: di 10 feb 2015, 20:14
door Ruisje
Als ik in plaats van een compleet visje zalmsnippers geef, reken ik het als spiervlees. Onze katten krijgen het dan op één van de 3 barfdagen samen met vleesbot. En ja, ik geef dan dezelfde hoeveelheid al zou het gewoon spiervlees zijn. De hoeveelheid vis per week voer ik bij zalmsnippers op 1 dag, maar ze krijgen maar 5 à 6% van hun menutotaal.

Onze katten krijgen 2x per week 1 kuiken en die geef ik naast de zelfgemalen barf. Ik reken die 2 kuikens als compleet, ook al is zo'n jong kippetje dat niet helemaal. ;)
Eén van de katten eet geen kuikens meer, dus zij krijgt 1x per week een rauw ei op een barfdag. De schil eet ze niet en krijgt ze dus ook niet, maar ze krijgt op die dag dan wel wat minder spiervlees anders wordt het racen naar de kattenbak. ;)

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: wo 11 feb 2015, 08:51
door pearlsofpassion
Ik heb een tijdje zalmsnippers gewoon als spier gevoerd, maar dan bleef er altijd een deel liggen. Zelfs bij mijn altijd hongerige kat.  Het valt zwaar op de maag vanwege het vetgehalte en de smaak steekt snel tegen, heb ik de indruk.  Dan een tijdje deel van het spiervlees, maar dan nog bleef er wel wat liggen. Op zich geen probleem, dan kregen ze het gewoon de volgende maaltijd er nog bij.
Na een tijdje gingen ze het steeds moeilijker eten en weigerde Kleintje compleet dus ben ik het maar gaan malen met wat vleesbot...

Re: Graag tips en ideeen voor barfen met 10 katten

Geplaatst: wo 11 feb 2015, 12:32
door Marpa
pearlsofpassion schreef: Ik heb een tijdje zalmsnippers gewoon als spier gevoerd, maar dan bleef er altijd een deel liggen. Zelfs bij mijn altijd hongerige kat. Het valt zwaar op de maag vanwege het vetgehalte en de smaak steekt snel tegen, heb ik de indruk. Dan een tijdje deel van het spiervlees, maar dan nog bleef er wel wat liggen. Op zich geen probleem, dan kregen ze het gewoon de volgende maaltijd er nog bij.
Na een tijdje gingen ze het steeds moeilijker eten en weigerde Kleintje compleet dus ben ik het maar gaan malen met wat vleesbot...
Het word sowieso alles uitproberen, ik ga diverse menuutjes opstellen van diverse diersoorten.
Nu met de kvv ( ik geef 1 diersoort, geen mixen tot heden) is het ook dat de een een diersoort wel eet/ lust en de ander niet. Dat geldt voor kip, rund, paard, fazant, makreel, haas.
Ik geloof dat konijn de enigste is die ze alle 10 eten! En kalkoen is ook een grote favoriet. Geit en lam eten ze helemaal niet. Wat ik lees is dat zelfgemalen barf over het algemeen wel heel goed gegeten word door katten dus ik ben heel benieuwd. De zalmsnippers zal ik niet mee mengen maar apart houden als spiervlees zodat als een kat geen zalm eet ik het aan kan vullen met andere spiervlees.