- wo 09 apr 2014, 20:52
#2905138
Taurine is helemaal niet verdwenen.
Bovendien is gemalen kvv zeker zo erg als eigen kvv, laat dat duidelijk zijn.
Taurine wordt afgebroken onder invloed van de zuurstof en de vriesbrand. Ook als je vlees niet echt zichtbaar uitdroogt van vriesbrand, is er altijd wel een invloed. Dat is enkel waar het vlees de lucht raakt. Binnenin, heb je dat niet.
Maar bij gemalen vlees heb je dus veel meer contactoppervlak dan bij een heel stuk vlees. Vandaar dat in gemalen vlees, ietsje meer taurineverlies optreed.
In gemalen vlees ga je ook sneller vocht verliezen (dat is eigenlijk hetzelfde proces, invloed van de vrieslucht zorgt voor breken van de cellen), en taurine stroomt gemakkelijk mee met het dooivocht. Dat wil niet zeggen dat alles weg is, er gaat gewoon ietsje verloren zo.
Gemalen vlees bederft ook sneller dan vlees in grote brokken. Dat is ook hetzelfde proces: er kan meer lucht aan.
Hoe hard je invriest maakt dus ook niet uit. Al mijn barfvriezers vriezen -30.
Het punt dat ik gewoon wilde maken is dat je er niet zomaar van uit kan gaan dat als je de verhoudingen in een prooidier volgt, dat zowiezo voldoende taurine bevat. Het is niet omdat dat voldoende is wanneer een kat 'in het wild' op prooi leeft, dat dat ook zo is voor onze samengestelde barf. Om bovenstaande redenen dus.
Om op safe te spelen vind ik het dus geen slecht idee ietsje meer hart te voeren om het verlies aan taurine door onze bewaring wat tegen te werken. Ik zeg niet dat dat noodzakelijk is, dat weet ik niet. Maar ik speel bij zo'n dingen liever op veilig, als ik niet zeker ben.
Overdrijven is ook niet goed, want hart is inderdaad geen spiervlees. Maar er zitten wel waardevolle zaken in, los van taurine en ik denk niet dat er iets bij zit dat je echt schadelijk kan overdoseren (niet zoals lever). Maar het is altijd een balansoefening.