Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door Paul_Barte
#14231
Brokkenhonden riskeren vroegere dood.

Honden die alleen een commercieel hondenvoer krijgen kun verwachten dat zij soms wel 5 jaar vroeger dood gaan als honden die gewoon voedsel krijgen volgens een nieuw onderzoek.
Ian Billinghurst, een veterinair chirurg gedurende 20 jaar heeft 10 jaar gestudeerd op de link tussen voedsel en ziektes.
Zijn nieuwe boek “Geef de hond een bot” beweert dat geprepareerd hondenvoer het immuunsysteem verlaagt en de hond vatbaarder maakt voor ziektes en condities creëren die klachten veroorzaken zoals tandvleesproblemen, slechte adem, huidproblemen, fokproblemen en gedragproblemen.
Er is waarschijnlijk een link tussen het voedsel en de levensduur van een hond zo beredeneert de dierenarts uit New South Wales.
Hij somt het groeiend aantal problemen op zoals  reuma, kanker, bot- en leverafwijkingen bij relatief jonge dieren.
Het boek heeft veel ophef veroorzaakt in Australië en nu is het een hot item in Engeland, waar het gepromoot wordt door de Canine Health Census, een dieren gezondheidsinstituut met een eigen onderzoek naar de link tussen voedsel en ziektes.
Mr. Billinghurst denkt dat het Britse onderzoek met gelijkwaardige resultaten zal komen. Veel problemen die ik zie escaleren bij jonge honden in de westerse wereld waren nog zeldzaam in de tijd dat ik een dierenarts was zegt hij. Voordat het commerciële voer zijn intrede deed in Australië omstreeks de zestiger jaren waren de honden haast niet vatbaar voor diverse ziektes. In sommige gebieden is nu bijna sprake van problemen in epidemische vormen. Ik wil zelfs zo ver gaan dat honden die alleen met commercieel voer gevoed worden hun leven bekorten met soms wel 30%. Een jaar of 10 geleden viel het hem al op dat er een groeiend aantal problemen begonnen te ontstaan bij jonge honden. Indien hij de eigenaar het advies gaf om geen brokken meer te voeren maar een dieet van botten, tafelresten, vers vlees en groenten de problemen soms al in een week of 2 dramatisch begon af te nemen.
Zijn onderzoek was in Amerika niet erg populair aangezien er miljarden omging in deze branche en de fabrikanten veel onderzoek en opleidingen sponsoren.
Dierenartsen in Engeland waren meer bereid om zijn bevindingen te accepteren. Chris Day, secretaris van een vereniging voor homeopathische artsen zei, eigenlijk is het heel logisch, voedsel is een essentieel deel om te genezen en voor een goede gezondheid. Een kind dat alleen maar kant-en-klare maaltijden en eten uit blik krijgt zal ook niet zo gezond zijn als een kind wat verse warme maaltijden krijgt die thuis worden bereid.
Meneer Day zegt dat de wetgeving in Engeland voor het hondenvoer strak in elkaar zit en dat de standaard van de toonaangevende fabrikanten hoog is, maar de mening in de voedselindustrie is aan het veranderen. Steeds meer mensen geloven dat het geven van een brok geen uitgebalanceerd voedsel is. Al is de brok maar een heel klein beetje uit balans en je blijft het dag in dag uit geven vergroot je het probleem steeds meer en wat de reden dan ook is, het is waar dat een groeiend aantal honden steeds minder weerstand krijgen tegen ziekten.
Tevens is er ook een aanwas in psychologische problemen.
Evelyn Brown, uit West Bromwich in West-Midlands is er zeker van dat vers voedsel het beste is. Haar Border Collie “Taffy” was 27 jaar toen hij dood ging en staat in het Guiness Book of Records als de langst levende hond in Engeland. Taffy is 7 jaar geleden overleden maar Mevrouw Brown voert haar honden Sam (5) en Rosie (2) niets anders dan botten, vers vlees en tafelresten. In Engeland alleen al hebben de hondenvoerfabrikanten een omzet van miljarden guldens en statistieken geven aan dat 90% van de hondeneigenaren minsten 1x per week brokken voeren.
Slechts 30% van de hondeneigenaren geven hun beesten allerlei soorten zelf samengesteld voedsel volgens een onderzoek van Spillers (welk 23% van de hondenvoer markt in bezit heeft).
Een insider van Pedigree, Michael Jenkens beweert  “ik denk niet dat onze samenstellers willen accepteren dat er ook maar iets mis is met onze producten. Zij maken tenslotte een uitgebalanceerd voer. Maar Catherine O’Driscoll, van de Dieren Gezondheidscentrum zegt dat eigenaren zich zorgen moeten maken. De dingen hier zijn beter dan b.v. in Canada of Amerika waar heel veel mag en zelfs geeuthaniseerde beesten wel in een of ander hondenvoer terechtkomen, maar de dierenartsen zeggen dat er ook er steeds meer jonge honden allerlei ziektes krijgen, we hopen dat we d.m.v. ons onderzoek uit kunnen vinden waarom.

Overgenomen uit de The London Sunday Telegraph van 1 oktober 1995 en vrij vertaald door mij. Dit verhaal kwam daar in de krant n.a.v. het boek “Give Your Dog A Bone” door Ian Billinghurst.

Barfplaats wordt gesponsord door