pearlsofpassion schreef: Maar mangaan is toch een sporenelement? Daar hebben ze toch echt maar heel weinig van nodig?In het topic waar EP in postte gaf ze een voorbeeldmenu voor een kat dat aan de minimumeisen voor een vers menu voldoet maar waar te weinig mangaan in zat. Ik weet niet hoe zij daaraan komt, maar ik wil wel even wat uitrekenen.
Of heb jij bronnen die beweren dat de hoeveelheid mangaan in vlees en vis ontoereikend is?
Iets overdoseren is ook niet nodig en soms zelfs gevaarlijk (niet dat je met 1% rijst zal overdoseren, maar als het niet nuttig is, zie ik niet in waar je een punt van maakt).
http://wholefoodcatalog.info/nutrient/m ... e/meats/1/ Hier staan wat voorbeelden van mangaanconcentraties in voedsel.
Bijvoorbeeld: 0,15 mg mangaan per 45 kippenlever = 3,33 mg per kilo, uitgaande van 70% vocht geeft dat 11,11 mg in droge stof. In kip is dat 0,01 mg mangaan per 60 gram, dus 0,17 mg per kilo, dus 0,56 mg per kilo droge stof. De hoeveelheid mangaan in bot kon ik niet vinden. De AAFCO standard voor katten is 7,5 mg/kg droge stof (http://www.peteducation.com/article.cfm ... 44&aid=657). Aangezien er meer vlees dan lever in een dieet van een kat zit, kan de hoeveelheid mangaan dus te laag uitpakken. Natuurlijk is dit slechts een erg grove schatting, ik kan niet van een heel menu exact gaan bepalen hoeveel mangaan erin zit en ik weet ook niet hoe goed het wordt opgenomen. Maar dat probeer ik ook te zeggen, ik weet het niet zeker. En daarom neem ik het zekere voor het onzekere, het is gewoon een afweging voor mij. Mangaan is overigens erg moeilijk te overdoseren omdat de gevaarlijke concentratie te hoog ligt om via natuurlijke wijze binnen te krijgen, dus daar maak me inderdaad geen zorgen om.