Hallo allemaal,
Hier nog zo'n BARF broekie . In afwachting van het oud genoeg zijn van de kittens die ik in mei op mag gaan halen, ben ik op internet rond gaan lezen over kattenvoer. Wat met goede bedoelingen begon bij de ingrediëntenlijsten van brokjes, ging via websites over de nadelen van droogvoer naar blik, toen naar KVV en uiteindelijk naar barf. Ik heb daarover mede op deze site veel kunnen leren. Ik zit nog met een paar vraagjes waar jullie mij hopelijk mee kunnen helpen.
- Ik woon niet in Nederland, maar in Zweden en in mijn omgeving zijn er niet veel slagers waar ik voor bepaalde producten zou kunnen gaan vragen. In mijn omgeving moet je het dan echt van supermarkten (héél duur, bijv €6,- per kg kippenhartjes) hebben. Ik heb echter een aantal goede merken gevonden die online vlees/bot in bevroren worsten aanbieden (ook in 'chunky'). Ze hebben ook bijv. hartjes en lever in worstvorm (volgens mij gewoon heel, bij elkaar gepropt) en ook gewoon kippennekken e.d. (ook ingevroren) en een goed aanbod van een stuk of 10 diersoorten. Ik wil eigenlijk eerst met zo'n worsten te beginnen om zelf ook aan het barfen te wennen, als long-time vegetariër en niet zo'n fan van het hanteren van vlees. Maar nu raak ik helemaal in de war van de botpercentages! Het klopt toch dat van de 50% vlees-bot 10-20% bot moet zijn? Of was dat van het totale vleestotaal? Deze worsten bevatten namelijk 20-25% bot, dus dat moet ik even goed uitrekenen.
Edit: Anne antwoordde al dat 25% bot (dus 50% van vlees/bot) moet zijn. Dat is best lastig als slechts eenvierde van zo'n worsten uit bot bestaat. Kan ik dan wat vlees van het 20% spiervlees wegkapen (want vlees dat aan bot zit, is ook spiervlees hè?) om het aandeel bot tot het juiste percentage op te kunnen krikken?
- Met de categorie 'overige' lijkt door verschillende bronnen en barfers wat heen en weer geschoven te worden. Op deze site staat bijv. 15%, ergens anders staat weer 5-10% en door het lezen van dit forum en allerlei andere pagina's heb ik het idee dat verschil daarin normaal is. Een ei zou in mijn menu per kitten (zo'n 15-20 weken oud, ligt eraan hoe snel het wennen aan blikvoer en daarna vers gaat) maximaal 5% uitmaken en eigenlijk weet ik niet of ik verder nog iets overigs zou moeten geven. De reden hiervoor is dat ik er natuurlijk als de dood voor ben dat ik ergens iets te weinig van geef. Ik zal bijv. om te beginnen waarschijnlijk bevroren hartjes gebruiken en overweeg daarom 5% extra hart te geven vanwege de Taurine (ik heb begrepen dat Taurine ook uit andere soorten vlees te halen is, maar ik moet uitzoeken of ik daar hier aan kan komen).
Momenteel is mijn barf formule 50% vlees/bot (10-20% bot), 20% spiervlees, 20% orgaanvlees (10% hart, 5-8% lever, 5% maag), 5% ei. Wat kan ik het beste in die overgebleven 5% investeren?
Nu heb ik ook wat worsten gevonden waarin verschillende vleessoorten van 1 dier zitten, bijv een konijnenworst waarin (ik citeer) 50% karkas, 35% hart, vlees en nier en 15% maag zit. Deze gebruik ik momenteel niet in mijn menu-plannen omdat ik liever geen mengsels gebruik, zodat ik de percentages juist krijg, maar zou zoiets iets zijn voor de overgebleven 5% (ik heb nog geen konijn in mijn menu)?
- Uit nieuwsgierigheid: op YouTube zijn er heel wat Amerikaanse 'how to barf' tutorials te vinden. Waarom lijkt het alsof Amerikanen eindeloze hoeveelheden vitamines, taurine etc. toevoegen, terwijl ik dat op Nederlandse (en Zweedse) fora nauwelijks terugzie (m.u.v. van bijv. vis/zalmolie)?
Excuses voor het lange verhaal! Bedankt voor jullie meedenken