Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#752762
Heb dit weekend bij een congres een interessant artikeltje over de ziekte van Lyme gekregen. Ik zal er een paar stukjes uit overschrijven.

Bij honden
de incubatieperiode is lang (2 tot 5 mnd). Honden vertonen een plots optredende intermitterende en recidiverende gewrichtsontsteking. Gewoonlijk is meestal slechts 1 gewricht aangetast (meestal de pols). Soms worden echter meerdere gewrichten aangetast op verschillende tijdstippen. Door de aantasting van het gewricht gaat het dier manken. Vaak hebben deze dieren ook koorts, opgezette lymfeklieren, afgenomen eetlust en een wankele gang. Ook zenuwstoornissen kunnen optreden (pijn, onrustig gedrag). Andere mogelijke uitingen zijn spieraantastingen met pijn en vergtote milt. Veel zeldzamer zijn hart-, nier-, zenuw- en oogaandoeningen.

Bij katten
bij huiskatten is de incidentie laag. Symptomen: verminderde eetlust, spierproblemen en gedragsveranderingen.

Een groot aantal risicohonden (jachthonden) hebben antistoffen (10 tot 30%) zonder dat ze symptomen hebben. Anderzijds is de kinetiek van de antistoffen complex. Er bestaan bijzonder veel kruisreacties tussen borrelia (de verwekker van lyme) en leptospiren. De kans op vergissingen bij interpretatie is dus groot. Bacterien kunnen geisoleerd worden uit gewrichten, bloed of urine, maar dit is technisch moeilijk en duur.
PCR waarmee bacterieel DNA wordt aangetoond is heel betrouwbaar, deze methode wordt echter nog niet veel routinematig gebruikt.

Behandeling
Minimaal 1 maand antibiotica (doxycycline) Sommige honden verdragen dit slecht en krijgen spijsverterings en huidklachten. De antibiotica kan gecombineerd worden met corticosteroiden die het dier verlichten en ontstekingsreactie bestrijden.

Preventie
er is een geinactiveerd vaccin beschikbaar voor honden vanaf 12 weken oud. Er moeten 2 doses worden toegediend met een interval van 3 tot 5 weken. Vervolgens jaarlijks herhalen.
Gezien de wijze van overdracht van borrelia is tekenbestrijding zeer efficient. Na fixatie van de teek duurt het twee dagen voordat bacterien naar de speekselklieren van de parasiet migreren en geinoculeerd worden in de hond.

Bron: Borreliose of ziekte van Lyme. Anne Thebault, december 2006
Door Lizzy
#752938
Interessant Dorothea, dank je wel! Ik zet 'm inderdaad in de bieb. Daar is het makkelijker vindbaar. Overigens heb ik veel, heel veel slechte berichten gelezen over het vaccin. Het zou slecht werken en de bijwerkingen zouden heftig zijn.
 Terug naar “Bibliotheek Medisch”

Barfplaats wordt gesponsord door