Pagina 1 van 1

Welk menu voor kat met blaasontsteking?

Geplaatst: za 04 jan 2014, 20:34
door Marielle1988
Hallo allemaal!

Namens mijn zusje stel ik hier even een aantal vragen. Ik heb zelf totaal geen verstand van katten, dus als ik iets niet snap oid, alvast mijn excuses  ;)

Zusterlief heeft een kater, 8 maand oud, gecastreed. Heeft in november blaasontsteking gehad en heeft sinds donderdag weer last van blaasonsteking (met bloed en gruis). Uiteraard wil ze het beste voor haar kat (en niet continu terug te hoeven naar de DA) en ik meende mij te herinneren dat het kan helpen om de kat over te zetten op vers. Hij krijgt nu brokjes van de DA, Royal canin urinary s/o veterinary diet en antibiotica Metacam.

Is het aan te raden om deze kat over te zetten op een versmenu voor katten met nierproblemen? (zit er uberhaupt verschil tussen een nierdieet en een dieet voor blaasontsteking?) Of overzetten op een "gewoon" versmenu voor katten?
Zoja, waar moet ik dan op letten met het samenstellen van een menu voor katten met nierproblemen? 25% bot?, hoeveel % spiervlees?, 5% orgaan?, extra vet en water toevoegen?
Zijn er dingen die ze absoluut niet mogen of niet aan te raden zijn om te geven? Ik had gelezen dat botten van bijv. lam/geit teveel fosfor bevatten, dus die schrappen we sowieso.

Ik ben dus nogal een leek op het gebied van katten, helemaal katten die blaasproblemen (of nierproblemen) hebben, dus alle info voor het goed samenstellen van een menu is welkom ;)

Re: Welk menu voor kat met blaasontsteking?

Geplaatst: za 04 jan 2014, 21:36
door koekje
Blaasproblemen zijn geen nierproblemen, maar dat kunnen ze op den duur wel worden.
Ik zie dus geen noodzaak van een nierdieet. Vers is altijd beter, maar voor een blaaskat helemaal. Vers bevat meer vocht en dat spoelt de blaas door.

Voor nu is het wel belangrijk dat de ontsteking weggaat. Metacam is geen AB, maar wel pijnstiller. Deze is nodig, dus daar zou ik niet mee stoppen.
Wat wel handig kan zijn, is ook op vers om eens in de zoveel tijd, ook als de ontsteking met bijbehorend gruis weg is, de pH-waarde van de urine te meten. Dit kan bij de DA, maar mogelijk ook gewoon thuis met een teststripje. Als de pH-waarde te hoog wordt, verzuur dan extra waar nodig bij.

Ik hou voor een volwassen kat meestal ongeveer het volgende aan voor een menu:
3-4% per dag
30-50% vleesbot; goed bevleesd
15-20% orgaan (hart, lever en nier zijn essentieel)
de rest spiervlees; van goede en mooie kwaliteit (dus geen kopvlees oid)
2-3x per week een geklutst eitje of kuikentje erbij en 1-2 maaltijden vette vis (zalmgraat is vleesbot; zalmfilet is spiervlees; heel sardientje kan je als hele prooi rekenen)
Katten eten geen pens en geen groente, althans niet als onderdeel van hun menu.
Hou met vleesbot rekening met dat het logisch is voor een kat. Geiten en schapen zijn geen logische prooi en de botten daarvan krijgen ze dus ook niet weg. Ik geef bv ook geen runderorgaan; ik vind dat niet logisch voor een kat en hier vinden ze dat ook niet zo lekker. Lamsorgaan is ook niet logisch, maar dat vinden ze wel heel smakelijk, dus krijgen ze wel. Ik voer dus ook wel rundvlees, want dat eten ze graag.

Katten hoeven niet perse gemalen te eten, dus investeer niet van te voren in een vleesmolen.